Αγγελίες    Επικοινωνία

Κατά την διάρκεια του 52ου Πανελληνίου Οφθαλμολογικού Συνεδρίου 6-8 Ιουνίου, στο οποίο συμμετείχαν και μεγάλες προσωπικότητες της Οφθαλμολογίας από το Εξωτερικό, Ευρώπη και Αμερική, έγινε βράβευση του Ηλία Φερέτη με το βραβείο ΤΡΑΝΤΑ.

Το Συνέδριο έγινε στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ στην Αθήνα. Ο κ. Ηλίας Φερέτης έδωσε διάλεξη επ’ ευκαιρία της βράβευσης του, στην Αίθουσα ΣΚΑΛΚΩΤΑ του ΜΕΓΑΡΟΥ. Το ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΡΑΝΤΑ δίνεται κάθε 2 χρόνια σε εξέχοντες Οφθαλμιάτρους, που διαχρονικά είχαν μεγάλη προσφορά στην Επιστήμη της Οφθαλμολογίας. Το βραβείο έχει καθιερωθεί προς τιμήν ενός μεγάλου Έλληνα Οφθαλμιάτρου, του Αλ. Τράντα, με μεγάλη διεθνή αναγνώριση.

Ο Σύλλογός μας εκφράζει, τα θερμά του συγχαρητήρια για τη βράβευση και μας κάνει υπερήφανους σαν Μεσολογγίτες, καθώς η φήμη του συμπολίτη μας ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια της χώρας μας, αφού συμπεριλαμβάνεται μεταξύ μεγάλων προσωπικοτήτων της Οφθαλμολογίας, από την Ευρώπη και την Αμερική.

Εκ μέρους δε του Συλλόγου, ευχόμαστε ολόψυχα στον Ηλία Φερέτη κι’ άλλες επιτυχίες, με παρόμοιες διακρίσεις στο μέλλον.

 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Αντύπας Γεώργιος

(Αντιστράτηγος ε.α.)

 

 

 

 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 3ου Πανελλήνιου Μαθητικού Θεολογικού Συνεδρίου το οποίο διοργάνωσε το Γυμνάσιο των «Εκπαιδευτηρίων Πάνου» στη Ναύπακτο.

Το Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Μαΐου 2019 στις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων, διεξήχθη μετά από έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κατόπιν θετικής γνωμοδότησης του Ι.Ε.Π. και ετέθη υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου.

Την επιστημονική οργάνωση του Συνεδρίου επιμελήθηκε ο Θεολόγος του Γυμνασίου και Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Αρχιμ. π. Πολύκαρπος Θεοφάνης σε συνεργασία με Καθηγητές όλων των ειδικοτήτων.

Ο χώρος των Εκπαιδευτηρίων για άλλη μία φορά γέμισε από τις γεμάτες ζωντάνια και κέφι παρουσίες μαθητών-συνέδρων απ’ όλη την Ελλάδα, συνοδευόμενοι από Καθηγητές τους. Συμμετείχαν, είτε με τη φυσική τους παρουσία, είτε με την προετοιμασία εργασιών-εισηγήσεων, περισσότεροι από 300 μαθητές Γυμνασίων & Λυκείων.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Αρχιμ. π. Πολύκαρπος Θεοφάνης. Ο γενικός τίτλος του Συνεδρίου ήταν «Η Θεολογία γύρω μας» και ο ειδικός τίτλος φέτος αφορούσε στη σχέση μας με τον συνάνθρωπο. Οι εισηγήσεις των συνέδρων ήταν ιδιαίτερα αξιόλογες και περιστράφηκαν γύρω από σημαντικά θέματα, όπως τη θεολογική διάσταση της σχέσης μας με τον Θεό και με τον εαυτό μας, τις διαπροσωπικές σχέσεις και ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα και προβλήματα της σύγχρονης καθημερινότητας.

Όλοι οι συμμετέχοντες εξήραν τη σημαντικότητα του Συνεδρίου και τη συμβολή του στη διαμόρφωση υγιών προσωπικοτήτων και επαίνεσαν τα «Εκπαιδευτήρια Πάνου» για το πολυσχιδές και πολύπλευρο έργο τους στο χώρο της εκπαίδευσης.

 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεος, από την Αμερική, όπου βρίσκεται αυτές τις ημέρες, απηύθυνε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα χαιρετισμού. Επίσης χαιρέτησαν ένθερμα το Συνέδριο ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Πρωτ. π. Θωμάς Βαμβίνης, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Τάκης Λουκόπουλος, ο Διευθυντής του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων κ. Χρήστος Γουρδούπης, και ο κ. Δημήτρης Σιούτης, Σύμβουλος Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού των Εκπαιδευτηρίων Πάνου, εκπροσωπώντας τον κ. Γεώργιο Κοτρώνη, Πρόεδρο των Εκπαιδευτηρίων.

Πρέπει να αναφερθεί ότι για την πραγματοποίηση του Συνεδρίου σημαντική ήταν η συνεισφορά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, η αμέριστη συμπαράσταση του Προέδρου των Εκπαιδευτηρίων κ. Γεωργίου Κοτρώνη, της κ. Νεκταρίας Καζανά-Κοτρώνη, του Καθηγουμένου της Ι. Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου κ. Εφραίμ, του εικονογράφου και δημιουργού του λογότυπου κ. Δημήτρη Κάσδαγλη, των Εκπαιδευτικών Γυμνασίου και Λυκείου, όπως και των μαθητών των Εκπαιδευτηρίων.

Ο π. Πολύκαρπος Θεοφάνης, αφού εξέφρασε τη χαρά και τον ενθουσιασμό του για την επιτυχία του Συνεδρίου, δεν έκανε τη λήξη του Συνεδρίου, αντίθετα, εφόσον όλα τα ωραία τα ουσιαστικά και σημαντικά δεν πρέπει να λήγουν, κήρυξε την έναρξη τους 4ου Πανελληνίου Μαθητικού Θεολογικού Συνεδρίου και ανανέωσε τη συνάντηση όλων για το 2020.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 20ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Ζιζανιολογικής Εταιρείας που έλαβε χώρα στο Αγρίνιο από 4 έως 6 Απριλίου 2019 και είχε τίτλο «Ζιζανιολογία - προβλήματα, τάσεις και σύγχρονες προκλήσεις». Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν περισσότεροι από 250 συμμετέχοντες, ενώ παρουσιάστηκαν 45 εργασίες σε θέματα που αφορούσαν μεταξύ άλλων στην ολοκληρωμένη και βιολογική αντιμετώπιση των ζιζανίων, τις εξελίξεις στην χημική αντιμετώπιση, την ανθεκτικότητα ορισμένων ζιζανίων στα χρησιμοποιούμενα ζιζανιοκτόνα και στη διαχείρισή τους, στον ανταγωνισμό ζιζανίων με καλλιέργειες, σε νέα είδη ζιζανίων και νέες καλλιέργειες και στην ελαιοκαλλιέργεια και στα κυριότερα ζιζάνια αυτής.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις περιλάμβαναν τη Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Ζιζανιολογικής Εταιρείας, την παρουσία της ΕΖΕ στη συνάντηση της Τεχνικής Επιτροπής του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ), το επίσημο δείπνο, την επίσκεψη και ξενάγηση στην έκθεση «ἐλαία» στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου, την επίσκεψη σε πειραματικούς αγρούς της ευρύτερης περιοχής και την επίσκεψη και ξενάγηση στον Κήπο των Ηρώων της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου.

Τις εργασίες του 20ου Συνεδρίου της Ελληνικής Ζιζανιολογικής Εταιρείας άνοιξε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρος Αραχωβίτης, ο οποίος τόνισε την μεγάλη σημασία του έργου της Ελληνικής Ζιζανιολογικής Εταιρείας. Το Συνέδριο τίμησαν επίσης με την παρουσία τους οι παρακάτω διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού:

1) Ο Δρ. Νικόλαος Κορρές (University of Arkansas, USA), που ανέπτυξε το θέμα: «Ζιζανιολογία: έρευνα, εφαρμογή και νέες τάσεις στις ΗΠΑ»

2) Ο Δρ. Πέτρος Μπουτσάλης (University of Adelaide, Australia), που ανέπτυξε το θέμα: «Ανθεκτικότητα ζιζανίων σε ζιζανιοκτόνα στην Αυστραλία: υφιστάμενη κατάσταση και μέθοδοι διαχείρισης» και

3) Ο Δρ. Γεράσιμος Πετεινάτος (University of Hohenheim, Germany), ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η χρήση ρομποτικής στην φυτοπροστασία με έμφαση στη διαχείριση των ζιζανίων: υφιστάμενη κατάσταση και μελλοντικές προοπτικές»

Οι ομιλίες των εκλεκτών συναδέλφων έφεραν σε επαφή τους συμμετέχοντες τόσο με την υφιστάμενη κατάσταση στη ζιζανιολογία σε διεθνές επίπεδο, όσο και με τις νέες τάσεις και μελλοντικές προοπτικές της ολοκληρωμένης διαχείρισης των ζιζανίων.

Οι προτάσεις της στρογγυλής τράπεζας με την οποία ολοκληρώθηκε η ενότητα των προφορικών παρουσιάσεων του συνεδρίου περιλάμβαναν μεταξύ άλλων τις παρακάτω:

α) Ανάδειξη του ρόλου και βελτιστοποίηση καλλιεργητικών πρακτικών όπως η ψευδοσπορά, η αμειψισπορά, η χρήση φυτών κάλυψης (cover crops) για τη διεύρυνση της χρήσης τους σε συστήματα ολοκληρωμένης και βιολογικής παραγωγής (σε συνδυασμό ή όχι με χημική ζιζανιοκτονία) www.eze.org.gr

β) Αξιολόγηση της σημαντικότητας και συστηματική καταγραφή (επισκοπήσεις) νέο-εμφανιζόμενων ζιζανίων, με επικαιροποίηση της σχετικής λίστας της ΕΖΕ και ακόλουθη ενημέρωση των υπηρεσιών του Υπ.Α.Α.Τ.

γ) Εφαρμογή ενός δικτύου καταγραφής και ολοκληρωμένης διαχείρισης της ανθεκτικότητας των ζιζανίων, που θα συμπεριλαμβάνει όλες τις καταγεγραμμένες περιπτώσεις καθώς και καινοτόμες τεχνικές και στρατηγικές, σε εθνικό, Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο

δ) Έρευνα γύρω από τον καθορισμό του «ορίου οικονομικότητας» ή «ορίου οικονομικής απόδοσης» σε βασικές καλλιέργειες και για σημαντικά ζιζάνια της χώρας

ε) Αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων που δίνονται από την τεχνολογία και τη βιομηχανία και αφορούν στοχευμένες εφαρμογές ζιζανιοκτόνων (ή μηχανική κατεργασία και άλλες εφαρμογές γεωργίας ακριβείας) και νέες δραστικές ουσίες (ή μίγματα δραστικών ουσιών), αντίστοιχα

στ) Αξιοποίηση προβληματικών εδαφών με ταυτόχρονη αύξηση του αγροτικού εισοδήματος μέσω της καλλιέργειας νέων φυτικών ειδών και της πρόσβασης σε νέες αγορές προϊόντων προστιθέμενης αξίας

ζ) Σχεδιασμός στρατηγικών διαχείρισης των δυσεξόντωτων και παρασιτικών ζιζανίων

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας

Ηλίας Τραυλός Παναγιώτα Παπαστυλιανού

Στο 20ο Συνέδριο της Ελληνικής Ζιζανιολογικής Εταιρείας που διεξάγεται στην πόλη του Αγρινίου, παραβρέθηκε σήμερα Πέμπτη 4 Απριλίου και χαιρέτησε τις εργασίες του η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας κ. Χριστίνα Σταρακά.

Στον χαιρετισμό της, η κ. Σταρακά αφού τόνισε την σημασία της διεξαγωγής του συνεδρίου στην περιοχή του Αγρινίου, ανέφερε ότι τέτοια συνέδρια θα πρέπει να αποτελούν μόνιμη επιδίωξη των αιρετών του τόπου, ενταγμένα σε ένα συνολικότερο αναπτυξιακό σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει εξειδικευμένο και στοχευμένο συνεδριακό τουρισμό.

«Αυτό που επιθυμούμε είναι μαζί, εσείς με τις επιστημονικές σας γνώσεις και εμείς ως πολιτεία να είμαστε δίπλα στον Έλληνα παραγωγό, να προφυλάσσουμε το εισόδημά του και παράλληλα να λαμβάνουμε όλα εκείνα τα μέτρα για μια αειφόρο αγροτική παραγωγή και ανάπτυξη. Κύριο μέλημα των Υπηρεσιών της Περιφέρειας είναι αυτό να επιτυγχάνεται με μεθόδους που δεν υποβαθμίζουν το περιβάλλον, διατηρούν τη βιοποικιλότητα και δεν έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στον άνθρωπο» κατέληξε η Αντιπεριφερειάρχης.

Στο συνέδριο παραβρέθηκε και απεύθυνε χαιρετισμό  ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  κ. Σταύρος Αραχωβίτης παρουσία του προέδρου της Ελληνικής Ζιζανιολογικής Εταιρείας κ. Ηλία Τραυλού.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την διάρκεια συνεδρίου που θα διαρκέσει τρεις ημέρες, θα παρουσιαστούν πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες και γραπτές ανακοινώσεις, καθώς επίσης θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις και συζητήσεις που αφορούν σημαντικά προβλήματα και θέματα της Ζιζανιολογίας στην χώρα μας. Η Ελληνική Ζιζανιολογική Εταιρεία, είναι μη κερδοσκοπικό επιστημονικό σωματείο, συμπληρώνει φέτος 36 χρόνια λειτουργίας και έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ενίσχυση, στην αναζήτηση και στην μετάδοση της γνώσης που προωθεί την ζιζανιολογική επιστήμη.

Συνέδριο με τίτλο: «Ατενίζοντας το μέλλον της Νοσηλευτικής στην Ελλάδα του σήμερα», οργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με το Τμήμα Πατρών της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας, στο πλαίσιο του ετήσιου σχεδίου δράσης για την πρόληψη των πολιτών.

Το διήμερο συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Απριλίου, στην «Αγορά Αργύρη», στην Πάτρα. Τα θέματα που θα αναπτυχθούν απευθύνονται σε όλους τους επαγγελματίες υγείας, που συνεργάζονται με τους νοσηλευτές, εξελίξεις και νεότερα δεδομένα για τις χρόνιες παθήσεις που εμπλέκονται οι νοσηλευτές και νέες προσεγγίσεις για θέματα νοσηλευτικού περιεχομένου.

Tο πλήρες πρόγραμμα των εργασιών.

 

Το Αγρίνιο φιλοξενεί το 20ο  Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Ζιζανιολογίας με θέμα ‘Ζιζανιολογία: Προβλήματα, τάσεις και σύγχρονες προκλήσεις’  το οποίο διοργανώνει η Ελληνική Ζιζανιολογική Εταιρεία με την υποστήριξη και τη συνεργασία του Δήμου Αγρινίου.

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στις 4, 5 και 6 Απριλίου 2019 στο Δημοτικό Κινηματόγραφο  «ΑΝΕΣΙΣ», (Χαρ. Τρικούπη 33, Αγρίνιο).

H Ελληνική Ζιζανιολογική  Εταιρεία ιδρύθηκε το 1982 ως Πανελλήνιο μη κερδοσκοπικό επιστημονικό σωματείο και έδρα την πόλη των Αθηνών. Στόχος  η διοργάνωση  επιστημονικών  συνέδριων σε τακτή βάση, στα οποία τα μέλη της Εταιρίας παρουσιάζουν την ερευνητική και επιστημονική δραστηριότητά τους. 

Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν προφορικά πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες αλλά και γραπτές ανακοινώσεις (posters) που θα καλύπτουν όλους τους κλάδους της βασικής και εφαρµοσµένης έρευνας της Ζιζανιολογίας. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις και συζητήσεις σε επίκαιρα σημαντικά  προβλήµατα της Ζιζανιολογίας στην Ελλάδα.

Οι θεματικές ενότητες θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων :

Βιολογία, φυσιολογία, οικολογία ζιζανίων & περιβάλλον

Ολοκληρωμένη και βιολογική αντιμετώπιση ζιζανίων

Ανταγωνισμός και αλληλοπάθεια

Ανθεκτικότητα ζιζανίων στα ζιζανιοκτόνα και τρόποι διαχείρισης

Καινοτόμα συστήματα και νέες τεχνολογίες διαχείρισης ζιζανίων

Νέα είδη ζιζανίων, νέα ζιζανιοκτόνα, νέες καλλιέργειες

Αυτοφυής χλωρίδα: δεξαμενή βιοποικιλότητας και χρήση στη γεωργία

Η όγδοη συνεδρία της Παρασκευής 5 Απριλίου έχει θέμα ‘Ελαιοκαλλιέργεια και ζιζάνια’ και είναι ενταγμένη στις ενημερωτικές εκδηλώσεις της 5η ελαία με θέμα “Εκπαιδεύοντας ελαικομικά, ο δρόμος της ελιάς’. Οι σύνεδροι το απόγευμα της Παρασκευής θα επισκεφθούν και θα ξεναγηθούν στην έκθεση “Ελαία” στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου.

Το Συνέδριο τελείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και του Δήμου Αγρινίου.

Πληροφορίες για το συνέδριο στον ιστότοπο: http://www.eze.org.gr/sunedria/20th-conference/

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τ ΕΤΑΡΤΗ 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019 19.00:

Υποδοχή και εγγραφές συνέδρων - Ανάρτηση γραπτών εργασιών (posters) (στον χώρο της Δημοτικής Αγοράς Αγρινίου)

ΠΕΜΠΤΗ 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019 8.30:

Προσέλευση και εγγραφές συνέδρων (Δημ. Κιν. «Άνεσις») 9.30: Χαιρετισμός Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σ. Αραχωβίτη Χαιρετισμός Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κας Χ. Σταρακά Χαιρετισμός Δημάρχου Αγρινίου κ. Γ. Παπαναστασίου Χαιρετισμοί εκπροσώπων λοιπών φορέων 10.00: Έναρξη εργασιών συνεδρίου Η. Τραυλός (Πρόεδρος ΕΖΕ) & Δ. Μπιλάλης (Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής)

ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ Η ΖΙΖΑΝΙΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ & ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Προεδρείο: Η. Τραυλός, Θ. Γιτσόπουλος, Φ. Υδραίου

ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ

10.30: Ζιζανιολογία: έρευνα, εφαρμογή και νέες τάσεις στις ΗΠΑ (Weed Science: research, extension and new trends in the USA) Ν. Κορρές(University of Arkansas, USA)

10.50: Ανθεκτικότητα ζιζανίων σε ζιζανιοκτόνα στην Αυστραλία: υφιστάμενη κατάσταση και μέθοδοι διαχείρισης (Herbicide resistance in Australia: status and management) Π. Μπουτσάλης(University of Adelaide, Australia)

11.10: Η χρήση ρομποτικής στην φυτοπροστασία με έμφαση στη διαχείριση των ζιζάνιων: υφιστάμενη κατάσταση και μελλοντικές προοπτικές (Using robotics for pest management with emphasis on weed control: current trends and future perspectives) Γ. Πετεινάτος(University of Hohenheim, Germany)

11.30: Συζήτηση 11.45: Διάλειμμα - καφές

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 20ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΖΙΖΑΝΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

20o Συνέδριο ΕΖΕ

ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ & ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΖΙΖΑΝΙΩΝ (I) Προεδρείο: Δ. Μπιλάλης, Σ. Ζαννόπουλος, Μ. Κολιβάς

12.00: Οι επιδράσεις της ψευδοσποράς στην πυκνότητα ζιζανίων, την ανάπτυξη και τις αποδόσεις καλλιέργειας βυνοποιήσιμου κριθαριού Η. Τραυλός, Δ. Μπιλάλης, Π. Παπαστυλιανού, Ι. Γαζούλης, Μ. Παναγοπούλου, Α. Ταταρίδας 12.15: Ολοκληρωμένη διαχείριση ζιζανίων και ορθολογική χρήση ζιζανιοκτόνων στα ψυχανθή Δ. Χάχαλης 12.30: Αντιμετώπιση της κόνυζας (Conyza canadensis) με μεταφυτρωτικά ζιζανιοκτόνα Χ. Α. Δαμαλάς, Σ. Δ. Κουτρούμπας, Σ. Φωτιάδης

12.45: Συζήτηση

13.00: Διάλειμμα - καφές

ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ & ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΖΙΖΑΝΙΩΝ (IΙ) Προεδρείο: Χ. Δαμαλάς, Σ. Βυζαντινόπουλος, Π. Κανάτας

13.15: Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας διαφόρων μεταφυτρωτικών ζιζανιοκτόνων έναντι του ζιζανίου Silybum marianum (L.) Gaertn. σε καλλιέργεια σκληρού σιταριού Α. Καρκάνης, Σ. Παπαδοπούλου, Χ. Τσίτα, X. Καραμούτης, Σ. Σουΐπας

13.30: Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας τριών μεταφυτρωτικών ζιζανιοκτόνων στον βέλιουρα (Sorghum halepense (L.) Pers.) καθώς και της επίδρασής τους στην ανάπτυξη των ριζωμάτων του Β. Μώκου, Α. Καρκάνης, Σ. Σουΐπας 13.45: Καινοτόμες στρατηγικές για την αντιμετώπιση των παρασιτικών ζιζανίων στη Μεσόγειο Δ. Χάχαλης 14.00: Δράσεις ΕΣΥΦ και σύνδεση με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης της Οδηγίας 2009/128/ΕK Φ. Υδραίου, Μ. Πελεκάνος

14.15: Συζήτηση

14.30: Ελαφρύ γεύμα

20o Συνέδριο ΕΖΕ

ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ, ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΖΙΖΑΝΙΩΝ / ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ & ΑΛΛΗΛΟΠΑΘΕΙΑ Προεδρείο: Η. Ελευθεροχωρινός, Ε. Τάνη, Α. Αφεντούλη, Μ. Γαλάνης

15.15: Φυτρωτική ικανότητα των σπερμάτων της κολλητσίδας (Arctium minus) Χ. Α. Δαμαλάς, Σ.Δ. Κουτρούμπας, Σ. Φωτιάδης, Χ. Αλεξούδης

15.30: Επίδραση των νέων κλιματικών συνθηκών στα ζιζάνια και τα ζιζανιοκτόνα Π. Χ. Λόλας, Α. Αφεντούλη

15.45: Αλληλεπίδραση του Lolium rigidum L. με την καλλιέργεια βυνοποιήσιμου κριθαριού Δ. Δούλφη, Π. Βαχαμίδης, Γ. Οικονόμου

16.00: Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας ζιζανιοκτόνων και της επίδρασης του βέλιουρα (Sorghum halepense (L.) Pers.) στην ανάπτυξη και την απόδοση του αραβοσίτου Α. Καρκάνης, Δ. Αθανασιάδου, Σ. Ζωγράφος, Κ. Καρανάσου, Σ. Σουΐπας

16.15: Ανταγωνισμός των ζιζανίων στην καλλιέργεια του λούπινου (Lupinus albus) Κ. Κερέμης, Χ. Α. Δαμαλάς, Σ.Δ. Κουτρούμπας, Σ. Φωτιάδης

16.30: Δείκτες ανταγωνιστικότητας των ζιζανίων Amaranthus spp. στις καλλιέργειες αραβοσίτου/σόγιας και Alopecurus myosuroidesHuds. στο σιτάρι / Καθορισμός του «Ορίου Οικονομικής Απόδοσης» Σ. Βυζαντινόπουλος 16.45: Συζήτηση

17.00: Διάλειμμα - καφές

17.15: Παρουσιάσεις γραπτών ανακοινώσεων (στον χώρο της Δημοτικής Αγοράς Αγρινίου) 18.00: ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΖΕ - ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ (Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγρινίου) 21.00: ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΕΙΠΝΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΖΙΖΑΝΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ (Εστιατόριο «Πιθάρι»)

20o Συνέδριο ΕΖΕ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019 ΠΕΜΠΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΝΕΑ ΕΙΔΗ ΖΙΖΑΝΙΩΝ & ΝΕΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Προεδρείο: Γ. Οικονόμου, Α. Καρκάνης, Κ. Γιαννοπολίτης, Κ. Δήμιζας

9.00: Τα νέο-εμφανιζόμενα ζιζάνια Phytolaccaa mericana και Amsinckia menziesii Κ. Δήμας, Ι. Βασιλάκογλου, Ε. Εμίν

9.15: Τα νέο-εμφανιζόμενα ζιζάνια Sida spinosa L. και Pilea microphylla(L.) Liebm. και η ευαισθησία τους σε ζιζανιοκτόνα Ι. Βασιλάκογλου, Κ. Δήμας, Ε. Τουτουδάκης, Χ. Σιαφάκα, Κ. Νταφόπουλος

9.30: Επίδραση του ρυθμιστή ανάπτυξης mepiquat chloride και της πυκνότητας της καλλιέργειας στην ανάπτυξη και την απόδοση του φαρμακευτικού φυτού Silybum marianum Δ. Αραμπατζής, Ν. Τσιρόπουλος, Α. Καρκάνης

9.45: Βιομηχανική κάνναβη: μία πολλά υποσχόμενη νέα καλλιέργεια για τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της αγροτικής παραγωγής στη χώρας μας Σ. Βυζαντινόπουλος

10.00: Συζήτηση

10.15: Διάλειμμα - καφές

ΕΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΖΙΖΑΝΙΩΝ ΣΤΑ ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΑ & ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Προεδρείο: Δ. Χάχαλης, Φ. Μυλωνάς, Α. Καζαντζίδου, Β. Αποστολίδης

10.30: RELIUM: “Herbicide resistant Lolium spp. in climatically and agronomically diverse European countries: from developing quick and reliable detection tools to devising sustainable control strategies”: αποτελέσματα του προγράμματος ένα χρόνο μετά Θ. Γιτσόπουλος, Η. Τραυλός, Ε. Τάνη, Δ. Χάχαλης, Ι. Γεωργουλάς, Ν. Χειμώνα, Ε. Σαρρή

10.45: Αποτελεσματικότητα του ζιζανιοκτόνου glyphosate και των μιγμάτων του έναντι του ζιζανίου Lolium spp. σε πολυετείς καλλιέργειες στην Ελλάδα Η. Τραυλός, Ν. Χειμώνα, X. Belvaux, I. Brants, Δ. Χάχαλης, Π. Κανάτας

20o Συνέδριο ΕΖΕ

11.00: Ανθεκτικότητα πληθυσμών Galium spuriumσε ζιζανιοκτόνα-αναστολείς της δράσης του ενζύμου ALS και αλληλούχηση του als γονιδίου Φ. Ν. Μυλωνάς, Β. Κατή, Η.Γ. Ελευθεροχωρινός, F. Pernin, C. Délye

11.15: Συζήτηση 11.30: Διάλειμμα - καφές

ΕΒΔΟΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΧΗΜΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΖΙΖΑΝΙΩΝ & ΝΕΑ ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΑ Προεδρείο: Π. Λόλας, Β. Κατή, Α. Πατάκας, Δ. Δούμα

11.45: Rinskor™, ΝΕΟ ζιζανιοκτόνο για τον έλεγχο αγρωστωδών, πλατυφύλλων και κυπεροειδών ζιζανίων στην καλλιέργεια του ρυζιού Β. Αποστολίδης

12.00: Arylex™, ΝΕΟ ζιζανιοκτόνο για τον έλεγχο πλατύφυλλων ζιζανίων στα σιτηρά Β. Αποστολίδης

12.15: Διαχείριση της ήρας και των λοιπών ζιζανίων στα χειμερινά σιτηρά με τα ζιζανιοκτόνα της ΑΛΦΑ Ο. Τζιώλας, Α. Καλαμαράκη, Ξ. Παρασκευόπουλος

12.30: CIRRAN SL, ένα νέο εκλεκτικό, μεταφυτρωτικό ζιζανιοκτόνο για τον έλεγχο των πλατύφυλλων ζιζανίων στα σιτηρά Μ. Κολυβάς, Ε. Παππάς, Γ. Κουκάκη

12.45: ENVOKE: το ζιζανιοκτόνο βαμβακιού της Syngenta και τα συμπεράσματα από τη χρήση του το 2018 Π. Κωστίκας, Π. Μπουδουρίδης

13.00: Προϊόντα της SIPCAM ΕΛΛΑΣ για τη ζιζανιοκτονία του βαμβακιού Χ. Π. Νικολαΐδης, Α. Σαμούδης

13.15: Συζήτηση

13.30: Ελαφρύ γεύμα

ΟΓΔΟΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ (ΕΝΤΑΓΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ «ΕΛΑΙΑ») ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ & ΖΙΖΑΝΙΑ Προεδρείο: Π. Παπαστυλιανού, Ι. Βασιλάκογλου, Β. Καραπαππά

14.30: Επίκαιρα προβλήματα της ελαιοκαλλιέργειας στoν Δήμο Αγρινίου και ολοκληρωμένη διαχείρισή τους Β. Καραπαππά

20o Συνέδριο ΕΖΕ

14.50: Βελτιστοποίηση χρήσης αρδευτικού νερού στην καλλιέργεια τηςελιάς Α. Πατάκας

15.10: Ανθεκτικότητα ζιζανίων σε ζιζανιοκτόνα στην καλλιέργεια της ελιάς και κρίσιμα σημεία της ολοκληρωμένης διαχείρισης των ζιζανίων Η. Τραυλός, Π. Κανάτας, Ε. Ράπτη, Π. Παπαστυλιανού, Β. Χατζηαγάπη

15.30: Συζήτηση

15.45: Στρογγυλή τράπεζα - Συμπεράσματα συνεδρίου

16.15: Διάλειμμα - καφές 16.30: Παρουσιάσεις γραπτών ανακοινώσεων (στον χώρο της Δημοτικής Αγοράς Αγρινίου)

19.00: Επίσκεψη και ξενάγηση στην έκθεση “Ελαία” στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου

ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

9.00: Επίσκεψη σε πειραματικούς αγρούς

10.30: Ξενάγηση στον Κήπο των Ηρώων της Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου

12.30: Ελαφρύ γεύμα 14.00: Επιστροφή

ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Mία προσέγγιση στη ζιζανιολογική εκπαίδευση του μέλλοντος μέσω της σχετικής έρευνας Α. Αφεντούλη, Π. Χ. Λόλας

Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του ζιζανιοκτόνου florpyrauxifenbenzyl έναντι βιότυπων μουχρίτσας και μοσχοκύπερης ανθεκτικών σε άλλα ζιζανιοκτόνα Η. Τραυλός, Β. Αποστολίδης, Α. Τσεκούρα, Ν. Χειμώνα, Ν. Αντωνόπουλος

Αξιολόγηση ως προς την περιεκτικότητα σε σιλυμαρίνη βιοτύπων του φυτού Silybum marianum από διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου K. Βαρδάκα, Α. Γκιώνη, Δ. Αραμπατζής, Ν. Τσιρόπουλος, Α. Καρκάνης

Διαχείριση ζιζανίων σε βιομηχανικές και λοιπές καλλιέργειες Ε. Αλεξοπούλου

20o Συνέδριο ΕΖΕ

Μελέτη της δράσης του σαλικυλικού οξέος στην αποτελεσματικότητα του glyphosate σε πληθυσμούς κόνυζας Α. Περράκη, Μ. Γερακάρη, Η. Τραυλός, Μ. Χαρίδης, Μ. Γκούφα, Δ. Χάχαλης, Ι. Παπαδάκης, Ε. Τάνη

Μελέτη του αλληλοπαθητικού δυναμικού τεσσάρων ποικιλιών κάνναβης M. Θεοδωρή, Η. Τραυλός, Π. Παπαστυλιανού, Δ. Μπιλάλης, Α. Κούστα

Έλεγχος της αλεπονουράς (Alopecurus myosuroides Huds.) σε καλλιέργεια κριθαριού με χρήση φυτών κάλυψης (cover crops), εδαφοκατεργασία και χρήση glyphosate M.H. Messelhäuser,  A. Schappert, M. Saile, G. G. Peteinatos, R. Gerhards

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα IPM Decisions του H2020 Η. Τραυλός

Εκτίμηση της παρεμποδιστικής δράσης διαφόρων αιθερίων ελαίων στην ανάπτυξη της κύπερης Π. Παπαστυλιανού, Θ. Μπενάτος, Α. Κούστα

Αξιολόγηση της περιεκτικότητας σε σιλυμαρίνη και της αντιοξειδωτικής ικανότητας του εκχυλίσματος σπόρων διαφορετικού σταδίου ωρίμανσης του φαρμακευτικού φυτού Silybum marianum Δ. Αραμπατζής, Α. Τζώρτζης, Ε. Γιάτσιου, Ν. Τσιρόπουλος, Α. Καρκάνης

Επίδραση βιοδιεγερτών και ζιζανιοκτονίας σε δύο ποικιλίες σκληρού σιταριού Π. Παπαστυλιανού, Β. Κουτσούγερας, Η. Τραυλός

Ανάπτυξη των εντόμων αποθηκών Rhyzopertha dominica και Sitophilus oryzae σε σπόρους δημητριακών και Silybum marianum Χ. Γεωργουσάκης, Μ. Κ. Σακκά, Α. Καρκάνης, Χ. Γ. Αθανασίου

Συνεργιστική δράση βιοδιεγέρτη και μεταφυτρωτικών ζιζανιοκτόνων σε καλλιέργεια λιναριού Π. Παπαστυλιανού, Α. Τσαουσίδης, Α. Κούστα

Σελίδα 1 από 11

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία