Αγγελίες    Επικοινωνία

Ο επαναπατρισμός του γύπα «Αλέξη»

Επέστρεψε στα πάτρια εδάφη στις 12-5-2019, μετά από δύο χρόνια ακριβώς, ο γύπας «Αλέξης» ο οποίος είχε απελευθερωθεί στις 8-5-2017 στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού, μετά από περίθαλψη (λόγω ελαφράς δηλητηρίασης) στο κέντρο του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ.

Πριν από την απελευθέρωση του, ο «Αλέξης» είχε φιλοξενηθεί σε εγκατάσταση που πραγματοποιήθηκε στο Μεσολόγγι σε συνεργασία του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων και του εθελοντή της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας κύριο Νίκο Νούλα. Εκεί, είχε τοποθετηθεί στο πουλί σήμανση και πομπός από τον Δασάρχη Μεσολογγίου κύριο Γιώργο Φούντα σε συνεργασία με ειδικούς στο θέμα Έλληνες ορνιθολόγους (κ. Ρ. Τσιακίρη και κ. Δ. Βασιλάκη).

Προς έκπληξη των επιστημόνων, οι οποίοι περίμεναν να παραμείνει στην Ελλάδα, ο «Αλέξης» ξεκίνησε ένα επικό ταξίδι χιλιάδων χιλιομέτρων. Τους προηγούμενους δύο χειμώνες ο γύπας τους πέρασε στην Υεμένη τον πρώτο χρόνο και στην Σαουδική Αραβία τον δεύτερο, ενώ πέρυσι ξεκαλοκαίριασε στην Τουρκία. Φέτος ο «Αλέξης» κατάφερε, μετά από δύο προσπάθειες και πέρασε τα Δαρδανέλια, φτάνοντας τελικά μετά από ένα ταξίδι πολλών ημερών και χιλιάδων χιλιομέτρων, εκεί που απελευθερώθηκε.

Ευχόμαστε καλή συνέχεια στον «Αλέξη» και ελπίζουμε ότι το ερχόμενο καλοκαίρι θα τον έχουμε πάλι κοντά μας.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δειγματοληψίες του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) κατ' εφαρμογή της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Ύδατα (WFD 2000/60/EC), με τη συνδρομή του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου- Ακαρνανικών Ορέων.

Οι εν λόγω δειγματοληψίες νερού και ιζήματος πραγματοποιήθηκαν στις 9 και 10 Απριλίου με συγκεκριμένους σταθμούς που αναφέρονται στο ΦΕΚ 2017/09-09-2011, στην Κεντρική Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου και τη Λιμνοθάλασσα Αιτωλικού. Για την πραγματοποίηση των δειγματοληψιών τους παραχωρήθηκαν τα πλωτά μέσα (βάρκα και γαΐτα) του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου- Ακαρνανικών Ορέων, καθώς και ο επόπτης – φύλακας κ. Νίκος Παλαιός ως χειριστής τους.

Το φθινόπωρο θα ακολουθήσει  μια δεύτερη επαναληπτική δειγματοληψία από το ΕΛΚΕΘΕ και ο Φορέας Διαχείρισης, όπως πάντα, θα είναι διαθέσιμος να συνδράμει με τα μέσα που διαθέτει.

Επίσκεψη στον Φορέα Διαχείρισης  Λιμνοθάλασσας  Μεσολογγίου και Ακαρνανικών Ορέων, πραγματοποίησε προ ημερών ο υποψήφιος Δήμαρχος  Ι.Π.Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος.

Παρουσία υποψηφίων δημοτικών συμβούλων του συνδυασμού, ενημερώθηκαν με άρτιο και κατατοπιστικό τρόπο από τον Πρόεδρο του Φορέα κ. Φώτη Περγαντή και τον συντονιστή κ. Ιωάννη Σελιμά για θέματα αρμοδιοτήτων τους.
Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν ζητήματα, που αφορούν τις τρέχουσες διεκδικήσεις  και τις ειδικές γνωμοδοτήσεις του Φορέα σε μελέτες αξιοποίησης  και προστασίας του φυσικού πλούτου του Εθνικού μας πάρκου.
Έγινε μια ουσιώδη συζήτηση για τους πόρους και τις ευκαιρίες ανάδειξης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς  και των προϊόντων παραγωγής του τόπου μας.
Από τη συνάντηση αναδείχτηκε το κοινό ενδιαφέρον σε θέματα, που αφορούν τη διασφάλιση του οικοσυστήματος και της χρηστής αξιοποίησης του περιβάλλοντος. Η οριοθέτηση της κοίτης του Αχελώου, η ειδική Διαχειριστική Μελέτη υλικών και οικοσυστήματος, η οριοθέτηση του Αιγιαλού και η θεσμοθέτηση χρήσεων γης είναι ζητήματα που έχει και στο παρελθόν  αναδείξει και προτείνει ως λύσεις προστασίας του οικοσυστήματος  ο υποψήφιος Δήμαρχος Κώστας Λύρος.
Τέλος, δόθηκε η διαβεβαίωση της ουσιαστικής συνεργασίας των δύο πλευρών, καθώς κύριος σκοπός του Φορέα είναι να διαφυλάττει και να αναδεικνύει τον φυσικό πλούτο του τόπου μας.

Εκ του γραφείου Τύπου του Συνδυασμού "Δημιουργική Ανατροπή"

Στις 11/04/2019 ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων υποδέχθηκε με χαρά μαθητές γυμνασίου από το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Αγρινίου.

Στελέχη του φορέα ξενάγησαν 21 μαθητές και τους 6 συνοδούς τους στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της έκθεσης του κέντρου πληροφόρησης του Φορέα. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη δράση του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων, για τα απειλούμενα και προστατευόμενα είδη, για την έκταση της περιοχής δικαιοδοσίας του Φορέα και για τα προβλήματα που υπάρχουν σε κάθε επιμέρους περιοχή. Διανεμήθηκε, επίσης, ενημερωτικό υλικό στους μαθητές και στους συνοδούς τους.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη λιμνοθάλασσα Αιτωλικού, με τη συνοδεία των στελεχών του φορέα, οι οποίοι παρείχαν την τεχνική υποστήριξη (τηλεσκόπια) στην ορνιθοπαρατήρηση που ακολούθησε. O Φορέας είναι ευγνώμων που συντέλεσε στην ευαισθητοποίηση των μαθητών και στην επαφή τους με τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητες του Εθνικού Πάρκου και θα επιθυμούσε να ευχαριστήσει το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Αγρινίου για την άψογη συνεργασία του.

Συμμετοχή του ΦΔΛΜ στο "Let's do it Greece"

Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - Ακαρνανικών Ορέων συμμετείχε και φέτος στην Πανελλαδική Εκστρατεία "Let's do it Greece", με την δράση «Εθελοντικός καθαρισμός του προαύλιου χώρου του ΚΕΠΕΤΡΙ και Περιβαλλοντική Ενημέρωση για την λίμνη Τριχωνίδα».

Την Παρασκευή 05/09/2019 μαθητές του γυμνάσιου Παναιτωλίου μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους επισκέφτηκαν το Κέντρο Περιβάλλοντος Τριχωνίδας (ΚΕΠΕΤΡΙ) στα Αμπάρια Παναιτωλίου. Αρχικά, το στέλεχος του Φορέα κ. Καρανίκα Μαλβίνα ανέφερε στους μαθητές την σημασία ύπαρξης Κέντρων Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης σε προστατευόμενες περιοχές και την ανάγκη μετάδοσης της πληροφορίας όχι μόνο με οπτικοακουστικό τρόπο αλλά και μέσω βιωματικών δράσεων. Η κα Τραμπάζαλη Τζίνα αναφέρθηκε στις συνθήκες δημιουργίας του Κέντρου και στο επιστημονικό και εκπαιδευτικό του έργο κατά το παρελθόν ενώ η κα Λειβαδίτη Θεώνη ενημέρωσε τους μαθητές για τη λίμνη Τριχωνίδα και την περιβαλλοντική αξία της. Ακολούθησε περιήγηση στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου και η δράση έκλεισε με τον εθελοντικό καθαρισμό του προαύλιου χώρου του Κέντρου Περιβάλλοντος της λίμνης Τριχωνίδας

Με αφορμή την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε ο Συντονιστής του ΦΔ/ΛΜ-ΑΟ κ. Σελιμάς Γιάννης δήλωσε: «Ο Φορέας Διαχείρισης στο πλαίσιο της παρούσας προγραμματικής περιόδου αναμένοντας την έγκριση του τεχνικού δελτίου πράξης από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ θα πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα στην λίμνη Τριχωνίδα παρακολούθηση του μυοκάστορα, μελέτη κατανομής και πυκνότητας της παρουσίας βίδρας καθώς και τοποθέτηση τεχνητών φωλιών, παρακολούθηση του νανογωβιού της λίμνης Τριχωνίδας, προστασία και διατήρηση ασβεστούχων βάλτων στο Τριχώνιο, βελτίωση αναπαραγωγής και παρακολούθηση λευκών πελαργών. Επίσης στο πλαίσιο πρόσκλησης από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας που θα αφορά τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών έχει στον σχεδιασμό του να εντάξει έργα που αφορούν την σήμανση των περιοχών Natura 2000, την παραγωγή εντύπων ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης καθώς και την αναμόρφωση του κτιρίου του ΚΕΠΕΤΡΙ με την δημιουργία χώρου περιβαλλοντικής ερμηνείας ως παράρτημα του Φορέα Διαχείρισης μετά από εκπόνηση μουσειολογικής μελέτης καθώς και εφαρμογής της»

Θα θέλαμε ιδιαίτερα να ευχαριστήσουμε τις κ.κ Τραμπάζαλη Τ. και Λειβαδίτη Θ. που βοήθησαν εθελοντικά στην διοργάνωση και διεξαγωγή της όλης δράσης.
Ευελπιστούμε ότι η συγκεκριμένη δράση συνέβαλε ουσιαστικά στην η ευαισθητοποίηση των μελλοντικών πολιτών στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος, όχι μόνο της περιοχής τους άλλα και ευρύτερα, καθώς και στην διάδοση του εθελοντισμού.

Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων κατέθεσε την πρόθεση υποβολής δελτίου-στοιχείου άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στην Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού μαζί με τους συνεργαζόμενους εταίρους δηλαδή το Μεσογειακό Ινστιτούτο για την Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA), το Τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας-Υδατοκαλλιεργειών του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και τους επιστημονικούς συνεργάτες κ. Αθανάσιο-Φοίβο Μπέρδο και κ. Μαρί Σιαμπάνη στις αρχές Φεβρουαρίου. Από τις 34 δηλώσεις πρόθεσης υποβολής σε όλη τη χώρα προκρίθηκαν από την ΔΙΝΕΠΟΚ οι 29 μέσα στις οποίες κι αυτή για την Παραδοσιακή Αλιεία στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού. Η πρόκριση αυτή πιστοποιεί ότι η υποβολή μας συνάδει με το πνεύμα που διέπει τη Σύμβαση για την διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) και την εφαρμογή στη χώρα μας.

Η υποβολή αυτή εκ μέρους του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων ήρθε μετά την διοργάνωση συνάντησης εργασίας το Νοέμβριο τόσο με στελέχη της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς όσο και με τους συνεργαζόμενους εταίρους στο Μουσείο «Βάσω Κατράκη» στο Αιτωλικό, στην οποία παρευρέθηκαν αρκετοί πολίτες όσο και ψαράδες της λιμνοθάλασσας. Η Αιτωλοακαρνανία φαίνεται πως πρωταγωνιστεί στις κατάθεση υποβολών στο Εθνικό Ευρετήριο καθώς εκτός από την υποβολή του ΦΔ/ΛΜ-ΑΟ έχουν καταθέσει υποβολές και άλλοι τρείς οργανισμοί όπως πχ για το Πανηγύρι στην Αγια Αγάθη, για τα Χαλκούνια στο Αγρίνιο, για το Σταφνοκάρι στο Αιτωλικό, για το Αυγοτάραχο. Η κινητοποίηση των υγιών δυνάμεων της κοινωνίας μας σε σχέση με την διαφύλαξη και ανάδειξη της κληρονομίας μας χαροποιεί ιδιαίτερα και δείχνει την αναπτυξιακή κατεύθυνση του νομού Αιτωλοακαρνανίας προς την Βιωσιμότητα και την Αειφορία που ικανοποιεί τις ανάγκες του παρόντος χωρίς να υπονομεύει το μέλλον των επόμενων γενεών.

Το περιβάλλον και ο πολιτισμός είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας και η προστασία με την ανάδειξη τους συμβάλλουν στην διαμόρφωση τόσο της περιβαλλοντικής προστασίας όσο και της συλλογικής μνήμης.

Σελίδα 1 από 18

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία