Αγγελίες    Επικοινωνία

Από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 1123 Β΄/27-3-2018) η Υπουργική Απόφαση «Καθορισμός αριθμού εισακτέων σπουδαστών στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019».

Ειδικότερα:

Α) Σε ό,τι αφορά το νεοσύστατο Παν/μιο Δυτικής Αττικής ο συνολικός αριθμός εισακτέων φέτος είναι 4.633 άτομα, ενώ πέρυσι στα αντίστοιχα τμήματα των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά ήταν 4.557 άτομα. Συνεπώς, φέτος υπάρχει αύξηση του αριθμού των θέσεων κατά 76 θέσεις.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Έτος

Αριθμός Εισακτέων

2017:(ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά)

4557

2018:(Παν. Δυτ. Αττικής

4633

Διαφορά:

+76

Β) Σε ό,τι αφορά στα Πανεπιστήμια (εκτός του Παν/μίου Δυτ. Αττικής) ο συνολικός αριθμός εισακτέων φέτος είναι 46.663 άτομα, ενώ πέρυσι στα αντίστοιχα τμήματα ήταν 43.758 άτομα. Συνεπώς, φέτος υπάρχει αύξηση του αριθμού των θέσεων κατά 2.905 θέσεις.

Συγκεκριμένα, έμεινε σταθερός ο αριθμός εισακτέων στις Ιατρικές Σχολές, ενώ μειώθηκε στις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες. Αυξήθηκε ο αριθμός εισακτέων κατά 6% στα υπόλοιπα Τμήματα, ενώ σε συγκεκριμένα Τμήματα (Ναυτιλιακά, Πληροφορικής, Τουριστικά, Ψυχολογίας, Γεωπονίας, Χημείας κλπ) αυξήθηκε κατά 12,5%.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ (εκτός Παν/μίου Δυτ. Αττικής)

Έτος

Αριθμός Εισακτέων

2017:

43.758

2018:

46.663

Διαφορά:

+2.905

Γ) Σε ό,τι αφορά στα ΤΕΙ (εκτός των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά) ο συνολικός αριθμός εισακτέων φέτος είναι 23.396 άτομα, ενώ πέρυσι στα αντίστοιχα Τμήματα ήταν 22.411 άτομα. Συνεπώς, φέτος υπάρχει αύξηση του αριθμού των θέσεων κατά 985 θέσεις.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός εισακτέων αυξήθηκε κατά 12,5% σε συγκεκριμένα Τμήματα (Πληροφορικής, Τουριστικά, Γεωπονίας, Φυσιοθεραπείας, Εργοθεραπείας, κλπ), ενώ στα υπόλοιπα Τμήματα έμεινε ίδιος με το 2017.

ΤΕΙ (εκτός ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά)

Έτος

Αριθμός Εισακτέων

2017:

22.411

2018:

23.396

Διαφορά:

+985

 

Σε ότι αφορά τα τρία τμήμα του Μεσολογγίου ο αριθμός θα είναι ελάχιστα αυξημένος, κατά 19 εισακτέους. Αναλυτικά οι αριθμοί αποτυπώνονται στο παρακάτω πινακάκι. 

Όπως γίνεται κατανοητό οι όποιες αλλαγές γίνουν πάνε για το μηχανογραφικό του 2019, οπότε και απο το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους θα έχουμε εικόνα του τι μέλλει γενέσθαι με την τριτοβάθμια εκπαίδευση στο Μεσολόγγι έξι ολόκληρα χρόνια μετά το κατάφωρα άδικο σχέδιο "Αθηνά".

Επομένως, συνολικά για το 2018 οι θέσεις εισακτέων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι 74.692 ενώ για το 2017 ήταν 70.726. Κατά συνέπεια η αύξηση ανέρχεται σε 3.966 θέσεις.

 

Το Τμήμα Περίθαλψης & Κοινωνικής Μέριμνας του Τ.Ε.Ι Δυτικής Ελλάδας στο Μεσολόγγι μετά την ολοκλήρωση εφτά κύκλων σεμιναρίου Πρώτων Βοηθειών τα έτη 2011-2017 που απευθύνονταν στο Εκπαιδευτικό, Διοικητικό προσωπικό και στους φοιτητές του Ιδρύματος, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Τμήμα Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Μεσολογγίου, διοργανώνει και νέο κύκλο σεμιναρίου Πρώτων Βοηθειών το μήνα Μάρτιο 2018.

Σκοπός είναι η προαγωγή του αισθήματος ευθύνης και ασφάλειας στην πρόληψη και αντιμετώπιση των καθημερινών εκτάκτων αναγκών.

Πρώτες βοήθειες είναι η άμεση βοήθεια που παρέχεται στο θύμα ενός ατυχήματος ή σε κάποιον που νόσησε ξαφνικά από τον παρευρισκόμενο, τυχόντα, αυτόπτη μάρτυρα του γεγονότος. Η αναγκαιότητα και η χρησιμότητα παροχής τους φαίνεται από μελέτες κατά τις οποίες το 45% των θανάτων από ατυχήματα και το 25% των αναπηριών θα είχαν αποφευχθεί, εάν είχαν δοθεί οι σωστές πρώτες βοήθειες, έγκαιρα, στο τόπο του συμβάντος.

Αντίστοιχα, στην περίπτωση καρδιακής ανακοπής η βραδύτητα αντιμετώπισης μειώνει δραματικά το ποσοστό επιβίωσης, όταν στην παρέλευση 3-4 λεπτών δίχως οξυγόνωση αρχίζουν οι εγκεφαλικές βλάβες, όπου γίνονται μη αναστρέψιμες μετά την διέλευση 10-15 λεπτών, δίχως την παροχή καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης.

Το εκπαιδευτικό πακέτο περιλαμβάνει βιβλίο πρώτων βοηθειών και το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Πρώτων Βοηθειών (EFAC) με τις ακόλουθες ενότητες:

 Θλάσεις – Τραύματα – Αιμορραγίες

 Δαγκώματα – Τσιμπήματα – Αλλεργίες – Δηλητηριάσεις.

 Κακώσεις σκελετού. ( Διάστρεμμα – Εξάρθημα – Κατάγματα).

 Εγκαύματα – Ηλεκτροπληξία – Επιληψία.

 Ξένα σώματα – Απώλεια αισθήσεων.

 Καρδιακά επεισόδια – ΚΑΡΠΑ.

 Πρακτική εξάσκηση – Αξιολόγηση

Τo σεμινάριo ολοκληρώνεται σε 14 ώρες εκπαίδευσης και οι εκπαιδευόμενοι θα λάβουν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Εκπαίδευσης Πρώτων Βοηθειών, Πιστοποίηση EFAC (European First Aid Certificat).

To Eυρωπαϊκό Δίπλωμα Πρώτων Βοηθειών είναι αναγνωρισμένο από όλους τους Ερυθρούς Σταυρούς και Ερυθρές Ημισελήνους, θα έχει ισχύ 3 χρόνια, από την ημερομηνία έκδοσής του.

Η συμμετοχή στο Σεμινάριο είναι προαιρετική το κόστος είναι 20€ και η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική.

Στο σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών μπορούν να συμμετέχουν και εκτός της Ακαδημαϊκής Κοινότητας του ΤΕΙ.

Oι υποψήφιοι θα καταθέτουν τα χρήματα πριν την έναρξη των μαθημάτων σε Τραπεζικό λογαριασμό του E.E.Σ στην ΕUROBANK.

O αριθμός του λογαριασμού είναι 0026.0240.39.Ο201168284.

Oι υποψήφιοι για να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα προσκομίζουν το αποδεικτικό της κατάθεσης.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Τ.Ε.Ι. στο Μεσολόγγι.

Οι ενδιαφερόμενοι για να παρακολουθήσουν το σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών θα πρέπει να απευθύνονται από 1 /3/2018 μέχρι 23/3/2018 στο Τμήμα Περίθαλψης και Κοινωνικής Μέριμνας του Τ.Ε.Ι Δυτικής Ελλάδας στο Μεσολόγγι ή στο τηλέφωνο 2631058421 (κ. Μαρία Σβώλου e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ) ή να συμπληρώσουν το συνοδευτικό έντυπο και να το παραδώσουν-αποστείλουν, προκειμένου να καθοριστούν οι ομάδες για την παρακολούθηση του Σεμιναρίου.

Ο πρύτανης του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας
Βασίλης Τριανταφύλλου

Βράζουν οι φοιτητές

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 08/02/2018

 

Σφόδρα ενοχληµένοι έφυγαν οι φοιτητές του ΤΕΙ Μεσολογγίου από την θεµατική για την Παιδεία. Ουσιαστικά δεν τους άφησαν να µιλήσουν γιατί είχε περάσει ο χρόνος και 5-6 φορείς δεν πρόλαβαν επειδή προηγουµένως µιλούσαν οι αιρετοί, δήµαρχοι, αντιπεριφερειάρχες (από την Ηλεία αµφότεροι) και βουλευτές...

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

 

Υπήρχε γραµµή;

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 08/02/2018

 

Από την προηγούµενη Πέµπτη και µέχρι την Τρίτη η Περιφέρεια απέδειξε πως το θέµα του ΤΕΙ Μεσολογγίου δεν υπήρχε καθόλου µέσα στην ατζέντα της.

Όλα ξεκίνησαν µε την τοποθέτηση του Περιφερειάρχη για την Παιδεία την Πέµπτη µε δελτίο Τύπου στα ΜΜΕ. Ούτε λέξη, ούτε γράµµα για την κορυφαία διεκδίκηση της πόλης, την ίδια στιγµή που έκανε αναφορά στην Ηλεία και σε ανάγκη φοιτητικών εστιών στο Αγρίνιο, αφήστε για την Πάτρα που έδωσε τα ρέστα του ζητώντας την (προσυνεννοηµένη) Νοµική Σχολή...

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Οι εγκαταστάσεις, το µεγάλο "ατού" της πόλης

 

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 08/02/2018

 

Νέα τροπή παίρνει το μέλλον της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Μεσολόγγι μετά την οριστική απομάκρυνση του ενδεχομένου αυτονόμησης του ιστορικού ΤΕΙ, καίτοι τούτο έρχεται σε αντιδιαστολή με παλαιότερες δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, ευρισκόμενων τότε στην αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που μίλησαν στην ΑΙΧΜΗ, η Επιτροπή που συστάθηκε θα αναλάβει άμεσα να μετουσιώσει τις αποφάσεις σε νομοθετικό έργο και βέβαια θα εξειδικεύσει τις προτάσεις για τα νέα τμήματα που εξαγγέλθηκαν σε Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία. Όπως ανακοινώθηκε στην Αιτωλοακαρνανία θα υπάρχουν Πανεπιστημιακά τμήματα με κατεύθυνση τις Γεωπονικές και Θαλάσσιες Επιστήμες και στην Ηλεία θα έχουν επίκεντρο τον πολιτισμό.

Στην περίπτωση του Μεσολογγίου οι νέες κατευθύνσεις θα έχουν...

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 08/02 σε όλα τα περίπτερα του νομού

Αυτόνομο ΤΕΙ Μεσολογγίου. Μια υπόσχεση που δεν τηρήθηκε, πλαισιωμένη από ανακοινώσεις του πρόσφατου παρελθόντος που προφανώς είτε εκδόθηκαν λόγω άγνοιας, είτε λόγω μικροπολιτικής σκοπιμότητας από κυβερνητικά στελέχη.

Η αποκατάσταση της αδικίας του σχεδίου «Αθηνά» για επανίδρυση του ΤΕΙ Μεσολογγίου τέθηκε από το Δήμο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου επανειλημμένα στην ανώτερη και ανώτατη πολιτική ηγεσία. Η χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όχι μόνο δεν την αποκατέστησε αυτή την αδικία, αλλά προκάλεσε ακόμη περισσότερα ερωτηματικά καθώς όπως έγινε αντιληπτό η εξαγγελία για ίδρυση νέας Σχολής Γεωπονικών και Θαλασσίων επιστημών τόσο από τον ίδιο όσο και από τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας, όχι μόνο δεν περιλαμβάνει κανένα απολύτως χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, αλλά οι αποστροφές του λόγου του περί «ορθολογικής κατανομής τμημάτων», παραπέμπουν σε μια «θολή» και μετέωρη χωροταξία, δημιουργώντας σύγχυση σε φορείς και τοπικές κοινωνίες. Η δε επεξεργασία της από «ομάδες εργασίας», ελπίζουμε να μην έχει τους ρυθμούς της επιτροπής διαλόγου που θεσμοθέτησε ο κ. Γαβρόγλου το περασμένο καλοκαίρι, καθώς ακόμη αναζητούνται τα αποτελέσματά της αλλά και ο σκοπός σύστασής της, παρόλο που ο κ. Γαβρόγλου ενώπιον πολιτών που συμμετείχαν στην συντονιστική επιτροπή και του Δημάρχου Νίκου Καραπάνου, δεσμεύτηκε για την αυτονόμηση του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της πόλης…

Επιπρόσθετα, το ΤΕΙ Μεσολογγίου υπήρξε ένα από τα καλύτερα ΤΕΙ που διέθετε η χώρα. ποτέ δεν ιδρύθηκε για «ψηφοθηρικούς λόγους», για εξυπηρέτηση «πελατειακών σχέσεων» και δεν αποτέλεσε δείγμα «ανευθυνότητας του παρελθόντος». Η πορεία του για 30 περίπου χρόνια το απέδειξε περίτρανα. Κάθε προσπάθεια απαξίωσής του είναι τουλάχιστον ατυχής.

Το «ανορθολογικό εκπαιδευτικό κουβάρι» του παρελθόντος, που επικαλέσθηκε ο κ. Τσίπρας, σαφώς και δεν ξεμπερδεύεται με διασπορά εδρών σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, «υπό το βλέμμα» του Πανεπιστημίου Πατρών. Η Αιτωλοακαρνανία είχε και έχει την δυνατότητα ανάπτυξης ανεξάρτητων τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Η υπερ-συγκέντρωση εξουσιών και αρμοδιοτήτων στην περιφερειακή έδρα της Δυτικής Ελλάδας, όχι μόνο δε θα λύσει προβλήματα αλλά θα εντείνει τις εσωστρέφειες.

Τέλος η θέση του Β’ Βαθμού της τοπικής αυτοδιοίκησης με συγκεκριμένη πρόταση πριν μάλιστα το περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο, προκαλεί έντονους προβληματισμούς. Ειδικά δε, όταν δεν υπήρξε καμία διαβούλευση με τους Δήμους και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Κατά περίπτωση, η θέση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι εντελώς αντίθετη με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, των Συντονιστικών Επιτροπών αλλά και του συνόλου της τοπικής κοινωνίας.

Σελίδα 1 από 41

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία