Αγγελίες    Επικοινωνία

Συνάδελφε - συναδέλφισσα την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προωθεί το νομοσχέδιο για την ανωτατοποίηση του ΤΕΙ που στην ουσία καταργεί τα τμήματα της διοίκησης και της λογιστικής καλούμε να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου μας που πρώτη δύναμη είναι η ΠΑΣΠ και κανείς δεν ενδιαφέρεται.  

Δεν θέλουν να κάνουν ούτε τα βασικά, δηλαδή να συνεδριάσει έστω και την ύστατη στιγμή, έχει μεγάλες ευθύνες που ο σύλλογός μας βρίσκεται σε απάθεια. Καλούμε κάθε συνάδελφο να βγάλει τα συμπεράσματά του όλη αυτή την χρονιά που βρίσκεται η ΠΑΣΠ, να γυρίσει την πλάτη σε δύναμη συμβιβασμένη με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης και την απάθεια που θέλει να επιβάλει στο σύλλογο.

Καλούμε κάθε συνάδελφο που δεν ανέχεται πια να αποφασίζουν για εκείνον χωρίς εκείνον που τον θέλουν θεατή σε όλη αυτή την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι σχολές μας, που δεν μασάει σε κεράσματα και πάρτυ, σε εκδηλώσεις που αφορούν την επιχειρηματικότητα, που θέλει κάτι να αλλάξει, που θέλει να σπουδάσει χωρίς εμπόδια να συστρατευθεί και να στηρίξει την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας (ΠΚΣ) στις επερχόμενες εκλογές 10 Απρίλη.

1) Καλούμε κάθε συνάδελφο στις 20 Μάρτη στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ στο ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ στις 19.00 και  επίσης:

2) Στο Συλλαλητήριο στις 21 Μάρτη και ώρα 11.30 στην Πλατεία Γεωργίου που διοργανώνουν φοιτητικοί σύλλογοι του ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6955488531, Παναγιώτης

Την υλοποίηση των περσινών εξαγγελιών που ακούστηκαν στο Περιφερειακό Συνέδριο της Πάτρας ανακοινώνουν ο ένας μετά τον άλλον οι κυβερνητικοί βουλευτές της Δυτικής Ελλάδας. Για το νομό μας φαίνεται ότι ισχύουν τελικά τα όσα είχε κατά καιρούς παρουσιάσει ο συντοπίτης μας γ.γ. Παυσανίας Παπαγεωργίου. 

Όλα τα θέματα που αφορούσαν το μέλλον των τμημάτων και ιδρυμάτων για τους νομούς Αχαϊας και Ηλείας φέρονται να έχουν κλείσει. Σε συνέντευξή του βουλευτής της Αχαίας εχθές σε ραδιόφωνο της Πάτρας ανέφερε ότι θα γίνουν από τρία τμήματα σε Μεσολόγγι και σε Αγρίνιο, γεγονός που εύκολα μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα από φέτος στο campus του Μεσολογγίου που επισκέφτηκε και ο Υπουργός.

Το λογικό φυσικά είναι να γίνει και η έδρα στο Μεσολόγγι λόγω γειτνίασης με το Πανεπιστήμιο Πατρών, αλλά και λόγω των τεράστιων υποδομών που διαθέτει.

Ωστόσο έντονη αντιπαράθεση υπάρχει στα ζητήματα της Αιτωλοακαρνανίας. Ο βουλευτής Γιώργος Βαρεμένος, μετά και την επίσκεψη μαζί με τον Π. Κουρουμπλή και φοιτητές του Αγρινίου στον Υπουργό Παιδείας, όλα δείχνουν ότι προωθεί ως λύση την έδρα της νέας Κοσμητείας στο Αγρίνιο με κριτήριο το μέγεθος της πόλης. 

Ο Γιώργος Βαρεμένος ψιθυρίζεται δε από συναδέλφους του που μιλούσαν χθες σε δημοσιογράφους ότι απείλησε ευθέως πως κάθε τι άλλο παραβιάζει κόκκινες γραμμές. Μάλιστα καλά διασταυρωμένες πληροφορίες υποστήριξαν πως ο βουλευτής παραπονιέται όπου βρεθεί για υποκινούμενες καταστάσεις στην Ι.Π. Μεσολογγίου εναντίον του και κατήγγειλε παρασκηνιακές πιέσεις, διεργασίες και παρεμβάσεις για να πάει η έδρα στο Μεσολόγγι που υποδεικνύουν τον Μεσολογγίτη γενικό γραμματέα του Υπουργείου, Παυσανία Παπαγεωργίου. 

Εμείς με όλο το θάρρος ευχόμαστε το δεύτερο σκέλος να είναι αλήθεια! Για να δούνε βρε παιδί μου μια φορά και αυτοί πως είναι να είσαι από την πλευρά που μας έχουν καταδικάσει τόσα χρόνια!

Η Μαρία Τριανταφύλλου ακούγεται ότι με το σταυρό στο χέρι αναπτύσσει επιχειρήματα για το ότι η έδρα μπορεί και πρέπει να είναι στο Μεσολόγγι και για τον λόγο αυτό γίνεται συχνά αποδέκτης νουθεσιών για το τι μπορεί να να σημάνει αυτό για την πορεία της προς τις εκλογές αν δεν στηρίξει το Αγρίνιο...

Ο αντίλογος όσον προτείνουν το Αγρίνιο στα επιχειρήματά αυτά, είναι ότι το μικρό Μεσολόγγι από εκεί που δεν είχε πλέον τίποτα μέσα σε μια νύχτα βρίσκεται με τρία 5ετή πανεπιστημιακά τμήματα ενώ το μεγάλο Αγρίνιο που είχε τρία πανεπιστημιακά τμήματα μένει πάλι με τρία και συνεπώς δικαιούται την έδρα της Γεωπονικής Σχολής. Κάτι φυσικά που δεν έχει καμία βάση καθώς το Μεσολόγγι είχε αυτόνομο ΤΕΙ με επτά τμήματα...

Πληροφορίες λένε πως αρκετοί βουλευτές των άλλων νομών έχουν δυσανασχετήσει απ’ αυτήν την εξέλιξή καθώς και από την συμπεριφορά του πρύτανη του ΤΕΙ, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να κολλάει το νομοσχέδιο εξαιτίας εσωτερικής αντιπαράθεσης στην Αιτωλοακαρνανία για άλλη μια φορά. Ο δε υπουργός επιμένει ότι πρέπει και και στην περίπτωση της Αιτωλοακαρνανίας να υπάρξει κοινή θέση και ωριμότητα.

Εμείς πάντως στο Μεσολόγγι τη μοίρα μας την ξέρουμε και να μας χαρίστηκε κάτι ποτέ, δεν το θυμόμαστε. Αν όμως πάει η έδρα της πανεπιστημιακής σχολής στα παρολίγον ΤΟΛ που παραχωρεί ο δήμος Αγρινίου και όχι στο οργανωμένο campus των εκατοντάδων στρεμμάτων, θα χορτάσουμε ωριμότητα...

Όπως και να ‘χει εκείνο που εξάγεται ως γενικότερο συμπέρασμα απ’ όλη αυτή την ανακατωσούρα είναι ότι η Πάτρα «κερδίζει» εμβληματικές σχολές όπως η Νομική και το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, μετεξέλιξη του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Αγρινίου και στην Αιτωλ/νία τσακωνόμαστε για τα... κοκκαλάκια. Επιλέγεται δηλαδή και πάλι η Πάτρα για ένα τμήμα που θα μπορούσε κάλλιστα να μεγαλουργήσει στην Ι.Π. Μεσολογγίου, μια από τις πιο ιστορικές πόλεις της χώρας με πληθώρα αρχαιολογικών θησαυρών.

Μήπως άραγε κάθε άλλο παρά ακαδημαϊκά κριτήρια και αξιοποίηση των υπαρχόντων campus σημαίνει η εκπαιδευτική «μεταρρύθμιση» που ευαγγελίζεται η συριζέικη κυβέρνηση;

Αξιότιμε κ. Κώστα Γαβρόγλου, Υπουργέ Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Πληροφορηθήκαμε ότι επετεύχθη η συνένωση του Πανεπιστημίου Πατρών με το Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδος, χωρίς να έχουμε ενημέρωση για το ποιες Σχολές και ποια Τμήματα θα ιδρυθούν στην πόλη μας αλλά και για το μέλλον των Σχολών που λειτουργούν πολλά χρόνια με επιτυχία.

Επειδή το θέμα θα βγει στη διαβούλευση και στη συνέχεια στην Επιτροπή της Βουλής παρακαλούμε να μας επιτραπεί να παρευρεθούμε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής προκειμένου να ενημερωθούμε αλλά και να προβάλουμε τοι δίκαιο αίτημα για την αποκατάσταση της αδικίας που υπέστη η πόλη μας, από το "Σχέδιο ΑΘΗΝΑ"

Ι.Π. Μεσολογγίου 14/03/2019

Με τιμή

Η Συντονιστική Επιτροπή

Λάμπρος Φλώρος

Σταμάτης Κατσαβός

Σωκράτης Στέλλιος

Γεώργιος Κουτσοσπύρος

Στις 25/2/2019 μέρα μεσημέρι γίναμε μάρτυρες της αποτρόπαιης πράξης πυροβολισμού σκύλου δίπλα από τις φοιτητικές εστίες στο ΤΕΙ.

Η δολοφονία του σκύλου είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο του σκύλου αλλά και τον κίνδυνο τραυματιστεί κάποιος φοιτητής γιατί η σφαίρα χρησιμοποιήθηκε είχε σκάγια διασπώμενα.

Καταδικάζουμε τέτοιες ενέργειες που βάζουν σε κίνδυνο τα αδέσποτα σκυλιά του ΤΕΙ (που με ευθύνη φοιτητών και του φιλοζωικού συλλόγου φροντίζονται έτσι ώστε να μην πεθάνουν) αλλά και τον κίνδυνο της ζωής των φοιτητών.

Ζητάμε άμεσα να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού φύλαξης του ΤΕΙ που να καλύπτει τις ανάγκες των φοιτητών.

Ζητάμε παραπάνω ελέγχους στον προαύλιο χώρο του Camp του ΤΕΙ

Ζητάμε επαρκή φωτισμό όλου του προαύλιου χώρου του Camp.

του Γιάννη Ατσαλάκη,
Προέδρου του Συλλόγου Φίλοι Πανεπιστημίου-ΤΕΙ Μεσολογγίου

Τις επόμενες μέρες θα οριστικοποιηθεί η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Περί τα μέσα Μαρτίου θα είναι στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος του μηνός η νέα αρχιτεκτονική για όλα τα ιδρύματα της χώρας μας.

Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας είναι το μη­χανογραφικό δελτίο για τους υποψηφίους των πανελληνίων εξετάσεων του 2019 να αποτελείται ΜΟΝΟ με πανεπιστημιακά τμήματα. Ολοκληρώνονται οι συνενώσεις ΑΕΙ (ένταξη) -ΑΤΕΙ (πανεπιστημιοποίησης), πέρα από όποιες δια­φωνίες και αντιδράσεις. Μόνες εκκρεμότητες του ΤΕΙ Κρήτης και Δυτικής Ελ­λάδος. Αρνήθηκαν την απορρόφηση το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο Κρήτης και η επιτροπή του Υπ. Παιδείας απεφάνθη ότι το ΤΕΙ Κρήτης μπορεί να μετατραπεί σε Πανεπιστήμιο.

ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Δεδομένου ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών στη δια­βούλευση να πεισθεί «κέρδισε» και Νομική Σχολή στην Πάτρα και με Σχολές Πολιτισμού στην Ηλεία (Πύργο-Αμαλιάδα) και Σχολές Γεωπονικών-Θαλασ­σίων Επιστημών στην Αιτωλ/νια (Μεσολόγγι-Αγρίνιο), το καθιστούν απ΄ τα με­γαλύτερα και πληρέστερα της Χώρας. Αυτή ήταν και η δέσμευση του Πρωθυ­πουργού στο Αναπτυξιακό Συνέδριο (Φλεβάρης 2018, Πάτρα). Όμως η Πολυ­τεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών αντέδρασε κι αρνείται να απορρο­φήσει τα τμήματα Θετικών Επιστημών του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος.

1η ΠΡΟΤΑΣΗ: Μόνη λύση είναι και ΕΔΩ, να μετατραπεί το ΤΕΙ Δυ­τικής Ελλάδος σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, που θα έχει, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού τις σχολές της Αιτωλ/νίας (Γεωπονίας-Θαλασσίων Επιστημών) και της Ηλείας (Πολιτισμού) και την «πανεπιστημιο­ποίηση» και απορρόφηση τμημάτων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με τα τμήματα Θετικών Επιστημών να συγκροτούν Πολυτεχνική Σχολή του νέου Πανεπιστη­μίου. ΕΔΡΑ αυτού θα είναι η Αιτωλ/νία, δεδομένου ότι η Πάτρα έχει δύο με­γάλα Πανεπιστήμια (Πατρών και με Νομική και το ΕΑΔ) πολλών δεκάδων χι­λιάδων φοιτητών. Ειδικότερα στην Ιερή Πόλη του Έθνους, το Μεσολόγγι, την «Κιβωτό της Εθνικής Παλιγγενεσίας», που οφείλει την ελευθερία, την ύπαρξη και ίδρυση το Νεοελληνικό Κράτος και αντί Τιμής και Χρέους, τα τελευταία χρόνια μέχρι σήμερα βιώνει συνεχή αφαίμαξη και απαξίωση από την άσπονδη μητέρα πατρίδα. Όμως δεν είναι μόνο εθνικό χρέος, και της μετέ­πειτα συνεισφοράς του, στην Παιδεία και τον Πολιτισμό της Ελλάδας, αλλά συνηγορούν και επιτάσσουν τυπικά και ουσιαστικά κριτήρια, αυστηρά, σχεδι­ασμού και αποφάσεων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Δεδομένου ότι: 1) Ήτο έδρα για δεκάδες χρόνια από το 1983 το ΑΤΕΙ Μεσολογγίου χωροταξικά βο­ρειοδυτικής Ελλάδας, ήτοι έξι (6) Νομών (Αιτωλ/νίας, Ευρυτανίας, Άρτας, Πρέβεζας, Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας) μέχρι τα τελευταία χρόνια. 2) Διαθέτει και έχει έτοιμες και λειτουργικές σύγχρονες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις κτηριακές και εξοπλισμό (διοικητήριο, αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, αμφιθέα­τρα, βιβλιοθήκες, εστίες φαγητού, κλινών, χώρους αναψυχής και άθλησης – ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις κ.α.), εντός έκτασής του 600 στρεμμάτων, όπου ανέπτυσε ερευνητικά και πειραματικά προγράμματα, με ευρωπαϊκές «πρω­τιές» σε θερμοκήπια και αγροτικές καλλιέργειες, αλιείας και ιχθυοκαλλιέργειας (εσωτερικών υδάτων και θαλάσσης). Σημειώνεται ότι Πανεπιστήμια, όπως της Θεσσαλίας έκανε τα εργαστήριά του σε αυτό του Μεσολογγίου. 3) Είχε την δι­εθνή αναγνώριση και αξιολόγηση, καταλαμβάνοντας τις πρώτες (2η-3η) θέσεις πανελλαδικά των ΑΤΕΙ. Επίσης, πέρα της υπεροχής του, των «στενά» ακα­δημαϊκών κριτηρίων του, οι υποδομές του δεν απαιτούν νέες χρηματοδοτήσεις και έργα, με πόρους που σπανίζουν, ενώ η υπάρχουσα ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥ­ΣΙΑ εγκαταλειμμένη καταστρέφεται, αποτελώντας δείγμα κακής διοίκησης και διαχείρισης του Υπ. Παιδείας, του Ελληνικού Κράτους.

Σημαντική συνεκτίμηση εκτός της δημοσιονομικής είναι ότι της ιδιω­τιοικονομικής και κοινωνικής, που αφορά τους φοιτητές και σ΄ αυτούς απευθύνε­ται η εκπαίδευση και παροχή υπηρεσιών. Το Μεσολόγγι υποδέχετο και εξυ­πηρετούσε περισσότερους από 7.500 φοιτητές, που πέρα απ΄ τη γενόμενη δημόσια δαπάνη και έργα και ιδιωτική και κοινωνική οικονομία της πρωτεύου­σας του νομού Αιτωλ/νιας, στράφηκε και επένδυσε σε επάρκεια την απαιτού­μενη στέγη και φθηνή, πέρα από την εστία, και σε καταστήματα, δραστηριότη­τες και αποτελούσε χωροταξικά με τμήματα σε Αγρίνιο, Ναύπακτο, Αίγιο, Πά­τρα, Πύργο και Αμαλιάδα, το προσφερότερο και γειτνιάζων των άλλων. Να ση­μειωθεί ότι, ΠΟΤΕ σύλλογοι φοιτητών, σχολών δεν διαμαρτυρήθηκαν, δεν ζή­τησαν να μετακινηθούν αλλού. Αντίθετα, οργάνωναν, τακτικά, τις συναντήσεις τους εδώ. Το Μεσολόγγι κοινωνικά και οικονομικά έχει «ταυτιστεί» με «φοιτη­τούπολη». Μέχρι τα τελευταία χρόνια, με το καταστρεπτικό σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», που ενώ προέβλεπε (Υπ. Παιδείας) την υπαγωγή Τμημάτων (Λευκάδος, Κε­φαλληνίας) του καταργούμενου ΑΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο ΑΤΕΙ Μεσολογγίου, τελικά εν μία «νυκτί», το αξιο­λογημένο στις πρώτες θέσεις ΑΤΕΙ Μεσολογγίου, το ενέταξαν στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, όπου και το αναβάθμισε 3-4 θέσεις από την χαμηλότερη αξιολόγησή του. Έτσι αφέθηκαν, «κόσμημα» εγκαταστάσεις, να ερημώνουν και χιλιάδες δανειολή­πτες υπερχρεωμένους, με πανελλήνια πρωτιά μας στα κόκκινα δάνεια... Εξάλλου δεν μπορεί λογικά και σοβαρά να συζητηθεί επιλογή έδρας σε άλλη πόλη, που δεν υπάρχουν στοιχειώδεις υποδομές και υποδέχονται εκατοντάδες ένα­ντι των χιλιάδων φοιτητών μας.

Αγωνιστήκαμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, κατηγορούμενοι ποινικά εκπρόσωποι αρχών, φορέων, πολίτες και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος μαζί και υπήρξε και προεκλογική δέσμευση ότι θα ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Η ΑΔΙΚΙΑ σε βάρος της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΙΝΗ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ, ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙ ΠΑΝΤΟΣ.

2η ΠΡΟΤΑΣΗ: Αυτή πηγάζει απ΄ το Υπουργείο Παιδείας και φαίνεται να προκρίνεται με την απορρόφηση από το Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) Πατρών μέρος του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, που δεν δέχεται το Πανεπι­στήμιο Πατρών. Συναντά αντιδράσεις απ΄ την Κοινότητα του ΕΑΠ, οπότε εξε­τάζεται πλέον σοβαρά απ΄ την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας μέ­ρος της αναφερόμενης, ως άνω πρώτης πρότασής μας, δηλαδή της δημιουρ­γίας νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, που θα συμπεριλαμβάνει και πυ­ρήνας θα είναι τα τμήματα του Αγρινίου, που ανήκουν στο Πανεπιστήμιο Πα­τρών και τα απορριφθέντα τμήματα του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

Σημειώνουμε: 1) Την «αρπαγή» του τμήματος ΘΕΚΑ στην Αμα­λιάδα δεν μπορεί να «στεριώσει». Ήδη, ομόφωνα φοιτητές και καθηγητές το θεωρούν μη βιώσιμο και θέλουν να φύγουν. Μάλιστα και η Γενική Συνέλευση του Ιδρύματος (ΑΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας) παμψηφεί, πρόσφατα, αποφάσισε το ίδιο. Μόνος δρόμος η «επιστροφή» του στο Μεσολόγγι, όπου και οι εγκαταστάσεις και φυσικά η «πανεπιστημιοποίησή» του. Εξάλλου, δεν μπορούν να δημιουρ­γούνται στο νομό μας οι Γεωπονικές Σχολές και τμήματα και αυτό να παραμέ­νει σε μη όμορο νομό, που αποκτά και αναβαθμίζεται Πανεπιστημιακές Σχο­λές και τμήματα (πολιτισμού).

2) Και στη 2η πρόταση τα στέρεα, ορθά και δίκαια επιχειρήματα, των κριτηρίων και υποδομών, στηρίζουν ανάπτυξη τμημάτων (π.χ. 5 τμήματα στα Ψαχνά Ευβοίας) και καθιστούν αδιαμφισβήτητη την έδρα στην Ιερά Πόλη του Μεσο­λογγίου, που αποτελεί και την έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλ/νιας.

Τέλος, εκφράζουμε την ανησυχία μας για όσα, τελευταία συμβαί­νουν ταπεινά, μικροκομματικά και προεκλογικά. Επιχειρούν αντιδράσεις στην Ηλεία (Αμαλιάδα) με φόντος τις δημοτικές εκλογές, στο νομό μας (Αγρίνιο, σύσκεψη για την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε αίθουσα του ΤΕΕ, και όχι στις υπάρχουσες, αρμόδιες, σύγχρονες αίθουσες και ιδιόκτητους χώρους στο ΤΕΙ Μεσολογγίου), ερήμην εκπροσώπων της πόλης μας. Προσωπικοί, εκλογικοί σχεδιασμοί και τοπικισμοί δεν μπορούν να χαράξουν τον Εθνικό σχεδιασμό της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Χώρας μας.

Πιστεύουμε να πρυτανεύσουν αντικειμενικά κριτήρια και λόγοι. Αυ­τούς έχουμε και ελπίζουμε.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αυτονόμησης Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό παιδείας, Κ. Γαβρόγλου.

 

Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή:

Αξιότιμο κ. Κώστα Γαβρόγλου,

Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

 

Κύριε Υπουργέ

Η ασάφεια, η παραπληροφόρηση και τα διάφορα δημοσιεύματα μας εξαναγκάζουν να Σας αποστείλουμε την τελευταία επιστολή, τονίζοντας άλλη μια φορά το δίκαιο της ιστορικής πόλης μας.

Η ίδρυση ενός τριτοβάθμιου ιδρύματος δεν θα πρέπει να έχει σχέση με πληθυσμιακά και ισχυρά πολιτικά κριτήρια, αλλά με αξιοκρατικά.

Το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», παρ’ ότι ουσιαστικά διέλυσε το Αυτόνομο Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου, άφησε όμως δύο σχολές. Με το σχεδιασμό του Υπουργείου ιδρύεται μία Σχολή, οπότε αποκαθίσταται μέρος της αδικίας, ενώ σε άλλες πόλεις με Αυτόνομα Τ.Ε.Ι. (όπως Άρτα κ.λπ.), ιδρύθηκαν δύο Σχολές παρ’ ότι δεν έχουν την ιστορία και τις υποδομές του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου.

Παρά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η πόλη μας προκειμένου να υπάρξει τουλάχιστον ισονομία, θα μας επιτρέψετε να προτείνουμε την ίδρυση και άλλης Σχολής βιώσιμης και σχετικής με τα διαχρονικά χαρακτηριστικά της πόλης μας βάσει προτάσεων ανθρώπων της παιδείας και του πνεύματος.

Η Σχολή αυτή είναι Ευρωπαϊκών Σπουδών και Φιλολογίας με προσανατολισμό στην Αγγλική Φιλολογία και άλλων γλωσσών.

Η Σχολή αυτή προσομοιάζει με τον πολιτισμό, την ιστορία, τον φιλελληνισμό στην πόλη που είναι παγκόσμιο σύμβολο της ελευθερίας.

Οι δύο Σχολές αυτές με ανάλογα τμήματα, μπορούν να λειτουργούν άριστα στις μεγάλες και σύγχρονες εγκαταστάσεις.     

  Ο σχεδιασμός του Υπουργείου για αποκατάσταση μέρους της μεγάλης αυτής αδικίας, τείνει να αλλοιωθεί από πιέσεις διαφόρων που δεν σέβονται την ιστορία, τους θεσμούς, το δίκαιο και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η πόλη μας και τα οποία, είμαστε υποχρεωμένοι να τονίσουμε, για μια ακόμη φορά, όπως:

  1. Οι τεράστιες σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις, ο εξοπλισμός και οι υποδομές για τις οποίες το κράτος διέθεσε πολλά χρήματα.
  2. Η ιδιόκτητη έκταση των 800 περίπου στρεμμάτων που είναι διαθέσιμη για οποιαδήποτε ανάπτυξη του Τριτοβάθμιου Ιδρύματος.
  3. Αυτά τα μεγάλης αξίας περιουσιακά στοιχεία βρίσκονται δίπλα ακριβώς στην πλούσια και ξακουστή λιμνοθάλασσα που επιτρέπει την λειτουργία Ερευνητικού Κέντρου και πειραματικές ιχθυοκαλλιέργειες προς όφελος της ανάπτυξης και της εθνικής οικονομίας.
  4. Τα επίσημα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή αγροτικών προϊόντων στη Δυτική Ελλάδα.
  5. Το συμφέρον και η οικονομία της πολιτείας αφού θα αξιοποιήσει έτοιμες εγκαταστάσεις και δεν θα διαθέσει χρήματα, όπως απαιτούνται σε άλλες πόλεις όπου δεν υπάρχουν υποδομές.

Αυτά τα μοναδικά, στον Ελλαδικό χώρο, πλεονεκτήματα ενισχύονται σημαντικά από τις άριστες συνθήκες διαβίωσης των φοιτητών, όπως:

  • Το περιβάλλον δίπλα στην ήρεμη, ποιητική και χιλιοτραγουδημένη λιμνοθάλασσα.
  • Τα ιδανικά για την ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, για τα οποία θυσιάστηκαν οι πρόγονοί μας και τα οποία εμπνέουν και διαμορφώνουν το χαρακτήρα τους.
  • Οι χιλιάδες νέες σύγχρονες κατοικίες που προσφέρονται για ανθρώπινη διαμονή με τις χαμηλότερες τιμές στην Ελλάδα. Γι’ αυτό στα 40 χρόνια του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου οι φοιτητές δεν έκαναν ποτέ κατάληψη για τη διαμονή τους στην πόλη.

Αυτά τα πολλά και σπάνια πλεονεκτήματα δεν είναι δυνατόν να τα αγνοούν όσοι πιέζουν για ίδρυση Σχολής Γεωτεχνικών και Θαλάσσιων Επιστημών σε άλλη πόλη.

Οι κάτοικοι αυτής της ιστορικής και με μεγάλη προσφορά στο Έθνος, πόλης, δεν αντέχουν άλλες αδικίες.

Ό,τι αποφασίσει το Υπουργείο να γίνει στο Νομό Αιτωλ/νίας, αυτό πρέπει να γίνει εκεί που είναι έτοιμες εγκαταστάσεις. Και αυτό είναι η Ι.Π. Μεσολογγίου.

Παρακαλούμε και ζητούμε η Σχολή που ανακοινώθηκε, Γεωτεχνικών και Θαλάσσιων Επιστημών με 6 τμήματα τουλάχιστον, καθώς και η νέα Σχολή Ευρωπαϊκών Σπουδών να έχει έδρα τις έτοιμες εγκαταστάσεις της πόλης μας και μαζί με τις υπάρχουσες Σχολές να αποτελέσουν ένα βιώσιμο Τριτοβάθμιο Ίδρυμα. Αυτό επιτάσσει η ιστορία (στα χρόνια της σκλαβιάς λειτουργούσε η Παλαμιαία Σχολή), το δίκαιο, η αξιοκρατία αλλά και το μεγάλο συμφέρον της πολιτείας.

Ελπίζουμε και περιμένουμε της αποκατάσταση της μεγάλης αδικίας.         

Ι.Π. Μεσολογγίου 26/02/2019

Με τιμή
Λάμπρος Φλώρος
Σταμάτης Κατσαβός
Σωκράτης Στέλιος
Γεώργιος Κουτσοσπύρος 

Σελίδα 1 από 50

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία