Αγγελίες    Επικοινωνία

Με σημερινή απόφαση 20/2/2017 του Υπουργού Εσωτερικών κ. Πάνου Σκουρλέτη, ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου επιχορηγείται με νέα έκτακτη οικονομική ενίσχυση 80.000 ευρώ από το «Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από τις θεομηνίες στους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού της χώρας» του οποίου ο λογαριασμός τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Η ανωτέρω οικονομική ενίσχυση πρέπει να διατεθεί αποκλειστικά στην επιδιόρθωση των ζημιών που προκλήθηκαν στα δίκτυα και τις υποδομές του Δήμου, λόγω των φυσικών καταστροφών.

Η παράταξη μας «Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ» θεωρεί ότι αφ’ ενός μεν η έκτακτη χρηματοδότηση πρέπει να δοθεί αποκλειστικά και μόνο στις επιδιορθώσεις και στις επεκτάσεις σύνδεσης του δικτύου ύδρευσης Αιτωλικού με τα λοιπά δίκτυα του Δήμου και αφ’ ετέρου η εν λόγω απόφαση έρχεται να επιβεβαιώσει, για μια ακόμη φορά, το έντονο ενδιαφέρον της πολιτείας και του Υπουργείου Εσωτερικών απέναντι στα προβλήματα του Δήμου Μεσολογγίου.   

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ»

Αίσιο τέλος – μετά από αρκετούς μήνες ταλαιπωρίας – δόθηκε στο σοβαρό πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών του ΤΕΙ Μεσολογγίου. Συγκεκριμένα μετά από έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας στις 13/2/2017 εγκρίθηκε το πρακτικό της επιτροπής διενέργειας, αξιολόγησης των δικαιολογητικών του ανοιχτού διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού 6/2016 για τη μίσθωση 98 κλινών για τη στέγαση των φοιτητών του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας στο Μεσολόγγι (ΑΔΑ: ΩΚΣΣ46914Γ-Η7Ε).

Τις επόμενες ημέρες θα κληθούν οι οριστικοί ανάδοχοι για την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων ώστε να λάβει σάρκα και οστά η πολυπόθητη στέγαση των φοιτητών του ΤΕΙ Μεσολογγίου, η οποία ταλαιπώρησε αφάνταστα τους φοιτητές, την εκπαιδευτική κοινότητα και την πόλη γενικότερα και ελπίζουμε να μην επαναληφθεί στο προσεχές μέλλον.  

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ
«Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ»

 

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μας στο νέο κτίριο που μετεγκαταστάθηκε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μεσολογγίου (πρώην Σταθμός ΟΣΕ) μας δόθηκε η ευκαιρία να δούμε και να θαυμάσουμε από κοντά το νέο χώρο που φιλοξενεί το ΚΠΕ ο οποίος επισκευάστηκε μετά από σχετική δημοπράτηση – εργολαβία και διάθεση ανάλογης πίστωσης από το Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου.

Η δομή, η αρχιτεκτονική διάταξη και οι αισθητικές παρεμβάσεις που έγιναν στο χώρο, μας παρέδωσαν όχι μόνο στην πόλη, αλλά και στην Αιτωλοακαρνανία γενικότερα, ένα κόσμημα που αξίζει με κάθε τρόπο να διαφυλάξουμε, να αναδείξουμε και να στηρίξουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο.

Ένα Κέντρο που ετησίως επισκέπτονται 4.000 μαθητές και 1.000 εκπαιδευτικοί, θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει το ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα – μεταξύ τόσων άλλων – της πόλης και του Δήμου μας.

Στην παραπάνω κατεύθυνση προσυπογράφουμε τα αιτήματα που υποβλήθηκαν από την υπεύθυνη του Κέντρου κα Όλγα Γιαννακογιώργου και προς το εποπτεύον Υπουργείο Παιδείας για τη συνέχιση της λειτουργίας του και την ομαλή ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ (2014 – 2020), με ικανή χρηματοδότηση και την στελέχωση της παιδαγωγικής ομάδας με επτά (7) τουλάχιστον εκπαιδευτικούς, ώστε να μπορεί να καλυφθεί το εύρος των δράσεων του ΚΠΕ (εκπαιδευτικές, επιμορφωτικές, διοικητικές, ερευνητικές, συγγραφικές κ.λπ.) καθώς και την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με της ΑΛΥΚΕΣ Α.Ε. για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης των Αλυκών Μεσολογγίου. Και βέβαια θεωρούμε ότι οι ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ Α.Ε. πρέπει να προχωρήσουν σε περαιτέρω ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής του Κέντρου, με βάση τις αυξανόμενες ανάγκες.

Η παράταξή Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ, δηλώνει ότι θα συμβάλει με κάθε μέσο στην στήριξη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μεσολογγίου και καλεί την διοίκηση του ΟΣΕ να εξετάσει σοβαρά, εντός του κτιρίου αλλά και στον αύλειο χώρο και στις γραμμές του, να τοποθετηθούν αρχεία, εκθέματα και βαγόνια, αναδεικνύοντας έτι περαιτέρω την ιστορικότητα του κτιρίου, όσο και την αισθητική αναβάθμιση του χώρου του πρώην Σταθμού ΟΣΕ στο Μεσολόγγι.   

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ

«Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ»

Είναι γνωστό ότι η ομάδα M.C. Team που αποτελείται από μαθητές της Β΄ τάξης του τμήματος Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού του ΕΠΑ.Λ. Μεσολογγίου, επιλέχθηκε να συμμετάσχει σε πρωτότυπο Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό που πραγματοποιείται για 7η συνεχόμενη χρονιά από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA).

Μεταξύ των υποχρεώσεων της αποστολής είναι η εύρεση χορηγιών και οικονομικών υποστηρικτών του εγχειρήματος για την κάλυψη των εξόδων κατασκευής δορυφόρου και την μετακίνηση και διαμονή (3 ημέρες) σε Αθήνα και Βοιωτία.

Θεωρούμε ότι ο Δήμος και η Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή, εν όψει της Α΄ κατανομής 2017 των πιστώσεων για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, πρέπει να επιχορηγήσει με επιπλέον πίστωση το ΕΠΑ.Λ. Μεσολογγίου, της τάξης τουλάχιστον των 2.000 ευρώ, είτε από πόρους της Σχολικής Επιτροπής είτε από ίδιους πόρους του Δήμου.

Αποτελεί, κατά την άποψή μας, την ελάχιστη υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής προς επιβράβευση και υποστήριξη της ανωτέρω δράσης, η οποία αξίζει και τα θερμά συγχαρητήρια όλων.   

 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ»

Σε πείσμα όλων αυτών που περίμεναν και για το 2017 τον οικονομικό στραγγαλισμό και την ασφυξία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ήρθε η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών για μείωση του ποσοστού χρηματοδότησης του λογαριασμού εξυγίανσης των ΟΤΑ από 4% σε 1% (λογαριασμός που τηρείται για τον ισοσκελισμό των προϋπολογισμών των Δήμων στο Υπουργείο Εσωτερικών) επί των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) που αποδίδονται στους Δήμους για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών τους, με αποτέλεσμα η κρατική χρηματοδότηση να αυξηθεί για φέτος κατά 70 εκατ. ευρώ ή 3%.

Αυτό σημαίνει ότι οι Δήμοι θα έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες για την κάλυψη των λειτουργικών και χρηματοδοτικών τους αναγκών. Για το Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου – σύμφωνα με τους δικούς μας υπολογισμούς – αυτό μεταφράζεται σε επιπλέον 150.000 ευρώ το χρόνο.

Θεωρούμε ότι η ως άνω εξέλιξη αποτελεί μια σημαντική ανάσα ρευστότητας στους Δήμους στις δύσκολες εποχές που διανύουμε και επιβάλλεται να συνεχισθεί και με άλλους τρόπους.  

 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ

«Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ»

Σε εξαιρετικά ζεστό κλίμα και στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου «ΘΕΟΞΕΝΙΑ» πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας 2017 της Αυτοδιοικητικής Παράταξης «Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ» την Κυριακή 15/1/2017. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε ομιλία του Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κώστα Πουλάκη, σχετικά με την πορεία εφαρμογής του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και τις προωθούμενες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της Α/θμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης (εκλογή δημοτικών αρχών με απλή αναλογική, ενδοδημοτική αποκέντρωση, οικονομική διαχείριση, ειδικό πρόγραμμα για την Τ.Α., ευρωπαϊκά εργαλεία χρηματοδότησης, συλλογικά όργανα των ΟΤΑ, θέση της Τ.Α. στον γενικότερο προγραμματισμό κ.ά.).

Ακολούθησε ζωντανή και εποικοδομητική συζήτηση πάνω στην εισήγηση του Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παραβρέθηκαν: η Βουλευτής Αιτωλ/νίας του ΣΥΡΙΖΑ κα Μαρία Τριανταφύλλου, ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων κ. Δ. Παναγιωτόπουλος, ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπύρος Κωνσταντάρας, ο Αντιδήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Σπύρος Καρβέλης, ο Αντιδήμαρχος Ναυπακτίας κ. Κώστας Καρακώστας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ι.Π. Μεσολογγίου κκ Σπύρος Βασιλείου και Κώστας Δαουτίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμου κ. Κώστας Μαραγιάννης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου κ. Μάριος Παπαθεοδώρου, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιτωλ/νίας κ. Πέτρος Πετρόπουλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αλιέων Αιτωλικού κ. Θεόδωρος Μπότας, ο Διευθυντής Δασών κ. Γιώργος Φούντας, ο Διευθυντής ΠΕΔΥ κ. Κώστας Σαρδελής, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου των Ρομά κ. Αποστόλης Κρίκος, εκπρόσωποι της επιτροπής για την ύδρευση του Αιτωλικού καθώς και εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Μεσολογγίου.

Θέλουμε δημόσια να ευχαριστήσουμε όλους όσους παραβρέθηκαν για τη συμμετοχή τους και να δηλώσουμε ότι συνεχίζουμε το επόμενο χρονικό διάστημα με παρεμβάσεις στο θαλάσσιο μέτωπο, την Μαρίνα και την αγροτική παραγωγή του Δήμου μας.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ
«Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ»

Σελίδα 1 από 32

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία