Αγγελίες    Επικοινωνία

Με τις αποφάσεις του ΣτΕ κρίθηκαν αντισυνταγματικές και αντίθετες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου οι νομοθετικές ρυθμίσεις που είχαν γίνει επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη διδασκαλία των Θρησκευτικών σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια.
Οι νομοθετικές ρυθμίσεις κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου με σειρά αποφάσεων (1749-1752 του 2019, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο του ΣτΕ Αθανάσιο Ράντο και εισηγητή τον σύμβουλο Π. Μπράμη), και είχαν γίνει το 2017, όταν και καθορίστηκαν τα προγράμματα διδασκαλίας των Θρησκευτικών σε Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο.
Το Ανώτατο Δικαστήριο με τις αποφάσεις της Ολομέλειάς του έκρινε ότι με τη διδασκαλία των Θρησκευτικών «πρέπει να επιδιώκεται η ανάπτυξη της ορθόδοξης χριστιανικής συνείδησης και ότι το μάθημα αυτό απευθύνεται αποκλειστικά στους ορθόδοξους χριστιανούς μαθητές».
Στις αποφάσεις σημειώνεται ότι για τους ετερόδοξους ή άθεους ή αλλόδοξους μαθητές δίδεται η ευχέρεια της απαλλαγής από το μάθημα και ως εκ τούτου δεν υποχρεώνονται να το παρακολουθήσουν.
«Οι ετερόδοξοι, αλλόθρησκοι ή άθεοι μαθητές -αναφέρεται στις αποφάσεις- έχουν δικαίωμα πλήρους απαλλαγής από το μάθημα με την υποβολή σχετικής δήλωσης, η οποία θα μπορούσε να γίνει με μόνη την επίκληση λόγων θρησκευτικής συνείδησης, η δε Πολιτεία οφείλει, εφόσον συγκεντρώνεται ικανός αριθμός μαθητών που απαλλάσσονται, να προβλέψει τη διδασκαλία ισότιμου μαθήματος προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος "ελεύθερης ώρας"».

Τι αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά στα σχολεία
Τα προγράμματα σπουδών του 2017 κρίθηκαν αντισυνταγματικά κατά πλειοψηφία, καθώς υπήρχαν και δικαστές που διατύπωσαν αντίθετη γνώμη.
«Τα επίδικα προγράμματα σπουδών -αναφέρεται στις αποφάσεις- όπως προκύπτει από τους σκοπούς και το περιεχόμενό τους, δεν αποβλέπουν στην ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης των ορθόδοξων μαθητών, διότι τα μεν προγράμματα του Δημοτικού και του Γυμνασίου δεν περιέχουν ολοκληρωμένη -και διακριτή έναντι άλλων δογμάτων και θρησκειών- διδασκαλία των δογμάτων, ηθικών αξιών και παραδόσεων της ορθόδοξης εκκλησίας, το δε πρόγραμμα του Λυκείου είναι αποσυνδεδεμένο από τη διδασκαλία αυτή. Αντιθέτως, δίδεται ιδιαίτερη έμφαση είτε στην προβολή στοιχείων κοινών με τη διδασκαλία άλλων δογμάτων και θρησκειών (Δημοτικό-Γυμνάσιο) είτε στη διδασκαλία διαφόρων ηθικών και κοινωνικών ζητημάτων, τα οποία είτε είναι αντικείμενο κυρίως άλλων μαθημάτων (Δημοτικό-Γυμνάσιο) είτε είναι άσχετα ή και αντίθετα με την ορθόδοξη χριστιανική διδασκαλία (Λύκειο)».
Και καταλήγει η απόφαση ότι μετά από όλα αυτά «κρίθηκε ότι τα επίδικα προγράμματα σπουδών έρχονται σε αντίθεση με τα άρθρα 16 παρ. 2 και 13 παρ. 1 του Συντάγματος, με το άρθρο 2 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ και με την αρχή της ισότητας (άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος, άρθρα 14 και 9 της ΕΣΔΑ)».

Πηγή: iefimerida.gr

Ο Κ. Μητσοτάκης, στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ντύθηκε οικολόγος και μας ανακοίνωσε, για μια ακόμη φορά, την εκτροπή του Αχελώου.

Τώρα όμως για περιβαλλοντολογικούς λόγους όπως είπε.

Δεν έμαθε τίποτε για τις επανειλημμένες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που σταμάτησαν το φαραωνικό αυτό έργο για περιβαλλοντολογικούς λόγους;

Δεν άκουσε τίποτε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απέκλεισε την χρηματοδότηση του έργου γι αυτούς ακριβώς τους λόγους;

Δεν έμαθε τίποτε εκεί στο Χάβαντ για την κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος ότι δεν επιτυγχάνεται με εκτροπές ποταμών;

Δεν ξέρει ότι τέτοια έργα θεωρούνται ξεπερασμένα και δεν γίνονται πια πουθενά στο κόσμο;

Δεν έμαθε ότι για τον θεσσαλικό κάμπο συμφωνήθηκε ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης της ύδρευσης του χωρίς την εκτροπή των νερών του Αχελώου;

 Ο λαός μας, οι φορείς της περιοχής μας, το οικολογικό κίνημα, θα ακυρώσουν πάλι κάθε προσπάθεια πισωγυρίσματος που ίσως κρύβει πίσω του συμφωνημένα επιχειρηματικά σχέδια.

Με ενδιαφέρον περιμένουμε βέβαια την θέση των νέων Δημοτικών Αρχών και του νέου Περιφερειάρχη. Ακόμα δεν ακούσαμε κανένα σχόλιο.

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 05/09/2019

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρέθηκαν έξι αγρότες από την περιοχή Οινιαδών με την κατηγορία της πρόκλησης φθοράς στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η υπόθεση αυτή έρχεται από το 2016 όταν τον Φεβρουάριο οι αγρότες βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις. Στο πλαίσιο αυτό είχαν κάνει  πορεία με τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα στο Μεσολόγγι, διαμαρτυρόμενοι για το φορολογικό και άλλα θέματα που τους αφορούσαν. Τότε είχαν μάλιστα ρίξει και πορτοκάλια στην...

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 05/09 σε όλα τα περίπτερα του νομού

Η διόγκωση των εισροών στα νησιά του Αιγαίου επανέφερε την παράνομη μετανάστευση στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας το πρόβλημα, το οποίο είχε περάσει στα "ψιλά" μετά την ευρωτουρκική συμφωνία των αρχών του 2016. Και τούτο παρά το γεγονός ότι κάθε τόσο είχαμε εκτεταμένα επεισόδια σε δομές φιλοξενίας με αποτέλεσμα μεγάλες ζημιές και τραυματισμούς.

Η κυβέρνηση Τσίπρα παρέμενε προσηλωμένη στο ιδεολόγημά της ότι μέσω της παράνομης μετανάστευσης θα επιλυθεί με ένα είδος κοινωνικής μηχανικής το δημογραφικό πρόβλημα. Δεν είναι, βεβαίως, άσχετο ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε συμφωνήσει με τη Γερμανίδα καγκελάριο να δέχεται πίσω η Ελλάδα παράνομους μετανάστες, οι οποίοι εισήλθαν στην Ευρώπη από τη χώρα μας, αλλά στη συνέχεια μετέβησαν με κάποιον τρόπο στη Γερμανία.

Η παράνομη μετανάστευση, όμως, που τροφοδοτήθηκε και από τα κύματα προσφύγων, έχει προκαλέσει εκτεταμένες κοινωνικές παρενέργειες σε πολλά επίπεδα και σ' όλη την Ευρώπη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχει μετατραπεί σε κεντρικό πολιτικό πρόβλημα, ακόμα και σε χώρες που δεν έχουν δεχθεί μεγάλους αριθμούς. Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, ότι σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει περισσότερο ή λιγότερο στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κοινωνίες, στην Ελλάδα το μεταναστευτικό ήταν τα τελευταία τρία χρόνια χαμηλά στην ατζέντα της δημόσιας συζήτησης.

Οι μόνοι που κατά καιρούς αντιδρούν είναι οι τοπικές κοινωνίες, οι οποίες υφίστανται το πρόβλημα, αλλά κι αυτές αντιδρούν, έχοντας πάνω από το κεφάλι τους τον πέλεκυ ότι θα κατηγορηθούν για ξενοφοβία και ρατσισμό! Η ιδεολογική τρομοκρατία που ασκήθηκε σ' αυτό το επίπεδο από τον ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε οπωσδήποτε τον ρόλο της, όπως επίσης και η υπαρκτή ανθρωπιστική διάσταση του προβλήματος.

Κατά την εκτίμησή μου, όμως, ο σημαντικότερος λόγος είναι ότι στα χρόνια της κρίσης η ελληνική κοινωνία κατακερματίστηκε και τα αντανακλαστικά συλλογικής αντίδρασης αμβλύνθηκαν, εάν δεν ισοπεδώθηκαν. Με την εξαίρεση του Μακεδονικού, κυριάρχησε το δόγμα "ο καθένας για την πάρτη του". Αυτό όχι μόνο στο μέτωπο των εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και σε ζητήματα όπως το μεταναστευτικό.

Οι πρόσφατες αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ δείχνουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη εγκαταλείπει την πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα. Επιχειρεί αφενός να θέσει ένα φραγμό στις διογκωμένες εισροές, αφετέρου να αποφορτίσει τα νησιά, με τη μεταφορά προσφύγων-μεταναστών σε δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα. Αν και οι εν λόγω αποφάσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν αρκούν από μόνες τους για να λύσουν με στρατηγικούς όρους το πρόβλημα.

 

Το κύμα από Ανατολική Ευρώπη

Ας αρχίσουμε, όμως, από την αρχή. Αμέσως μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και λόγω των γεωπολιτικών ανακατατάξεων, η Ευρώπη γνώρισε σημαντικές εσωτερικές μεταναστευτικές ροές, οι οποίες κατά κανόνα προέκυψαν αφενός για εθνοτικούς λόγους, αφετέρου ως αποτέλεσμα του πολέμου. Στη δεκαετία του 1950 και του 1960 η Δυτική Γερμανία δέχθηκε νόμιμους μετανάστες από την Ιταλία, την Ελλάδα, την τότε Γιουγκοσλαβία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Τουρκία, προκειμένου να τροφοδοτήσει την ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία της.

Αλλά και χώρες της Ευρώπης με αποικιοκρατική παράδοση (Βρετανία, Γαλλία, Ολλανδία κ.ά.) δέχθηκαν σημαντικές μεταναστευτικές ροές κυρίως από τις (τότε ή πρώην) αποικίες τους στην Αφρική και στην Ασία. Οι ροές αυτές ήταν αποτέλεσμα αφενός των δεσμών της μητρόπολης με τις αποικίες, αφετέρου της ανάγκης για φθηνά εργατικά χέρια σε μια περίοδο που οι ευρωπαϊκές οικονομίες βρίσκονταν σε ανοδική τροχιά. Γι' αυτούς τους λόγους, αλλά και επειδή οι ροές ήταν κατανεμημένες στον χρόνο, δεν προκάλεσαν ισχυρές κοινωνικές παρενέργειες.

Το επόμενο ισχυρό μεταναστευτικό κύμα προέκυψε μετά την κατάρρευση των καθεστώτων της Ανατολικής Ευρώπης το 1989-1990. Επρόκειτο, επίσης, για ενδοευρωπαϊκή μετανάστευση, αλλά με μονόδρομη ροή από την Ανατολική προς τη Δυτική Ευρώπη. Αυτή τη φορά οι λόγοι ήταν οικονομικοί και όχι εθνοτικοί, όπως κατά κανόνα ήταν στη δεκαετία του 1940. Φτωχοποιημένοι Ανατολικοευρωπαίοι εισέρχονταν κατά κανόνα παρανόμως στις γειτνιάζουσες χώρες της καπιταλιστικής Ευρώπης, αναζητώντας "μια θέση στον ήλιο".

 

Τα κράτη που σέβονται τον εαυτό τους

Αυτό το μεταναστευτικό κύμα πλημμύρισε και την Ελλάδα, η οποία μέχρι τότε φιλοξενούσε αμελητέο αριθμό οικονομικών μεταναστών. Από το 1990 και τα επόμενα χρόνια μυριάδες Αλβανών διέσχισαν με τα πόδια παρανόμως τα σύνορα από αφύλακτες διαβάσεις. Μόνο κατά ένα ελάχιστο ποσοστό εισήλθαν νομίμως με βίζα, αλλά όταν αυτή έληξε δεν επέστρεψαν, βεβαίως, πίσω. Εκείνα τα χρόνια εισήλθαν με διάφορους τρόπους στην Ελλάδα και οικονομικοί μετανάστες από άλλες ανατολικές χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ουκρανία, η Ρωσία, η Μολδαβία, η Πολωνία, η Γεωργία κ.α.

Οι μετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη έχουν πια σε μεγάλο βαθμό αποκτήσει άδεια παραμονής και εργασίας με τις τρεις μαζικές νομιμοποιήσεις. Οι δύο πρώτες έγιναν από την κυβέρνηση Σημίτη (1997 και 2001). Στην πρώτη είχαν υποβάλει αιτήσεις 372.000 παράνομοι μετανάστες. Στη δεύτερη είχαν υποβληθεί 370.000 αιτήσεις. Η τρίτη πραγματοποιήθηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή το 2005 και είχαν υποβληθεί 92.000 αιτήσεις.

Τα κράτη που σέβονται τον εαυτό τους σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου εξετάζουν κάθε μετανάστη ξεχωριστά. Παραχωρούν άδεια παραμονής και εργασίας σε αλλοδαπό μόνο εάν διαπιστώσουν ότι δεν συνιστά απειλή για την εθνική και τη δημόσια ασφάλεια. Αντιθέτως, το ελληνικό πολιτικό σύστημα παραχώρησε μαζικά άδειες παραμονής και εργασίας σε μετανάστες που είχαν εισέλθει παρανόμως με βάση κυρίως τον χρόνο παραμονής και το εάν είχαν εργασία. Και μόνο το γεγονός αυτό καταδεικνύει την αβάσταχτη ελαφρότητά του. Από το 2005 υπάρχει ένα σταθερό σύστημα νομιμοποίησης αλλοδαπών σε ad hoc βάση και όχι μαζικά.

 

Το κύμα από Ασία-Αφρική

Οι οικονομικοί μετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη, λόγω συμβατής πολιτισμικής ταυτότητας, εισήλθαν γρήγορα σε τροχιά κοινωνικής ενσωμάτωσης. Υπήρξαν κοινωνικές παρενέργειες (σημαντική αύξηση της εγκληματικότητας, του λαθρεμπορίου, της "μαύρης" εργασίας κτλ.), αλλά δεν υπήρξε γκετοποίηση. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι εκείνα τα χρόνια στην Ελλάδα υπήρχαν θέσεις εργασίας.

Το 2000 οι ροές από την Ανατολική Ευρώπη είχαν περιορισθεί, αλλά άρχισαν να διογκώνονται ταχύτατα οι ροές παράνομων μεταναστών από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές, την Παλαιστίνη, τη Σομαλία, τη Νιγηρία, το Μαρόκο κτλ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο 51.031 άτομα το 2003, 44.987 το 2004, 66.351 το 2005, 95.239 το 2006, 112.364 το 2007 και 146.337 άτομα το 2008.

Σ’ αυτούς τους αριθμούς πρέπει να προστεθεί και ο απροσδιόριστος αριθμός εκείνων που δεν συλλαμβάνονταν. Ως στοιχείο σύγκρισης αναφέρω ότι την ίδια περίοδο ο ανά έτος αριθμός των συλληφθέντων για παράνομη είσοδο στην Ιταλία, με εξαπλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα, ήταν περίπου 30.000 άτομα. Σε αντίστοιχα επίπεδα κινήθηκαν οι μεταναστευτικές ροές και τα επόμενα χρόνια.

 

Η τάση γκετοποίησης

Σε αντίθεση με τους Ανατολικοευρωπαίους, οι μουσουλμάνοι από την Ασία και την Αφρική κατά κανόνα γκετοποιήθηκαν. Επιβεβαιώθηκε και στην περίπτωση της Ελλάδας πως, λόγω της θρησκευτικής-πολιτισμικής ταυτότητάς τους, ωθούνται να αναπαράγουν στο δυτικό περιβάλλον τον τρόπο που ζούσαν στις χώρες προέλευσής τους. Ως εκ τούτου δύσκολα ενσωματώνονται. Εξ ού και η τάση δημιουργίας γκέτο. Συνέβαλε και το γεγονός ότι σε λίγα χρόνια εισήλθαν μεγάλοι αριθμοί.

Στο σημείο αυτό είναι χρήσιμο να τεθεί το εξής ερώτημα: Γιατί οι μουσουλμάνοι πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες προσπαθούν με κόστος να διεισδύσουν στην Ευρώπη και δεν προτιμούν να μεταβούν προς εγκατάσταση ή προστασία στις πλούσιες μουσουλμανικές χώρες του Κόλπου; Το θρησκευτικό-πολιτισμικό περιβάλλον στα Εμιράτα, στο Κατάρ, στο Μπαχρέιν, στο Κουβέιτ και στη Σαουδική Αραβία είναι πολύ πιο οικείο και συμβατό γι’ αυτούς.

Ένας λόγος που προτιμούν την Ευρώπη είναι για το Κοινωνικό Κράτος και για την ευημερία που θεωρούν πως μπορεί να τους εξασφαλίσει. Προσδοκούν ότι θα επωφεληθούν από τα κάθε είδους επιδόματα και θα βρουν ευκολότερα εργασία. Εκτός αυτού, φαίνεται να έλκονται και από το καθεστώς ελευθερίας και σχετικής ανοχής που υπάρχει στην Ευρώπη. Τα πλούσια μουσουλμανικά κράτη, άλλωστε, έχουν όλα αυταρχικά καθεστώτα. Δεν δίνουν εύκολα άδεια εισόδου και δεν ανέχονται τις μαζικές παράνομες εισόδους, ακόμα και εάν πρόκειται για πρόσφυγες.

Σταύρος Λυγερός

Πηγή: slpress.gr

Τέλος στο θρίλερ με την διεκδίκηση της έδρας του ΣΥΡΙΖΑ από τον Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον Θανάση Παπαχριστόπουλο στον δυτικό τομέα της Β Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Πρωτοδικείο αποφάσισε να δώσει την έδρα στον Θανάση Παπαχριστόπουλο.

Οι δυο υποψήφιοι βουλευτές είχαν πολύ μικρή διαφορά στις ψήφους (μόλις έξι σταυρούς) αλλά τελικά το Πρωτοδικείο αποφάσισε ότι η έδρα θα πάει στον Θανάση Παπαχριστόπουλο. Σημειώνεται ότι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε κάνει σαφές ότι αν δεν δοθεί η έδρα στον ίδιο μετά τις παρατυπίες που είχε εντοπίσει θα προσέφευγε στο Εκλογοδικείο.

Άρα, όλα δείχνουν ότι ο πρώην υπουργός θα προσφύγει στο Εκλογοδικείο για να διεκδικήσει την έδρα. Πάντως, αύριο στις 11 ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος θα είναι εκείνος που θα ορκιστεί βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: newsit.gr

Μια βδομάδα πριν, κατά την παράδοση – παραλαβή στο Υπουργείο Παιδείας, ο πρώην υπουργός Γαβρόγλου ανέφερε ότι όλα είναι εντάξει και παραδίδει το Υπουργείο έτοιμο για τη νέα χρονιά.

Είναι όμως πράγματι έτσι; Τι κατάσταση παρέλαβε η νέα ηγεσία και πόσο διαφορετική είναι η εκπαίδευση 54 μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Την τελευταία τετραετία συνέβησαν πολλές σημαντικές αλλαγές στο χώρο της Εκπαίδευσης.

Η αριστεία δια στόματος πρώην υπουργού (Μπαλτάς) ήταν ρετσινιά.

Έτσι, στα Δημοτικά σχολεία, η επιβράβευση της προσπάθειας των μαθητών πέρασε στην ιστορία και τη θέση της πήρε η κληρωτίδα…

Σε ανώτερες βαθμίδες, ανακαλύφθηκε (Γαβρόγλου) ότι οι μαθητές δεν είχαν χρόνο να …“ερωτευτούν”, να διασκεδάσουν! Ας μην ξυπνάμε νωρίς τους εφήβους, γιατί ο εγκέφαλος τους λειτουργεί καλύτερα αργότερα! Δεν χρειαζόταν ζόρι για διάβασμα, οι νέες και οι νέοι χρειάζονταν μόνο ξεκούραση κι έρωτα!

Στο Γυμνάσιο καταργήθηκαν ώρες μαθημάτων και οι πολλές (ομολογουμένως) εξετάσεις. Αυτό όμως έγινε άκριτα, μόνο και μόνο για να πετύχουμε δημοσιονομικούς στόχους, και οδήγησε:

στο διαχωρισμό των μαθημάτων σε πρώτης και δεύτερης κατηγορίας.

στην απόλυση 3500 αναπληρωτών εκπαιδευτικών, αφού δεν ξαναπροσλήφθηκαν ποτέ, χωρίς να καταλάβει κανείς τίποτε, χωρίς καμία αντίδραση. Κι αυτές οι απολύσεις έγιναν από μια κυβέρνηση που (ορθώς) επανέφερε στο σχολείο 1800 συναδέλφους που είχαν βγει σε διαθεσιμότητα (κακώς) από την προηγούμενη κυβέρνηση

στην προαγωγή παιδιών με σοβαρές ελλείψεις σε σοβαρά γνωστικά αντικείμενα

Νέο λύκειο, επίσης στη λογική της ήσσονος προσπάθειας, με απόφοιτους χωρίς στοιχειώδη μόρφωση και προσόντα. Η επιλογή επαγγέλματος, μια στρατηγική επιλογή ζωής, πρέπει να γίνει πλέον πολύ νωρίς, πριν τα 17. Απόλυτη εξειδίκευση στο βωμό της γενικής παιδείας. Νέο σύστημα Πανελλαδικών εξετάσεων, του χρόνου τέτοια εποχή θα μιλάμε για Βατερλό:

υπέρμετρη αύξηση της ύλης σε ορισμένα αντικείμενα

συνεξέταση Λογοτεχνίας και Γλώσσας σε όλες τις κατευθύνσεις που θα προκαλέσει επίσης σοβαρά προβλήματα

οι φετινοί απόφοιτοι που θα θελήσουν να συμμετέχουν του χρόνου εκ νέου στις εξετάσεις, σε αντίθεση με άλλες χρονιές που λαμβάνονταν ειδική μέριμνα, με το νέο σύστημα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν θέματα σε ύλη που δεν έχουν διδαχθεί!

διατηρείται το παράδοξο να θέλει κάποιος να σπουδάσει Πληροφορική και να πρέπει να δώσει εξετάσεις στη Χημεία επιλέγοντας μάλιστα προσανατολισμό διαφορετικό από αυτόν της Πληροφορικής…

Έγιναν επίσης αλλαγές στη λειτουργία ολιγομελών τμημάτων την ώρα που οι επιλογές είναι πλέον περισσότερες, πράγμα που θα εντείνει το πρόβλημα. Αν παραμείνει η ίδια λογική, δεν είναι μακριά η ώρα που θα υπάρξει αναγκαστική μετακίνηση μαθητών προς “κεντρικότερα” σχολεία για συνέχιση των σπουδών…

Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έγιναν εκτεταμένες συγχωνεύσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ χωρίς σχέδιο, σε πολλές περιπτώσεις γρήγορα και εν μέσω πολλών αντιδράσεων. Παρατηρείται το φαινόμενο να υπάρχουν πλέον στην ίδια πόλη δύο τμήματα με ίδιο όνομα και παρόμοιο περιεχόμενο. Γνωρίζετε ότι στην Πάτρα υπάρχουν πλέον δύο τμήματα Πολιτικών Μηχανικών; Υπάρχει ο κίνδυνος τα πτυχία να καταλήξουν να είναι σε μεγαλύτερο βαθμό χωρίς αντίκρισμα…

Την ίδια ώρα, οι μισθοί των εκπαιδευτικών που ήταν έτσι κι αλλιώς οι χαμηλότεροι στο δημόσιο, έγιναν την τελευταία τετραετία χειρότεροι! Το νέο μισθολόγιο ΣΥΡΙΖΑ, που μέχρι να έρθει στην εξουσία κατακεραύνωνε το ΠΑΣΟΚ (Ρέππας) για το Ενιαίο Μισθολόγιο ονομάζοντάς το εύστοχα “φτωχολόγιο”, προέβλεψε και χαμηλότερες αμοιβές αλλά και για πρώτη φορά την μισθολογική εξαφάνιση 2 ετών εργασίας!

Αυτές ήταν οι μεγάλες τομές που έγιναν την περασμένη τετραετία. Πολλές όμως ήταν και οι μικρές αλλαγές τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην καθημερινότητα και που επηρέασαν το χώρο μας.

Κάθε φθινόπωρο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωνε χιλιάδες μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση. Τα δύο πρώτα φθινόπωρα της εξουσίας του ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μιλήσει για 10-15000 διορισμούς. Τα επόμενα φθινόπωρα ανέβασε σταδιακά τον αριθμό. Σύμπτωση φυσικά που κάθε φθινόπωρο πραγματοποιούνται διάφορων τύπων εκλογές στην εκπαίδευση … Φυσικά δεν υλοποίησε ποτέ τις εξαγγελίες και ο εμπαιγμός των αναπληρωτών συναδέλφων δεν είχε όριο… Παραμονές εκλογών είναι η πρώτη φορά που κάποια κυβέρνηση ανακοινώνει εκ του ασφαλούς χιλιάδες διορισμούς που δεν θα χρειαστεί να εκτελέσει η ίδια!

Κάθε χρόνο επίσης ανακοινώνονταν ότι τα σχολεία ανοίγουν κανονικά, τη ώρα που οι περισσότεροι αναπληρωτές έφταναν στα σχολεία πριν τα Χριστούγεννα και πολλοί αμέσως μετά… Τη χρονιά που τελείωσε έρχονταν στα σχολεία αναπληρωτές για να καλύψουν τα πολλά κενά ακόμη και τον Απρίλιο!

Φέτος, λόγω εκλογών, παρουσιάζεται ένα ακόμη πρόβλημα. Σταμάτησαν διαδικασίες που έπρεπε να εξελίσσονται για να οδηγηθούμε ομαλά στη νέα σχολική χρονιά. Χάσαμε ένα μήνα δουλειάς και τώρα …τρέχουμε, γιατί το υπουργείο δεν ζήτησε εξαίρεση όπως θα έπρεπε, όπως γίνονταν πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις στο παρελθόν και όπως ζητούσαν οι εμπλεκόμενοι, στελέχη εκπαίδευσης και εκπαιδευτικοί. Κάποιοι γνώριζαν ότι θα φύγουν και θέλησαν να δυσκολέψουν όσο μπορούσαν τη δουλειά των επόμενων. Παρόλα αυτά η ανακοίνωση βγήκε: “Παραδίδουμε υπουργείο έτοιμο για τη νέα χρονιά!”

Παρεμπιπτόντως και για την ιστορία, η τελευταία φορά που όλα έγιναν όπως πρέπει και τα σχολεία λειτούργησαν πραγματικά χωρίς πρόβλημα από την αρχή της χρονιάς ήταν επί υπουργίας Ευριπίδη Στυλιανίδη, με κυβέρνηση πάλι Νέας Δημοκρατίας…

Αν λοιπόν θέλουμε να κάνουμε ένα περίγραμμα της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία τετραετία, όπως έγραψε κι ένας καλός φίλος στο διαδίκτυο, η πολιτική των Υπουργών Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ στηρίχτηκε σε δύο πυλώνες: α) στη σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή και β) στην εφαρμογή των ιδεοληψιών τους. Δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις που επιστρέψαμε στον κομματισμό, την εκδικητικότητα και τελικά στην αναποτελεσματικότητα.

Σήμερα, 4μιση χρόνια μετά από την “πρώτη φορά αριστερά” (και με ολίγον ακροδεξιά) διακυβέρνηση, η χώρα άλλαξε σελίδα.

Στην Εκπαίδευση ίσως για πρώτη φορά εγκαθίστανται στο υπουργείο πρόσωπα τόσο ενημερωμένα και έτοιμα να αναλάβουν τα καυτά ζητήματα και να δώσουν άμεσες λύσεις. Πρώτο μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η ομαλή έναρξη της χρονιάς. Πρέπει να γίνουν πολλά σε πολύ μικρό διάστημα και μάλιστα εν μέσω καλοκαιρινών διακοπών. Ακολουθούν κι άλλα μεγάλα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, όπως η θεραπεία από τις παρενέργειες του συστήματος των πανελλαδικών, και άλλα πολλά που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε δεύτερο χρόνο.

Είναι σίγουρο ότι η περίοδος χάριτος σε πολλά θέματα δεν υπάρχει, σε άλλα είναι μικρή. Όλοι περιμένουμε πολλά, φαίνεται όμως ήδη ότι υπάρχει άλλος αέρας στην ατμόσφαιρα.

Κωνσταντίνος Κατσαρός
Εκπαιδευτικός

Σελίδα 1 από 45

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία