Αγγελίες    Επικοινωνία

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 05/09/2019

Της Βάσως Βήττα
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εντύπωση προκαλεί στο Μεσολόγγι το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν πολλά σπίτια και διαμερίσματα προς πώληση.

Πρόκειται για κάτι που παρατηρείται τους τελευταίους κυρίως μήνες, πράγμα που θεωρείται περίεργο, αφού η οικονομική κρίση ξεκίνησε πριν μια δεκαετία και η έξαρση πωλήσεων δεν θα μπορεί να αποδοθεί σε οικονομικές ανάγκες. Σύμφωνα με τον πολιτικό μηχανικό και κατασκευαστή, Δημήτρη Κοταντάκη, οι λόγοι είναι άλλοι. Κατ’ αρχάς όλα αυτά τα χρόνια δεν κατασκευάστηκε καμία καινούργια οικοδομή και έτσι αυξάνονται...

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 05/09 σε όλα τα περίπτερα του νομού

Στην επιχείρηση συμμετείχαν υπηρεσίες από 116 χώρες με την Ελληνική Αστυνομία να λαμβάνει μέρος, μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Το διάστημα από 9 έως 16 Οκτωβρίου 2018, εντοπίσθηκαν - διερευνήθηκαν (16.218) ιστοσελίδες, λογαριασμοί μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ιστότοποι αγοραπωλησιών και παράνομες διαδικτυακές διαφημίσεις, από τις οποίες οι (3.671) απενεργοποιήθηκαν

Συνελήφθησαν (859) άτομα, ελέγχθηκαν περίπου ένα εκατομμύριο αποστολές δεμάτων και κατασχέθηκαν περίπου 500 τόνοι σκευάσματα, εκτιμώμενης αξίας 14 εκατομμυρίων δολαρίων Η.Π.Α.

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εντοπίσθηκαν (84) ιστοσελίδες, απενεργοποιήθηκαν οι (16), ταυτοποιήθηκαν οι διαχειριστές (6) ιστοσελίδων προώθησης και πώλησης παράνομων προϊόντων αδυνατίσματος και σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος (3) ατόμων

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενημέρωση-ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη χρήση φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων, τα οποία πωλούνται από μη εξουσιοδοτημένες-εγκεκριμένες πηγές

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, συμμετείχε με επιτυχία στην 11η διεθνή επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Pangea XI», που πραγματοποιήθηκε υπό το συντονισμό της Interpol, για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και πώλησης φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων μέσω διαδικτύου.

Στην επιχείρηση, η οποία είχε ως κύρια εβδομάδα δράσης το διάστημα από 9 έως 16 Οκτωβρίου 2018, συμμετείχαν υπηρεσίες (αστυνομικές Αρχές, Τελωνεία και Κανονιστικά τμήματα υγείας) από 116 χώρες.

Σε παγκόσμιο επίπεδο εντοπίσθηκαν – διερευνήθηκαν (16.218) παράνομοι ιστότοποι-ηλεκτρονικοί σύνδεσμοι, που αφορούν σε ιστοσελίδες, λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αγγελίες σε ιστότοπους αγοραπωλησιών μέσω των οποίων διαφημίζονταν, προωθούνταν και πωλούνταν παράνομα φαρμακευτικά προϊόντα και σκευάσματα.

Απενεργοποιήθηκαν συνολικά (3.671) παράνομοι ιστότοποι, από τους οποίους (2.688) ιστοσελίδες και (983) λογαριασμοί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αγγελίες και διαφημίσεις.

Συνελήφθησαν συνολικά (859) άτομα, ελέγχθηκαν περίπου ένα εκατομμύριο αποστολές δεμάτων και κατασχέθηκαν περίπου 500 τόνοι με περισσότερα από 10 εκατομμύρια παράνομα σκευάσματα, εκτιμώμενης αξίας 14 εκατομμυρίων δολαρίων Η.Π.Α. περίπου.

Μεταξύ των ψευδεπίγραφων και παράνομων φαρμάκων που κατασχέθηκαν ήταν αντικαρκινικά φάρμακα, παυσίπονα, φάρμακα επιληψίας, αντιψυχωτικά, αντιδιαβητικά, αναβολικά στεροειδή, φάρμακα για τη θεραπεία του HIV, συμπληρώματα διατροφής κ.α., τα οποία αξιολογήθηκαν ως επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

Η επιχείρηση επικεντρώθηκε επίσης στην πώληση παράνομων ιατροτεχνολογικών προϊόντων, όπως οδοντιατρικές συσκευές και εμφυτεύματα, σύριγγες, βοηθήματα ακοής, φακοί επαφής, χειρουργικό εξοπλισμό κ.α. με την κατάσχεση πάνω από 11.000 προϊόντων.

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εντοπίσθηκαν και διερευνήθηκαν (84) παράνομοι ιστότοποι προώθησης και πώλησης παράνομων φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων και ειδικότερα (73) ιστοσελίδες, (10) λογαριασμοί-σελίδες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και αγγελία σε ιστότοπο αγοραπωλησιών.

Από τους παραπάνω ιστότοπους, απενεργοποιήθηκαν (14) ιστοσελίδες καθώς και (2) αγγελίες, σε προφίλ κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδα αγοραπωλησιών αντίστοιχα.

Πρόκειται για ιστοσελίδες που προωθούσαν και διέθεταν προς πώληση, μέσω διαδικτύου, φαρμακευτικά προϊόντα και σκευάσματα για διάφορες παθήσεις, τα οποία όπως προέκυψε από ενημέρωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) είναι στο σύνολό τους είτε ψευδεπίγραφα, είτε αγνώστου προέλευσης και αμφιβόλου ποιότητας και συνεπώς επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, ταυτοποιήθηκαν οι διαχειριστές (6) ιστοσελίδων προώθησης και πώλησης παράνομων προϊόντων αδυνατίσματος και σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος (3) ατόμων (Σχετικό το από 15-10-2018 Δελτίο Τύπου).

Σημειώνεται ότι, στη φετινή επιχείρηση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση-ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη χρήση φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων τα οποία πωλούνται από μη εξουσιοδοτημένες-εγκεκριμένες πηγές, μέσω διαδικτύου.

Στο πλαίσιο αυτό, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Φ., δημιούργησαν ενημερωτικά βίντεο και πληροφοριακό υλικό (infographics και text images) τα οποία αναρτήθηκαν στους επίσημους λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, Instagram και Youtube).

Επιπρόσθετα, το σχετικό ενημερωτικό υλικό ενσωματώθηκε στις ενημερωτικές ημερίδες της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που πραγματοποιούνται σε σχολεία, οργανισμούς και άλλους φορείς.

Περισσότερες πληροφορίες για την επιχείρηση «Pangea XI», έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της INTERPOL: https://www.interpol.int/News-and-media/News/2018/N2018-123

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες του τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας :

Τηλεφωνικά: 111 88

Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου e-mail στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Μέσω των εφαρμογών (applications) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: CYBERKID και FEELSAFE

Μέσω της διαδικτυακής πύλης (Portal) της Ελληνικής Αστυνομίας https://portal.astynomia.gr

Επίσης σχετική ενημέρωση υπάρχει στο δικτυακό τόπο https://cyberalert.gr/feelsafe/

 Γραφείιο Τύπου Αστ. Δ/νσης Περ. Δυτικής Ελλάδας

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία πώλησης από τις τράπεζες Alpha και Πειραιώς της APE Επενδυτικής Περιουσίας AE, η οποία αποτελεί τη μητρική εταιρεία του ιδιωτικού λιμένα Αστακού και των δραστηριοτήτων που έχουν αναπτυχθεί στις εγκαταστάσεις του.

Όπως προκύπτει από την οικονομική κατάσταση πρώτου εξαμήνου της Alpha Bank, η οποία ελέγχει το 71,08% του μετοχικού κεφαλαίου της APE Επενδυτικής Περιουσίας ΑΕ, «η τράπεζα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο της διαδικασίας πώλησης και εκτιμά ως πιθανή την ολοκλήρωση της συναλλαγής στο προσεχές διάστημα».

Το γεγονός ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο μαρτυρεί και η προεργασία στην οποία έχουν προχωρήσει Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς (σ.σ. κατέχει το υπόλοιπο 28,92% της APE Επενδυτικής Περιουσίας).

Οι δύο τράπεζες κάλυψαν στις 31 Μαΐου αύξηση κεφαλαίου της APE Επενδυτικής Περιουσίας, ύψους 100,9 εκατ. ευρώ, και πήραν ως αντάλλαγμα προνομιούχες μετοχές. H Alpha κατέβαλε 71,7 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς 29,2 εκατ. ευρώ.

Τα κεφάλαια που άντλησε η APE Επενδυτικής Περιουσίας χρησιμοποιήθηκαν κατά κύριο λόγο για αποπληρωμή δανείων που είχε λάβει από τις δύο τράπεζες μετόχους της. Έτσι, ο δανεισμός του ομίλου Αστακός συρρικνώθηκε ενώ Alpha και Πειραιώς έλαβαν προνομιούχες μετοχές που θα τις διατηρήσουν πιθανότατα και μετά την πώληση του 100% των κοινών μετοχών στον ενδιαφερόμενο επενδυτή.

Με αυτό τον τρόπο αποκτούν ένα δικαίωμα (ear out scheme) να καρπωθούν, υπό προϋποθέσεις, μέρος των μελλοντικών κερδών του ομίλου. Τέλος, η Alpha ενέγραψε και ζημία 7,3 εκατ. ευρώ από την αποτίμηση σε εύλογη αξία της συμμετοχής της στην APE Επενδυτικής Περιουσίας.

Η τελευταία αποτελεί µητρική οµίλου εταιριών στον οποίο περιλαµβάνονται οι θυγατρικές ΣΥΜΕΤ Α.Ε., Αστακός Τέρµιναλ Α.Ε., Ακαρπορτ Α.Ε. και NA.BI.ΠE. A.E. Πρόκειται για εταιρείες που ελέγχουν και διαχειρίζονται το λιμάνι του Αστακού στην Αιτωλοακαρνανία, μαζί με την όμορη βιομηχανική ζώνη.

Alpha και Πειραιώς είχαν αγοράσει το 90% της Αστακός Terminal και το 50% της Άκαρπορτ από την ΑΕΓΕΚ ΑΕΓΕΚ 0,00%, έναντι 125 εκατ. ευρώ, το 2008, στο πλαίσιο της διάσωσης του κατασκευαστικού ομίλου. Με τα χρήματα που εισέπραξε η AΕΓΕΚ αποπλήρωσε ισόποσο δάνειο που είχε λάβει από τις δύο τράπεζες.

Το υπόλοιπο 10% της Αστακός Terminal και το 50% της Άκαρπορτ αποκτήθηκαν έναντι 11,1 εκατ. ευρώ, με την εξαγορά της ΣΥΜΕΤ Α.Ε.

Χρήστος Κίτσιος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

http://www.euro2day.gr 

Πηγη: ksiromeritikimatia.blogspot.com

 

Εδώ και 35 ολόκληρα χρόνια, ο Λάμπρος Γιώτης περιφέρεται με το βανάκι του στην ορεινή ελληνική επαρχία και πουλάει παπούτσια στα πιο απομακρυσμένα μέρη.

Κυριακή πρωί και ο καιρός στα ορεινά χωριά της Αιτωλοακαρνανίας είναι ηλιόλουστος. Στην ατμόσφαιρα επικρατεί ησυχία. Οι περισσότεροι κοιμούνται, εκτός από τους αγρότες της περιοχής που ξυπνούν νωρίτερα για να κάνουν τις δουλειές τους. Τη σιωπή αυτή σπάει ένα αυτοκίνητο που φτάνει και κορνάρει. Είναι ο Λάμπρος Γιώτης, ένας πλανόδιος πωλητής παπουτσιών, ο οποίος κάθε Κυριακή παίρνει το βαν του και την πραμάτεια του που γυρνά κάθε απομακρυσμένο χωριό της Αιτωλοακαρνανίας για να τα πουλήσει. «Ευτυχώς σήμερα δεν έχω μαζί μου τόσα πολλά κουτιά παπούτσια και μένει χώρος για να κάτσεις στη θέση του συνοδηγού» μου λέει γελώντας και ξεκινάμε για να περιπλανηθούμε σε περισσότερα από δέκα ορεινά χωριά της περιοχής. Τη συγκεκριμένη δουλειά ο Λάμπρος Γιώτης την κάνει εδώ και τριάντα πέντε χρόνια. Ξυπνά κάθε Κυριακή, μια μέρα που οι περισσότεροι ξεκουράζονται, και από το Αγρίνιο όπου και διαμένει, περιφέρεται στα βουνά του ορεινού Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας, ελπίζοντας πως θα πουλήσει παπούτσια στους κατοίκους των χωριών που τον περιμένουν. Ο ίδιος έχει μάθει σπιθαμή προς σπιθαμή τους δρόμους του νομού. Ξεκίνησε να δουλεύει ως πλανόδιος το 1983. Στην πώληση υποδημάτων, όμως, είχε μπει ακόμη πιο μικρός. Από τα δώδεκα κιόλας.

«Τότε ήταν καλές εποχές. Υπήρχε κόσμος στα χωριά και είχα δουλειά» αφηγείται ενώ κάνουμε τα πρώτα χιλιόμετρα σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Τα πρώτα χρόνια με το βανάκι του είχε γυρίσει όλη την Αιτωλοακαρνανία. Μερικές φορές περνούσε τα σύνορα του νομού και έφτανε μέχρι την Ήπειρο. Έχει κάνει συνεχόμενα μέχρι και πεντακόσια χιλιόμετρα με το βανάκι φορτωμένο παπούτσια. Πολλά από τα δρομολόγιά του διαρκούσαν ακόμη και μέρες ολόκληρες. Γυρνούσε από περιοχή σε περιοχή, κοιμόταν το βράδυ στο αυτοκίνητο και ξυπνούσε πάλι την επόμενη μέρα για να συνεχίσει με τα εναπομείναντα χωριά. «Πολλά βράδια φοβόμουν μη με κλέψουν όταν σταματούσα να κοιμηθώ μέσα στη μέση του πουθενά. Γιατί ήταν καλές οι εποχές και πέρα από τα παπούτσια είχα και αρκετά λεφτά μαζί μου» παραδέχεται.

Τώρα πια οι περισσότεροι δρόμοι στην περιφέρεια είναι στρωμένοι με άσφαλτο. Εκείνη την εποχή, όμως, υπήρχαν μόνο χωματόδρομοι. Ο ίδιος θυμάται πως έκανε μέχρι και τριάντα χιλιόμετρα στο χώμα με το αυτοκίνητο για να πάει από χωριό σε χωριό. Κι αν ο καιρός ήταν καλός δεν διέτρεχε μεγάλα προβλήματα, αν όμως ήταν άσχημος, έπρεπε να βγει να σπρώξει ώστε να ξεκολλήσει η κλούβα από τις λάσπες και τα χιόνια. «Ξεκινούσες και δεν ήξερες απαραίτητα τι καιρό θα κάνει. Ειδικά σε περιοχές που βρίσκονταν εκατό χιλιόμετρα μακριά. Ευτυχώς υπήρχαν άνθρωποι που με έβλεπαν και με βοηθούσαν» συνεχίζει ο Λάμπρος Γιώτης. Όλα αυτά τα τριάντα πέντε χρόνια που κάνει τη συγκεκριμένη δουλειά στην περιοχή, έχει γνωρίσει πάρα πολλούς ανθρώπους. «Όταν ξεκινούσα οι περισσότεροι σημερινοί σαραντάρηδες ήταν μικρά παιδιά» λέει γελώντας. Μέχρι σήμερα, οι περισσότεροι δεν τον ξέρουν καν με το επώνυμό του. Τον αποκαλούν απλώς «Ο Λάμπρος με τα παπούτσια». Η σχέση που έχει αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια με τον κόσμο φαίνεται από τα σπίτια που σταματάμε για να πουλήσει παπούτσια. Μας χαιρετούν εγκάρδια, μας προσφέρουν να πιούμε καφέ ή να φάμε και συζητάν μαζί μας για όσα τους απασχολούν.

Ο ίδιος, όμως, βίωσε και δύσκολες περιόδους στην ελληνική επαρχία. Ειδικά τη δεκαετία του '80, οι πιο πολλοί χωρικοί ήταν φτωχοί. Δεν υπήρχαν περισσότερα από δύο, τρία αυτοκίνητα σε κάθε χωριόπ, με αποτέλεσμα η μοναδική τους επαφή με καταστήματα και παπουτσάδικα να ήταν το βανάκι του Λάμπρου. Σ' αυτόν ψώνιζαν τα παπούτσια τους ολόκληρες οικογένειες. Από το παιδί που ήθελε καινούργιο ζευγάρι επειδή χαλούσε τα παλιά του παίζοντας μπάλα μέχρι τον ηλικιωμένο που ήθελε να διαλέξει αυτός τα παπούτσια για την κηδεία του. Ο ίδιος θυμάται ένα περιστατικό, το οποίο του έχει μείνει στη μνήμη καθώς ήταν μια από τις πρώτες του πωλήσεις. «Ένα πρωί έρχεται μία γιαγιά και μου λέει πως θέλει να αγοράσει παπούτσια για την κηδεία της γιατί πίστευε πως θα πεθάνει. Τελικά "έφυγε" πολλά χρόνια μετά. Θυμάμαι, όμως, ότι μετά περνούσα κάθε Κυριακή και την πείραζα ρωτώντας την: ''ακόμα να πεθάνεις εσύ;''» Μέχρι και ο κομματικός παροξυσμός των 80s φαίνεται πως επηρέαζε τις πωλήσεις των υποδημάτων του Λάμπρου, καθώς υπήρχαν περιπτώσεις ανθρώπων που δεν ήθελαν μπλε ή πράσινες παντόφλες για να μη τους θυμίζουν το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ. Τότε, ωστόσο, ζούσε αρκετός κόσμος στα χωριά θυμάμαι ο Λάμπρος. «Βλέπεις όλα αυτά τα άδεια σπίτια; Κάποτε εδώ ζούσαν άνθρωποι που ήταν και πελάτες μου κιόλας» λέει γελώντας ενώ πηγαίνει πιο σιγά για να δούμε μερικά τα οποία έχουν αρχίσει να πέφτουν από την αχρηστία.

Παλιότερα, η Κυριακή των Βαΐων ήταν μια από τις καλύτερες μέρες του χρόνου για τον ίδιο. Ψώνιζαν παπούτσια όλες οι οικογένειες γιατί ήθελαν να φορέσουν τα καλά τους στην εκκλησία. Σήμερα είναι μια από όλες τις άλλες. Η πτώση στο τζίρο της δουλειάς του ξεκίνησε ήδη από την δεκαετία του 1990. Ήταν η περίοδος της μεγάλης φυγής των ντόπιων προς τα αστικά κέντρα, με την πλειοψηφία όσων παρέμεναν πίσ, να αγοράζουν δικά τους αυτοκίνητα και να κατεβαίνουν στην πόλη να ψωνίσουν. Είχε φτάσει στο σημείο, στις καλές του μέρες, να δίνει μέχρι και 25 ζευγάρια παπούτσια τη φορά. Σε πολλούς ακόμη και με πίστωση. «Μου έλεγαν δεν έχω χρήματα αυτή τη βδομάδα αλλά είναι ανάγκη γιατί μου χάλασαν τα παπούτσια και δεν μπορώ να πάω στη δουλειά μου. Τους τα έδινα, πέρναγα σε επτά μέρες για τα χρήματα. Κάποιοι δεν μου τα έδωσαν ποτέ βέβαια» προσθέτει γελώντας ενώ κάνουμε μια σύντομη στάση σ' έναν παράδρομο. Σ' αυτό το σπίτι δεν πρόκειται να πουλήσει παπούτσια. Τον είχε πάρει τηλέφωνο την προηγούμενη μέρα κάποιος ηλικιωμένος κάτοικος της περιοχής και του είχε ζητήσει να του πάρει μια εφημερίδα από το Αγρίνιο. Όλα αυτά τα χρόνια έχει χρειαστεί πολλές φορές να διευκολύνει τους κατοίκους των ορεινών χωριών επειδή ακριβώς ζει σε πόλη. Έχει μεταφέρει λάστιχα για παιδικά ποδήλατα, γλυκά για γιορτές και γενέθλια ακόμη και επισκευασμένες τηλεοράσεις.

Ο κ. Γιώργος είναι χρόνια πελάτης του. Ο Λάμπρος Γιώτης τον έχει βοηθήσει μάλιστα να φτιάξουν ακόμη τις λάμπες που είχαν χαλάσει στο σπίτι του. «Πλέον οι περισσότεροι πελάτες μου είναι ηλικιωμένοι και τα περισσότερα παπούτσια είναι γι' αυτούς» μου λέει ενώ ξεκινάμε πάλι για να βρούμε τον κεντρικό δρόμο της περιοχής. Έχει αποφασίσει τόσα χρόνια που δουλεύει να μην πουλά ακριβά παπούτσια-φίρμες. «Δεν υπήρχε περίπτωση να δώσω τέτοια παπούτσια σε μια τόσο φτωχή περιοχή. Απλά θα τα πήγαινα και θα τα έφερνα όπως ήταν πίσω» εξηγεί. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν περάσει από τα χέρια του δύο βανάκια. «Το πρώτο δεν άντεξε άλλο. Έφτασε το 1 εκατ. διακόσιες χιλιάδες χιλιόμετρα» λέει ενώ ανηφορίζουμε σ' έναν παλιό δρόμο για να συναντήσουμε ένα ζευγάρι ηλικιωμένων το οποίο ζει εδώ και πολλά χρόνια έξω από ένα χωριό και τους θεωρεί πια δικούς του ανθρώπους.

Μόλις τον βλέπουν, τρέχουν να τον χαιρετήσουν. Ενώ ξέρω αρκετούς ντόπιους, τους συγκεκριμένους δεν τους γνωρίζω. Δε θέλει όμως πολύ για να να τους συμπαθήσεις. Μπαίνουμε στο σπίτι τους που είναι φτωχικό αλλά ταυτόχρονα αποπνέει και μία ατμόσφαιρα αρχοντιάς... Η γιαγιά του σπιτιού μας κερνάει γλυκό καρύδι του κουταλιού. Πιάνουμε την κουβέντα και ο παππούς μας λέει ιστορίες από την Κατοχή. Φεύγοντας, η γιαγιά μου δίνει μερικά κουλούρια. Δε δέχεται να μη τα πάρω. Μας χαιρετάνε, μου δίνουν τις ευχές τους και παίρνουμε ξανά το δρόμο για να βγουν στην κύρια οδό του ορεινού Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας.

Σε λίγο αρχίζει να βρέχει. Ο πρωινός ήλιος έδωσε τη θέση του σε έναν μουντό, σχεδόν σκοτεινό ουρανό. Έχει ήδη αρχίσει να μπαίνει το απόγευμα και η δουλειά να φτάνει σιγά σιγά προς το τέλος. Ο Λάμπρος έχει πάρει μαζί του σουβλάκια. Θα τα ψήσει μ' ένα φίλο του στο σπίτι ενός χωριού που πλέον θεωρεί ιδιαίτερη πατρίδα του. «Οι γονείς μου δεν ήταν από χωριό. Ποτέ δεν είχα δικό μου. Τώρα πια με τόσους που γνωρίζω στην περιοχή πιστεύω πως απέκτησα» λέει ενώ φτάνουμε στον φίλο του. Τα σουβλάκια δεν αργούν πολύ να ψηθούν. Τρώμε μπροστά από το τζάκι ενώ η βροχή έξω συνεχίζει αμείωτη. Το κρέας είναι πεντανόστιμο ή ίσως μου φαίνεται έτσι γιατί έχω να φάω από το πρωί. Η δουλειά πια έχει τελειώσει. «Από αύριο πάλι στο δρόμο με τα παπούτσια» μου λέει και παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής. Εγώ για το δικό μου χωριό και αυτός για την πόλη.

Πηγή: lifo.gr

Ανατροπές στο καθεστώς έκδοσης αποδεικτικών φορολογικής ενημερότητας φέρνει μια νέα απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή.

Με βάση την απόφαση αυτή, όσοι φορολογούμενοι έχουν ρυθμισμένες οφειλές προς την εφορία και θέλουν είτε να εισπράξουν χρήματα από το Δημόσιο είτε να πωλήσουν ακίνητα θα μπορούν να λαμβάνουν αποδεικτικά ενημερότητας ή βεβαιώσεις οφειλής με μικρότερα ποσοστά παρακράτησης επί των απαιτήσεών τους, εφόσον έχουν εξοφλήσει ήδη μέσω των ρυθμίσεών τους σημαντικό μέρος των οφειλών τους. Επιπλέον, όσοι οφειλέτες του Δημοσίου θέλουν να πωλήσουν ακίνητα, για να σβήσουν μέρος ή και ολόκληρο το χρέος τους προς την εφορία, θα μπορούν τώρα να το κάνουν ευκολότερα, καθώς, σε κάθε τέτοια περίπτωση, για την έκδοση της βεβαίωσης οφειλής θα λαμβάνεται υπόψη το πραγματικό τίμημα που πρόκειται να εισπραχθεί και όχι η αντικειμενική αξία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου, η οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι υψηλότερη από την πραγματική αξία πώλησης.

Οι αλλαγές
Αναλυτικά, με τη νέα απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ επέρχονται οι ακόλουθες αλλαγές:

1. Όταν εκδίδεται αποδεικτικό ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων ή μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτού εξ επαχθούς αιτίας και ο φορολογούμενος, ο οποίος ζήτησε το αποδεικτικό, έχει οφειλές που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, τα ποσοστά παρακράτησης μέρους της εισπραττόμενης απαίτησης θα προσδιορίζονται αυτόματα βάσει κλίμακας στην οποία θα λαμβάνεται υπόψη το ποσοστό αποπληρωμής των ρυθμισμένων οφειλών.

Ειδικότερα, τα ποσοστά παρακράτησης επί του εισπραττόμενου ποσού θα ανέρχονται σε:

* 10% όταν έχει καταβληθεί μέσω ρύθμισης συνολικό ποσό άνω του 70% της ρυθμισμένης οφειλής,
* 30%, όταν έχει καταβληθεί μέσω ρύθμισης ποσό μεγαλύτερο του 50% της ρυθμισμένης οφειλής.
* 50%, όταν έχει καταβληθεί μέσω ρύθμισης ποσό άνω του 30% της ρυθμισμένης οφειλής, και
* 70% όταν το αποπληρωμένο ποσό μέσω ρύθμισης είναι κάτω του 30% της ρυθμισμένης οφειλής.

Τα παραπάνω κλιμακωτά ποσοστά θα μπορούν να αυξηθούν, υπό προϋποθέσεις, έως και 20 ποσοστιαίες μονάδες, κατόπιν ειδικής αιτιολογίας.

2. Μειώνεται ο αριθμός των δόσεων ρύθμισης, που ορίζονται ως ελάχιστα όρια ποσών παρακράτησης επί των απαιτήσεων των οφειλετών, από τρεις σε δύο δόσεις, εάν οι εναπομένουσες δόσεις της ρύθμισης είναι λιγότερες των 12, και από πέντε σε τέσσερις δόσεις, εάν οι εναπομένουσες δόσεις της ρύθμισης είναι περισσότερες από 12.
3. Στις περιπτώσεις οφειλετών που εισπράττουν περιοδικές απαιτήσεις, η παρακράτηση μέρους της εισπραττόμενης απαίτησης ορίζεται σε 10%. Για εναπομένουσα ρυθμισμένη οφειλή άνω των 5.000 ευρώ τίθεται ελάχιστο ποσό παρακράτησης ίσο με μία δόση και για εναπομένουσα ρυθμισμένη οφειλή άνω των 20.000 ευρώ ορίζεται ελάχιστο ποσό παρακράτησης ίσο με δύο δόσεις ρύθμισης.
4. Σε περίπτωση πώλησης ακινήτου από φορολογούμενο με ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το Δημόσιο, κατά την έκδοση της βεβαίωσης οφειλής, η οποία επέχει θέση αποδεικτικού ενημερότητας, εφόσον το τίμημα που συμφώνησε να εισπράξει ο οφειλέτης του Δημοσίου υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας του μεταβιβαζόμενου ακινήτου, η διασφάλιση της οφειλής περιορίζεται στη διαφορά ανάμεσα στο τίμημα και την αντικειμενική αξία. Με τον τρόπο αυτόν διευκολύνονται οι συναλλαγές επί ακινήτων φορολογούμενων, οι οποίοι βρίσκονται σε δυσχερή ταμειακή θέση και οι οφειλές τους δεν εξοφλούνται πλήρως με το τίμημα, ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται η είσπραξη των βεβαιωμένων οφειλών.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Εντύπωση και θαυμασμό προκαλεί η θέληση ορισμένων να πωλήσουν νομίσματα των 100δραμών –τα γνωστά σε όλους 100ρικα με τον Μ. Αλέξανδρο και το αστέρι της Βεργίνας – στην τιμή… άκουσον, άκουσον ακόμα και των 5.000 ευρώ! 

Πιο ακριβά τα 100δραχμα από τις χρυσές λίρες Αγγλίας! Συγκεκριμένα, ορισμένοι έχουν αναρτήσει σε πολύ γνωστή ιστοσελίδα αγγελιών, αγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες διαθέτουν προς πώληση τα συγκεκριμένα νομίσματα με τιμές να κυμαίνονται κάτω από 50 ευρώ έως και το ποσό των 5.000 ευρώ, την ώρα που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η τιμή πώλησης μίας λύρας Αγγλίας (παλαιάς κοπής) ανέρχεται στο ποσό των 296,89 ευρώ.

 

Πηγή: aftodioikisi.gr

Σελίδα 1 από 2

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία