Αγγελίες    Επικοινωνία

Από το Γραφείο του Αντιδημάρχου Νίκου Καραπάνου γίνεται γνωστό ότι:

Ενημερώνονται οι κάτοικοι της Τοπικής Ενότητας ΛΕΣΙΝΙΟΥ της Δημοτικής Ενότητας Οινιαδών του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, των οποίων οι κύριες οικίες και οι οικοσκευές επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα – πλημμύρα της 3ης Οκτωβρίου 2019, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους θα μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους στο Κοινοτικό κατάστημα Λεσινίου την Τρίτη 22 Οκτωβρίου και Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019 από 09:00 π.μ. έως 13:00.μ.μ. Η υποστήριξή τους και η εξυπηρέτησή τους, θα πραγματοποιηθεί από υπαλλήλους της Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου μας και παρακαλούμε οι ενδιαφερόμενοι να έχουν μαζί τους τα παρακάτω δικαιολογητικά:

 1. ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ Ή ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ
 2. ΔΗΛΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ (Έντυπο Ε1) ΕΤΟΥΣ 2018
 3. ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΙ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΡΙΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΛΗΓΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΟΥΝ ΔΗΛΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 2018 (Ε1) ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ
 4. ΠΑΡΑΧΩΡΗΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΟ ΕΝΤΥΠΟ (Ε2)
 5. ΕΝΤΥΠΟ (Ε9) ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΥΝΟΔΕΥΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ «ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ»
 6. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ
 7. ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ (ΚΕΠΑ) ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΟΧΗ: Εφιστούμε την προσοχή των κατοίκων που επλήγησαν οι κύριες κατοικίες, ότι η τελευταία ημερομηνία για την κατάθεση του αιτήματος τους στο Δήμο μας, είναι η 1η Νοεμβρίου 2019 Ημέρα Παρασκευή. Μετά από αυτή την ημερομηνία οι αιτήσεις θα θεωρούνται εκπρόθεσμες και δεν θα εξεταστούν από τις επιτροπές, σύμφωνα με τα οριζόμενα της ΚΥΑ με αριθμ. πρωτ. 33862/6-5-2019 (1699 τ.Β΄).

Συνολικό πακέτο αντιπλημμυρικών έργων προετοιμάζει το Υπουργείο Υποδομών για όλες τις παραχωρήσεις. Στόχος είναι να θωρακιστούν οι περιοχές από όπου διέρχονται οι άξονες και που έχουν εμφανιστεί πλημμυρικα φαινόμενα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το σχετικό ποσό θα φτάσει τα 350 εκατ.ευρώ. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι μελέτες.

Σύμφωνα με πηγές από το Υπ. ΥΠΟΜΕ, σήμερα έχουν κατατεθεί σε κάποιες περιπτώσεις μελέτες και σε κάποιες άλλες προμελέτες. Αυτό που επιχειρείται αυτή την εποχή είναι να συγκεντρωθούν και να ωριμάσουν μελετητικά όλα τα απαραίτητα έργα, να τρέξει η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων προκειμένου να οριστικοποιηθεί ποια έργα προκρίνονται προς υλοποίηση.

Στη συνέχεια θα υπογραφεί συμφωνία με κάθε παραχώρηση και ακολούθως θα δεσμευτούν οι αντίστοιχες πιστώσεις. Σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com η χρηματοδότηση θα καλυφθεί από το εθνικό σκέλος του ΕΣΠΑ.

Στα 40εκατ.ευρώ υπολογίζονται περίπου τα αντιπλημμυρικά έργα για την θωράκιση των περιοχών που διέρχεται η Ιόνια Οδός. Σύμφωνα με απαντητικές επιστολές του Υπουργείου Υποδομών σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Δ. Κωνσταντόπουλου, τον Νοέμβριο του 2017, δόθηκε εντολή στην Νέα Οδό, να εκπονήσει αδαπάνως για το Δημόσιο τις οριστικές υδραυλικές μελέτες, τις αναγκαίες περιβαλλοντικές, γεωτεχνικές και στατικές μελέτες καθώς και μελέτες οριοθέτησης υδατορεμάτων.

Οι περιοχές που είχαν οριστεί για να εκτελεστούν τα αντιπλημμυρικά έργα είναι στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας είναι οι παρακάτω:

 1. Κατασκευή τάφρου κοντά στο Νεκροταφείο Ρίζας, χ.θ. 6+120 έως 6+280.
  2. Έργα προστασίας γεφυρών Π.Ε.Ο. & της Σ.Γ. και γεωτρήσεων Μεσολογγίου καθώς έργο προστασίας βάθρων γέφυρας Ιόνιας Οδού και κατασκευή υδροληψίας αρδευτικών δικτύων Γαλατά και Αγ. Γεωργίου στον ποταμό Εύηνο, περί την χ.θ. 19+300.
  3. Καθαρισμός και Αποκατάσταση ρέματος Ζεστής, χ.θ. 28+341.
  4. Καθαρισμός και Αποκατάσταση ρέματος Αγριλιάς, χ.θ. 32+212,70 έως χ.θ. 33+534,70.
  5. Συλλεκτήρας κατά μήκος της Π.Ε.Ο. από την οδό Αγ. Αθανασίου έως το ρέμα Αγριλιάς, χ.θ. 33+944,58.
  6. Νέα τάφρος στην περιοχή του Μεσολογγίου, περί την χ.θ. 172 +480 έως 172+872.
  7. Καθαρισμός και Αποκατάσταση ρέματος Χρυσοβέργι Ανατολικό χ.θ. 50+897,80 και Δυτικό περί την χ.θ. 48+515,
  8. Αποδέκτης ευρύτερης περιοχής κόμβου Χαλικίου, χ.θ. 50+253,80 έως χ.θ. 50+897,80.
  9. Καθαρισμός και Αποκατάσταση ρέματος Χαβάς, περί την χ.θ. 106+414,60.
  10. Καθαρισμός και Αποκατάσταση ρέματος Κακαβάκια, περί την χ.θ. 106+997,80.

 

Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com από την πλευρά της Νέας Οδού, οι μελέτες αυτές εκπονήθηκαν και παραδόθηκαν στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών. Ένα άλλο στοιχείο που βοηθά προς την κατεύθυνση της υλοποίησης αυτών των έργων είναι πως το 2018 ολοκληρώθηκε το Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Λεκανών Απορροής ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Στερεάς Ελλάδας. Το σχετικό ΦΕΚ εκδόθηκε στις 6-7-2018 (Τεύχος Β’ Αρ. 2686).

Μία από τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν σύμφωνα με άλλο απαντητικό έγγραφο είναι ο χαρακτηρισμός των έργων αυτών, από το Υπουργείο Υποδομών, ως ειδικά και σημαντικά έργα Εθνικού Επιπέδου (σύμφωνα με την παρ.4 του άρθρου 10 του ν.769/1977 (ΦΕΚ 245 Α`).

 

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Αντιπλημμυρικά έργα όμως προγραμματίζονταιι και στην Αττική, στην Εθνική Οδό Αθήνας-Θεσσαλονίκης που είναι ευθύνη και πάλι της Νέας Οδού. Σε αυτή την περίπτωση εξετάζεται η πραγματοποιίηση στα Ρέματα, Χελιδονούς και ο Κοντοχρήστος έχουν κατατεθεί προμελέτες στο Υπουργείο.

Πηγή: michanikos.gr

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 17/10/2019

Της Βάσως Βήττα
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Έγιναν έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Μεσολογγίου αλλά δεν αρκούν, αφού το πρόβλημα είναι μεγάλο και έχει δυο αιτίες, όπως έχει διαπιστωθεί μέχρι τώρα.

Η μια είναι η έλλειψη αντιπλημμυρικών κατά μήκος της Ιόνιας Οδού και η δεύτερη η κλιματική αλλαγή. Επειδή για τη δεύτερη δεν μπορεί να γίνει καμία παρέμβαση, αναγκαστικά πρέπει να αποκατασταθούν τα προβλήματα που προκαλούνται στα ρέματα και τους χειμάρρους. Σε ό,τι αφορά τον δήμο Μεσολογγίου, που από το 2016 κυρίως και μετά, δέχεται απανωτά τα καιρικά χτυπήματα, δρομολογήθηκε έργο αναβάθμισης των αντλιοστασίων στην πόλη, που σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται, με προϋπολογισμό 1,2 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η ίδια περίπου διαδικασία απαιτείται σε Αιτωλικό και Οινιάδες και θα μπορούσε ίσως να...

 Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 17/10 σε όλα τα περίπτερα του νομού

Ως κάτοικος του χωριού Λεσινίου του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου θεωρώ υποχρέωσή μου να απευθύνω ένα μεγάλο "ευχαριστώ" από καρδιάς και πολλά συγχαρητήρια σε όλους όσους βοήθησαν τους κατοίκους του χωριού να ανταπεξέλθουν στα δύσκολα προβλήματα που προκάλεσε η καταιγίδα της 3-10-2019.

Εντυπωσιάστηκα όμως περισσότερο από τη νέα Δημοτική αρχή από τον κ.Δήμαρχο Κων/νο Λύρο και την αντιδήμαρχο καθαριότητας την κ. Μελαχρή Περσεφόνη που με την παρουσία τους όχι μόνο την πρώτη μέρα αλλά και τις επόμενες έδωσαν μάχη προκειμένου να βοηθήσουν τους πλημμυροπαθείς.

Επίσης πολλά συγχαρητήρια στον πρόεδρο της Τοπικής κοινότητας Λεσινίου κ.Παπαθανασίου Γεράσιμο ο οποίος νύχτα - μέρα ήταν στο δρόμο και βοηθούσε με όλη την οικογένειά του, όσους τον χρειαζόταν. Και ένα μεγάλο Μπράβο στις εθελόντριες γυναίκες.

Γενικά συγχαρητήρια σε όλους που ανταποκρίθηκαν άμεσα στην έκκληση βοήθειας των πληγέντων. Συγχωρέστε με αν παρέλειψα κάποιους αλλά πιστεύω ότι οι άνθρωποι που κάνουν το καθήκον τους είναι ανώτεροι και θα είναι πάντα πιστοί στο χρέος που έχουν αναλάβει χωρίς να περιμένουν οποιαδήποτε ανταμοιβή...

Λαμπόβας - Μήτσενας Νικόλαος

Εντολή για τη συγκρότηση επιτροπών καταγραφής και αποτίμησης των ζημιών που προκλήθηκαν από την πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε το Δήμο της Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, έδωσε η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Μαρία Σαλμά.

Μετά την απόφαση κήρυξης του Δήμου Ι.Π Μεσολογγίου από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας  σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, η κ. Σαλμά προέβη άμεσα στη συγκρότηση επιτροπών με σκοπό την καταγραφή και αποτίμηση ζημιών που προκλήθηκαν σε:

 • Επιχειρήσεις, βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, εμπορικά καταστήματα, αγροτικές- κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, άλλες επιχειρήσεις και φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
 • Στις βασικές υποδομές (δίκτυα, δρόμοι, γεφύρια κ.λ.π ), και δημόσια κτίρια.

Η καταγραφή θα γίνει με υποβολή αιτήσεων των πληγέντων στον Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, όπου υπάγονται. Η αίτηση θα πρέπει, με τη μεγαλύτερη δυνατή ανάλυση και ακρίβεια, να περιλαμβάνει και φωτογραφικό υλικό που να τεκμηριώνει τη ζημιά που έχουν υποστεί, την περιγραφή της κατεστραμμένης περιουσίας τους καθώς και μια εκτίμηση του κόστους αποκατάστασης (επισκευής ή ανακατασκευής) ή αντικατάστασής της.

Διευκρινίζεται ότι η κατεστραμμένη κινητή περιουσία δεν πρέπει να μετακινηθεί από το σημείο της καταστροφής, ενώ η ακίνητη περιουσία δεν πρέπει να επισκευαστεί ή συντηρηθεί μέχρι την καταγραφή από την Επιτροπή Ελέγχου, Καταγραφής και Αποτίμησης ζημιών, ώστε να εκδοθούν οι απαραίτητες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και να ενεργοποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο περί αποκατάστασης των ζημιών.

Από το Γραφείο του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Προστασίας και Ανάπτυξης Νίκου Καραπάνου γίνεται γνωστό ότι:

Σχετικά με τις παντός είδους οικονομικές ενισχύσεις, χορήγηση διευκολύνσεων κ.λ.π., στους πληγέντες από την θεομηνία την 3η Οκτωβρίου 2019 του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου σας ενημερώνουμε τα εξής:

Ήδη συγκροτήθηκαν από το Δήμο μας δύο (2) κλιμάκια επιτροπών Καταγραφής και Εκτίμησης ζημιών από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα, προκειμένου να προχωρήσουν τις διαδικασίες οικονομικής ενίσχυσης και αποζημιώσεων των πληγέντων.

Επιπλέον ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με τα οριζόμενα της ΚΥΑ με αριθμ.πρωτ. 33862/6-5-2019 (1699 τ.Β΄), οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις είναι ως εξής:


1η Περίπτωση: Χορήγηση επιδομάτων πρώτων βιοτικών αναγκών
α) Εφάπαξ χρηματικό βοήθημα για την αντιμετώπιση βασικών και επιτακτικών αναγκών ποσού εξακοσίων ευρώ (600,00).

2η Περίπτωση: Χορήγηση επιδομάτων για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών ή /και την αντικατάσταση οικοσκευής

β) Εφάπαξ χρηματικό βοήθημα για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών των πληγέντων κύριων κατοικιών και την αντικατάσταση της οικοσκευής τους μέχρι έξι χιλιάδες ευρών (6,000,00 €).
Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι ενδεικτικά δικαιολογητικά για τις πληγείσες κύριες κατοικίες-οικοσκευές είναι τα εξής:

 1. ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ Ή ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ
 2. ΔΗΛΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ (Έντυπο Ε1) ΕΤΟΥΣ 2018
 3. ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΙ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΡΙΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΛΗΓΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΟΥΝ ΔΗΛΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 2018 (Ε1) ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ
 4. ΕΝΤΥΠΟ (Ε9) ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΥΝΟΔΕΥΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
 5. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ
 6. ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ (ΚΕΠΑ) ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ

Υποβολή αιτήσεων μαζί με τα παραπάνω δικαιολογητικά θα γίνεται στο Ισόγειο του Δημαρχείου επί της οδού Σταυροπούλου 31

Πληροφορίες στο Αυτοτελές Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας.

Τηλέφωνο: 26313/63400 και 2631363430

Σελίδα 1 από 52

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία