Αγγελίες    Επικοινωνία

Την υλοποίηση των περσινών εξαγγελιών που ακούστηκαν στο Περιφερειακό Συνέδριο της Πάτρας ανακοινώνουν ο ένας μετά τον άλλον οι κυβερνητικοί βουλευτές της Δυτικής Ελλάδας. Για το νομό μας φαίνεται ότι ισχύουν τελικά τα όσα είχε κατά καιρούς παρουσιάσει ο συντοπίτης μας γ.γ. Παυσανίας Παπαγεωργίου. 

Όλα τα θέματα που αφορούσαν το μέλλον των τμημάτων και ιδρυμάτων για τους νομούς Αχαϊας και Ηλείας φέρονται να έχουν κλείσει. Σε συνέντευξή του βουλευτής της Αχαίας εχθές σε ραδιόφωνο της Πάτρας ανέφερε ότι θα γίνουν από τρία τμήματα σε Μεσολόγγι και σε Αγρίνιο, γεγονός που εύκολα μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα από φέτος στο campus του Μεσολογγίου που επισκέφτηκε και ο Υπουργός.

Το λογικό φυσικά είναι να γίνει και η έδρα στο Μεσολόγγι λόγω γειτνίασης με το Πανεπιστήμιο Πατρών, αλλά και λόγω των τεράστιων υποδομών που διαθέτει.

Ωστόσο έντονη αντιπαράθεση υπάρχει στα ζητήματα της Αιτωλοακαρνανίας. Ο βουλευτής Γιώργος Βαρεμένος, μετά και την επίσκεψη μαζί με τον Π. Κουρουμπλή και φοιτητές του Αγρινίου στον Υπουργό Παιδείας, όλα δείχνουν ότι προωθεί ως λύση την έδρα της νέας Κοσμητείας στο Αγρίνιο με κριτήριο το μέγεθος της πόλης. 

Ο Γιώργος Βαρεμένος ψιθυρίζεται δε από συναδέλφους του που μιλούσαν χθες σε δημοσιογράφους ότι απείλησε ευθέως πως κάθε τι άλλο παραβιάζει κόκκινες γραμμές. Μάλιστα καλά διασταυρωμένες πληροφορίες υποστήριξαν πως ο βουλευτής παραπονιέται όπου βρεθεί για υποκινούμενες καταστάσεις στην Ι.Π. Μεσολογγίου εναντίον του και κατήγγειλε παρασκηνιακές πιέσεις, διεργασίες και παρεμβάσεις για να πάει η έδρα στο Μεσολόγγι που υποδεικνύουν τον Μεσολογγίτη γενικό γραμματέα του Υπουργείου, Παυσανία Παπαγεωργίου. 

Εμείς με όλο το θάρρος ευχόμαστε το δεύτερο σκέλος να είναι αλήθεια! Για να δούνε βρε παιδί μου μια φορά και αυτοί πως είναι να είσαι από την πλευρά που μας έχουν καταδικάσει τόσα χρόνια!

Η Μαρία Τριανταφύλλου ακούγεται ότι με το σταυρό στο χέρι αναπτύσσει επιχειρήματα για το ότι η έδρα μπορεί και πρέπει να είναι στο Μεσολόγγι και για τον λόγο αυτό γίνεται συχνά αποδέκτης νουθεσιών για το τι μπορεί να να σημάνει αυτό για την πορεία της προς τις εκλογές αν δεν στηρίξει το Αγρίνιο...

Ο αντίλογος όσον προτείνουν το Αγρίνιο στα επιχειρήματά αυτά, είναι ότι το μικρό Μεσολόγγι από εκεί που δεν είχε πλέον τίποτα μέσα σε μια νύχτα βρίσκεται με τρία 5ετή πανεπιστημιακά τμήματα ενώ το μεγάλο Αγρίνιο που είχε τρία πανεπιστημιακά τμήματα μένει πάλι με τρία και συνεπώς δικαιούται την έδρα της Γεωπονικής Σχολής. Κάτι φυσικά που δεν έχει καμία βάση καθώς το Μεσολόγγι είχε αυτόνομο ΤΕΙ με επτά τμήματα...

Πληροφορίες λένε πως αρκετοί βουλευτές των άλλων νομών έχουν δυσανασχετήσει απ’ αυτήν την εξέλιξή καθώς και από την συμπεριφορά του πρύτανη του ΤΕΙ, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να κολλάει το νομοσχέδιο εξαιτίας εσωτερικής αντιπαράθεσης στην Αιτωλοακαρνανία για άλλη μια φορά. Ο δε υπουργός επιμένει ότι πρέπει και και στην περίπτωση της Αιτωλοακαρνανίας να υπάρξει κοινή θέση και ωριμότητα.

Εμείς πάντως στο Μεσολόγγι τη μοίρα μας την ξέρουμε και να μας χαρίστηκε κάτι ποτέ, δεν το θυμόμαστε. Αν όμως πάει η έδρα της πανεπιστημιακής σχολής στα παρολίγον ΤΟΛ που παραχωρεί ο δήμος Αγρινίου και όχι στο οργανωμένο campus των εκατοντάδων στρεμμάτων, θα χορτάσουμε ωριμότητα...

Όπως και να ‘χει εκείνο που εξάγεται ως γενικότερο συμπέρασμα απ’ όλη αυτή την ανακατωσούρα είναι ότι η Πάτρα «κερδίζει» εμβληματικές σχολές όπως η Νομική και το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, μετεξέλιξη του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Αγρινίου και στην Αιτωλ/νία τσακωνόμαστε για τα... κοκκαλάκια. Επιλέγεται δηλαδή και πάλι η Πάτρα για ένα τμήμα που θα μπορούσε κάλλιστα να μεγαλουργήσει στην Ι.Π. Μεσολογγίου, μια από τις πιο ιστορικές πόλεις της χώρας με πληθώρα αρχαιολογικών θησαυρών.

Μήπως άραγε κάθε άλλο παρά ακαδημαϊκά κριτήρια και αξιοποίηση των υπαρχόντων campus σημαίνει η εκπαιδευτική «μεταρρύθμιση» που ευαγγελίζεται η συριζέικη κυβέρνηση;

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 14/03/2019

Παραμένει ως ζητούμενο η αποσύνδεση του νοσοκομείου Μεσολογγίου από εκείνο του Αγρινίου, με την στήριξη και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας, όπως υπογράμμισε η Μ. Τριανταφύλλου, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στο Μεσολόγγι.

Μετά την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων που ουσιαστικά αποτέλεσε έντονη διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας, το οποίο μπήκε στην διαδικασία αποσύνδεσης άλλων νοσοκομείων όχι όμως και του Μεσολογγίου, η βουλευτής επισκέφθηκε την νοσηλευτική μονάδα. Πρώτα συναντήθηκε με τον Διοικητή, Πάνο Παπαδόπουλο και στην συνέχεια με τους εκπροσώπους του Σωματείου. Η ανακοίνωση που είχε εκδοθεί από τους εργαζόμενους μετά την εξέλιξη της αποσύνδεσης άλλων νοσοκομείων, περιελάβανε τις αποφάσεις τους μεταξύ των οποίων ήταν και...

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 14/03 σε όλα τα περίπτερα του νομού

Ερώτηση για τις ελλείψεις στη χρηματοδότηση του ΔΙΕΚ Μεσολογγίου, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριανταφύλλου, Γιώργος Βαρεμένος προς τον Υπουργό Παιδείας. Οι βουλευτές  επισημαίνουν την ανάγκη, της απαιτουμένης χρηματοδότησης και του σχετικού χρονοδιαγράμματός της, ώστε το νέο εξάμηνο του ΔΙΕΚ Μεσολογγίου, να πραγματοποιηθεί χωρίς προβλήματα, αλλά και για να μην ξαναβρεθεί, σε ανάλογη οικονομική κατάσταση.

 

Ακολουθεί η ερώτηση αναλυτικά:

Από την επιστολή του διευθυντή του, καθώς και από στοιχεία που έχουν έρθει στο φως της διασημότητας, πληροφορούμαστε ότι στο Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Μεσολογγίου υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις, ακόμη και σε αναλώσιμα υλικά. Οι συνέπειες από την ελλιπή χρηματοδότηση, όπως η μη πραγματοποίηση αρκετών εργαστηριών, δυσχεραίνουν το έργο και τη λειτουργία του Δ.Ι.Ε.Κ., ενώ, σε αρκετές περιπτώσεις το κόστος των απαραίτητων υλικών το έχουν επωμιστεί οι ίδιοι οι εκπαιδευτές και οι σπουδαστές.

Τα τελευταία 2 χρόνια στο Δ.Ι.Ε.Κ. Μεσολογγίου λειτουργούν 11 ειδικότητες και καταρτίζονται σ’ αυτές καθημερινά 160 εκπαιδευόμενοι. Το χειμερινό εξάμηνο ολοκληρώθηκε με πολλές δυσκολίες, ενώ από τον Σεπτέμβριο 2018 δεν έχει δοθεί καμία έγκριση χρηματοδότησης από το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης - Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ., τον οικονομικό διαχειριστή των Δ.Ι.Ε.Κ. της χώρας.

Ωστόσο, ακόμη και με ελλιπή χρηματοδότηση, το προσωπικό επιμένει στην προσπάθειά του και παρέχει υψηλού επιπέδου κατάρτιση, ώστε να συνεχίσει το Δ.Ι.Ε.Κ. Μεσολογγίου να είναι ελκυστικό, προσφέροντας δυνατότητες για επαγγελματική αποκατάσταση στους σπουδαστές του. Για να μπορέσει να αντεπεξέλθει οικονομικά στις καθημερινές του ανάγκες, έχει προχωρήσει σε αιτήματα χορηγιών προς τις τοπικές επιχειρήσεις, αλλά, δυστυχώς, η ανταπόκριση υπήρξε εξαιρετικά περιορισμένη. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι τα μαθήματα, και ιδιαίτερα οι εργαστηριακές ασκήσεις που απαιτούν αναλώσιμα υλικά, να εξακολουθούν να πραγματοποιούνται μόνο χάρη στις προσπάθειες που καταβάλλει το  ανθρώπινο δυναμικό του Δ.Ι.Ε.Κ.

Επειδή το Δ.Ι.Ε.Κ. Μεσολογγίου καταβάλλει καθημερινά τεράστιες προσπάθειες, ώστε να διατηρήσει την ανοδική του πορεία,

Επειδή, παρά τη δύσκολη οικονομική του κατάσταση, η Διοίκηση του Δ.Ι.Ε.Κ. συνεχίζει την προσπάθεια για ανάπτυξη και εξωστρέφεια στην τοπική κοινωνία,

Επειδή το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. δεν έχει μέχρι σήμερα αποπληρώσει οφειλές από το ποσοστό συμμετοχής του Δ.Ι.Ε.Κ. στα λειτουργικά έξοδα των ΕΠΑ.Λ. και Ε.Κ. Μεσολογγίου, με τα οποία συστεγάζεται, γεγονός που κάνει προβληματική ακόμη και τη στέγασή του στο σχολικό συγκρότημα,

Επειδή, παρά την έγκαιρη ενημέρωση που έχει υπάρξει προς το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. για την οικονομική κατάσταση του Δ.Ι.Ε.Κ., το πρόβλημα της ελλιπούς χρηματοδότησής του δεν έχει μέχρι σήμερα λυθεί,

Επειδή τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου άρχισαν τα μαθήματα του εαρινού εξαμήνου 2019 και η έλλειψη αναλώσιμων υλικών καθιστά την περάτωση των εργαστηρίων έως και ανέφικτη,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Τι προτίθεται να κάνει ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες χρηματοδότησης των προγραμμάτων σπουδών του Δ.Ι.Ε.Κ. Μεσολογγίου για την τρέχουσα εκπαιδευτική χρονιά;
  2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα χρηματοδότησης από το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. ώστε να μην ξαναβρεθεί το Δ.Ι.Ε.Κ. Μεσολογγίου σε ανάλογη οικονομική κατάσταση;
  3. Έχει λάβει το ΔΙΕΚ Μεσολογγίου αναλυτικό πίνακα της χρηματοδότησής του από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ για το έτος 2018-2019;
  4. Υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία της χρηματοδότησης του Δ.Ι.Ε.Κ. Μεσολογγίου με άλλα Δ.Ι.Ε.Κ. για το έτος 2018-2019;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Τριανταφύλλου Μαρία

Βαρεμένος Γιώργος

 Το γραφείο τύπου

Η Αναμόρφωση του Θεσμικού Πλαισίου λειτουργίας των Ιδιωτικών Κλινικών, η κατάργηση του ΚΕΕΛΠΝΟ και η  αντικατάστασή του από τον  Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)   αλλά και η  σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών είναι οι βασικές αλλαγές, που φέρνει με Νομοσχέδιο το Υπουργείο Υγείας.

H βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Τριανταφύλλου,  στην τοποθέτησή της στη Βουλή  ανέφερε, πως αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ η έμπρακτη στήριξη της Δημόσιας και Δωρεάν Υγείας. Για πρώτη φορά θα γίνουν με οργανωμένο σχέδιο μαζικές προσλήψεις, πέρα από τις πρόσφατες προσλήψεις των ετών 2015-2018, που διασφάλισαν την επιβίωση των δημόσιων νοσοκομείων δηλαδή της δημόσιας περίθαλψης. 

Αντίθετα, κατά την πρόσφατη διακυβέρνηση από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστούσαν το κλείσιμο νοσοκομείων και τα σκάνδαλα, που ξεπερνούν  σε ευρηματικότητα και ποσοστό  διακίνησης «μαύρου χρήματος»  και αυτά των «εξοπλιστικών προγραμμάτων» και  της “Siemens”.

Η βουλευτής, υπογράμμισε, πως  η αντικατάσταση του ΚΕΕΛΠΝΟ από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας είναι κομβική και συμβολική πράξη. Το ΚΕΕΛΠΝΟ εκτός του, ότι δεν  διαθέτει  ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πλαίσιο λειτουργίας, δυστυχώς,  έχει γίνει  και συνώνυμο της διαφοράς και της κατασπατάλησης του Δημοσίου Χρήματος.

Επιβεβλημένη χαρακτήρισε την σύσταση και του Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών, που  θα συμβάλλει καθοριστικά στην  διαμόρφωση  εθνικής συνολικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του καρκίνου, κύρια  αιτία θανάτου στην χώρα μας αλλά και στον κόσμο.

Επιπλέον, για  πρώτη φορά, στο νομοσχέδιο, με υπουργική τροπολογία, αίρονται διασυνδέσεις του νόμου 4052/2012 και συγχωνεύσεις οργανισμών νοσοκομείων νησιωτικών κυρίως περιοχών,  που χαρακτηρίζονται ως εσπευσμένες και  δημιούργησαν πολλαπλές παρενέργειες και δυσλειτουργίες.

Ο υπουργός, μάλιστα,  χαρακτήρισε αυτή την τροπολογία ως  πρώτη δέσμη αποσύνδεσης και ανέφερε πως  στο επόμενο διάστημα θα αξιολογηθούν και άλλες περιπτώσεις.

Από την πλευρά της, η κυρία Τριανταφύλλου, ανέφερε πως και στην Αιτωλοακαρνανία  τα χρόνια του μνημονίου, τα νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου διασυνδέθηκαν, την ίδια ώρα που το  νοσοκομείο Αγρινίου υπολειτουργούσε (δεν διέθετε ούτε καρδιολόγο) και του  Μεσολογγίου απειλούνταν με κατάργηση.

Τέλος  τόνισε πως σήμερα, μετά τις παρεμβάσεις της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, αναγνωρίζεται από ολοένα και περισσότερους, πως απομακρυνθήκαμε αρκετά από την φάση αποδιοργάνωσης  του ΕΣΥ. Ωστόσο παραμένει ζητούμενο το αίτημα για αποσύνδεση και περαιτέρω αναβάθμιση   των δύο νοσοκομείων. 

Το γραφείο τύπου

Στην  ολομέλεια της Βουλής και στην ειδική ημερήσια διάταξη για το Δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας τοποθετήθηκε η βουλευτής του νομού Αιτωλοακαρνανίας, Μαρία Τριανταφύλλου.

Στην τοποθέτησή της έκανε λόγο για το πιο σημαντικό και δυσεπίλυτο πρόβλημα που  αντιμετωπίζουμε σήμερα, το οποίο εντάθηκε και διογκώθηκε υπέρμετρα τα χρόνια της κρίσης, ενώ τόνισε, πως η γήρανση του ελληνικού πληθυσμού επηρεάζει αρνητικά τα κοινωνικά και εθνικά μας θέματα.

Χρειάζεται, δήλωσε, να ενσκήψουμε πάνω σε αυτό το ζήτημα και να αναζητήσουμε συναινετικές δημογραφικές πολιτικές, που θα στοχεύουν στην εναρμόνιση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, αλλά και στην προστασία της μητρότητας και στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους εν γένει.

Αναφέρθηκε διεξοδικά στα ανακουφιστικά μέτρα, που έχει πάρει η τωρινή κυβέρνηση για την προστασία της οικογένειας και υπεραμύνθηκε της προσπάθειας που καταβάλλει για να αποκατασταθεί η εργασιακή σταθερότητα, η οποία συνδέεται άρρηκτα με τη δημογραφική ανάκαμψη.

Τέλος, η κυρία Τριανταφύλλου επεσήμανε, ότι χρειάζεται ουσιαστική συνεργασία και ιδέες, ούτως ώστε να καλυτερεύσει η ζωή των νέων ανθρώπων, των παιδιών και συνολικά της ελληνικής κοινωνίας.

Στην τοποθέτησή της στην ολομέλεια της Βουλής στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο σύστημα εξετάσεων των υποψήφιων οδηγών η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Τριανταφύλλου, επεσήμανε, πως αποτελεί σημαντική πρωτοβουλία.

Αναφέρθηκε στις θετικές αλλαγές, που εκσυγχρονίζουν το θεσμικό πλαίσιο στις εξετάσεις των υποψηφίων οδηγών  και συνεισφέρουν στην αξιοπιστία της διαδικασίας, ενώ έκανε λόγο για ζητήματα ,που ταλανίζουνν το σύστημα χορήγησης άδειας οδήγησης για δεκαετίες.

Τόνισε, πως το Υπουργείο Υποδομών θα πρέπει να επιμείνει στις δικλείδες ασφαλείας και να πάρει υπ όψιν του τις επισημάνσεις των σχολών οδήγησης , ούτως, ώστε, να αποφευχθούν δυσλειτουργίες και κακοτοπιές.

Τέλος, η βουλευτής τόνισε, ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που προσπαθεί, μέσα από την αξιοποίηση των νέων τεχνολογικών δεδομένων, να απλοποιήσει και να διασφαλίσει με όρους σύγχρονους έναν εξειδικευμένο τομέα, που παράγει πολύ καθημερινά και πολύ πρακτικά αποτελέσματα και οι παθογένειές του έχουν αντίκτυπο σε όλη την κοινωνία.

Το γραφείο τύπου

Σελίδα 1 από 30

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία