Αγγελίες    Επικοινωνία

Με δέκα νέα αθλητικά έργα προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, χρηματοδοτείται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Στην Αιτωλοακαρνανία εντάχθηκαν τρία έργα (Αγρίνιο – γήπεδο Παναιτωλικού 1.537.000 ευρώ, Ναυπακτία – εκσυγχρονισμός και βελτίωση αθλητικών εγκαταστάσεων 441.000 ευρώ, Θέρμο – γήπεδο 5 Χ 5 στην κοινότητα Μυρτιάς 150.000 ευρώ).

Ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου… ως συνήθως “ουραγός” και στον τομέα αυτό.

Ερώτημα: Υποβάλλατε ποτέ ολοκληρωμένη πρόταση για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων στο Δήμο για χρηματοδότηση από το ΠΔΕ, ναι ή όχι;

Αν ναι, δείξτε μας τα τεκμήρια των προτάσεών σας και τα αποτελέσματά τους, γιατί όσο και αν οι ομάδες του Δήμου μας διαπρέπουν, κυρίως χάρις στις προσπάθειες και την αυτοθυσία των παραγόντων και των αθλητών – αθλητριών τους, εσείς μάλλον είστε για τη Β΄ κατηγορία…

 

ΥΓ. Στο σίριαλ κολυμβητήριο, μετά την αποκάλυψη ότι δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες περιβαλλοντικές μελέτες και τη σχετική σας απάντηση προς την «Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ» ότι ο ανάδοχος θα βγάλει τις όποιες αδειοδοτήσεις – έτσι λέγατε ότι προβλέπεται στη σχετική διακήρυξη – έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι πάτε πλέον για προέγκριση από την υπηρεσία του Δήμου! Αληθεύει, ναι ή όχι; Αναμένουμε με ενδιαφέρον την σχετική σας απάντηση.        

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ

«Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ»

 

Χωρίς περιβαλλοντικούς όρους είναι ακόμα το έργο του κολυμβητηρίου Μεσολογγίου, σύμφωνα με τον πολιτικό μηχανικό, Κώστα Φιλίππου.

Ο κ. Φιλίππου είχε καταθέσει αίτημα στην αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξικού Σχεδιασμού, προκειμένου να του γνωστοποιηθεί αν έχουν εγκριθεί περιβαλλοντικοί όροι ή αν το έργο έχει πάρει απαλλαγή. Όπως φαίνεται από το απαντητικό έγγραφο της υπηρεσίας, μέχρι  τις 22 Απριλίου 2019 δεν είχε κατατεθεί καμία αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία. Σύμφωνα με το άρθρο 45 του Ν4412/16 οι περιβαλλοντικοί όροι πρέπει να έχουν εγκριθεί ΠΡΙΝ τον διαγωνισμό. Το αίτημα του κ. Φιλίππου κατατέθηκε στην υπηρεσία στις 8-4-2019 και η απάντηση δόθηκε λίγες ημέρες αργότερα αναφέροντας μεταξύ άλλων: «…σας πληροφορούμε ότι αναφορικά με το έργο του θέματος δεν έχει κατατεθεί αίτηση για την περιβαλλοντική του αδειοδότηση ή την απαλλαγή του από περιβαλλοντική αδειοδότηση στην Υπηρεσία μας. Σύμφωνα με τον ανωτέρω  σχετικό Νόμο, ο υπόχρεος φορέας του έργου ή της δραστηριότητας, απευθύνεται στην αρμόδια περιβαλλοντική αρχή προκειμένου να ακολουθηθεί η διαδικασία που ορίζεται, βάσει της κατάταξης του έργου σε κατηγορίες και να αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά το έργο ή η δραστηριότητα».

Να σημειωθεί ότι το έργο δημοπρατήθηκε στις αρχές Φλεβάρη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν εξασφαλιστούν οι περιβαλλοντικοί όροι σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο κ. Φιλίππου.

Ακολουθεί το έγγραφο της Δ/νσης Περιβάλλοντος:

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

Κάθε έργο που κατασκευάζεται πρέπει να είναι βασισμένο σε μια ολοκληρωμένη μελέτη, να πληρεί τις προδιαγραφές του νόμου, των κανόνων της τέχνης και της επιστήμης και πάνω από όλα να είναι ασφαλές για τους χρήστες του. Όταν μάλιστα, πρόκειται για δημόσιο έργο, που χρηματοδοτείται από τα χρήματα των φορολογουμένων πολιτών, πρέπει να είναι κατασκευασμένο με τον πιο οικονομικό τρόπο χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι θα υπολείπεται των παραπάνω προδιαγραφών .
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν δει το φως της δημοσιότητας δύο επιστολές συνδημότη μας (στο επάγγελμα Μηχανικού) για το θέμα της κατασκευής του κολυμβητηρίου στη πόλη μας με ενδιάμεση απάντηση για το θέμα του αντιδημάρχου έργων κ. Καραπαπά στο Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία δημοσιεύτηκε στο site της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ. Στο κλείσιμο της 2ης επιστολής του ο συνδημότης μας μηχανικός, απευθυνόμενος στον κ. αντιδήμαρχο αναφέρει: "Και αν τα λεγόμενα σας προκύπτουν από ενημέρωση της τεχνικής σας υπηρεσίας, τότε θα ήταν χρήσιμο να δούμε αυτό το κείμενο στη δημοσιότητα. Τέτοια χοντρά σφάλματα δεν κάνει και δεν λέει η τεχνική σας υπηρεσία εκτός αν υπάρχει δόλος".
Επειδή μέσω των επιστολών προκύπτουν σοβαρά ζητήματα για το έργο, παρακαλούμε όπως άμεσα ο αντιδήμαρχος έργων απαντήσει στα ζητήματα που τίθενται, ένα προς ένα, ώστε να μην υπάρχουν σκιές γύρω από το Δήμο και την Τεχνική του Υπηρεσία.
Η αξιοπιστία των υπηρεσιών του Δήμου αποτελεί για εμάς μείζον ζήτημα και δεν πρέπει να επιτρέπουμε να πλήττεται κατ' αυτό τον τρόπο. Αναμένουμε άμεσα κ. Αντιδήμαρχε Έργων τις ενέργειές σας ξεκινώντας με την πλήρη απάντησή σας και ταυτόχρονα τη διελεύκανση της υπόθεσης.
 

Οι τίτλοι των επιστολών και οι σχετικοί Σύνδεσμοι βρίσκονται πιο κάτω :

"Ελλιπέστατος ο προϋπολογισμός του δημοτικού κολυμβητηρίου" (εδώ)
http://www.aixmi-news.gr/epistoles/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AD%CF%82/82474-ellipestatos-o-proypologismos-tou-dimotikoy-kolymvitiriou.html

Γ. Καραπαπάς: «Το Κολυμβητήριο συνεχίζεται κανονικά - Κανένα έλλειμμα στον προϋπολογισμό» (εδώ).

http://www.aixmi-news.gr/mesologi/mesologgi/mesologgi/82724-g-karapapas-to-kolymvitirio-synexizetai-kanonika-kanena-elleimma-ston-proypologismo.html

«Κε Καραπαπά λίγη προσοχή σ' αυτά που λέτε δεν βλάπτει...» (εδώ).

http://www.aixmi-news.gr/epistoles/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AD%CF%82/82739-ke-karapapa-ligi-prosoxi-s-afta-pou-lete-den-vlaptei.html

 

Εκ του γραφείου Τύπου του Συνδυασμού "Δημιουργική Ανατροπή"

Κε Δ/ντα παρακαλώ για δημοσίευση της παρακάτω επιστολής μου.

Η ανακοίνωση του αντιδημάρχου έργων όπως καταγράφηκε στην ιστοσελίδα www.aixmi-news.gr στις 2/4/2019:

Γ. Καραπαπάς: «Το Κολυμβητήριο συνεχίζεται κανονικά - Κανένα έλλειμμα στον προϋπολογισμό»

"Κανένα απολύτως έλλειμμα δεν υπάρχει στον προϋπολογισμό του υπό κατασκευή Δημοτικού Κολυμβητηρίου Μεσολογγίου ξεκαθάρισε σήμερα ο αντιδήμαρχος Γιώργος Καραπαπάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που υποβλήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο κ. Καραπαπάς διέψευσε τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε «έλλειμμα προϋπολογισμού», σημειώνοντας ταυτόχρονα πως το έργο προχωρά κανονικά, καθώς έχει αναδειχθεί ανάδοχος ενώ έχει οριστεί επιβλέπων μηχανικός από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Η πορεία υλοποίησης ενός σημαντικού για τον αθλητισμό έργου, βρίσκεται υπό την εποπτεία των Υπηρεσιών που υπεύθυνα και μεθοδικά θα το παραδώσουν στους δημότες."

Μάλλον θα οδεύσουμε προς το πλησιέστερο άσυλο. Απάντηση συγκεκριμένη κε Αντιδήμαρχε θα δώσετε στο δημοσίευμά μου; Είναι ή δεν είναι το παράδειγμα που ανέφερα στην επιστολή μου αληθές; Γιατί αν δεν είναι (oπότε πράγματι η ποσότητα π.χ των σκυροδεμάτων των δεξαμενών είναι 235 μ3) τότε μάλλον δεν ξέρετε πολλαπλασιασμό (μόνο το δάπεδο της κύριας δεξαμενής κολύμβησης είναι 33*25*0,60 = 495 κυβικά μπετό κατηγορίας C35/45 !!). Βέβαια κατά την κατασκευή δυστυχώς θα επαληθεύουν τα αναγραφόμενα μου και τότε το μάρμαρο θα το πληρώσει ο κάτοικος του δήμου και όχι εσείς φυσικά. Να το θυμάστε αυτό όταν θα υποβληθούν οι επιμετρήσεις του έργου. 

Όσον αφορά τις ελλείψεις αδειών και μελετών; Καμιά απάντηση; Οι ελλείψεις αυτές συνιστούν ευθεία παραβίαση του Νόμου 4412/16 (ξαναδιαβάστε με προσοχή την επιστολή μου και ανατρέξτε στη νομοθεσία).

Και αν θέλει κάποιος να το ψάξει βαθύτερα τότε θα δει και άλλα τέτοια σφάλματα .

Ένα ακόμα παράδειγμα: Ενώ στη Διακήρυξη (άρθρο 11.3) αναγράφεται ότι "υφίστανται χώροι αποδυτηρίων, διοίκησης, WC και WC AMEA, ιατρείο και υπαίθριες κερκίδες "στην τεχνική περιγραφή του έργου αναγράφεται ότι "οι κερκίδες στο δυτικό τμήμα της κολυμβητικής δεξαμενής θα διαμορφωθούν από οπλισμένο σκυρόδεμα κατηγορίας 16/20 κ.λ.π " 

Ερώτηση: Υπάρχουν ή όχι  κερκίδες;; Απαιτείται η όχι μεγαλύτερη κατηγορία αντοχής στα σκυροδέματα (και άρα υψηλότερο κόστος του προϋπολογισθέντος;)  

Αφήνω κατά μέρος τις αστοχίες σας για το στάδιο υλοποίησης της σύμβασης  (υπάρχει  ανάδοχος; Υπάρχει κάποια απόφαση γι’ αυτό; Ορίστηκε κιόλας ο επιβλέπων; Μα αυτός ορίζεται βάσει του νόμου μετά την υπογραφή της σύμβασης)! Για όνομα του Θεού. Λίγη προσοχή σε αυτά που λέτε δεν βλάπτει. Και αν τα λεγόμενα σας προκύπτουν από ενημέρωση της τεχνικής σας υπηρεσίας τότε θα ήταν χρήσιμο να δούμε αυτό το κείμενο στη δημοσιότητα. Τέτοια χοντρά σφάλματα δεν κάνει και δεν λέει η τεχνική σας υπηρεσία εκτός αν υπάρχει δόλος.

ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Κανένα απολύτως έλλειμμα δεν υπάρχει στον προϋπολογισμό του υπό κατασκευή Δημοτικού Κολυμβητηρίου Μεσολογγίου ξεκαθάρισε σήμερα ο αντιδήμαρχος Γιώργος Καραπαπάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που υποβλήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο κ. Καραπαπάς διέψευσε τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε «έλλειμμα προϋπολογισμού», σημειώνοντας ταυτόχρονα πως το έργο προχωρά κανονικά, καθώς έχει αναδειχθεί ανάδοχος ενώ έχει οριστεί επιβλέπων μηχανικός από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Η πορεία υλοποίησης ενός σημαντικού για τον αθλητισμό έργου, βρίσκεται υπό την εποπτεία των Υπηρεσιών που υπεύθυνα και μεθοδικά θα το παραδώσουν στους δημότες.

Κύριε Διευθυντά,
Διαβάζοντας διάφορα κείμενα σχετικά με το έργο του (δημοπρατηθέντος ήδη) κολυμβητηρίου και επειδή ασχολήθηκα με την στατική μελέτη του κυρίως τμήματος αυτού (κύρια και βοηθητική δεξαμενή κολύμβησης καθώς και υπόγειος χώρος Η/Μ εγκαταστάσεων αυτών) θέλω σαν επί εξηκονταετία πολίτης του Μεσολογγίου να θέσω μερικά ερωτήματα απευθυνόμενος κατά πρώτον και κύρια στον αρμόδιο επί των έργων κ. Αντιδήμαρχο.

1) Γιατί ο προϋπολογισμός του έργου είναι ελλιπέστατος;
Παράδειγμα: Τα σκυροδέματα των δεξαμενών που θα δέχονται το νερό κολύμβησης (κατηγορία C35/45 σύμφωνα με τους κανονισμούς) ενώ ανέρχονται βάσει μελέτης περίπου στα 600μ3 στον προϋπολογισμό περιέχονται μόνο 235 μ3!! Ένας προφανώς πιο επισταμένος έλεγχος (στις μελέτες που υπάρχουν βέβαια και όχι σε αυτές που θα γίνουν από τον ανάδοχο) θα δείξει όλο το εύρος αυτής της έλλειψης όχι μόνο στα σκυροδέματα αλλά πιθανότατα και σε άλλα τμήματα του έργου. Ένας έλεγχος από ανεξάρτητο όργανο θα ήταν κάτι χρήσιμο.

2) Γιατί στο έργο περιέχεται (για άλλα τμήματα του έργου εκτός των παραπάνω) σκυρόδεμα μικρότερης αντοχής από αυτή που προδιαγράφεται στους Ελληνικούς Κανονισμούς (π.χ κατηγορία C20/25 όταν απαιτείται η υψηλότερη C 25/30); Βιασύνη ή άγνοια (είμαι βέβαιος ότι ισχύει το πρώτο γνωρίζοντας ότι η Τεχνική σας Υπηρεσία είναι ικανότατη; Αυτό δεν θα οδηγήσει επίσης σε διορθώσεις κατά την εκτέλεση και με επιπρόσθετο κόστος;

3) Γιατί δεν έχει βγει οικοδομική άδεια (βλ. Ειδική Συγγραφή Υποχρεώσεων του έργου σελ. 6) που να καλύπτει ΟΛΕΣ τις κατασκευές που θα γίνουν; Και μη μου πείτε ότι υπάρχει οικοδομική άδεια (εννοείται για όλα τα τμήματα του έργου) γιατί τότε πρέπει να παρέμβουν υψηλά και ανεξάρτητα πρόσωπα για την διακρίβωσητης αλήθειας εκτός αν αντιφάσκετε.

4) Γιατί δημοπρατήθηκε έργο χωρίς ΟΛΕΣ τις απαιτούμενες οριστικές μελέτες (βλ. Ειδική Συγγραφή Υποχρεώσεων του έργου σελ. 6) όποτε υπάρχει προφανώς αντικειμενική αδυναμία ορθής κοστολόγησης;
*Και επειδή πρέπει να στεκόμαστε και λίγο στους νόμους καταγράφω μόνο 2 στοιχεία από το Ν4412/16 περί Δημοσίων Συμβάσεων (οι υπογραμμίσεις δίκες μου)*

α) Άρθρο 45&3α
"Συγκρότηση και τήρηση φακέλου δημόσιας σύμβασης (άρθρα 83 παράγραφος 6
και 84 παρ. 2 της Οδηγίας 2014/24/ΕΕ)_

1. Οι αναθέτουσες αρχές καταγράφουν την πρόοδο της διεξαγωγής όλων των διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων είτε πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα είτε όχι.
2. Για την εκπλήρωση της υποχρέωσης της παραγράφου 1 η αναθέτουσα αρχή συντάσσει και σε ηλεκτρονική μορφή ειδικό «Φάκελο Δημόσιας Σύμβασης».
3. Ο Φάκελος Δημόσιας Σύμβασης συμπληρώνεται και επικαιροποιείται σε όλα τα επιμέρους στάδια σύναψης της σύμβασης_ και περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον:
α) την τεκμηρίωση της σκοπιμότητας της σύμβασης,
β) τον προϋπολογισμό της σύμβασης και την τεκμηρίωσή του_,
γ) στοιχεία της ωριμότητας της σύμβασης κατά το άρθρο 49, 50, 51, 52, ....κ.λ.π "

β) Άρθρο 49&1α
" Επάρκεια προϋπολογισμού, ωριμότητα, μελέτες_
1. Στοιχεία της ωριμότητας της σύμβασης αποτελούν ιδίως:_

α) η πλήρωση των προϋποθέσεων που τίθενται από ειδικές νομοθετικές διατάξεις για την έναρξη της διαδικασίας σύναψης της σύμβασης (π.χ. εκπόνηση μελετών, εξασφάλιση χρηματοδότησης, συντέλεση απαλλοτριώσεων, μετακινήσεως δικτύων Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας, εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, άρση εμποδίων λόγω αρχαιολογικών ευρημάτων, λοιπές σχετικές αδειοδοτήσεις).
β) η νομιμότητα και πληρότητα των σχετικών εγγράφων της σύμβασης και
γ) η δυνατότητα των ενδιαφερόμενων οικονομικών φορέων να διαμορφώσουν, κατά την αντίστοιχη διαδικασία σύναψης, βάσιμες και ρεαλιστικές προσφορές, με βάση τα χορηγούμενα από την αναθέτουσα αρχή στοιχεία... κ.λπ."

Υπάρχουν τεκμηριωμένες απαντήσεις από τη Δημοτική Αρχή;

(Και για όσους επιθυμούν να ρίξουν μια ματιά

http://www.promitheus.gov.gr/webcenter/faces/oracle/webcenter/page/scopedMD/sd0cb90ef_26cf_4703_99d5_1561ceff660f/Page119.jspx?_afrLoop=3051021783222107&_adf.ctrl-state=1836s4pled_4#%40%3F_afrLoop%3D3051021783222107%26_adf.ctrl-state%3D18j78wfnn9_4

(Στη συνεχεια Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) - Δημόσια Έργα "Αναζήτηση Διαγωνισμών Δημοσίων Έργων" - κατάσταση σε αξιολόγηση -Αρ. Συστήματος 80111...)

ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Σελίδα 1 από 7

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία