Αγγελίες    Επικοινωνία

Στις 20-25 του Ιουνίου τ.ε. - σε πρώτη φάση, γιατί υπάρχει η περίπτωση δεύτερης στο τέλος του Αυγούστου - πραγματοποιήθηκαν διακοπές των αυτιστικών ατόμων του Συλλόγου μας στις Κατασκηνώσεις Ρίζας Ναυπακτίας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Πέντε ημέρες γεμάτες.

Μας προσπόρισαν χαρές και συγκινήσεις απροσμέτρητες κι ανεκτίμητες. Τα παιδάκια συνοδεύονταν από οικεία πρόσωπα προπάντων γονείς. Μερικοί έφεραν μαζί τους και άλλα τους παιδιά. Έβλεπες ένα πανόραμα συνύπαρξης στον ίδιο χώρο υγιερών παιδιών και αυτιστικών. Υπάρχει καλύτερη ευκαιρία αγωγής; να δεχτούν τα παιδιά, η αυριανή κοινωνία, ότι και ο αδύναμος δεν έχασε το δικαίωμα να είναι άνθρωπος; ότι τα αυτιστικά παιδάκια, που φέρνουν από τη γέννησή του στις αποσκευές τους τη δυστυχία τους δεν είναι ξεκομμένα από το κορμό της Κοινωνίας μας ως περιττά κι απόβλητα με προορισμό αποθέτες και Καιάδα του Ταϋγέτου; Άπειρα συγκινητικό το φαινόμενο της επί το αυτό συνάντησης γονιών με αγιάτρευτο καημό για την αδηλότητα του μέλλοντος του παιδιού τους να μοιράζονται, έστω και για λίγο τις στενοχώριες τους και τα βάσανά τους.
 Από τις συζητήσεις τους, την παρουσία της Εκκλησίας με την ενεργή συμμετοχή της με τρεις εξαίρετους και προικισμένους Κληρικούς: τον Αρχιμανδρίτη π. Ιωσήφ Ζωγράφο Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Μυρτιάς του Θέρμου, τον Αρχιμανδρίτη π. Δαβίδ Μπαξούλα Ιεροκήρυκα και τον π. Κωνσταντίνο Παπακωστόπουλο Εφημέριο Αγίας Σοφίας του Θέρμου και τους καλόκαρδους άνδρες και γυναίκες διακονητές της συντροφικής μας ζωής κατά το πενθήμερο της Κατασκήνωσης. Προπαντός, με τις πειστικές διαβεβαιώσεις του Σεβασμιωτάτου Προέδρου μας και τον περιχαρή ακτινοβολία της παρουσίας του στο χώρο της, αισθάνθηκαν όλοι να θαμποχαράξει μια ελπίδα για τον αδύναμο αυτιστικό, ένα μήνυμα από τους ουρανούς. Πιο συγκινητικό από όλα φαινόμενο ήταν κάποιο άλλο: η αθρόα προσέλευση εθελοντών να υπηρετήσουν τα αναξιόπαθα άτομα προσφέροντας την ψυχή τους! Υπάρχουν άνθρωποι ! Ωραίοι άνθρωποι, όχι με όμορφα και γυμνασμένα σώματα, αλλά και ωραίοι άνθρωποι! αυτοί που ανταποκρίνονται σε ένα κάλεσμα και κάνουν το χρέος τους στην ώρα του. Δεν υπάρχουν μόνο δύστροποι υπονομευτές ωραίων προσπαθειών. Υπάρχουν κι ωραίοι άνθρωποι!
Με αυτή διάκριση οι κακοί άνθρωποι απαλώνται να πνιγούν μέσα στην κακία τους και να αφανιστούν στον ανεμοστρόβιλο των κακών τους επιλογών. Κι όσοι αδιαφορούν, για δικούς τους λόγους και δεν συντρέχουν ωραίες προσπάθειες χρεώνονται αθεράπευτες αποτυχίες που τους εκθέτουν - αν πιστεύουν - ενώπιον του Θεού ή τους κατατάσσει το αύριο στα βδελύγματα της διαδρομής των γενεών.
Κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες τρανολάλητες οι διακηρύξεις μας: Περάσαμε στις κατασκηνώσεις περίφημα! Αναστήθηκε η ψυχή μας.
Ολόκαρδες οι ευχαριστίες μας στους συντελεστές της ποιοτικής απόλαυσης του πενθημέρου στις Κατασκηνώσεις. Η παρουσία του Χριστού να γεμίζει τη ζωή τους ! Είμαστε σίγουροι ότι κανένας καλός δεν υπονομεύει το καλό! Προχωράμε.

 

Για το Σεβασμιώτατο Πρόεδρό μας κκ Κοσμά Το Συμβούλιο και τα αυτιστικά πλασματάκια του Συλλόγου μας

Ο Γενικός Γραμματέας
Κώστας Ν Δημόπουλος

Ο υπογράφων εκφράζει για λογαριασμό και με συγκατάθεση όλων ευχαριστίες στη Γιατρό Ζώη - Συρογιαννίδη για τη σιγουριά, που μας ενέπνεε καθόλο το πενθήμερο. Εύχομαι το καλύτερο για τη γιατρούλα μας όπως συνηθίσαμε να την αποκαλούμε. Είναι υπέροχη όπως ο άνδρας της Δημήτρης Συρογιαννίδης και τα τέσσερα υπέροχα παιδάκια που ήταν μαζί μας.

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΑΥΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ
"ΑΓΙΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ Ο ΚΑΠΠΑΔΟΚΗΣ"

Η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας ανακοινώνει ότι, την προσεχή Κυριακή 1 Ιουλίου 2018, στο καθολικό της Ιεράς Μονής Γενεσίου της Θεοτόκου Κατερινούς Μακρυνείας, στο τέλος της αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, θα τελεσθεί ετήσιο ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της μακαριστής Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής, Γερόντισσας Χριστοδούλης Ευαγγελάτου.

Την Θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνο θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.

Προσκαλούνται οι πιστοί χριστιανοί να προσέλθουν, για να προσευχηθούν υπέρ αναπαύσεως της ψυχής Χριστοδούλης Μοναχής.

Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας

της Ιεράς Μητροπόλεως

Η Ιερά Μητρόπολις Αιτωλίας και Ακαρνανίας με πολλή θλίψη αναγγέλλει την κοίμηση της Κωνσταντίας Καραγεώργου, μητέρας του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως πανοσιολογιωτάτου αρχιμ. Επιφανίου Καραγεώργου.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί αύριο Τρίτη 19 Ιουνίου και ώρα 11:00’,  στον Ιερό Ναό Αγίας Αικατερίνης Τριαντεΐκων Αγρινίου.

 Εκ  του  Γραφείου  Τύπου  και  Επικοινωνίας
της  Ιεράς  Μητροπόλεως

Με την ευλογία και την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου κ. Κοσμά, η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΚΟΥΚΟΥΖΕΛΗΣ» της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, διοργάνωσε εορταστική εκδήλωση Εκκλησιαστικής και Παραδοσιακής Μουσικής με τίτλο «Αθωνιτών την καλλονήν».

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα προπύλαια του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, το απόγευμα της Κυριακής 10 Ιουνίου 2018, ήταν αφιερωμένη στον προστάτη της Σχολής Άγιο Ιωάννη τον Κουκουζέλη και στη Ελληνική μας Μακεδονία.

Κατά την έναρξη ο διευθυντής της Σχολής κ. Νεκτάριος Δροσοπαναγιώτης έκανε αναφορά στη δεκάχρονη προσφορά της Σχολής και στην τιμητικό εορτασμό στο πρόσωπο του προστάτου Αγίου Ιωάννου Κουκουζέλους, ενώ στη συνέχεια ο καθηγητής π. Χρήστος Μουσελίμης παρουσίασε το πρόγραμμα της εκδηλώσεως.

Στο πρώτο και δεύτερο μέρος οι σπουδαστές της Σχολής απέδωσαν εξαιρετικά μελωδικές ασκήσεις και εκκλησιαστικούς ύμνους από την Θεία Λειτουργία, καθώς και ύμνους από την ακολουθία και μουσικά κείμενα συνθέσεως του Άγιου Ιωάννου του Κουκουζέλους. Στο τρίτο και τέταρτο μέρος, οι σπουδαστές απέδωσαν θαυμάσια πατριωτικά και παραδοσιακά τραγούδια αφιερωμένα στη Μακεδονία, με τη συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων.

Στο τέλος της κατά πάντα επιτυχημένης εκδηλώσεως ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, απένειμε τα Διπλώματα και τα Πτυχία Βυζαντινής Μουσικής στους αποφοιτήσαντες σπουδαστές, κατά το σχολικό έτος 2016-2017.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος, ευχαρίστησε το διευθυντή και τους καθηγητές για το έργο που επιτελούν στη Σχολή, τους συντελεστές της εκδηλώσεως και έδωσε θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές της Σχολής. Επεσήμανε την μεγάλη αξία της γνώσεως της Βυζαντινής Μουσικής για τα νέα παιδιά αλλά και την συμμετοχή τους στην εκμάθηση των ελληνικών παραδοσιακών τραγουδιών.

«Όταν ψάλλει κανείς και μαθαίνει να υμνεί το Θεό, πραγματικά γαληνεύει, καλλιεργείται, ησυχάζει. Ζει την πραότητα, μαθαίνει να αγαπάει πραγματικά το Θεό και το συνάνθρωπο, και να δημιουργεί στη ζωή του», τόνισε ο Σεβασμιώτατος.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα, τόσο στη συμπλήρωση δεκαετίας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως στο Μεσολόγγι, όσο και στην τιμητική εκδήλωση για τον προστάτη της Άγιο Ιωάννη τον Κουκουζέλη. Τόνισε ότι οι νέοι και οι νέες, διδασκόμενοι τη βυζαντινη μουσική αλλά και την αγιότητα του Ιωάννη Κουκουζέλη, έχουν πλέον παράδειγμα στη ζωή τους. «Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας, προσφέρει πρώτα απ’ όλα αγιασμένα πρότυπα! Βλέπουν τα παιδιά μας έναν άγιο Ιωάννη, ένα μεγάλο μουσικό, έναν προσοντούχο, έναν ταλαντούχο, ένα πραγματικά φαινόμενο να ταπεινώνεται. Βλέπουν έναν αρχιμουσικό των αυτοκρατορικών ανακτόρων, με φωνή που σαγήνευε και τα ζώα ακόμη, να παρουσιάζεται στο μοναστήρι και να κρύβεται, να εγκαταλείπει δόξες και μεγαλεία, να πορεύεται και να αγιάζεται. Να αγιάζεται για την αγάπη του Χριστού! Η Εκκλησία, λοιπόν, δεν έχει “γεροντάκια”, όπως συκοφαντούν πολλοί, αλλά έχει αναστήματα. Κι όταν ο νέος και η νέα μελετήσει αυτά τα αναστήματα, ωφελείται!».

Εστιάζοντας το λόγο του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κοσμάς, στο δεύτερο σημείο της εκδηλώσεως που ήταν το αφιέρωμα στη Μακεδονία μας, είπε τα εξής:

«Έχουμε χαρά μεγάλη σήμερα γιατί τα παιδιά, με τα παραδοσιακά τραγούδια της Μακεδονίας μας, μας έδωσαν μηνύματα. Κι έδωσαν στον εαυτό τους πρώτα, μήνυμα αγάπης στην Πατρίδα. Όταν το ελληνόπουλο μάθει πραγματικά να αγαπάει την πατρίδα γίνεται ολοκληρωμένος άνθρωπος. Γιατί αυτός που αγαπάει την πατρίδα, αγαπάει πρώτα το Χριστό. Χωρίς Χριστό, δεν υπάρχει Πατρίδα. Όταν κανείς δεν έχει Χριστό μέσα του, ούτε για πατρίδα μιλάει, κι έχει πουλήσει τα ιδανικά, έχει πουλήσει τις αξίες και την πατρίδα του, ξεπουλάει τα πάντα.

» Έχοντας τη χαρά που τα παιδιά μας έδωσαν, μέσα από τα μηνύματα φιλοπατρίας, ας διατρανώσουμε τη φωνή μας: Εδώ είναι Μεσολόγγι, και οι Μεσολογγίτες ξέρουν να πεθαίνουν για την Ελευθερία. Εδώ είναι Αιτωλοακαρνανία που έχει έναν Άγιο Κοσμά Αιτωλό, ο οποίος έλεγε: «προσέξτε! Ψυχή και Χριστός σας χρειάζεται»! Και πάλι έλεγε: «Μην προδώσετε Χριστό και Πατρίδα»! Εκείνος έχυσε το αίμα του για μας. Επιτρέπεται εμείς, απόγονοι του αγίου Κοσμά του Αιτωλού, να καθόμαστε και να κοιμόμαστε;».

Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας
της Ιεράς Μητροπόλεως

Με τη Χάρη του Θεού και την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, θα λειτουργήσουν εφέτος οι Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως, στις παραθαλάσσιες εγκαταστάσεις της περιοχής Ρίζα Αντιρρίου.

Οι Κατασκηνωτικές Περίοδοι για το καλοκαίρι του 2018 είναι:

 1. Α’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: για παιδιά με προβλήματα Αυτισμού (ΑΜΕΑ): 20-25 Ιουνίου (Με την ευθύνη του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων «Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης»).
 1. Β’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: Κορίτσια Δημοτικού:  29 Ιουνίου – 9 Ιουλίου.
 2. Γ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: Αγόρια Δημοτικού:  9 – 20 Ιουλίου.
 3. Δ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: Κορίτσια Γυμνασίου – Λυκείου:  20 – 31 Ιουλίου.
 4. Ε’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: Κορίτσια Γυμνασίου – Λυκείου:  1 – 11 Αυγούστου (Με την ευθύνη της Αδελφότητος «Αγία Φιλοθέη»).
 1. Στ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: Αγόρια Γυμνασίου – Λυκείου: 12 – 27 Αυγούστου.

Για δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο Βιβλιοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως ΦΑΡΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ στο Μεσολόγγι και στο Βιβλιοπωλείο του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής στο Αγρίνιο.

Οι εγγραφές στις Κατασκηνώσεις θα πραγματοποιηθούν:

 • Στο ΑΓΡΙΝΙΟ, στο Γραφείο του Περιοδικού «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» [Καραϊσκάκη 20 (πεζόδρομος) 1ος όροφος, τηλ. 26410 58458].
 • Για τις περιόδους του Δημοτικού την Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018 (09:00’-13:00’ και 18:00’-20:00’).
 • Για τις περιόδους Γυμνασίου–Λυκείου την Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018 (09:00’-13:00’ και 18:00’-20:00’).
 • Στο ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ, στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως [Αρχιεπ. Δαμασκηνού 10, τηλ. 26310 22322 (εσωτ. 106)].
  • Για τις περιόδους του Δημοτικού την Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018 (09:00’-13:00’ και 17:00’-18:00’).
  • Για τις περιόδους Γυμνασίου – Λυκείου την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018 (09:00’-13:00’ και 17:00’-18:00’).

Σε όλες τις περιόδους θα τηρηθεί αυστηρώς σειρά προτεραιότητος, ενώ όλες οι δηλώσεις πρέπει να συνοδεύονται από βεβαίωση γιατρού.

Εκ  του  Γραφείου  Τύπου  και  Επικοινωνίας
της  Ιεράς  Μητροπόλεως

Στον παλαιό Ιερό Ναό Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5 Ιουνίου 2018, η τελευταία εν όψει του καλοκαιριού, γενική ιερατική σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Προηγήθηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο πανοσιολογιώτατος αρχιμ. Θεόκλητος Ράπτης, Αρχιερατικός Επίτροπος Παμφίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Κοσμά.

Στην ιερατική σύναξη ομιλητής ήταν ο πρωτοπρεσβύτερος π. Χριστοφόρος Χρόνης, διδάκτωρ Θεολογίας και προϊστάμενος του Ιερού Ναού Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου, στο Νεοχώρι Μεσολογγίου, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Ο Ιερέας και η Οικογένειά του».

Στην εισήγηση παρουσιάσθηκε ο θεσμός της ιερατικής οικογένειας σύμφωνα με τις πηγές (Παλαιά Διαθήκη, Καινή Διαθήκη, Αγιολογία), αναλύθηκαν οι ιδιαιτερότητες της οικογένειας του ιερέως, ενώ εξετάσθηκε διεξοδικά η εν γένει παρουσία των μελών αυτής (Ιερέας, Πρεσβυτέρα, παιδιά). Τέλος, έγινε αναφορά στην ποιμαντική μέριμνα της Εκκλησίας απέναντι στην ιερατική οικογένεια και προτάθηκαν συγκεκριμένα ποιμαντικά μέτρα για την ηθικοπνευματική και την υλική συμπαράσταση των ιερατικών οικογενειών από τη Διοικούσα Εκκλησία. Ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος επί του θέματος, με κατάθεση απόψεων, μέσα από τη συμμετοχή αρκετών ιερέων.

Επίσης, έγινε ενημέρωση των ιερέων για το επιμορφωτικό πρόγραμμα, διάρκειας 28 ωρών, του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με θέμα «Κοινωνικοεκκλησιαστική παρέμβαση σε προβλήματα γάμου και οικογένειας». Το επιμορφωτικό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στο Αγρίνιο, από τις 12 Ιουνίου 2018, με τη συμμετοχή 30 κληρικών και λαϊκών στελεχών της Ι. Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Κλείνοντας την Ιερατική Σύναξη, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, επικεντρώθηκε στην πνευματική ομολογία που πρέπει να έχουν στην κοινωνία όλα τα μέλη της Ιερατικής Οικογενείας και κυρίως στο παράδειγμα της σωστής παρουσίας του ιερέως στην ενορία του. Επίσης, με συγκεκριμένα παραδείγματα σεβαστών ιερέων, επεσήμανε τον ξεχωριστό και προσεκτικό τρόπο με τον οποίο οφείλει ο ιερέας - πατέρας να προσεγγίζει κάθε μέλος της ιερατικής του οικογενείας.

Ο Σεβασμιώτατος, για την μεγαλύτερη βοήθεια της ιερατικής οικογενείας, ανακοίνωσε την πραγματοποίηση Συνάξεων Πρεσβυτερών σε τρεις περιοχές της Ιεράς Μητροπόλεως (19 Ιουνίου στο Μεσολόγγι, 20 Ιουνίου στο Αγρίνιο, 21 Ιουνίου στην Αμφιλοχία). Τέλος, ενημέρωσε τους ιερείς για θέματα διοικητικής, ποιμαντικής και εκκλησιαστικής φύσεως της Ιεράς Μητροπόλεως.

 

Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας
της Ιεράς Μητροπόλεως

 

 

 

Σελίδα 1 από 30

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία