Αγγελίες    Επικοινωνία

Στην υπογραφή σύμβασης για την υλοποίηση των οριστικών μελετών της γέφυρας Πόρου επί του Ποταμού Ευήνου προχώρησε η Αντιπεριφερειάρχης  Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας κ. Χριστίνα Σταρακά με την ανάδοχο εταιρεία  την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019.

Συγκεκριμένα υπογράφτηκε η σύμβαση «Οριστική Μελέτη Γεωτεχνική, Στατική, και Υδραυλική της Γέφυρας Πόρου Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας» προϋπολογισμού 67.256,93 ευρώ.

Οι μελέτες αφορούν στον έλεγχο της στατικής επάρκειας της υφιστάμενης γέφυρας Πόρου επί του ποταμού Ευήνου της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και κρίθηκαν επιβεβλημένες προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των διερχομένων οχημάτων για την επικοινωνία των όμορων περιοχών και τη μετακίνηση των κατοίκων και των επισκεπτών, δεδομένου ότι η επικοινωνία δια άλλων οδών απαιτεί πολλαπλάσιο χρόνο.

Αντικείμενο των μελετών είναι:

  • Ο έλεγχος της στατικής επάρκειας της υφιστάμενης κατασκευής,
  • Η αποτύπωση της φυσικής και λειτουργικής κατάστασης της γέφυρας και προσδιορισμός των αναγκαίων επεμβάσεων και λοιπών εργασιών και
  • Η στατική μελέτη προτεινόμενων έργων

Οι ανωτέρω εργασίες έχουν στόχο:

τον έλεγχο της στατικής επάρκειας της υφιστάμενης κατασκευής, που να περιλαμβάνει τον αντισεισμικό έλεγχο και τη διερεύνηση του μέγιστου επιτρεπόμενου φορτίου οχήματος,

εκτίμηση του εναπομείναντος χρόνου ζωής του έργου, δεδομένης της παλαιότητας της κατασκευής και της προς διερεύνηση κατάστασης των οπλισμών και του σκυροδέματος και

πρόταση για έργα επισκευής και ενίσχυσης της γέφυρας, ή όποιο άλλο είδος έργου κριθεί απαραίτητο για την ασφαλή λειτουργία της, συνοδευόμενη από οριστική μελέτη για τα προτεινόμενα έργα.

Τα ορμητικά νερά του Εύηνου παρέσυραν την προσωρινή γέφυρα που ενώνει το Τρίκορφο (Δήμος Ναυπακτίας) με τον Παραδείσι (Δήμος Αγρινίου).

Τέλος στις μετακινήσεις όσων χρησιμοποιούσαν την γέφυρα που κατασκευάζεται κάθε καλοκαίρι στον Εύηνο ποταμό.

Πολλοί κάτοικοι της Μακρυνείας αλλά και της Ναυπακτίας χρησιμοποιούν τους καλοκαιρινούς μήνες την γέφυρα εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Ποτέ όμως δεν έγινε κάτι προκειμένου η Γέφυρα αυτή να πάψει να είναι προσωρινή.

Δύο δήμοι Ναυπακτίας και Αγρινίου τους χωρίζει ο Εύηνος, μια υπέροχη διαδρομή μέσα στο δάσος που είναι συγχρόνως αρκετά σύντομη για το Αγρίνιο και αντίστροφα παραμένει ανεκμετάλλευτη.

Δείτε εικόνες σήμερα με τα ορμητικά νερά να έχουν παρασύρει την Γέφυρα.

Πηγή: nafpaktianews.gr

Ξεκινούν άμεσα εργασίες για την συντήρηση και αποκατάσταση των αντιπλημμυρικών έργων στον ποταμό Εύηνο στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, καθώς ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας προχώρησε στην υπογραφή σχετικής σύμβασης, συνολικού προϋπολογισμού 471.044,84 ευρώ με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

«Δίνουμε βάρος στα αντιπλημμυρικά έργα, στην καλή κατάσταση τους, με στόχο να θωρακίσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό περιοχές αυξημένης ανάγκης» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας σε δήλωσή του μετά την υπογραφή της σύμβασης.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου υπό έργου θα εκτελεστούν εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης που περιλαμβάνουν:

Συντήρηση και αποκατάσταση των υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων στις θέσεις 1 έως 5 και έργων προστασίας ακτής στην θέση 6.

Άρση προσχώσεων κάτω από υφιστάμενα τεχνικά.

Απομάκρυνση απορριμμάτων, μπαζών ή βλάστησης κατά μήκος της κοίτης στις ανωτέρω θέσεις.

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 25/10/2018

 

Για ακόµη µια φορά καθαρίστηκε η όχθη του Ευήνου κάτω από τη γέφυρα όπου είχαν εναποτεθεί πολλά σκουπίδια, µετατρέποντάς την σε χωµατερή.

Από έπιπλα και µπάζα, µέχρι ψόφια ζώα και οικιακά απορρίµµατα, «στόλιζαν» το τοπίο δίπλα ακριβώς από το ποτάµι. Πολλά από αυτά παρασύρονταν από τις βροχές και έφθαναν στη θάλασσα, όπου εκβάλει ο ποταµός. Αυτό φυσικά σηµαίνει επιβάρυνση του περιβάλλοντος πράγµα που δεν σκέφτονταν όσοι πετούσαν εκεί τα σκουπίδια. Όµως δυστυχώς δεν αλλάξαν και πολλά πράγµατα µετά τον καθαρισµό του σηµείου, αφού και πάλι έχει ξεκινήσει η εναπόθεση σκουπιδιών, παλιών αντικειµένων, υπολειµµάτων κλαδέµατος, µπάζων, ψόφιων ζώων, κλπ. Ήδη η κοίτη του ποταµού έχει αρχίσει να µετατρέπεται και πάλι σε χωµατερή, µε τους κινδύνους να απειλούν το περιβάλλον.

Μετά τον καθαρισµό του σηµείου ο πρόεδρος του Ευηνοχωρίου, Νίκος Ψεύτης, απηύθυνε έκκληση στον κόσµο να µην πετάει εκεί σκουπίδια, όµως φαίνεται ότι δεν εισακούστηκε, αφού η εικόνα είναι και πάλι σχεδόν η ίδια. Επειδή στο σηµείο είναι εύκολη η πρόσβαση από την Εθνική Οδό, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι ιδιαίτερα ορατό, µπορεί κάποιος να πάει µε άνεση οποιαδήποτε ώρα της ηµέρας και να αφήσει εκεί κάθε είδους απορριµµάτων. Για το λόγο αυτό είναι ένα από τα σηµεία που µετατρέπονται σε χωµατερές, όπως και άλλα κατά µήκος της κοίτης µέχρι τις εκβολές του ποταµού.

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

 

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 20/09/2018

 

Καταπατήσεις στην κοίτη του ποταµού Ευήνου, έδειξε η αυτοψία της Κτηµατικής Υπηρεσίας Αιτωλοακαρνανίας, µετά τις καταγγελίες κάτοικων και του προέδρου του Αγίου Γεωργίου, Ηρακλή Διαµαντόπουλου.

Από την ώρα που ολοκληρώθηκε η Ιόνια Οδός και η ΤΕΡΝΑ άρχισε να αποµακρύνει το εργοτάξιό της από τον Εύηνο, άρχισε και η καταπάτηση εκτάσεων που είχαν δηµιουργηθεί για το έργο, εντός της κοίτης όπως διαπίστωσαν οι υπάλληλοι της Κτηµατικής που πήγαν στο σηµείο. Να σηµειωθεί ότι η κοίτη του ποταµού είναι οριοθετηµένη από το 2006 και άρα δεν επιδέχεται αµφισβήτησης. Η αυτοψία έδειξε ότι έχουν περιφραγεί κάποιες εκτάσεις και έχουν φυτευτεί µε ελαιόδεντρα...

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

 

Τα αντλιοστάσια υδροδότησης βρίσκονται πολύ κοντά!

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 13/09/2018

Της Βάσως Βήττα
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Σε καταγγελία στην Κτηµατική Υπηρεσία, στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος και στην Αστυνοµία προχώρησε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Γεωργίου, Ηρακλής Διαµαντόπουλος, για τις καταπατήσεις στον Εύηνο.

Μετά από καταγγελίες κατοίκων που έφθασαν και στην ΑΙΧΜΗ και σε σχετική επικοινωνία µε τον πρόεδρο ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι µετά την αποµάκρυνση του εργοταξίου της ΤΕΡΝΑ από τον Εύηνο, άρχισαν να γίνονται καταπατήσεις και να φυτεύονται ελαιόδεντρα σε εκτάσεις που δηµιουργήθηκαν από το έργο αλλά είναι δηµόσιες και βρίσκονται εντός των ορίων του ποταµού, οι οποίες µάλιστα περιφράσσονται. Ο κ. Διαµαντόπουλος, ως όφειλε, έκανε τις απαραίτητες ενέργειες εδώ και 10 ηµέρες, όµως ακόµα κανείς δεν έχει ανταποκριθεί. Το επόµενο βήµα του είναι να απευθυνθεί στην Εισαγγελέα Μεσολογγίου διότι πρόκειται για σοβαρό θέµα καθώς πολύ κοντά βρίσκονται τα αντλιοστάσια υδροδότησης του Μεσολογγίου, του Ευηνοχωρίου, του Κουτσοχερίου και του Αγίου Γεωργίου. Αυτό σηµαίνει ότι τα φυτοφάρµακα και τα λιπάσµατα από την καλλιέργεια θα καταλήγουν στο ποτήρι των κατοίκων των εν λόγω περιοχών, µέσω του...

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 13/09 σε όλα τα περίπτερα του νομού

Σελίδα 1 από 9

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία