Αγγελίες    Επικοινωνία

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος συμμετείχε και φέτος με εκπαιδευτικά προγράμματα στην πανελλαδικής εμβέλειας δράση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», τα οποία αναφέρονται αναλυτικά ως εξής:

Τετάρτη 8 Μαΐου

 Σε συνεργασία με το Δήμο Ναυπακτίας και την Ένωση Προστασίας Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος Κορινθιακού – Πατραϊκού «Ο Νηρέας», πραγματοποιήθηκε εκδήλωση σε σχολεία της Ναυπάκτου από την αρχαιολόγο Φ. Σαράντη, με θέμα «Ταξίδι στον Κορινθιακό», η οποία αφορούσε στην παρουσίαση της ιστορίας του Κορινθιακού Κόλπου στην αρχαιότητα και στην ευαισθητοποίηση για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της συγκεκριμένης γεωγραφικής ενότητας. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα στη Ναύπακτο και την παρακολούθησαν συνολικά περισσότεροι από 400 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνασίου και Λυκείου).

Πέμπτη 9 & Παρασκευή 10 Μαΐου

Μέσα από τις «περιπέτειες της Αιχμηρής και του Ξέστρου», δύο πυριτολιθικών εργαλείων της παλαιολιθικής περιόδου, που αφηγούνται την ιστορία τους, προσεγγίσαμε τον συναρπαστικό κόσμο του ανθρώπου του Νεάντερνταλ στον παρόχθιο καταυλισμό του στον Εύηνο ποταμό. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που βασίζεται σε έντυπο, βιντεοπροβολή και ειδικά σχεδιασμένο επιτραπέζιο παιχνίδι ερωταπαντήσεων, παρακολούθησαν 100 συνολικά μαθητές από το 6ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπάκτου και τα Εκπαιδευτήρια Πάνου.

Παρασκευή 10 Μαΐου

  • Στον αρχαιολογικό χώρο Πλευρώνας υλοποιήθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Φωτογραφίζω και Παρατηρώ την Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου από τα τείχη της Πλευρώνας», σε συνεργασία με τον Νικόλαο Νούλα, υπεύθυνο της τοπικής εθελοντικής ομάδας της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας «Ορνιθοπαρατηρητές Μεσολογγίου» και τους σπουδαστές του ΔΙΕΚ Μεσολογγίου του Τμήματος «Τέχνη Φωτογραφίας». Οι 200 μαθητές Γυμνασίου (6ο Αγρινίου, Αιτωλικού και Ευηνοχωρίου), αφού γνώρισαν από κοντά την σπουδαία παράκτια αιτωλική πόλη, παρατήρησαν μέσω κατάλληλου εξοπλισμού τα πτηνά που ξεπρόβαλλαν από την ακρόπολη και τον Αράκυνθο. Παράλληλα, φωτογράφισαν την καταπληκτική θέα της Λιμνοθάλασσας με την καθοδήγηση του Άγγελου Χριστοδουλάκη, ενώ η Ξένια Ευαγγελινού και η Μαρία Μπεσίρη-Τσάγκα φωτογράφισαν σκηνές από την εκπαιδευτική δράση. Εντυπωσιακό ήταν το δρώμενο σχετικά με τον μύθο του «Ανήλιαγου» των μαθητριών Γυμνασίου Αιτωλικού, που έγινε στον πλαίσιο συνεργασίας μας με το Messolonghi by locals. Στόχος του προγράμματός μας ήταν η ανάδειξη της ιστορίας της Νέας Πλευρώνας, μιας από τις μεγαλύτερες αιτωλικές πόλεις, που σήμερα οι ντόπιοι αποκαλούν «Κάστρο της Κυρά Ρήνης», καθώς και της τοποθεσίας της, αφού από την αρχαιότητα ήλεγχε τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της περιοχής (τη λιμνοθάλασσα και τις αλυκές Μεσολογγίου). Αφ’ ετέρου, προσπαθήσαμε να μυήσουμε τους συμμετέχοντες στην τέχνη της φωτογραφίας με πλούσιο υλικό από τον φυσικό περιβάλλοντα χώρο, αλλά και στην διαδικασία της παρατήρησης πτηνών (bird watching).
  • Το Κάστρο Βόνιτσας επισκέφτηκαν οι 192 μαθητές των Δημοτικών Σχολείων Θυρρείου και Βόνιτσας και του 16ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου και ξεναγήθηκαν σε επιλεγμένα σημεία της οχύρωσης.
  • Το Κάστρο Αμφιλοχίας επισκέφτηκαν 160 μαθητές από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αμφιλοχίας, το Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Καμαρούλας Αγρινίου, το 9ο Δημοτικό Αγρινίου, τα Δημοτικά Σχολεία Τρύφου και Κομπωτής και οι ωφελούμενοι του Κέντρου Διημέρευσης «ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ». Σημεία αναφοράς μας στην ξενάγηση αποτέλεσαν η ακρόπολη, τα τείχη, μια δεξαμενή και η νοτιοανατολική πλευρά του Κάστρου, από όπου φαίνεται η Ιόνια οδός και η λίμνη Αμβρακία.
  • Στον Αρχαιολογικό Χώρο Οινιάδων ξεναγήθηκαν οι 30 μαθητές της Ε΄ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Μεσολογγίου. Οι μαθητές προσήλθαν στον αρχαιολογικό χώρο, και η ξενάγησή τους περιελάμβανε επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο των Οινιάδων, καθώς και στους Νεώσοικους.

 Δευτέρα 13 Μαΐου

O αρχαιολογικός χώρος της Παλαίρου παρουσιάστηκε μέσω power point (ακρόπολη Κεχροπούλας) σε 51 μαθητές των τάξεων Ε΄ και ΣΤ΄ του Δημοτικού Σχολείου Παλαίρου.

Τα προγράμματά μας υλοποιήθηκαν από την μουσειοπαιδαγωγό Δ. Γαβρίνα και τους αρχαιολόγους Φ. Σαράντη, Β. Στάικου, Β. Τσαντήλα, Ε. Γκούβελου, Γ. Χρήστου, Β. Νικολούλη και Κ. Σκόνδρα.

Ευχαριστούμε για την συνεργασία τον κ. Νικόλαο Νούλα, υπεύθυνο της τοπικής ομάδας της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας «Ορνιθοπαρατηρητές Μεσολογγίου», τον κ. Γιάννη Χατζή, Διευθυντή του ΔΙΕΚ Μεσολογγίου, τον κ. Παλαμάρη, υπεύθυνο της Ένωσης Προστασίας Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος Κορινθιακού – Πατραϊκού «Ο Νηρέας», καθώς και τις εκπαιδευτικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π. Ε. Αιτωλοακαρνανίας για την εμπιστοσύνη και την συμμετοχή τους στα εκπαιδευτικά μας προγράμματα.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων διοργανώνει την Τετάρτη 22 Μαΐου 2019 και ώρα 11:00 στο Παπαστράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου εκδήλωση για το Έκθεμα του Μήνα, κατά την οποία θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό μετά την ανακάλυψή του το 1973, το χρυσό στεφάνι του Θυρρείου και τα συνευρήματά του.

Το σπουδαίο αυτό ανασκαφικό σύνολο εντοπίστηκε σε κιβωτιόσχημο τάφο, που ερευνήθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών διάνοιξης υδρευτικής αύλακας εντός του Θυρρείου και περιείχε μια πλούσια κτερισμένη γυναικεία ταφή της ελληνιστικής περιόδου (α΄ μισό 2ου αι. π.Χ.) και μία μεταγενέστερη ταφή-καύση των αυτοκρατορικών χρόνων (1ος-2ος αι. μ.Χ.).

Η νεκρή έφερε χρυσό στεφάνι από φύλλα μυρτιάς στην κεφαλή και χρυσό ενώτιο. Τα υπόλοιπα κτερίσματα, τρεις χάλκινοι καθρέφτες, σιδερένια στλεγγίδα, δύο θαλάσσιες αχιβάδες και 26 πήλινα αγγεία (λύχνοι, αρύβαλλοι, κυάθια, σκυφίδια, μυροδοχεία, πυξίδες κ.ά.) βρέθηκαν συγκεντρωμένα στα πόδια της. Η μεταγενέστερη ταφή-καύση των αυτοκρατορικών χρόνων βρέθηκε μέσα σε μόνωτη χύτρα, η οποία περιείχε τα καμένα οστά και ένα μικρό γυάλινο αγγείο.

Η παρουσίαση του εκθέματος θα γίνει από την Επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και ανασκαφέα Φωτεινή Ζαφειροπούλου και την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δρ Ολυμπία Βικάτου. Θα ακολουθήσει ξενάγηση στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου από αρχαιολόγους της Εφορείας. Κατά την εκδήλωση θα τιμηθεί η Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων Φωτεινή Ζαφειροπούλου για τη συμβολή της στην έρευνα, προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αιτωλοακαρνανίας.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου θα παραμένει ανοιχτό για τους επισκέπτες καθημερινά εκτός Τρίτης (8:00-15:30).

Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων
Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος
Δρ Ολυμπία Βικάτου

Στο πλαίσιο εκπαιδευτικών δράσεων (16-17 Μαΐου 2019) με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος διοργανώνει σε συνεργασία με τον Δήμο Αγρινίου και την Κίνηση Πολιτών για την Αιτωλοακαρνανία ΔΡΩ το Σάββατο 18 Μαΐου 2019 και ώρα 10:00 ξενάγηση στο Παπαστράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου για το ευρύ κοινό με ελεύθερη είσοδο.

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος σε συνεργασία με τον Δήμο Θέρμου και την Εταιρεία Φίλων Μουσείου και Αρχαιολογικού Χώρου Θέρμου διοργανώνει το Σάββατο 18 Μαΐου 2019 εκδήλωση αφιερωμένη στα 110 χρόνια από την ίδρυση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει φωτογραφική έκθεση με παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες για την Ιστορία των ανασκαφών, τα μνημεία του χώρου και το παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο, ένα από τα παλαιότερα μουσεία της χώρας, καθώς επίσης μουσική βραδιά με την παγκοσμίου φήμης υψίφωνο Γεωργία Τριανταφύλλου. 

Η παρουσία όλων θα είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς! 

Σας περιμένουμε όλους να γιορτάσουμε την Ημέρα των Μουσείων στο Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου εντός του αρχαιολογικού χώρου. 

"Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης» είναι το θέμα που επέλεξε φέτος το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18/5).

Εξειδικεύοντας το σκεπτικό του το ICOM επισημαίνει ότι: «Τα Μουσεία, εκτός από την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, έχουν εξελιχθεί στις μέρες μας σε κομβικά σημεία επικοινωνίας λαών και πολιτισμών. Αναπτύσσουν συνεργασίες και δημιουργούν δίκτυα ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών. Διαφυλάσσοντας με σεβασμό την ιστορική μνήμη και την παράδοση, αναζητούν νέους προσανατολισμούς για να εμπνεύσουν τον σύγχρονο άνθρωπο και να υπηρετήσουν τις ανάγκες του. Στο πλαίσιο αυτό, τα Μουσεία με τις πολύπλευρες δράσεις τους προσπαθούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας και να επιτύχουν τη δύσκολη ισορροπία μεταξύ κληρονομιάς και καινοτομίας συμβάλλοντας στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος".

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος θα συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων, με την διοργάνωση των παρακάτω εκδηλώσεων:

Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου

►16, 17 Μαΐου, ώρα 8:30 – 13:30

 «Το αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου ως κόμβος πολιτισμού: ένα ταξίδι στο χρόνο». Εκπαιδευτικό εργαστήριο σχεδίου και χρώματος στον προαύλιο χώρο του μουσείου για την μαθητική κοινότητα, κατόπιν εκπαιδευτικής ξενάγησης στα μουσειακά εκθέματα, σε συνεργασία με την Κίνηση Πολιτών για την Αιτωλοακαρνανία «ΔΡΩ» και τον Δήμο Αγρινίου. Υπεύθυνη εκ. προγράμματος: Δ. Γαβρίνα, Μουσειοπαιδαγωγός (26310-55654)

 ►18 Μαΐου, ώρα 10:15

«Το αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου ως κόμβος πολιτισμού: ένα ταξίδι στο χρόνο». Ξενάγηση για το ευρύ κοινό, με ελεύθερη είσοδο, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου, σε συνεργασία με την Κίνηση Πολιτών για την Αιτωλοακαρνανία «ΔΡΩ» και τον Δήμο Αγρινίου. Υπεύθυνος δράσης: Γ. Σταμάτης, αρχαιολόγος (26310-22026)

 ►22 Μαΐου, ώρα 10:00

 «Έκθεμα του μήνα: Το χρυσό στεφάνι του Θυρρείου»

Η Εφορεία μας επέλεξε την Διεθνή Ημέρα Μουσείων για να παρουσιάσει για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό ως έκθεμα του μήνα το χρυσό στεφάνι με φύλλα μυρτιάς του 2ουαι.π.Χ. που βρέθηκε το 1973-74 σε κιβωτιόσχημο τάφο στο ακαρνανικό Θύρρειο, μαζί με τα συνευρήματά του: χρυσό ενώτιο με μορφή ερωτιδέα, οκτώ λογχοειδή φύλλα ελιάς που ανήκουν σε άλλο στεφάνι, πέντε μικρά ελάσματα χρυσού, που ενδεχομένως ανήκουν σε διάδημα ή περίαπτο και αρκετά αγγεία.

Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου

18 Μαΐου, ώρα 19:00

«1909-2019. 110 χρόνια αρχαιολογικό μουσείο Θέρμου». Στο παλαιό Μουσείο Θέρμου, που παραμένει κλειστό και είναι ένα από τα πρώτα Μουσεία της Ελλάδος θα φιλοξενηθεί φωτογραφική έκθεση για την ιστορία των ανασκαφών και τα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου. Θα ακολουθήσει ξενάγηση στην έκθεση και μουσική βραδιά με την παγκοσμίου φήμης υψίφωνο Γεωργία Τριανταφύλλου. Η εκδήλωση θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Εταιρεία Φίλων Μουσείου και Αρχαιολογικού χώρου Θέρμου και τον Δήμο Θέρμου.

Είσοδος ελεύθερη

Χώρος διεξαγωγής: Παλαιό και Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμο

Ανεμόμυλοι Γύρας Λευκάδας

17 Μαΐου, ώρα 18.00

 «Γύρω – γύρω απ’ τον μύλο. Ανεμόμυλοι γυρνούν στη Γύρα της Λευκάδας». Εκπαιδευτική δράση σε συνεργασία με το ΚΔΑΠ Μοrfosi Λευκάδας, για παιδιά Α'/βάθμιας εκπαίδευσης με θέμα τους ανεμόμυλους της Γύρας, αλλά και το εκτενές δίκτυο ανεμόμυλων στα γειτονικά νησιά Μεγανήσι και Καστό. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εστιάζει στη γνωριμία με την αιολική ενέργεια, στους τρόπους εκμετάλλευσής της για την παραγωγή κίνησης, στους τύπους, τη δομή και τη λειτουργία των ανεμόμυλων, καθώς και στη συμβολή τους στην οικονομική και εμπορική δραστηριότητα των νησιών. Περιλαμβάνει αφήγηση παραμυθιού, συζήτηση, δημιουργικές δραστηριότητες και μουσικοκινητικό δρώμενο που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με μουσικό. Στους συμμετέχοντες θα διανεμηθεί ειδικά σχεδιασμένο έντυπο. Υπεύθυνη δράσης: Β. Στάικου, Αρχαιολόγος (26310-55654)

Η είσοδος στα μουσεία είναι ελεύθερη το Σάββατο 18 Μαΐου.

Η Προϊσταμένη της Εφορείας
Δρ. Ολυμπία Βικάτου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος συμμετέχει από το 2013 αδιαλείπτως στην πανελλαδικής εμβέλειας δράση του Υπουργείου Πολιτισμού «ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ».

Δεδομένου ότι σκοπός της δράσης είναι η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης με την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος και του πολιτιστικού πλούτου της χώρας, η Υπηρεσία μας για το έτος 2019 συμμετέχει στην εν λόγω δράση με τις κάτωθι εκδηλώσεις, που απευθύνονται στην εκπαιδευτική κοινότητα.

8 Μαΐου: «Ταξίδι στον Κορινθιακό» Εκπαιδευτική παρουσίαση της Ιστορίας του Κορινθιακού – Πατραϊκού Κόλπου στα Δημοτικά Σχολεία της Ναυπάκτου, σε συνεργασία με τον Δήμο Ναυπακτίας και την Ένωση Προστασίας Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος Κορινθιακού- Πατραϊκού «Ο Νηρέας».

9 Μαΐου: Εκπαιδευτική δράση «Μνημεία και Γκράφιτι» για μαθητές Γυμνασίου στο λιμάνι και Κάστρο Ναυπάκτου.

9-10 Μαΐου: «Οι Περιπέτειες της Αιχμηρής και του Ξέστρου», εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ναυπάκτου.

10 Μαΐου: «Φωτογραφίζω και παρατηρώ την Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου από τα τείχη της Πλευρώνας», εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου, σε συνεργασία με την τοπική ομάδα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας «Ορνιθοπαρατηρητές Μεσολογγίου» και το Τμήμα του ΔΙΕΚ Μεσολογγίου «Τέχνη Φωτογραφίας».

10 Μαΐου: Επίσκεψη και θεματική ξενάγηση σε μνημεία της αρχαίας πόλης των Οινιαδών για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

10 Μαΐου: Επίσκεψη και θεματική ξενάγηση στο Κάστρο Αμφιλοχίας για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

10 Μαΐου: Επίσκεψη και θεματική ξενάγηση στο Κάστρο Παλαίρου- Κεχροπούλας για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

10 Μαΐου: Ξενάγηση και επίσκεψη στο Κάστρο Βόνιτσας σε μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 26310-55654

Η Προϊσταμένη της Εφορείας
Δρ. Ολυμπία Βικάτου

Σελίδα 1 από 9

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία