Αγγελίες    Επικοινωνία

Η στάση των τοπικών ΜΜΕ

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 20/06/2019

 

Αναφανδόν υπέρ του Νίκου Καραπάνου τάχθηκε προεκλογικά η συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών ΜΜΕ, έντυπων και ηλεκτρονικών, πλην της ΑΙΧΜΗΣ.

Αν και πολλά δεν διαθέτουν αξιοσηµείωτη παρουσία, άλλα υπολειτουργούν ή δεν υπάρχουν καν στο διαδίκτυο, δεν δίστασαν να ταχθούν ανοιχτά στο πλευρό του πρώην δηµάρχου. Το γεγονός αυτό δεν συζητήθηκε ευρέως γιατί µειονεκτούν σε...

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Πάει το free press;

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 16/05/2019

 

 

Εξελίξεις υπήρχαν το τελευταίο διάστηµα µε το ανώνυµο προπαγανδιστικό έντυπο που κυκλοφόρησε ενόψει εκλογών.

Και ενώ τις τελευταίες µέρες έχει εξαφανιστεί από τα στέκια όπου διανεµόταν δωρεάν (ανάµεσα στα οποία και προθήκη µέσα στο δηµαρχείο!) η Δικαιοσύνη έχει επέµβει µε την κα Εισαγγελέα Μεσολογγίου να διατάσσει προανάκριση. Ήδη έχουν κληθεί αρκετοί για να καταθέσουν, ανάµεσα στους οποίους και...

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

 

Κύριε Υπουργέ,

Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 8 Μαρτίου του 2017 (σχετικό link https://media.gov.gr/deltio-typou-egkyklios-tou-ypourgou-psifiakis-politikis-tilepikoinonion-enimerosis-n-pappa-gia-tin-tirisi-tis-nomothesias-schetika-ti-diafimistiki-dapani/ ), ενημέρωνε ότι εκδώσατε σχετική εγκύκλιο για την τήρηση της κατανομής του 30% της κρατικής διαφημιστικής δαπάνης στα Περιφερειακά ΜΜΕ (εφημερίδες, περιοδικά, τηλεόραση, ραδιόφωνο) βάσει εφαρμογής του Νόμου 2328/1995.

Υπογραμμίζατε μάλιστα τότε, ότι σε περίπτωση μη τήρησης της ποσόστωσης θα επιβάλλεται στον υπόχρεο φορέα το προβλεπόμενο πρόστιμο.

Από το 2017 έχει μπει πολύ νερό στο αυλάκι και τα Περιφερειακά ΜΜΕ βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, καθώς κάθε χρόνο βλέπουν να μειώνονται τα έσοδά τους.

Είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην παραπάνω εγκύκλιο που εκδώσατε, περιμένοντας να πάρουν οικονομική ανάσα από την κατανομή του 30% της κρατικής διαφήμισης.

Δυστυχώς, πληροφορούμαι από την πλειοψηφία των ΜΜΕ του Έβρου ότι δεν έγιναν πράξη οι υποσχέσεις σας… Η έλλειψη μηχανισμού επιβολής οδηγεί τους φορείς του Δημοσίου να πράττουν κατά το δοκούν, όσον αφορά το μοίρασμα της διαφημιστικής πίτας.

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στο Νομό μας λειτουργούν στα όρια της αντοχής τους, καθώς τα έσοδα από τις ιδιωτικές διαφημίσεις είναι ελάχιστα σε μια αγορά που είναι περιορισμένη, αλλά και συρρικνωμένη εξαιτίας και των μνημονιακών ετών.

Η φωνή τους όμως δεν μπορεί και δεν πρέπει να «σιγήσει» και να μην εγκαταλειφθούν στην τύχη τους…

Σε μια εποχή κυρίως παρατεταμένης έντασης με τους γείτονες μας, όπου τα εθνικά θέματα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Σκεφτείτε πόσο τραγικό θα ήταν το ενδεχόμενο να μονοπωλήσουν τα Τουρκικά ΜΜΕ την ενημέρωση των κατοίκων του Έβρου, περνώντας τη δική τους γραμμή και προπαγάνδα!

Και για εθνικούς λόγους κ. Υπουργέ οφείλετε να στηρίξετε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μιας ακριτικής περιοχής και να δυναμώσετε τη φωνή τους…

Βάσει των παραπάνω ερωτάσθε:

  1.    Έχει υλοποιηθεί και σε ποιο βαθμό η εγκύκλιο σας για την τήρηση της ποσόστωσης καταβολής 70%-30% μεταξύ πανελλαδικών και περιφερειακών μέσων;
  2.    Ποιοι είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που εφαρμόζετε για τη τήρηση των όσων προβλέπει η εγκύκλιός σας;
  3.    Έχετε επιβάλλει πρόστιμα, ποιου ύψους και σε ποιους φορείς οι οποίοι τυχόν δεν έχουν εναρμονιστεί με την εγκύκλιό σας;
  4.    Έχει τηρηθεί το 30% της διαφημιστικής δαπάνης για τα ΜΜΕ του Έβρου; Μπορείτε να μας παρουσιάσετε στοιχεία για την κατανομή της διαφημιστικής δαπάνης δημοσίων φορέων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του Νομού για το 2018, όπως και για τη Θράκη, αλλά και για όλη την Ελλάδα γενικότερα;
  5.  Σε ποιες άλλες ενέργειες θα προβείτε για να ενισχύσετε τα Περιφερειακά ΜΜΕ που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση και κυρίως των ακριτικών περιοχών, όπως είναι ο Έβρος;

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Αναστάσιος Δημοσχάκης (Βουλευτής Έβρου)

Σοφία Βούλτεψη (Βουλευτής Β’ Αθηνών)

Ιωάννης Ανδριανός (Βουλευτής Αργολίδος)

Χρήστος Μπουκώρος (Βουλευτής Μαγνησίας)

Το Δ.Σ. της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου συνήλθε έκτακτα, μετά την ανακοίνωση του θανάτου της ΕΛΕΝΗΣ (ΝΙΤΣΑΣ) ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ, επί χρόνια εκδότριας της ιστορικής εφημερίδας «ΠΡΩΙΑ» (με έδρα την Κομοτηνή), η οποία διετέλεσε επί 20 χρόνια Γραμματέας και Ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου, και αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:

Να υποβάλλει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Να δημοσιευτεί το παρόν ψήφισμα αδαπάνως στις εφημερίδες των μελών της ΕΙΕΤ σε όλη την επικράτεια.

Για το Δ.Σ. της Ε.Ι.Ε.Τ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ
Ο Γ
EN. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ

 

Για την κα Εισαγγελέα

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 07/02/2019

Σταντ στο δηµαρχείο Μεσολογγίου απέκτησε πρόσφατα η free press εφηµερίδα που κυκλοφορεί χωρίς ταυτότητα εκδότη και δεν έχει κανένα στοιχείο επικοινωνίας, ωσάν να είναι φάντασµα!

Είναι απορίας άξιον πως έντυπα όπως αυτό, ανώνυµα και άρα χωρίς καµία υπόληψη, βρίσκουν θέση σε δηµοτικό χώρο και φυσικά κάτι τέτοιο είναι αντιδεοντολογικό και όσοι το έκαναν πρέπει να µας εξηγήσουν τα κίνητρά τους.

Η free press λιβανίζει το Ν. Καραπάνο, πολλοί την έχουν συσχετίσει µε τον ίδιο ενώ έρχεται τώρα και άλλο ένα στοιχείο µε την τοποθέτηση σταντ! Γι’ αυτό και θα ρωτήσουµε τον ίδιο τον δήµαρχο εάν του ανήκει ή εάν...

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Με μεγάλη θλίψη ενημερωθήκαμε για τον θάνατο του Γιώργου Αλεξόπουλου ιδρυτή και εκδότη της εφημερίδας «Αλλαγή».

Ο εκλιπών υπήρξε ένας από τους τελευταίους παραδοσιακούς εκδότες που αφιέρωσε την ζωή του υπηρετώντας με συνέπεια τον Πατραϊκό Τύπο . Είχε μεγάλη αγάπη για την δημοσιογραφία και όλα αυτά τα χρόνια με την πένα του εξέφραζε τις αγωνίες και τους προβληματισμούς της τοπικής κοινωνίας.

Μέσα από την έκδοση της εφημερίδας υπεράσπιζε τις ιδέες του για κοινωνική δικαιοσύνη, αξιοκρατία, ισότητα και πάνω από όλα για σωστή ενημέρωση. Έδωσε μάχες για την ελευθεροτυπία, την πολυφωνία και την εγκυρότητα πάντα με γνώμονα το λαϊκό συμφέρον και την προάσπιση του δικαίου και της δημοκρατίας. Με την μαχητική αρθρογραφία του είχε συμβάλλει σημαντικά στην διάδοση των αρχών της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ισονομίας.

Ο Πρόεδρος κ. Γεώργιος Βαγενάς και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην σύζυγό του και τους οικείους του, όπως και στην «οικογένεια» της εφημερίδας «Αλλαγή». Ο θάνατός του αποτελεί μεγάλη απώλεια για τον κόσμο του περιφερειακού τύπου αλλά και για την τοπική κοινωνία.

Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Βαγενάς
Ο Γεν. Γραμματέας
Αντώνιος Καλοθέου

Σελίδα 1 από 3

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία