Αγγελίες    Επικοινωνία

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ι.Π. Μεσολογγίου ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς ανακοινώνει την έναρξη του 5ου Κοινωνικού Φροντιστηρίου.

Στα πλαίσια αυτά καλούμε όσους εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενεργούς και μη, επιθυμούν να προσφέρουν το εθελοντικό τους έργο, να υποβάλλουν την αίτησή τους στη γραμματεία του Εργατικού Κέντρου καθημερινά από 9 Σεπτεμβρίου 2019 μέχρι 18 Σεπτεμβρίου 2019, κατά τις ώρες 9:00 μέχρι 13:00.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2631022281.

Καλή Σχολική Χρονιά σε όλους!

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ι.Π. Μεσολογγίου

 

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 20/06/2019

Της Βάσως Βήττα
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Μεγάλες είναι οι προσδοκίες των πολιτών και των επιχειρηματιών από την εκάστοτε δημοτική αρχή, που, δυστυχώς μέχρι τώρα, σε ό,τι αφορά στον δήμο Μεσολογγίου, δεν έχουν γίνει πραγματικότητα.

Οι υποσχέσεις πάντα είναι πολλές, αλλά όταν φθάνει η ώρα του ταμείου, αυτό είναι σχεδόν άδειο, με την έννοια ότι ποτέ δεν έχει γίνει κάτι αξιόλογο που να δίνει προοπτική και να βάζει τον δήμο σε αναπτυξιακό δρόμο. Οι εκπρόσωποι των βασικών φορέων του δήμου κάθε φορά καταθέτουν στον καινούργιο δήμαρχο τις προτάσεις τους, οι οποίες πάντα γίνονται δεκτές με την διαβεβαίωση ότι...

 

Δικηγορικός Σύλλογος

Ένας ακόμη ενεργός και δραστήριος φορέας στο Μεσολόγγι είναι ο Δικηγορικός Σύλλογος, που επίσης στηρίζει τις προσπάθειες των εκάστοτε Δημοτικών Αρχών για ανάπτυξη. Είναι ο παλαιότερος σύλλογος που ιδρύθηκε το 1866 και μέχρι σήμερα είναι παρών στα τεκταινόμενα του δήμου και της περιοχής, αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας και στόχος του είναι να...

 

Εργατικό Κέντρο

Θέματα που αφορούν την τοπική οικονομία, τις θέσεις εργασίας και γενικά την ανάπτυξη του δήμου, βάζει στο τραπέζι της συζήτησης με τον νέο δήμαρχο και το Εργατικό Κέντρο Μεσολογγίου. Ήδη έχει γίνει συνάντηση των εκπροσώπων του Εργατικού Κέντρου με τον νέο δήμαρχο, στον οποίο εκτέθηκαν τα προβλήματα της εργατικής τάξης και ζητήθηκαν λύσεις...

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 20/06 σε όλα τα περίπτερα του νομού

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ι.Π. Μεσολογγίου ανακοινώνει την έναρξη αιτήσεων για το Πρόγραμμα Κατάρτισης Εργαζομένων σε μικρές επιχειρήσεις 1-49 – ΛΑΕΚ 2018.

Αφορά εργαζομένους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ, οι οποίοι έχουν τουλάχιστον 50 ένσημα μέσα στο έτος 2018 και εργαζομένους που το αντικείμενο απασχόλησής τους δεν τους επιτρέπει να έχουν σταθερή εργασία και έχουν συμπληρώσει από 50 ως 300 ένσημα κατά το έτος 2017 εκ των οποίων ως τα 125 ένσημα είναι στον ίδιο εργοδότη.

Για περισσότερες πληροφορίες, υποβολή αίτησης και δικαιολογητικών οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ι.Π. Μεσολογγίου από 16/5/2019 μέχρι 5/6/2019 κατά τις πρωινές ώρες από 09:00 μέχρι 13:00.

Εκ της Διοικήσεως

 

Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Μεσολογγίου πραγματοποιήθηκε προκειμένου να τιμηθεί η εργατική πρωτομαγιά.

Η συγκέντρωση δεν ήταν μεγάλη ωστόσο είχε παλμό και πραγματοποιήθηκαν ομιλίες που καυτηρίασαν την κυβερνητική πολιτική που πλήττει τους εργαζομένους τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου και άλλων συλλόγων και σωματείων εργαζομένων, κατέθεσαν λίγα λουλούδια στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης και προχώρησαν προς τον Κήπο των Ηρώων κάνοντας το ίδιο στον Τύμβο των Ηρώων.

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

 

Τo Δελτίο Τύπου του Εργατικού Κέντρου

 

Πραγματοποιήθηκε εχθές ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς παρουσία του Νομαρχιακού Τμήματος Αιτ/νιας- ΑΔΕΔΥ όπου ο πρόεδρος κ. Τσάμης Δημήτρης εκφώνησε το λόγο του μπροστά από το χώρο του Εργατικού κέντρου Μεσολογγίου, της Υποψήφιας Νομαρχιακής Συμβούλου Αυδή Καλλιρόη, του Υποψήφιου Δημάρχου Ι.Π. Μεσολογγίου Σκαρμούτσου Παντελή, των πρώην Δημάρχων της πόλη μας Αναγνωστόπουλου Γιάννη και Κατσούλη Παναγιώτη, του Αν. Διοικητή Νοσοκομείου Μεσολογγίου Παπαδόπουλου Παναγιώτη, του Συλλόγου Α’ ΕΛΜΕ Αιτ/νιας, του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Μεσολογγίου, του προέδρου του Ραδιοφωνικού Σταθμού Ατσαλάκη Γιάννη, την εκπρόσωπο από την «Κοινότητα Μεσολογγίου» Δασκαλή Όλγα, το Σύλλογο Υδραυλικών Μεσολογγίου και του Σωματείου Συνταξιούχων Ο.Α.Ε.Ε. και Υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ι.Π. Μεσολογγίου εκφώνησε το λόγο του χαιρετίζοντας τη μεγάλη ιστορική μέρα της εργατικής τάξης μας και στο τέλος, έθεσε προς ψήφιση το ψήφισμα του Διοικητικού συμβουλίου για την 1η Μάη 2019, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα από τους παρευρισκομένους.

Έπειτα, ακολούθησε πορεία και κατάθεση στο άγαλμα πεσόντων της Εθνικής Αντίστασης 1941 - 1944 στη Πύλη από τον εκπρόσωπο της ΑΔΕΔΥ, Κούστα Κων/νο και από τον πρόεδρο του Ε.Κ.Μ. Πλάκα Σπυρίδων.  Στη συνέχεια, στο Κήπο των Ηρώων ακολούθησε κατάθεση από τον πρόεδρο του Ε.Κ.Μ. Πλάκα Σπ..

Ας είναι η φετινή Πρωτομαγιά η αφετηρία για την διεκδίκηση του δικαιώματός μας στη ζωή με το πλήρες νόημα της.

 

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!!

Το Δ.Σ. του Ε.Κ.Μ.

 

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ι.Π. Μεσολογγίου σας καλεί στον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς τη Τετάρτη 1η Μάη 2019 και ώρα 10:30 το πρωί στο χώρο του Εργατικού Κέντρου Ι.Π. Μεσολογγίου για να τιμήσουμε τις θυσίες των εργαζομένων που διεκδίκησαν τα δικαιώματά μας για καλύτερες συνθήκες ζωής και εργασίας.

 

Εκ της Διοικήσεως του Ε.Κ.Μ

 

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νόμο (άρθ.4 ΒΔ 748/1966) απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 13.00 της Μεγάλης Παρασκευής, η οποία είναι υποχρεωτική αργία για τα καταστήματα.

Ωστόσο, καλούμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Επιθεώρησης  Εργασιακών Σχέσεων Αιτωλίας να πραγματοποιήσει ελέγχους εκείνη την ημέρα ώστε να μην υπάρξουν παρόμοιες καταστάσεις καταγγελιών, όπως συνέβη με τη πόλη του Αγρινίου για την εφαρμογή του ωραρίου.

Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, η Μεγάλη Παρασκευή δεν περιλαμβάνεται στις υποχρεωτικές αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν σε περίπτωση που η Μεγάλη Παρασκευή έχει χαρακτηρισθεί αργία ή ημιαργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Το Μεγάλο Σάββατο (27-04-2019) είναι εργάσιμη ημέρα για τους εργαζόμενους που νόμιμα απασχολούνται Σάββατο στον ιδιωτικό τομέα, εκτός αν έχει καθιερωθεί αργία ή ημιαργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Για την Κυριακή του Πάσχα (28-04-2019) ισχύει ο γενικός κανόνας της Κυριακής αργίας, δηλαδή απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων.

Όσοι από τους μισθωτούς απασχοληθούν σε επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες  δικαιούνται τα παρακάτω:

1) αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν

2) αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό, οφείλεται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου μισθού τους για όσες ώρες απασχοληθούν

3) αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό):Εφόσον οι εργαζόμενοι απασχοληθούν Κυριακή άνω των 5 ωρών δικαιούνται πρόσθετα και αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό), σε άλλη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας.

Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα Κυριακής (όπως και υποχρεωτικής αργίας), αυτοί υπερισχύουν.

Η Δευτέρα του Πάσχα (29-04-2019) είναι από το νόμο ημέρα υποχρεωτικής αργίας για όλες τις επιχειρήσεις.

Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ σε όσους αμείβονται με μισθό καταβάλλεται ο μηνιαίος μισθός τους.

Εάν ο εργοδότης απασχολήσει το προσωπικό του οφείλει τα παρακάτω:

  • Για τις επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν

Ο ην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου μισθού τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

β) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα του Πάσχα, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν.

Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.


  

            Εκ της Διοικήσεως του Ε.Κ.Μ.

 

Σελίδα 1 από 29

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία