Αγγελίες    Επικοινωνία

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 14/03/2019

Της Βάσως Βήττα
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πανηγυρικά ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η εγκατάσταση του εργολάβου στο «Ξενοκράτειο», όπου θα δημιουργηθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιτωλοακαρνανίας.

Ουσιαστικά αυτό σημαίνει και την έναρξη των εργασιών για την υλοποίηση αυτού του οραματικού έργου, όπως το χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, που ήταν παρών. Γεγονός είναι ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο ήταν ένα ζητούμενο πολλών ετών, που, με προσπάθεια και αγώνα, το Μεσολόγγι κατάφερε να αποκτήσει. Η αποκατάσταση του «Ξενοκρατείου», αποτελεί ένα από τα έργα του εγκεκριμένου στρατηγικού σχεδίου της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης Μεσολογγίου - Αιτωλικού, που χρηματοδοτείται με περισσότερα από...

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 14/03 σε όλα τα περίπτερα του νομού

Ξεκινάει το πρώτο έργο της ΟΧΕ

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 05/07/2018

 

Δηµοπρατήθηκε η πρώτη φάση του έργου «Αποκατάσταση Ξενοκράτειου Διατηρητέου Κτιρίου και αλλαγή χρήσης του σε χώρο Μουσείου», µε προϋπολογισµό 2.512.000 ευρώ.

Το έργο περιλαµβάνει οικοδοµικές εργασίες προϋπολογισµού 1,7 εκατ. ευρώ περίπου και ηλεκτροµηχανολογικές 338.000 ευρώ. Φορέας υλοποίησης είναι η Υπηρεσία Νεοτέρων Μνηµείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων που εδρεύει στην Πάτρα. Πρόκειται ουσιαστικά για το Αρχαιολογικό Μουσείο το οποίο µετά από πολλά χρόνια µπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Από την ώρα που θα υπογραφεί η σύµβαση, ο ανάδοχος θα πρέπει µέσα σε 1,5 χρόνο να το έχει τελειώσει για να ακολουθήσει η δεύτερη φάση που έχει να κάνει µε τον εκθεσιακό χώρο και την διαµόρφωσή του. Η δηµοπράτηση έγινε στις 18 Ιουνίου, ωστόσο ακόµα δεν έχουν ανοιχθεί οι προσφορές από την αρµόδια Επιτροπή...

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 05/07 σε όλα τα περίπτερα του νομού

 

Πώς θα γίνει το Ξενοκράτειο…

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 14/06/2018

Της Βάσως Βήττα
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Με λεπτομέρειες παρουσιάστηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιτωλοακαρνανίας που θα δημιουργηθεί στο «Ξενοκράτειο», στο πλαίσιο της ημερίδας που έγινε πριν από λίγες ημέρες από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων και τον δήμο.

Την ομιλία που αφορούσε το «Ξενοκράτειο» έκανε η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αιτωλ/νίας και Λευκάδας, Ολυμπία Βικάτου, ξεκινώντας από το 1885 που θεμελιώθηκε το κτίριο και φθάνοντας στο σήμερα. Ανέλυσε τις χρήσεις του από τότε μέχρι τώρα και στη συνέχεια στάθηκε στην μελέτη μετατροπής του σε ένα εξαιρετικό μουσείο που θα φιλοξενεί ευρήματα κατά χρονική ακολουθία, ώστε να φαίνεται η πολιτισμική εξέλιξη της περιοχής από τους Προϊστορικούς χρόνους μέσω της Εποχής του Σιδήρου και των Κοινών, φθάνοντας στους ελληνιστικούς χρόνους και τελικά στην παρακμή και την υπαγωγή στο Ρωμαϊκό κράτος.

Οι θεματικές ενότητες που θα φιλοξενηθούν στο «Ξενοκράτειο»

Οι θεματικοί άξονες της έκθεσης θα είναι τρείς:

  1. Η σύνδεση φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος...
  2. Η παρουσίαση του Αιτωλικού και Ακαρνανικού Κοινού...
  3. Ενημέρωση για την Προστασία και ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς...

 Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 14/06 σε όλα τα περίπτερα του νομού

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 24/05/2018

Της Βάσως Βήττα
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Το έργο θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις / Με 2,5 εκατ. ευρώ ξεκινάει η αποκατάσταση του κτιρίου

 

Δημοπρατείται σε λίγες ημέρες το έργο αποκατάστασης του Ξενοκράτειου, για την δημιουργία Αρχαιολογικού Μουσείου στο Μεσολόγγι.

Μετά από αρκετά χρόνια προσπάθειας φθάνει η πολυπόθητη ημέρα δημοπράτησης. Οι προσφορές από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες θα υποβάλλονται μέχρι τις 14 Ιουνίου και θα ανοιχθούν στις 18 Ιουνίου. Το έργο θα υλοποιηθεί μέσω τριών υποέργων. Το πρώτο, που δημοπρατείται άμεσα, αφορά στην «Αποκατάσταση «Ξενοκράτειου» διατηρητέου κτιρίου και αλλαγή χρήσης του σε χώρο μουσείου», με προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ.  Οι εργασίες θα υλοποιηθούν από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και  Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και  Νοτίου Ιονίου με ανοικτή διαγωνιστική διαδικασία.  Πρόκειται για εργασίες επισκευής κτιρίου και συγκεκριμένα: α) συντήρηση, ενίσχυση, αποκατάσταση στέγης και δαπέδων, β) επισκευή, συντήρηση, αποκατάσταση κουφωμάτων, γ) ελαιοχρωματισμοί, δ) στατική ενίσχυση (πλαγιοθεμελιώσεις στο σύνολο των τοιχοποιιών, ενέματα με κάναβο, οπλισμένο επίχρισμα εσωτερικά – ημιοπλισμένο εξωτερικά, ενίσχυση με μεταλλικά ή ξύλινα στοιχεία στην οροφή του ισογείου και στο φέροντα οργανισμό της στέγης), ε)  ηλεκτρομηχανολογική εγκατάσταση...

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 24/05 σε όλα τα περίπτερα του νομού

 Με τίτλο «Αποκατάσταση Ξενοκρατείου Διατηρητέου Κτιρίου και Αλλαγή Χρήσης σε χώρο Μουσείου» εκδόθηκε η περίληψη διακήρυξης ενός εμβληματικού (και πολυαναμενόμενου) έργου για τον διευρυμένο δήμο Μεσολογγίου.

Η παρέμβαση ως γνωστόν εντάσσεται στην ΟΧΕ Μεσολογγίου - Αιτωλικού και έχει προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ με το ΦΠΑ. Οι προσφορές από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες θα υποβάλλονται μέχρι τις 14 Ιουνίου και θα ανοιχθούν στις 18 Ιουνίου.

Το έργο έχει προθεσμία ολοκλήρωσης τον ενάμιση χρόνο και αν όλα πάνε καλά το 2020 θα βρει την Αιτωλοακαρνανία με ένα νέο Μουσείο, το μεγαλύτερο στο νομό που θα φιλοξενεί τον τεράστιο αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής.

 

Από το γραφείο Δήμου Μεσολογγίου

Αρχαιολογικό Μουσείο: Δημοπρατείται το πρώτο μεγάλο έργο της Ο.Χ.Ε. Μεσολογγίου – Αιτωλικού

Σε πορεία δημοπράτησης βρίσκεται πλέον το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου, που αποτελεί το πρώτο μεγάλο έργο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (Ο.Χ.Ε. Μεσολογγίου – Αιτωλικού) που είναι ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020 και διακρίνεται σε τρία υποέργα συνολικού προϋπολογισμού 3.700.000 ευρώ.

Το πρώτο από αυτά, αφορά την αποκατάσταση του διατηρητέου κτηρίου «Ξενοκράτειο» και την αλλαγή χρήσης του σε χώρο μουσείου. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 2.600.000 ευρώ   περιλαμβάνοντας πλήρη κτηριακή επισκευή και κατάλληλη διαμόρφωση σε εσωτερικούς  και εξωτερικούς χώρους.  

Τα άλλα δύο υποέργα, αφορούν την Δημιουργία – οργάνωση μόνιμων συλλογών (με την αυτεπιστασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας) ύψους 520.000 ευρώ και την προμήθεια & εγκατάσταση προθηκών και λοιπών μουσειακών κατασκευών (580.000 ευρώ).

Σύμφωνα με την περιγραφή του φυσικού αντικειμένου του έργου: Με την  ολοκλήρωσης της Πράξης, θα αποδοθεί στο κοινό ένας επισκέψιμος μουσειακός και πολιτιστικός χώρος, όπου θα παρουσιάζονται με ελκυστικό και εύληπτο τρόπο αρχαιολογικά ευρήματα από την Αιτωλοακαρνανία. Μέσω των εκθέσεων θα αναδεικνύεται το πολιτιστικό, αλλά και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, το πλούσιο ιστορικό και πολιτιστικό υπόβαθρο του Μεσολογγίου, ο κρίσιμος ρόλος του στην επανάσταση του ’21, η ιστορία του κτηρίου, καθώς και το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Οι λειτουργίες του κτηρίου θα περιλαμβάνουν ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ενώ θα συνδέεται ο πολιτιστικός με τον περιβαλλοντικό τουρισμό. Θα προσφέρεται μέσω των εκθεμάτων, του πληροφορικού και των ποικίλων εποπτικών μέσων σύνδεση με αρχαιολογικούς χώρους περιοχής, ώστε να αναπτυχθεί ένα δίκτυο αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, να αυξηθεί η επισκεψημότητά τους και να τονωθεί η τουριστική κίνηση, με θετικές επιπτώσεις στην οικονομία της περιοχής.

 Σε δήλωσή του μετά την έναρξη της διαδικασίας δημοπράτησης του έργου, ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου σε δήλωσή του αναφέρει: «Η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου αποκτά αρχαιολογικό μουσείο. Ένα κτήριο άρτια διαμορφωμένο και εξοπλισμένο, που θα αποτελέσει τη συνέχεια της πολιτισμικής διαδρομής της περιοχής μας στο χρόνο και ασφαλώς θα στεγάσει τους πολύτιμους αρχαιολογικούς θησαυρούς της. Η ίδρυση και λειτουργία Αρχαιολογικού Μουσείου υπήρξε ένα δίκαιο αίτημα πολλών χρόνων.  Μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων εργασιών, θεωρώ πως η πόλη,  ο Δήμος  αλλά και η Αιτωλοακαρνανία θα έχουν να επιδείξουν ένα ακόμη κορυφαίο  σημείο αναφοράς του Πολιτισμού μας.

           

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία