Αγγελίες    Επικοινωνία

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εσωτερικών η τελετή παράδοσης-παραλαβής καθηκόντων Υπουργού Εσωτερικών.

Ο απερχόμενος Υπουργός, Αλέξης Χαρίτσης, παρέδωσε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εσωτερικών, στον υπηρεσιακό Υπουργό, Αντώνη Ρουπακιώτη, παρουσία της Υφυπουργού, Μαρίνας Χρυσοβελώνη, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, Κώστα Πουλάκη, του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Ευάγγελου Καπετάνιου και του Ειδικού Γραμματέα Ιθαγένειας, Λάμπρου Μπαλτσιώτη.

Στην ομιλία του ο κ. Χαρίτσης, κάνοντας απολογισμό του έργου, που έγινε στο Υπουργείο Εσωτερικών:

Στάθηκε ιδιαίτερα  στην αύξηση της χρηματοδότησης προς τους ΟΤΑ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς πόρους (ΚΑΠ) κατά 60%, αλλά και από τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως ο «ΦιλόΔημος», που εξασφάλισε στους Δήμους της χώρα, πρόσθετη χρηματοδότηση άνω των 2 δισ. ευρώ για έργα υποδομής.

Υπογράμμισε τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των ΟΤΑ, με 8.500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα και την ύδρευση, με 3.200 προσλήψεις στο «Βοήθεια στο Σπίτι», που έγινε μόνιμος θεσμός του κοινωνικού κράτους, με την προκήρυξη για προσλήψεις προσωπικού σε μικρούς, ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους και με τον προγραμματισμό, σε συνεργασία με το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για 1.500 προσλήψεις επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού μέσα σε μία τριετία.

Επισήμανε τις θεσμικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, με το νέο πρότυπο κανονισμό λειτουργίας και τη χρηματοδότηση των Δήμων με 95 εκατ. ευρώ για την προσαρμογή τους στα νέα πρότυπα, αλλά και τη διασφάλιση των αναγκαίων πόρων για τη χρονιά 2019-2020, ώστε ούτε ένα παιδί να μείνει εκτός.

Αναφέρθηκε με έμφαση στην μεγάλη προοδευτική τομή που έφερε στην Αυτοδιοίκηση η εφαρμογή του «Κλεισθένη» με την απλή αναλογική και την ενίσχυση της δημοκρατίας και της αντιπροσωπευτικότητας, στο νομοσχέδιο για την ουσιαστική ισότητα των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, αλλά και στην ολοκλήρωση της προσπάθειας που ξεκίνησε το 2015, με τις ρυθμίσεις για την απόδοση της ιθαγένειας, με απλό και αποτελεσματικό τρόπο, σε όσους συμπολίτες μας το δικαιούνται βάσει του νόμου.

Τόνισε τη συμβολή της Δημόσιας Διοίκησης, συνολικά, στην επιτυχή διεξαγωγή των τετραπλών εκλογών της 26ης Μαΐου, την οποία χαρακτήρισε έναν πραγματικό άθλο.

Δηλώσεις κ.κ. Χαρίτση, Ρουπακιώτη

ΑΛΕΞΗΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ: «Στο Υπουργείο Εσωτερικών έγινε τα τελευταία χρόνια μία πολύ σημαντική δουλειά από τους προκατόχους μου, την οποία προσπαθήσαμε κι εμείς με όλες μας τις δυνάμεις να συνεχίσουμε από τα τέλη Αυγούστου του 2018, όταν ανέλαβα την ηγεσία του Υπουργείου, για να αντιμετωπιστούν τα τεράστια προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που ήταν ένα από τα μεγάλα θύματα της κρίσης, αλλά και να ολοκληρώσουμε μία σειρά από θεσμικές παρεμβάσεις σε ζητήματα κρίσιμα για την ελληνική κοινωνία. Θα ήθελα να καλωσορίσω στο Υπουργείο Εσωτερικών τον νέο Υπουργό, έναν άνθρωπο με πολύ μεγάλη εμπειρία, ο οποίος χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης απ' όλο το πολιτικό φάσμα και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για έναν άνθρωπο ο οποίος έχει διαδραματίσει ενεργό ρόλο στα δημόσια πράγματα εδώ και δεκαετίες. Νομίζω ότι είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για το Υπουργείο Εσωτερικών η ανάληψη των καθηκόντων του Υπουργού από τον κ. Ρουπακιώτη και μας τιμάς όλους αυτό».

ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ: «Εκτιμώ βαθύτατα τη συγκίνηση του Υπουργού. Τον ευχαριστώ για τα καλά του λόγια. Όπως και τα άλλα μέλη της πολιτικής ηγεσίας, τα στελέχη που συμπαρίστανται σε αυτή τη στιγμή που κλήθηκα να αναλάβω για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο το Υπουργείο Εσωτερικών.

Δέχτηκα με ευχαρίστηση την πρόταση του Πρωθυπουργού να καλύψω - γι’ αυτό ορκίστηκα – κατά θεσμική επιταγή, τη θέση του υπηρεσιακού Υπουργού Εσωτερικών, ενόψει των εθνικών εκλογών. Συναφώς να αντιμετωπιστούν και τα κατεπείγοντα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν σε αυτό το χρονικό διάστημα. Οι αυτοδιοικητικές, οι περιφερειακές και πρωτίστως οι ευρωεκλογές, κατά γενική ομολογία διεξήχθησαν άψογα και ανήκουν τα συγχαρητήρια σε όλη την πολιτική ηγεσία, στα στελέχη και στους υπαλλήλους του Υπουργείου Εσωτερικών.

Αυτό μου δίνει την βαθιά πίστη ότι και οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στην εντέλεια. Τι μένει; Το πρώτιστο και το μέγιστο. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, όσες και όσοι ψηφίζουν, να προσέλθουν στις κάλπες, γιατί στο νέο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται από τον Αύγουστο του 2018 έως σήμερα, δοκιμάζονται κόμματα και προγράμματα και καλούνται όλες και όλοι να τα κρίνουν και να αποφασίσουν, γιατί παρά το γεγονός ότι υπάρχουν δικαιολογημένες ενστάσεις ή ενδεχομένως και υπερβολές ως προς την ποιότητα λειτουργίας του δημοκρατικού μας συστήματος. Ας το αντιληφθούμε. Αυτό είναι και οφείλουμε να το βελτιώσουμε και να το υπερασπιστούμε.

Ή με άλλα λόγια, εθνικές εκλογές σημαίνουν την ώρα των πολιτών».

Ακολουθεί η πλήρης απομαγνητοφώνηση:

Α. ΧΑΡΙΤΣΗΣ:

Καλημέρα σας,

Θα ήθελα να καλωσορίσω στο Υπουργείο Εσωτερικών τον νέο Υπουργό, τον κ. Ρουπακιώτη, έναν άνθρωπο με πολύ μεγάλη εμπειρία, ο οποίος χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης απ' όλο το πολιτικό φάσμα. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει διαδραματίσει ενεργό ρόλο στα δημόσια πράγματα εδώ και δεκαετίες. Νομίζω ότι είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για το Υπουργείο Εσωτερικών η ανάληψη των καθηκόντων του Υπουργού από τον κ. Ρουπακιώτη και μας τιμάς όλους αυτό.

Θα μου επιτρέψετε δύο λόγια απολογιστικά για τη δουλειά που κάναμε στο Υπουργείο το τελευταίο διάστημα. Να ευχαριστήσω κατ' αρχάς εσάς, τους εκπροσώπους του Τύπου για τη συνεργασία που είχαμε, θέλω να ελπίζω ότι ήταν μια συνεργασία για όλους μας παραγωγική και ουσιαστική.

Στο Υπουργείο Εσωτερικών έγινε τα τελευταία χρόνια μια πολύ σημαντική δουλειά από τους προκατόχους μου, την οποία προσπαθήσαμε κι εμείς με όλες μας τις δυνάμεις να συνεχίσουμε από τα τέλη Αυγούστου του 2018 όταν ανέλαβα την ηγεσία του Υπουργείου, σε σχέση κατ' αρχάς με τα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αποτελούν και τον πυρήνα της δουλειάς του Υπουργείου.

Έγινε μια συστηματική προσπάθεια έτσι ώστε να αυξήσουμε τη διαθέσιμη χρηματοδότηση προς τους φορείς των ΟΤΑ. Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτέλεσαν ένα από τα μεγάλα θύματα της κρίσης και των πολιτικών λιτότητας, κάτι το οποίο καταφέραμε από το 2018 να αντιστρέψουμε και πλέον οι πόροι οι οποίοι διατίθενται στην Αυτοδιοίκηση τόσο από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, αλλά βεβαίως και με τα νέα προγράμματα χρηματοδότησης τα οποία δημιουργήσαμε για τους Δήμους σε όλη τη χώρα, με το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, είναι αυξημένη σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης.

Πέρα όμως από τα ζητήματα της χρηματοδότησης για εμάς κορυφαίο πρόβλημα για την Αυτοδιοίκηση που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε είναι το ζήτημα της στελέχωσης. Γιατί είναι ένα ζήτημα, το οποίο - πανθομολογουμένως όλοι οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης συμφωνούν σε αυτό - αποτελεί μείζον πρόβλημα για τους ΟΤΑ και κυρίως για τους Δήμους σε όλη τη χώρα.

Προχωρήσαμε σε μια σειρά από ενέργειες έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε στο βαθμό του εφικτού και με το δημοσιονομικό χώρο που έχει πλέον στη διάθεσή της η Ελληνική Κυβέρνηση αυτό το ζωτικό πρόβλημα, με την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την προκήρυξη του διαγωνισμού 3Κ/2018 για την πρόσληψη 8.500 νέων εργαζομένων σε μόνιμες σταθερές δουλειές στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων, υπηρεσίες καθαριότητας και ύδρευσης. Με τη θεσμοθέτηση για πρώτη φορά ως μόνιμου θεσμού του ελληνικού κράτους, ενός πολύ επιτυχημένου προγράμματος του προγράμματος, το «Βοήθεια στο Σπίτι», που λειτουργούσε για πάρα πολλά χρόνια με καθεστώς συμβάσεων, και το οποίο πλέον αποτελεί θεσμό του ελληνικού κράτους, αφού ολοκληρώθηκαν από το Υπουργείο μας όλες οι σχετικές ενέργειες. Αλλά και με τον προγραμματισμό τον οποίο έχουμε ξεκινήσει σε συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης για προσλήψεις εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού σε όλους τους Δήμους της χώρας για την επόμενη τριετία. Ήδη υπενθυμίζω ότι έχει δημοσιευτεί η προκήρυξη για την πρόσληψη 118 θέσεων εργασίας για μικρούς, ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους, αλλά υπάρχει ο προγραμματισμός για 1.500 προσλήψεις επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού στους Δήμους για τα έτη 2019, 2020, 2021.

Στους ΟΤΑ όμως πολύ σημαντικές είναι και οι συνθήκες εργασίες οι οποίες αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Εδώ έγινε μια μεγάλη προσπάθεια. Θα ήθελα και με αυτή την ευκαιρία να συγχαρώ και να ευχαριστήσω και τα μέλη της Επιτροπής την οποία συγκροτήσαμε στο Υπουργείο μας για την διερεύνηση του ζητήματος υγιεινής και ασφάλειας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τον Πρόεδρο της Επιτροπής προσωπικά, τον Καθηγητή κ. Γιάννη Κουζή, γιατί ολοκλήρωσαν σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μια εξαιρετική, μια πολύ συστηματική δουλειά, μας παρέδωσαν ένα πόρισμα, το οποίο το επόμενο διάστημα μπορεί και πρέπει κατά τη γνώμη μου να μετατραπεί σε σχέδιο νόμου για να κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων, έτσι ώστε να αντιμετωπίζουμε και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους κανόνες ασφαλείας, με τα Μέσα Ατομικής Προστασίας και με την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Υπενθυμίζω ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαμε και πολλά θανατηφόρα ατυχήματα στους Δήμους σε όλη τη χώρα, είναι λοιπόν μια πρωτοβουλία, μια μεταρρυθμιστική προσπάθεια, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί όπως τη δρομολογήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Πριν από λίγες ημέρες υπογράψαμε και την Κοινή Υπουργική Απόφαση με το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας και την επέκτασή τους σε όλους, μόνιμους και συμβασιούχους εργαζόμενους στην Αυτοδιοίκηση, για να έχουν όλοι Μέσα Ατομικής Προστασίας.

Ως προς το θεσμικό σκέλος των παρεμβάσεών μας πολύ σημαντικές κατά τη γνώμη μου είναι και οι παρεμβάσεις που έγιναν για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, με το νέο πρότυπο κανονισμό λειτουργίας, αλλά και με τη χρηματοδότηση που διασφαλίσαμε ύψους 95 εκατομμυρίων ευρώ για να προσαρμοστούν οι Δήμοι σε όλη τη χώρα σε αυτό το νέο πρότυπο κανονισμό.

Όπως γνωρίζετε πολύ καλά - το έχουμε ήδη ανακοινώσει και είναι μια από τις βασικές εξαγγελίες του ίδιου του Πρωθυπουργού- πάρα πολύ σημαντική προτεραιότητα για εμάς, μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομίας και Εργασίας, είναι το γεγονός ότι φέτος για πρώτη φορά διασφαλίσαμε όλους τους αναγκαίους πόρους έτσι ώστε για την χρονιά 2019-2020 ούτε ένα παιδί να μη μείνει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών. Να υπάρχει χρηματοδότηση έτσι ώστε όλα τα παιδιά που δικαιούνται βάσει του προγράμματος, να πάρουν θέση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Τέλος, οι αυτοδιοικητικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν με το νέο νόμο του «Κλεισθένη». Πρόκειται για ένα νόμο που αποτελεί μια προοδευτική τομή για την Αυτοδιοίκηση, βεβαίως το Υπουργείο Εσωτερικών θα παρακολουθήσει στενά και το επόμενο διάστημα την εφαρμογή του στα νέα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, τα οποία προέκυψαν από τις εκλογές της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου, έτσι ώστε να προχωρήσει ομαλά αυτή η πολύ σημαντική μεταρρυθμιστική τομή.

Εκτός από τα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης πολύ σημαντική ήταν και η δουλειά που έγινε στα ζητήματα της Ισότητας. Υπενθυμίζω το νομοσχέδιο που ψηφίσαμε κι έγινε νόμος του κράτους στη Βουλή, τον περασμένο Μάρτιο και αφορά στην προώθηση της ουσιαστικής Ισότητας των Φύλων στη δημόσια σφαίρα και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, καθώς και στην καταπολέμηση της έμφυλης βίας. Η δουλειά που έγινε από το Υπουργείο μας ήταν πολύ συστηματική και η συμβολή της Υφυπουργού κ. Χρυσοβελώνη ειδικά σε αυτό τον τομέα ήταν πάρα πολύ κρίσιμη. Ολοκληρώσαμε το θεσμικό πλαίσιο για ένα ζήτημα το οποίο είναι πάρα πολύ κρίσιμο για την ελληνική κοινωνία. Και ταυτόχρονα βεβαίως στο ίδιο πολυνομοσχέδιο καταθέσαμε μια σειρά από ρυθμίσεις, εξαιρετικά σημαντικές, για τα ζητήματα της Ιθαγένειας. Ολοκληρώσαμε μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 2015, με το θεσμικό πλαίσιο της Ιθαγένειας σήμερα να είναι πιο αντικειμενικό, πολύ πιο αποτελεσματικό και να καλύπτει όλες τις προβλέψεις του νόμου. Μέσα από διαφανείς διαδικασίες πολιτογράφησης, θα αποκτούν ιθαγένεια όλοι οι συμπολίτες μας, οι οποίοι βάσει του Συντάγματος και του νόμου το δικαιούνται.

Και θέλω να ευχαριστήσω και τον Ειδικό Γραμματέα της Ιθαγένειας - η Ειδική Γραμματεία Ιθαγένειας συγκροτήθηκε επί των ημερών μας, επί των ημερών αυτής της Κυβέρνησης για πρώτη φορά - τον Λάμπρο Μπαλτσιώτη, για την εξαιρετική δουλειά που έγινε σε αυτό τον πολύ σημαντικό, για εμάς ταυτοτικό τομέα της Διοίκησης, που είναι τα ζητήματα της ιθαγένειας.

Το μεγαλύτερο στοίχημα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε σε αυτό το Υπουργείο τους τελευταίους μήνες ήταν η διοργάνωση των ταυτόχρονων τετραπλών εκλογών της 26ης Μαϊου. Είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό κράτος κλήθηκε να διοργανώσει μια τόσο σύνθετη εκλογική διαδικασία με τέσσερις κάλπες ταυτόχρονα, όλες με σταυρό και με τους περισσότερους υποψήφιους συνδυασμούς, αλλά και πρόσωπα τα οποία συμμετείχαν ποτέ. Μια πολύ μεγάλη πρόκληση στην οποία ανταποκριθήκαμε, η οποία  ολοκληρώθηκε με επιτυχία, χωρίς προβλήματα και αυτό νομίζω συνιστά και μια παρακαταθήκη και για το Υπουργείο μας, για το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και συνολικά για την Ελληνική δημόσια διοίκηση, πως με ένα, καλό, ορθό συντονισμό, αλλά και με το αίσθημα υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος που πιστεύω βαθιά ότι διακατέχει τη μεγάλη πλειονότητα των δημοσίων λειτουργών, μπορούμε να καταφέρουμε άθλους, γιατί περί άθλου πρόκειται αυτό το οποίο έγινε στις 26 Μαϊου.

Θέλω να σας ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά για τη συνεργασία. Θέλω με αυτή την ευκαιρία να ευχαριστήσω και όλα τα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου μας, από τους Γενικούς Διευθυντές μέχρι και τον τελευταίο εργαζόμενο σε αυτό το Υπουργείο, γιατί πραγματικά έδωσαν όλο τους το είναι, έκαναν κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε η δουλειά την οποία είχαμε αναλάβει, μια δουλειά απαιτητική, να έρθει σε πέρας.

Κλείνοντας να ευχαριστήσω τον Κώστα Πουλάκη. Χωρίς αυτόν πολλά δεν θα είχαν γίνει και σίγουρα όχι εκλογές και να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου.

Α. ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ:

Βαθύτατα εκτιμώ τη συγκίνηση του Υπουργού. Βαθύτατα. Τον ευχαριστώ για τα καλά του λόγια. Όπως και τα άλλα μέλη της πολιτικής ηγεσίας, τα στελέχη που συμπαρίστανται σε αυτή τη στιγμή που κλήθηκα να αναλάβω για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο το Υπουργείο Εσωτερικών.

Δέχτηκα με ευχαρίστηση την πρόταση του Πρωθυπουργού να καλύψω - γι’ αυτό ορκίστηκα - κατά θεσμική επιταγή τη θέση του υπηρεσιακού Υπουργού Εσωτερικών, ενόψει των εθνικών εκλογών. Συναφώς, να αντιμετωπιστούν και τα κατεπείγοντα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν σε αυτό το χρονικό διάστημα.     Οι εκλογές, οι αυτοδιοικητικές, περιφερειακές, πρωτίστως δε οι ευρωεκλογές, κατά γενική ομολογία διεξήχθησαν άψογα και ανήκουν τα συγχαρητήρια σε όλη την πολιτική ηγεσία, στα στελέχη και στους υπαλλήλους του Υπουργείου Εσωτερικών.

Αυτό μου δίνει την πίστη βαθιά ότι και οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στην εντέλεια. Τι μένει; Το πρώτιστο και το μέγιστο: oι Ελληνίδες και οι Έλληνες, όσες και όσοι ψηφίζουν, να προσέλθουν στις κάλπες, γιατί στο νέο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται από τον Αύγουστο του 2018 έως σήμερα, δοκιμάζονται κόμματα και προγράμματα και καλούνται όλες και όλοι να τα κρίνουν και να αποφασίσουν, γιατί παρά το γεγονός ότι υπάρχουν δικαιολογημένες ενστάσεις ή ενδεχομένως και υπερβολές ως προς την ποιότητα λειτουργίας του δημοκρατικού μας συστήματος. Ας το αντιληφθούμε. Αυτό είναι και οφείλουμε να το βελτιώσουμε και να το υπερασπιστούμε. Ή με άλλα λόγια, εθνικές εκλογές σημαίνουν η ώρα των πολιτών.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Την αύξηση του προϋπολογισμού για το Πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» στα 270 εκατ. ευρώ το 2019-2020, από 234 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι, ανακοίνωσαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης και η Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, παρουσία του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΕΤΑΑ, Θεόδωρου Γκοτσόπουλου.

Επιπλέον, οι δύο Υπουργοί ανακοίνωσαν ότι αλλάζει η διαδικασία, καθώς φέτος θα πραγματοποιηθεί μια και μόνη κατανομή, ώστε έως τις 15 Ιουλίου να οριστικοποιηθούν οι δικαιούχοι των vouchers και να μπορούν οι γονείς να κλείσουν θέση στο σταθμό της επιλογής τους.

Ο κ. Χαρίτσης και η κ. Φωτίου εκτίμησαν ότι θα καλυφθούν περισσότερες από 140.000 θέσεις και τόνισαν ότι στόχος είναι να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις και να μην μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.

Να σημειωθεί ότι το 2015 οι δωρεάν θέσεις ήταν 79.000 και φέτος θα ξεπεράσουν τις 140.000 (αύξηση 80%), ενώ ο προϋπολογισμός του προγράμματος αυξάνεται κατά 50%, από 182 εκατ. ευρώ το 2015 στα 270 εκατ. ευρώ για το 2019-2020.

Ο Υπουργός Εργασίας, Αλέξης Χαρίτσης, δήλωσε:

«Φέτος διασφαλίσαμε το μεγαλύτερο ποσό χρηματοδότησης, ύψους 270 εκ. ευρώ, που έχει δοθεί ποτέ για το πρόγραμμα παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.

Για πρώτη φορά όλα τα παιδιά θα έχουν μια θέση στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς και οι γονείς θα γνωρίζουν έγκαιρα - από τον Ιούλιο - την ένταξη τους στο Πρόγραμμα ώστε να κλείσουν θέση στον σταθμό της επιλογής τους.

Ταυτόχρονα, ως Υπουργείο Εσωτερικών, χρηματοδοτούμε την ανέγερση νέων παιδικών σταθμών και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων, ώστε να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν σε επίπεδο υποδομών για την ασφαλή φιλοξενία όλων των παιδιών, με βάση τις αυστηρές τεχνικές και κτιριακές προδιαγραφές που θέτει το νέο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης και λειτουργίας τους.

Μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία, υλοποιούμε μια ολοκληρωμένη πολιτική για το παιδί, τη στήριξη των νέων γονιών, αλλά και την αντιμετώπιση του δημογραφικού, της μεγαλύτερης ίσως πρόκλησης και απειλής που αντιμετωπίζουμε μακροπρόθεσμα ως κοινωνία».

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, δήλωσε:

«Φροντίδα μας είναι το παιδί. Μέσα σε 4 χρόνια κρίσης, αυξήσαμε τις δαπάνες για το παιδί από 822 εκατ. ευρώ το 2015 σε 1,4 δισ. ευρώ το 2018 και φέτος αυξάνουμε ακόμα περισσότερο τον προϋπολογισμό για να φτάσουμε στο 1,5 δισ. ευρώ. Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί είναι μία από τις τέσσερις εμβληματικές μας δράσεις για το παιδί. Το επίδομα τέκνου από 650 εκατ. ευρώ το φτάσαμε 1,1 δισ. ευρώ πέρυσι. Από τα 153.000 σχολικά γεύματα καθημερινά που δίνουμε φέτος, θα τα αυξήσουμε σε 200.000 τη νέα σχολική περίοδο. Τέλος, με τον νόμο για την αναδοχή και την υιοθεσία βγάζουμε τα παιδιά από τα ιδρύματα».

Aκολουθούν οι εισαγωγικές τοποθετήσεις του κ. Χαρίτση, της κ. Φωτίου και του κ. Γκοτσόπουλου:

Σημεία τοποθέτησης Αλέξη Χαρίτση:

Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής

Από το 2015 το Πρόγραμμα ενισχύεται διαρκώς ώστε να μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες. Ταυτόχρονα, η χρηματοδότησή του περνά σταδιακά από τους ευρωπαϊκούς πόρους στον κρατικό προϋπολογισμό και εντάσσεται πλέον στους μόνιμους θεσμούς του κοινωνικού κράτους. Πιο συγκεκριμένα:

Ø Το 2014 είχαν δοθεί μόλις 79.400 voucher από το Πρόγραμμα, ενώ το 2018 δόθηκαν 127.700 vouchers. Είχαμε δηλεδή σχεδόν διπλασιασμό.

Ø Φέτος, θα ικανοποιηθούν όλες οι ΑΙΤΗΣΕΙΣ που πληρούν τις προϋποθέσεις Θα καλύψουμε δηλαδή όλη τη ζήτηση με μία ΟΡΙΣΤΙΚΗ κατανομή, ώστε οι γονείς να γνωρίζουν εξαρχής τα οριστικά αποτελέσματα και εάν δικαιούνται voucher, για να έχουν έτσι την ευκαιρία να κλείσουν θέση στον σταθμό της επιλογής τους, που συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Ø Έχουμε δηλαδή ΜΙΑ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ που θα γίνει μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Όχι μία κατανομή το καλοκαίρι και μία τον Σεπτέμβριο.

Ø Φέτος διασφαλίσαμε 270 εκατ. ευρώ για τη χρονιά 2019-2020, εξασφαλίζοντας έξτρα ποσό από τον τακτικό προϋπολογισμό, όταν πέρσι δόθηκαν συνολικά 234 εκ. ευρώ. Έχουμε δηλαδή αύξηση κατά 36 εκ. ευρώ ή 16%.

Ø Μάλιστα, τα 137 εκ. ευρώ από αυτά, δηλαδή το 67%, είναι αποκλειστικά από εθνικούς πόρους.

Ø Παράλληλα μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος», χρηματοδοτούμε την ανέγερση νέων παιδικών σταθμών, συμβάλλοντας ώστε όλα τα παιδιά να έχουν μια θέση σε παιδικούς σταθμούς.

Επιπλέον

ü Από όταν ανέλαβε η Κυβέρνηση αυτή, όλοι οι εργαζόμενοι των δομών αυτών, πληρώνονται στην ώρα τους, ενώ μέχρι τότε υπήρχαν μεγάλες καθυστερήσεις. Επίσης, εντάξαμε στους δικαιούχους του προγράμματος της Εναρμόνισης και τις άνεργες γυναίκες, που μέχρι τότε ήταν μόνο οι εργαζόμενες.

ü Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, φέτος απελευθερώθηκαν 9.000 θέσεις για να διατεθούν σε βρέφη και παιδιά που φιλοξενούνται στους βρεφικούς, Β/Ν και παιδικούς σταθμούς.

ü Μάλιστα με την επέκταση της εφαρμογής του νόμου τη νέα χρονιά περιμένουμε να απελευθερωθούν άλλες 9.000 θέσεις.

ü Παράλληλα, βάσει της πρόσκλησης του Υπουργείου Εργασίας για την ίδρυση νέων τμημάτων βρεφικής, παιδικής και βρεφονηπιακής φροντίδας, επιπλέον 3000 θέσεις δημιουργήθηκαν στους σταθμούς αυτούς.

Ταυτόχρονα

Δημιουργήσαμε για πρώτη φορά ένα θεσμικό πλαίσιο άδειας και λειτουργίας των δημοτικών βρεφικών, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών βάσει τεχνικών προδιαγραφών και όρων καταλληλότητας, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό τους, για την απρόσκοπτη λειτουργία τους και την ασφαλή φιλοξενία των παιδιών.

Για να εναρμονιστούν έγκαιρα στις απαιτήσεις του νέου ΠΔ, δημιουργήσαμε στο ΥΠΕΣ ειδικό πρόγραμμα ύψους 95 εκ. ευρώ που χρηματοδοτεί τους δήμους με ποσό έως και 50.000 ευρώ ανά σταθμό. Μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί οι αιτήσεις 103 δήμων για 495 σταθμούς, ύψους 24 εκ ευρώ. Και έπεται η συνέχεια με την πρόσκληση να έχει πάρει προθεσμία μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Ακόμη, εκπονήσαμε νέο Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας των Δημοτικών σταθμών ώστε να ανταποκρίνονται πλήρως στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και απαιτήσεις, με περισσότερο διάφανο και δίκαιο τρόπο.

Επιπλέον, στο θέμα της Μεταφοράς Μαθητών από και προς τα σχολεία από τις Περιφέρειες εκδώσαμε σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία (Παιδείας, Υποδομών και Μεταφορών) νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, για μεγαλύτερη διαφάνεια, ευελιξία και καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων.

Ενώ, δημιουργήσαμε και ένα ευέλικτο Δυναμικό Σύστημα Αγορών για την ανάθεση των υπηρεσιών μεταφοράς μαθητών, ώστε οι διαγωνισμοί να γίνονται έγκαιρα, με διαφάνεια και με σημαντική εξοικονόμηση πόρων.

Τέλος, πριν μερικές βδομάδες ξεκινήσαμε ένα νέο πρόγραμμα ύψους 35 εκ. ευρώ – πάλι από τον ΦιλόΔημο – για την κατασκευή ράμπας πρόσβασης και χώρων υγιεινής για ΑμεΑ σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Ένα πρόγραμμα απολύτως αναγκαίο καθώς περισσότερα από 7.300 σχολεία της (7.361 για την ακρίβεια) δεν διαθέτουν ράμπα για να εισέλθει αναπηρικό αμαξίδιο και περισσότερα από 9.900 ( 9.917) δεν έχουν χώρους υγιεινής για ΑμεΑ.

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη πολιτική για το παιδί που μεριμνά για τη δημιουργία νέων και σύγχρονων προσχολικών και σχολικών υποδομών, την εκπόνηση σύγχρονων κανόνων και προδιαγραφών λειτουργίας τους αλλά και για την άρση των αποκλεισμών σε βάρος ολόκληρων κοινωνικών ομάδων συμπολιτών μας (ΑμεΑ). Και φυσικά παρέχει όλα τα αναγκαία μέσα, τους πόρους και την τεχνική υποστήριξη στους δήμους για να τη φέρουν σε πέρας.

ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ - ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝ. ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ»

→ Φροντίδα μας είναι το παιδί. Μέσα σε 4 χρόνια κρίσης αυξήσαμε τις δαπάνες για το παιδί από 822 εκατ. ευρώ το 2015 σε 1,4 δις. ευρώ το 2018 και φέτος αυξάνουμε ακόμα περισσότερο τον προϋπολογισμό για να φτάσουμε στο 1,5 δις. ευρώ.

→ Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί που συζητάμε σήμερα είναι μία από τις τέσσερις εμβληματικές μας δράσειςς για το παιδί. Δηλαδή, το επίδομα τέκνου από 650 εκατ. ευρώ το φτάσαμε 1,1 δις. ευρώ. πέρυσι και συνεχίζουμε, ενώ στο 1.400.000 παιδιά προσθέσαμε επιπλέον άλλα 150.000. Από τα 153.000 σχολικά γεύματα καθημερινά που δώσαμε φέτος, θα φτάσουμε την νέα σχολική περίοδο σε 200.000 γεύματα κατά της παιδικής παχυσαρκίας και της φτώχειας. Τέλος με τον νόμο για την αναδοχή και υιοθεσία βγάζουμε τα παιδιά από τα ιδρύματα.

→ Με αυτές τις δράσεις και τη δωρεάν είσοδο σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για τα φτωχά παιδιά και τα παιδιά άνεργων μητέρων καταφέραμε να ρίξουμε την παιδική φτώχεια στα προ κρίσης επίπεδα που βεβαίως ήταν πολύ υψηλή. Γιατί ακόμα και τις εποχές της ανάπτυξης και της ευμάρειας περίπου 1 στα 4 παιδιά ήταν σε κίνδυνο παιδικής φτώχειας.

→ Για δωρεάν είσοδο στους βρεφονηπιακούς κυρίαρχη δράση κατά του δημογραφικού αυξήσαμε τα κονδύλια από 182 εκατ. ευρώ που βρήκαμε το 2015 σε 270 εκατ. ευρώ φέτος, αύξηση 50% και τα παιδιά που δωρεάν παίρνουμε από 79.000 σε 140.000 περίπου, αύξηση περίπου 80% .

→ Το πρόβλημα όμως είναι η επάρκεια θέσεων για την φιλοξενία των παιδιών που παίρνουν vouchers, κυρίως δε η επάρκεια στους δημοτικούς σταθμούς, που είναι η δημόσια παροχή στην προστασία του παιδιού.

→ Έχουμε κάνει μια λεπτομερή χαρτογράφηση της κατάστασης προσφοράς θέσεων από τους δήμους και τα συμπεράσματα είναι ότι:

33 δήμοι έχουν πλεόνασμα θέσεων, 0-100% δηλαδή καλύπτουν με τις διατιθέμενες θέσεις τον αριθμό τν voucher που δίνονται

83 δήμοι έχουν απόκλιση, δηλαδή προσφέρουν 100-200% λιγότερες θέσεις στο πρόγραμμα.

48 δήμοι έχουν διπλάσια και επιπλέον ζήτηση από τις προσφερόμενες θέσεις

→ 161 Δήμοι δεν έχουν καθόλου βρεφικούς σταθμούς και στην περίπτωση αυτή δεν καταγράφεται το πρόβλημα, γιατί οι μητέρες δεν υποβάλλουν αίτηση. Tο 2018 ψηφίσαμε νόμο και στη συνέχεια εκδώσαμε όλη την απαραίτητη δευτερεύουσα νομοθεσία ώστε να δοθεί στους Δήμους η δυνατότητα να ιδρύσουν νέα τμήματα βρεφικών και παιδικών σταθμών για να προσφέρουν τις θέσεις αυτές στο πρόγραμμα και να μειωθούν οι αποκλίσεις. Το ποσό που εξασφαλίσαμε για το πρόγραμμα αυτό μέσω του τακτικού π/υ του Υπ. Εργασίας, Κοιν. Ασφάλισης και Κοιν. Αλληλεγγύης είναι 15 εκατ. ευρώ.

 → Μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει αιτήματα 129 δήμοι, πολλοί από αυτούς έχουν λάβει τα ποσά της χρηματοδότησης που αντιστοιχούν στις εργασίες που έχουν κάνει για διαμόρφωση χώρων και εξοπλισμό. Οι θέσεις που δημιουργούνται με βάση αυτές τις αιτήσεις είναι περί τις 2.500. Στο πρόγραμμα αυτό με νέα ΚΥΑ που πρόκειται πολύ σύντομα να εκδοθεί θα δοθεί παράταση μέχρι τέλος του 2019 ώστε και δήμοι που δεν είχαν προλάβει να βρουν κατάλληλους χώρους και να υποβάλουν αίτημα να μπορέσουν να το κάνουν μέχρι το τέλος της χρονιάς.

→ Ελπίζουμε ότι οι δήμοι θα αγκαλιάσουν τη μεγάλη αυτή προσπάθεια που κάνουμε και θα αυξήσουν στο μεγαλύτερο βαθμό των δυνατοτήτων τους τις θέσεις που διαθέτουν για το πρόγραμμα. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στους δήμους που θα εφαρμόσουν φέτος την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, 9.000 περίπου θέσεις θα απελευθερωθούν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς από τα τετράχρονα που θα ενταχθούν πλέον στα νηπιαγωγεία, σε όφελος μικρότερων ηλικιών, μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα καλυφθούν οι ανάγκες όλων των παιδιών που θα πάρουν voucher.

Θ. ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΕΤΑΑ- ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ

Εκτός από αυτά όμως τα νούμερα που ήδη σας ανέφεραν οι Υπουργοί, εγώ θέλω να προσθέσω ότι το πρόγραμμα πια έχει αποκτήσει μια αξιοπιστία και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι από το 2014 έχουμε μια αύξηση 1.200 περίπου δομών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Από 3.400 δομές, δηλαδή βρεφονηπιακούς σταθμούς που ήταν ενταγμένοι στο πρόγραμμα το 2015, τώρα έχουμε 4.700. Αυτή η αύξηση των δομών η οποία συνεχίζεται οφείλεται στο γεγονός ότι όλο και μεγαλύτερος αριθμός δημοτικών, αλλά κυρίως ιδιωτικών σταθμών συμμετέχει στο πρόγραμμα και επαναλαμβάνω ότι αυτό είναι στοιχείο της αξιοπιστίας, δεδομένου ότι όπως προηγούμενα σωστά αναφέρθηκε, υπάρχει μια κανονικότητα στην υλοποίηση του προγράμματος, όλοι πληρώνονται στο τέλος του μηνός κανονικά, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

Το δεύτερο που θέλω να πω εγώ είναι ότι το γεγονός ότι δώσαμε φέτος 65 επιπλέον εκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, σηματοδοτεί και την απόφαση της ελληνικής πολιτείας, της κυβέρνησης, αυτό το πρόγραμμα να συνεχιστεί να αυξάνονται κάθε χρόνο τα παιδιά, να αυξάνονται οι πιστώσεις και όταν στο νέο ΕΣΠΑ πιθανώς δεν θα υπάρχει συγχρηματοδοτούμενο αυτό το πρόγραμμα, η ελληνική πολιτεία να αναλάβει υπεύθυνα την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

Πιστεύω ότι είναι μια πάρα πολύ θετική εξέλιξη, αλλάζει όλο το τοπίο στο θέμα της προνηπιακής ηλικίας και νομίζω ότι πάμε πια σε εξελίξεις πάρα πολύ θετικές, οι οποίες θα συνεχιστούν και την επόμενη χρονιά στο βαθμό βεβαίως που έχουμε όλη τη βούληση και τη θέληση να συνεχίσουμε αυτό το πρόγραμμα.

Εγώ σαν ΕΕΤΑΑ ήθελα να πω και επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά ότι είμαστε ευτυχείς γι’ αυτή την εξέλιξη. Να προσθέσω σε αυτά που είπε η κυρία Φωτίου, ότι πέραν των θέσεων που χρηματοδοτεί με το πρόγραμμα των 15 εκατομμυρίων, γίνονται σταθμοί από όλες τις περιφέρειες. Για την Περιφέρεια Αττικής θέλω να κάνω μια αναφορά. Ήδη χρηματοδοτεί 30 βρεφονηπιακούς σταθμούς, δυναμικότητας 1.500 θέσεων, οι οποίοι από φέτος και τα δυο προσεχή χρόνια θα τεθούν σε λειτουργία.

Ευχαριστώ πολύ και επαναλαμβάνω και πάλι ότι εύχομαι αυτή η διαδικασία να εξελιχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προσεχή χρόνια. Εμείς σαν ΕΕΤΑΑ είμαστε ευτυχείς γι’ αυτό.

Με χθεσινή μου δήλωση, κάλεσα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τοποθετηθεί με σαφήνεια, αποδοκιμάζοντας χωρίς περιστροφές τους φαιδρούς ισχυρισμούς του Γραμματέα του κόμματός του περί δήθεν «σχεδιασμών αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος».

Αντ’ αυτού, οι απαράδεκτες δηλώσεις Αυγενάκη, όχι μόνο δεν έχουν ανασκευαστεί μέχρι τώρα από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά τροφοδοτήθηκαν και από τη σημερινή, ακροδεξιάς κοπής, συνωμοσιολογία του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου κ. Τζαβάρα, που εμπλέκει πλέον ρητά ακόμα και τις υπηρεσίες του ΥΠΕΣ.

Εάν και σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν σταθεί στο ύψος που επιβάλλει ο θεσμικός του ρόλος και δεν αποδοκιμάσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τους άθλιους αυτούς ισχυρισμούς, θα είναι πια φανερό ότι η ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνει ακόμα και σχεδιασμούς πρόκλησης τεχνητής πολιτικής ανωμαλίας. Αντίστοιχοι σχεδιασμοί αντιμετωπίζονται με τη θεσμική εγρήγορση κάθε δημοκράτη, αλλά, αν χρειαστεί, και με προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Καλώ πλέον όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας να πάρουν θέση και να διαφυλάξουν με κάθε τρόπο την ομαλότητα του πολιτικού κλίματος και το κύρος της ύψιστης δημοκρατικής διαδικασίας.

Αλέξης Χαρίτσης

Υπουργός Εσωτερικών

Επιχορηγήσεις ύψους 4.111.585,00 ευρώ σε 22 Δήμους της χώρας, εγκρίθηκαν με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, για την  αναβάθμιση 91 δημοτικών παιδικών, βρεφονηπιακών και βρεφικών σταθμών και την εναρμόνισή  τους στις τεχνικές και κτιριακές προδιαγραφές, που θέτει για πρώτη φορά το νέο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης και λειτουργίας τους.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, έχοντας ως πρώτο μέλημά του τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος φιλοξενίας για τα βρέφη και τα παιδιά και τη διαρκή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους γονείς, ενεργοποίησε τον Ιούνιο του 2018 τη σχετική Πρόσκληση προς όλους τους δήμους της χώρας, συνολικού προϋπολογισμού 95 εκατ. ευρώ. Μέχρι σήμερα, έχουν εγκριθεί επιχορηγήσεις ύψους 23,6 εκατ. ευρώ σε 103 δήμους για την αναβάθμιση 495 δημοτικών σταθμών.

Λόγω του μεγάλου αριθμού αιτημάτων από δήμους της χώρας για ένταξή τους στην Πρόσκληση, η προθεσμία υποβολής αιτημάτων, παρατείνεται μέχρι την 30η Ιουνίου 2019.

Ακολουθεί ο σχετικός πίνακας:

Δήμος

Νομός

Σύνολο

Ποσό σε ευρώ

ΘΕΡΜΟΥ

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

1

50.000

ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

9

418.871

ΣΠΑΤΩΝ-ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ

ΑΤΤΙΚΗΣ

2

100.000

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

ΑΤΤΙΚΗΣ

5

247.060

Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ - Ν. ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ

ΑΤΤΙΚΗΣ

1

50.000

ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ

ΑΤΤΙΚΗΣ

5

200.000

ΑΙΓΙΝΑΣ

ΑΤΤΙΚΗΣ

1

50.000

ΠΑΤΡΕΩΝ

ΑΧΑΪΑΣ

1

50.000

ΔΡΑΜΑΣ

ΔΡΑΜΑΣ

9

450.000

ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

ΔΡΑΜΑΣ

2

99.998

ΣΟΥΦΛΙΟΥ

ΕΒΡΟΥ

3

150.000

ΖΑΧΑΡΩΣ

ΗΛΕΙΑΣ

1

24.000

ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

3

149.840

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

7

215.104

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

1

50.000

ΣΕΡΒΙΩΝ-ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

ΚΟΖΑΝΗΣ

5

157.800

ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

ΛΑΡΙΣΑΣ

24

1.200.000

ΦΑΡΣΑΛΩΝ

ΛΑΡΙΣΑΣ

2

100.000

ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ

ΛΑΣΙΘΙΟΥ

1

50.000

ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΛΕΥΚΑΔΑΣ

4

175.912

ΕΔΕΣΣΑΣ

ΠΕΛΛΑΣ

1

50.000

ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ

ΣΕΡΡΩΝ

3

73.000

Σύνολο

91

4.111.585

 

Υπό την προεδρία του Υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για τις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων, καθώς και ζητήματα που αφορούν τους όρους, τις προϋποθέσεις και τον χρόνο τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής προβολής των κομμάτων, συνασπισμών κομμάτων και πολιτικών κινήσεων.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο κ. Χαρίτσης δήλωσε:

«Έγινε μία διεξοδική συζήτηση κατά την οποία ακούστηκαν οι παρατηρήσεις κάθε πλευράς και ευελπιστούμε να έχουμε μία καλή συνεργασία με όλα τα κόμματα. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την κατανομή του ραδιοτηλεοπτικού χρόνου των κομμάτων στη δημόσια και την ιδιωτική ραδιοτηλεόραση, ενώ θα ανακοινωθούν και μέτρα για τη διευκόλυνση της μετακίνησης των εκλογέων και των δικαστικών αντιπροσώπων.

Η ταυτόχρονη διεξαγωγή των ευρωπαϊκών, των περιφερειακών, των δημοτικών και των κοινοτικών εκλογών αποτελεί μία σύνθετη διαδικασία, την οποία καλείται να διαχειριστεί για πρώτη φορά το Υπουργείο Εσωτερικών. Η συστηματική προετοιμασία όμως που έχει γίνει, αλλά και η εμπειρία και η ικανότητα των στελεχών του υπουργείου μας, εγγυώνται την ομαλή διεξαγωγή και το αδιάβλητο των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων. Είμαι βέβαιος ότι θα κερδίσουμε και αυτό το δύσκολο στοίχημα».

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν ο Γ.Γ του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, ο Γ.Γ Ενημέρωσης Χρήστος Σίμος, καθώς επίσης ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (ΕΣΡ) κ.κ Αθανάσιος Κουτρουμάνος και Ροδόλφος Μορώνης.

Η Διακομματική Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου σε ημερομηνία που θα καθοριστεί τις επόμενες μέρες.

Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, εγκρίθηκε η κατανομή ποσού ύψους 16.910.000,00 ευρώ σε Δήμους της Χώρας, αποκλειστικά για την κάλυψη δράσεων αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, με χρέωση του λογαριασμού του υπουργείου Εσωτερικών «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων», που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Το εν λόγω ποσό μπορεί να αξιοποιηθεί από τους Δήμους, για τη χρηματοδότηση Προγραμμάτων προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης, με σκοπό την άμβλυνση των κινδύνων, σε περιοχές ιδιαίτερης προστασίας, αλλά και για την απομάκρυνση των υπολειμμάτων καθαρισμού της βλάστησης που ενεργείται για τους ίδιους λόγους από ιδιοκτήτες σε περιβάλλοντες χώρους κατοικιών και εκτάσεις.

Επίσης, μπορούν να χρηματοδοτηθούν έργα προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης κυρίως στη ζώνη μίξης δασών – πόλεων και οικισμών για λόγους αντιπυρικής προστασίας των πολεοδομικών συγκροτημάτων αλλά και τη συντήρηση και βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου.

Τέλος, ενισχύεται η εθελοντική δράση, ενώ παράλληλα καλύπτονται οι ανάγκες που προκύπτουν από την έλλειψη σε εξοπλισμό, λειτουργικά έξοδα και την κάλυψη δαπανών μίσθωσης οχημάτων για την ενίσχυση του έργου της καταστολής ή της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.

Ακολουθεί ο Πίνακας κατανομής ανά δήμο των εν λόγω ποσών.

         

31

50102

ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

144.000,00

32

50106

ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

44.000,00

33

50105

ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

61.000,00

34

50110

ΘΕΡΜΟΥ

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

20.000,00

35

50117

ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

48.900,00

36

50118

ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

78.000,00

37

50109

ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

43.000,00

 

 

 

Σύνολο - ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

438.900,00

 

Σελίδα 1 από 4

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία