Αγγελίες    Επικοινωνία

Υπεγράφη σήμερα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, η Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά στον καθορισμό των προϋποθέσεων και της διαδικασίας χρηματοδότησης δήμων και συνδέσμων δήμων για τη λειτουργία καταφυγίων και ιατρείων αδέσποτων ζώων συντροφιάς και στην υλοποίηση των ενεργειών διαχείρισής τους.

Ειδικότερα, ορίζεται η επιλεξιμότητα των δαπανών, οι προϋποθέσεις χαρακτηρισμού ενός φορέα ως δυνητικού δικαιούχου της χρηματοδότησης, τα δικαιολογητικά καθώς και η διαδικασία υποβολής και ελέγχου της αίτησης χρηματοδότησης.

Για το έτος 2019 εξασφαλίστηκε ήδη πίστωση ύψους 600.000 ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Προκειμένου να επισπευθεί η χρηματοδότηση των δήμων και των συνδέσμων δήμων απλουστεύεται η διαδικασία με τη χρονική διάρκεια της εν λόγω κοινής υπουργικής απόφασης να αυξάνεται για πρώτη φορά, περιλαμβάνοντας τα έτη 2019, 2020 και 2021.

Με την απόφαση αυτή, το ΥπΑΑΤ και η Κυβέρνηση αποδεικνύουν έμπρακτα τη φροντίδα τους για τα αδέσποτα ζώα και την καλή διαβίωσή τους, όπως κάθε χρόνο από το 2016 και μετά. Με τέτοιες πρωτοβουλίες φαίνεται η διαφορά στο κοινωνικό πρόσωπο της διακυβέρνησης μιας χώρας.

Μια μεγάλη ευκαιρία για τον Δήμο μας: Δημοσιεύτηκε, προχτές 3 Ιουνίου, από το υπουργείο Εσωτερικών ένα πρόγραμμα (Φιλόδημος ΙΙ) που αφορά άμεσα την πόλη μας. Ένα χρηματοδοτικό εργαλείο ( «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμός εγκαταστάσεων ΚΑΤΑΦΥΓΙΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ζώων συντροφιάς» ) που δίνει τη δυνατότητα σε όποιον Δήμο υποβάλει αίτηση, να του δοθεί χρηματοδότηση έως και 300 χιλιάδες ευρώ (συν ΦΠΑ) για να κατασκευάσει καταφύγιο. Ποσό ικανοποιητικό για τη δημιουργία ενός σύγχρονου χώρου για τους τετράποδους φίλους, που να πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για αδειοδότηση.

Η πόλη έχει συνέχεια. Μπορεί η υπάρχουσα δημοτική αρχή να παραδίδει στις 31 Αυγούστου και η επόμενη να αναλαμβάνει 1 Σεπτεμβρίου όμως το πρόγραμμα για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς "τρέχει" ήδη από τις 4 Ιουνίου και η πρόσκληση υποβολής λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Τα χρήματα του προγράμματος -όπως φαίνεται- δεν φτάνουν για όλους τους Δήμους της χώρας, επομένως παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η προτεραιότητα και η ετοιμότητα. Αυτό σημαίνει ότι η νυν δημοτική αρχή πρέπει από τώρα να ξεκινήσει να εργάζεται για την κατάρτιση του φακέλου με τα δικαιολογητικά και ο κ. Λύρος να δώσει τον τόνο για τον τρόπο με τον οποίο οι αιρετοί θα δουλέψουν, μαζί με την αρωγή των πολιτών, ώστε να καταφέρουμε να πάρουμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα και να βάλουμε τις βάσεις για να λύσουμε ένα μακροχρόνιο ζήτημα που αναγνωρίζουμε όλοι ότι ταλανίζει την πόλη μας χρόνια τώρα.

Δείτε εδώ την πρόσκληση υποβολής και τις προϋποθέσεις: https://bit.ly/2WQFOpN

Εκ του συνδυασμού

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Ο Υπουργός Εσωτερικών, με νέα πρόσκληση μέσω του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ καλεί τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα να υποβάλλουν προτάσεις για κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμό εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος 20 εκατ. ευρώ, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων έως 31/12/2019. Οι αναλυτικές δράσεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα αφορούν την εκ θεμελίων κατασκευή, διαμόρφωση, προσθήκη νέων κτηριακών εγκαταστάσεων, μόνωση κτηρίων, ιατρεία μικρών ζώων, κατάλληλες υποδομές αποχέτευσης, μόνιμος εξοπλισμός, ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων χώρων, καθώς και παροχή πόσιμου νερού και ηλεκτρικού ρεύματος.

Ανώτατο ποσό χρηματοδότησης ανά δήμο 300.000 ευρώ.

Ώρα λοιπόν για δράση, ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος. Καιρός να γίνει κάτι και στην πόλη μας, ολοκληρωμένο και όχι αποσπασματικό. Ο δήμος και οι υπηρεσίες του οφείλουν άμεσα να ενεργοποιηθούν.     

Πάνος Παπαδόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος

Ο Σύλλογος προστασίας ζώων Ι.Π. Μεσολογγίου «Ελπίδα» σάς ενημερώνει ότι ξεκίνησαν οι στειρώσεις αδέσποτων ζώων συντροφιάς για το έτος 2019. Οι αναθέσεις έγιναν ως εξής:

Για τον δήμο Μεσολογγίου ο κ. Αλέξανδρος Παπανικολάου, για το Αιτωλικό, Σταμνά, Κεφαλοβρυσο,ο κ. Αναστάσιος Τσαμαδιάς, για το δήμο Οινιαδών ο κ. Δημήτριος Παπανικολάου. Παρακαλούμε τους πολίτες να βοηθήσουν όσο μπορούν εφόσον γνωρίζουν, φροντίζουν κάποιο αδέσποτο στην γειτονιά τους. Μπορούν να απευθυνθούν και στους κτηνιάτρους.

Η Πρόεδρος                                               Η Γεν. γραμματέας

 

Πηνελόπη Μόκα                                        Σοφία Καραμούζα

Στις 3/5/2019 έξι αδέσποτα που βρίσκονταν στο ΤΕΙ Μεσολογγίου και φροντίζονταν από φοιτητές του Ιδρύματος έβρεθησαν νεκρά από τους φύλακες.

Η γνωμάτευση του κ.Αλέξανδρου Παπανικολάου είναι δηλητηρίαση από φόλα. Τα υπόλοιπα που γλύτωσαν 4 τον αριθμό προσπαθήσαμε να τα πιάσουμε και να μεταφερθούν σε ασφαλή χώρο. Από αυτά καταφέραμε να πιάσουμε το ένα το οποίο απομακρύνθηκε. Τις επόμενες ημέρες θα φροντίσουμε για την απομάκρυνση των υπολοίπων εφόσον ξεπεράσουν τον φόβο τους και μας εμπιστευθούν. Αγνοούνται αλλά τέσσερα. Δυστυχώς, ο χώρος του ΤΕΙ Μεσολογγίου εκτός από χώρος εγκατάλειψης από περαστικούς κατάντησε και χώρος εξόντωσης τους παρ' όλες τις φιλότιμες προσπάθειες των φοιτητών που τα φρόντιζαν. Κάθε τέτοια πράξη είναι καταδικαστέα. Το πρόβλημα μεγάλο και χρειάζεται άμεσες και σωστές λύσεις.

Να σημειωθεί ότι έγινε καταγγελία στο ΑΤ Μεσολογγίου συνοδευόμενη με την ιατρική γνωμάτευση του κτηνιάτρου κ Αλέξανδρου Παπανικολάου ο οποίος μετέβη στον χώρο του ΤΕΙ και διαπίστωσε την αιτία του θανάτου των ζώων.

Σύλλογος προστασίας ζώων Ι.Π Μεσολογγίου

Ένα αδέσποτο Πιτ – Μπουλ κυκλοφορεί στο Μεσολόγγι εδώ και λίγο καιρό και αποτελεί φόβο για τους περαστικούς και κυρίως τα παιδιά.

Δεν είναι επιθετικό, ωστόσο και μόνο στην θέα του όλοι τρομοκρατούνται. Κάποιες πληροφορίες λένε ότι άνηκε σε οικογένεια Ρομά που το εγκατέλειψε. Ζητώντας πληροφορίες, σχετικά με την συμπεριφορά ενός τέτοιου ζώου, από τον κτηνίατρο Στάθη Πατσουράκη, τονίζει ότι δεν επιτίθεται, αλλά και κανείς δεν μπορεί να εφησυχάζει αφού όταν ένα ζώο ανεξαρτητοποιείται και δεν συμβιώνει με ανθρώπους τροποποιείται και η συμπεριφορά του. Δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει πως θα αντιδράσει ένα αδέσποτο όταν αισθανθεί απειλή, αν δεχθεί επίθεση ή αν θελήσει να κυνηγήσει έναν ποδηλάτη.

Αν είναι μικρόσωμο δεν προκαλεί ιδιαίτερο φόβο, αν είναι όμως ένα ζώο των 30 κιλών τότε αποτελεί σοβαρή απειλή, αν για οποιοδήποτε λόγο αποφασίσει να επιτεθεί σε έναν άνθρωπο.

Αυτό φυσικά δεν μπορεί να καταλογιστεί στο ζώο αλλά σε εκείνους που το εγκατέλειψαν και στον δήμο που δεν έχει φροντίσει ακόμα για την σωστή διαχείριση του θέματος.

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

Σελίδα 1 από 22

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία