Αγγελίες    Επικοινωνία

Ο Δήμος Αγρινίου για την ανασύσταση των μελών της Πενταμελούς Επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς1, καλεί:

Α) τις φιλοζωικές οργανώσεις που εδρεύουν στο Δήμο ή στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας και επιθυμούν να συμμετέχουν στην επιτροπή, να προσκομίσουν στο Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής της Δ/νσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης (Διεύθυνση: Τσιτσιμελή και Ε.Ο. Αγρίνιο 30131, τηλ.: 26413 63452, 63538) μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου τα κάτωθι απαραίτητα νομιμοποιητικά τους έγγραφα (σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα):

  • Επικυρωμένο αντίγραφο καταστατικού του συλλόγου καθώς και μεταγενέστερες τροποποιήσεις.
  • Απόφαση Πρωτοδικείου με την οποία αναγνωρίστηκε το καταστατικό.
  • Αντίγραφο πρακτικού αρχαιρεσιών όπου φαίνεται η νόμιμη εκλογή Δ.Σ.
  • Πίνακας μελών του Δ.Σ.

και

Β) τους εκπαιδευτές σκύλων, που εδρεύουν στο Δήμο ή στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας και επιθυμούν να συμμετέχουν στην επιτροπή, να επικοινωνήσουν με το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής της Δ/νσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης (Διεύθυνση: Τσιτσιμελή και Ε.Ο. Αγρίνιο 30131, τηλ.: 26413 63452, 63538) μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου 2019.

 1Σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 4039/12 (ΦΕΚ 15 Α/2-2-2012) «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 46, παρ. 6, του Ν. 4235/2014 (ΦΕΚ 32Α/11-2-2014): ‘Σε κάθε Δήμο συγκροτείται με απόφαση του Δημάρχου πενταμελής επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τα δύο μέλη της οποίας ορίζονται από τα φιλοζωικά σωματεία και τις ενώσεις που λειτουργούν νόμιμα και που εδρεύουν στο Δήμο ή στην οικεία Περιφερειακή Ενότητα…..’

Στην επιτροπή μετέχουν επίσης:

αα) Ένας (1) κτηνίατρος, που ορίζεται από τον οικείο Δήμο και ο οποίος είναι, κατά προτίμηση, ο υπεύθυνος του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και ελλείψει αυτού άλλος ιδιώτης κτηνίατρος.

ββ) Ένας (1) εκπαιδευτής σκύλων, ο οποίος είναι μέλος νομίμως αναγνωρισμένου επαγγελματικού σωματείου εκπαιδευτών σκύλων και ελλείψει αυτού εκπρόσωπος του οικείου Δήμου.

γγ) Ένας (1) εκπρόσωπος, που ορίζεται από τον οικείο Δήμο, με τον αναπληρωτή του.

Η Προϊσταμένη
Τμήματος Αγροτικής  Παραγωγής
Βασιλική Καραπαπά

Πότε θα κλείσει ο φάκελος «αδέσποτα»;

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 08/08/2019

Την ζοφερή πραγματικότητα του πιο πολυσύχναστου σημείου της πόλης που είναι το Λιμάνι, περιγράφει μέσα σε λίγες γραμμές ο κτηνίατρος, Στάθης Πατσουράκης, με ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, που αφορά στα αδέσποτα.

Με αφορμή ένα περιστατικό που σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες με τουρίστρια που έβγαλε το σκύλο της βόλτα, ο κ. Πατσουράκης, κάνει την διαπίστωση ότι οι επιθέσεις μεμονωμένων ή ομάδων αδέσποτων είναι καθημερινό φαινόμενο στην περιοχή του «τουριστικού» Λιμανιού. Η περιπέτεια της ηλικιωμένης τουρίστριας ξεκίνησε όταν έβγαλε από σκάφος το σκύλο της για βόλτα...

 

"Κάντε κάτι", λένε και οι επιχειρηματίες

Εν τω μεταξύ ένα από τα βασικότερα αιτήματα των επιχειρηματιών του λιμανιού όπως έδειξε το ρεπορτάζ της ΑΙΧΜΗΣ που έγινε πριν από λίγες ημέρες, είναι να γίνει σωστή διαχείριση των αδέσποτων, προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς φόβο στο λιμάνι.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και η ανακοίνωση του Φιλοζωικού Συλλόγου Μεσολογγίου που αναφέρει μεταξύ άλλων ότι...

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 08/08 σε όλα τα περίπτερα του νομού

Kαθημερινή εικόνα στην ευρύτερη περιοχή του ''τουριστικού'' Λιμανιού: Μεμονωμένα ή ομάδες από αδέσποτα να επιτίθενται σε οχήματα, ανθρώπους ή άλλα ζώα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, προχτές Σάββατο απόγευμα, ηλικιωμένη τουρίστρια που έβγαλε από σκάφος το σκύλο της για βόλτα (ατυχώς, χωρίς λουρί-μέγα σφάλμα), βρέθηκε περικυκλωμένη και ακινητοποιημένη στην άκρη της προκυμαίας από αγέλη 12 τουλάχιστον σκύλων, τα οποία εμφανίστηκαν ξαφνικά και ρίχτηκαν προς το μέρος της, στοχεύοντας το ζώο της που ήταν ξένο και ενστικτωδώς, απειλή για αυτά.

Ευτυχώς η γυναίκα δείχνοντας εμπειρία, χειρίστηκε σωστά και ψύχραιμα την κατάσταση, χωρίς αντιδράσεις και κινήσεις πανικού που μπορεί να χειροτέρευαν τα πράγματα, καθότι λόγω απογεύματος και καύσωνα ήταν νεκρή ώρα για το λιμάνι χωρίς να υπάρχει άνθρωπος εκεί κοντά της και με τη συνδρομή και του ...φωτογράφου απέφυγε τα χειρότερα.

Φυσικά δεν έχει όλος ο κόσμος την ίδια άνεση και γνώση χειρισμού τέτοιων καταστάσεων και δεν μπορεί να έχεις την απαίτηση να έχουν όλοι γνώσεις εκπαιδευτή σκύλων για να πάνε απλώς οι ίδιοι ένα περίπατο με ασφάλεια ή να βγάλουν το σκύλο τους βόλτα χωρίς τον κίνδυνο επίθεσης.

Η νέα Δημοτική Αρχή έχει πολλή δουλειά να κάνει στο ζήτημα αυτό και πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους να να λάβουν άμεσα ρεαλιστικές αποφάσεις με βάση όσα προβλέπει ο σχετικός Νόμος (και η ...κοινή λογική) για τη διαχείριση των αδεσπότων, δημιουργία σύγχρονου δημοτικού καταφυγίου, περισυλλογή, στειρώσεις και έλεγχο της διαβίωσης και αναπαραγωγής των δεσποζόμενων.

Πολλά αδέσποτα μπορεί να είναι κοινωνικοποιημένα και φιλικά, αλλά η εικόνα των τόσων περιφερόμενων ή των ταλαίπωρων από πείνα, δίψα και ασθένειες ζώων, δεν προσιδιάζουν σε πολιτισμένη πόλη και χώρα.

Κάθε επίθεση ή γάβγισμα με απειλή επίθεσης δεν σημαίνει ότι θα καταλήξει σε δάγκωμα ανθρώπου ή άλλου ζώου, αλλά ποιος εγγυάται γι αυτό και ποιος μπορεί να προβλέψει -ή να αναλάβει την ευθύνη για- τις συνέπειες από την αντανακλαστική αντίδραση φόβου ενός μη εξοικειωμένου και πανικόβλητου πεζού, ποδηλάτη ή μοτοσυκλετιστή;

Αν θέλουμε να γίνουμε κάποτε σύγχρονη πόλη και να έχουμε σοβαρές απαιτήσεις για τουρισμό και ανάπτυξη χωρίς τις γνωστές αποτρόπαιες εικόνες με ζώα θύματα τροχαίων, δηλητηρίων ή βίας και κακοποίησης.

Ανάρτηση του κτηνιάτρου Στάθη Πατσουράκη στο facebook

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 18/07/2019

Της Βάσως Βήττα
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Στην αναζήτηση χώρου για την δημιουργία καταφυγίου για τα αδέσποτα ζώα βρίσκεται ακόμα ο δήμος Μεσολογγίου.

Προκειμένου ο δήμος να καταθέσει αίτηση χρηματοδότησης στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, για την κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμό εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων, πρέπει πρώτα να έχει βρει τον χώρο. Σε ό,τι αφορά στο κτήμα «Πετούνη», όπου είχε ξεκινήσει μια υποτυπώδης προσπάθεια κατασκευής καταφυγίου, μάλλον ήταν περισσότερο «για τα μάτια του κόσμου»...

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 18/07 σε όλα τα περίπτερα του νομού

Υπεγράφη σήμερα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, η Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά στον καθορισμό των προϋποθέσεων και της διαδικασίας χρηματοδότησης δήμων και συνδέσμων δήμων για τη λειτουργία καταφυγίων και ιατρείων αδέσποτων ζώων συντροφιάς και στην υλοποίηση των ενεργειών διαχείρισής τους.

Ειδικότερα, ορίζεται η επιλεξιμότητα των δαπανών, οι προϋποθέσεις χαρακτηρισμού ενός φορέα ως δυνητικού δικαιούχου της χρηματοδότησης, τα δικαιολογητικά καθώς και η διαδικασία υποβολής και ελέγχου της αίτησης χρηματοδότησης.

Για το έτος 2019 εξασφαλίστηκε ήδη πίστωση ύψους 600.000 ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Προκειμένου να επισπευθεί η χρηματοδότηση των δήμων και των συνδέσμων δήμων απλουστεύεται η διαδικασία με τη χρονική διάρκεια της εν λόγω κοινής υπουργικής απόφασης να αυξάνεται για πρώτη φορά, περιλαμβάνοντας τα έτη 2019, 2020 και 2021.

Με την απόφαση αυτή, το ΥπΑΑΤ και η Κυβέρνηση αποδεικνύουν έμπρακτα τη φροντίδα τους για τα αδέσποτα ζώα και την καλή διαβίωσή τους, όπως κάθε χρόνο από το 2016 και μετά. Με τέτοιες πρωτοβουλίες φαίνεται η διαφορά στο κοινωνικό πρόσωπο της διακυβέρνησης μιας χώρας.

Μια μεγάλη ευκαιρία για τον Δήμο μας: Δημοσιεύτηκε, προχτές 3 Ιουνίου, από το υπουργείο Εσωτερικών ένα πρόγραμμα (Φιλόδημος ΙΙ) που αφορά άμεσα την πόλη μας. Ένα χρηματοδοτικό εργαλείο ( «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμός εγκαταστάσεων ΚΑΤΑΦΥΓΙΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ζώων συντροφιάς» ) που δίνει τη δυνατότητα σε όποιον Δήμο υποβάλει αίτηση, να του δοθεί χρηματοδότηση έως και 300 χιλιάδες ευρώ (συν ΦΠΑ) για να κατασκευάσει καταφύγιο. Ποσό ικανοποιητικό για τη δημιουργία ενός σύγχρονου χώρου για τους τετράποδους φίλους, που να πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για αδειοδότηση.

Η πόλη έχει συνέχεια. Μπορεί η υπάρχουσα δημοτική αρχή να παραδίδει στις 31 Αυγούστου και η επόμενη να αναλαμβάνει 1 Σεπτεμβρίου όμως το πρόγραμμα για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς "τρέχει" ήδη από τις 4 Ιουνίου και η πρόσκληση υποβολής λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Τα χρήματα του προγράμματος -όπως φαίνεται- δεν φτάνουν για όλους τους Δήμους της χώρας, επομένως παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η προτεραιότητα και η ετοιμότητα. Αυτό σημαίνει ότι η νυν δημοτική αρχή πρέπει από τώρα να ξεκινήσει να εργάζεται για την κατάρτιση του φακέλου με τα δικαιολογητικά και ο κ. Λύρος να δώσει τον τόνο για τον τρόπο με τον οποίο οι αιρετοί θα δουλέψουν, μαζί με την αρωγή των πολιτών, ώστε να καταφέρουμε να πάρουμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα και να βάλουμε τις βάσεις για να λύσουμε ένα μακροχρόνιο ζήτημα που αναγνωρίζουμε όλοι ότι ταλανίζει την πόλη μας χρόνια τώρα.

Δείτε εδώ την πρόσκληση υποβολής και τις προϋποθέσεις: https://bit.ly/2WQFOpN

Εκ του συνδυασμού

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Σελίδα 1 από 23

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία