Αγγελίες    Επικοινωνία

Ξεκίνησε ένα από τα μεγαλύτερα έργα (έργο ζωής) και εκτελείτε στο Ευηνοχώρι η «Ολοκλήρωση ύδρευσης Ευηνοχωρίου», κατόπιν της χορήγησης έγκρισης και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Φιλόδημος με αρχικό προϋπολογισμό 1.300.000 ευρώ.

Ένα έργο το οποίο ξεκίνησε επί δημαρχίας Πρεβεζάνου (με αντιδήμαρχο Καραππαπά Γεώργιο), απεντάχθηκε επί δημαρχίας Αναγνωστόπουλου και έμεινε στη μέση, ξαναπήρε σάρκα και οστά και υπογράφτηκε επί δημαρχίας Καραπάνου (με αντιδήμαρχο Καραππαπά Γεώργιο) και εκτελείται με την αμέριστη συμπαράσταση του νέου δημάρχου Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστα Λύρου.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες πρωτίστως στον συγχωριανό μας και πρώην αντιδήμαρχο Ι.Π Μεσολογγίου κ. Γεώργιο Χ. Καραππαπά για την ολοκλήρωση της πολυετούς και κοπιώδους προσπάθειας επίβλεψης και θεώρησης της σχετικής μελέτης, ωρίμανσης, εξεύρεσης χρηματοδότησης και δημοπράτησής του, αλλά και σε όλους που συνέβαλαν στην προσπάθεια για την ολοκλήρωση του έργου.

Το έργο αυτό αποτελεί βασικό έργο υποδομής για το χωριό μας αφού θα διασφαλίσει την καταλληλότητα του πόσιμου νερού, το οποίο σήμερα διανέμεται μέσω πεπαλαιωμένου δικτύου (σωλήνες αμιάντου) και θα επιλύσει οριστικά το πρόβλημα της απώλειας μεγάλων ποσοτήτων νερού λόγω συχνών θραύσεων των υφιστάμενων σωληνώσεων.

Προφανώς θα παρουσιάζονται καθημερινά μικροπροβλήματα (διακοπή νερού, διακοπή κυκλοφορίας κ.λ.π) λόγω ανασκαφών, ας είμαστε υπομονετικοί, είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλους μαζί, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε ένα τόσο μεγάλο έργο στο χωριό μας….

Πηγή: evinochori-kalidona.gr

Η αρχική μελέτη του έργου εγκρίθηκε με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας τον Ιούνιο και το Νοέμβριο 2011 ενώ με τις ίδιες αποφάσεις υπεβλήθη πρόταση για χρηματοδότησή του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας-Πελοποννήσου-Ιονίων Νήσων 2007-2013 χωρίς όμως να υπάρξει αποτέλεσμα.

Για εμάς, ως Δημοτική Αρχή της περιόδου 2014-2019, ήταν ένα έργο υψίστης προτεραιότητας για το οποίο είχαμε δεσμευθεί και το είχαμε εντάξει στο πρόγραμμά μας. Έτσι τον Δεκέμβριο 2016 και αφού εκδόθηκε η σχετική πρόσκληση από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για την υποβολή πρότασης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020, προχωρήσαμε άμεσα στην διαδικασία επικαιροποίησης της μελέτης, η οποία εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο τον Ιανουάριο 2017 και στη συνέχεια υποβλήθηκε ως πρόταση για χρηματοδότηση του έργου.

Τον Αύγουστο 2017, με απόφαση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, εντάχθηκε το έργο και εγκρίθηκε η χρηματοδότησή του ενώ τον ίδιο μήνα με νέα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε η αποδοχή της πράξης για την εκτέλεση του έργου.

Το ποσό το οποίο η μελέτη προέβλεπε και χρηματοδοτήθηκε ο Δήμος Λευκάδας (354.838 € προ ΦΠΑ για το έργο, συν 30.000 € για δαπάνη αρχαιολογικής επίβλεψης) εντάχθηκε στον προϋπολογισμό Δήμου τον Οκτώβρη 2017 με την 4η αναμόρφωσή του.

Παράλληλα με την επικαιροποίηση και την ένταξη του έργου στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου, κινήσαμε όλες τις διαδικασίες αδειοδοτήσεών του (άδεια χρήσης νερού, περιβαλλοντικών επιπτώσεων, εφορία εναλίων αρχαιοτήτων, κλπ), που ήταν εξαιρετικά χρονοβόρες και διήρκεσαν περισσότερο από 1,5 χρόνο.

Η δημοπράτηση του έργου έγινε τον Αύγουστο 2018 και μετά την εκδίκαση των ενστάσεων που υπέβαλλαν οι ενδιαφερόμενοι εργολάβοι, ο ανάδοχος που προέκυψε συνυπέγραψε με τον Δήμαρχο Κων/νο Δρακονταειδή, στις 5 Ιουνίου 2019, τη Σύμβαση Εκτέλεσης του Έργου.

Το έργο λοιπόν είναι καθόλα έτοιμο προς εκτέλεση. Γι’ αυτό επιβάλλεται η άμεση έναρξη των εργασιών του ώστε με την υλοποίηση της δέσμευσης της απελθούσας Δημοτικής Αρχής, να ικανοποιηθεί η πρώτιστη ανάγκη των κατοίκων και των επισκεπτών, στα νησιά Κάλαμος και Καστός.

Δημοτική Παράταξη
«ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ»

Υπογράφηκε σήμερα από τον αντιπρόεδρο ΔΕΥΑΜ Γ. Κοντογιάννη παρουσία του Αντιδημάρχου Γ. Καραπαπά, η σύμβαση εκτέλεσης του έργου «Ολοκλήρωση ύδρευσης Ευηνοχωρίου».

Αντικείμενο του έργου είναι η αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης του Ευηνοχωρίου και η διασύνδεσή του με τα έργα ύδρευσης του Μεσολογγίου. Οι νέοι αγωγοί ύδρευσης θα κατασκευαστούν με σωλήνες πολυαιθυλενίου 3ης γενιάς κατάλληλους για πόσιμο νερό, ενώ το δίκτυο που πρόκειται ν’ αντικατασταθεί αφορά τους εσωτερικούς αγωγούς σε Άνω και Κάτω Ευηνοχώρι. Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Φιλόδημος με αρχικό προϋπολογισμό 1.300.000 ευρώ.

Ενημερώνουμε τους καταναλωτές μας, ότι λόγω βλάβης σε αντλία που τροφοδοτεί με πόσιμο νερό την πόλη του Μεσολογγίου, υπάρχει πτώση της πίεσης στο δίκτυο ύδρευσης.

Έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες επισκευής, παρακαλείστε να αποφεύγετε τις ώρες αυξημένης ζήτησης, από 12:00 έως 22:00, δραστηριότητες όπως: πλύσιμο χώρων, αυτοκινήτων, ποτίσματα κήπων κλπ ώστε να μπορούν να καλυφθούν κατά προτεραιότητα οι ανάγκες για οικιακή χρήση (πόση, μαγείρεμα, υγιεινή).

Εκ της Διευθύνσεως

Καταγγελία για την ύπαρξη ποντικιού στο δίκτυο ύδρευσης του Χρυσοβεργίου έκαναν κάτοικοι του χωριού.

Ενημέρωσαν φυσικά άμεσα την ΔΕΥΑΜ αλλά θέλησαν να δημοσιοποιήσουν το γεγονός για να είναι όλοι προσεκτικοί. Πιο συγκεκριμένα η κα Αλεξάνδρα Ζωγράφου περιγράφοντας το συμβάν αναφέρει: «Χθες αργά το βράδυ διαπιστώθηκε σε οικία στο χωριό Χρυσοβέργι του Δήμου Μεσολογγίου η ύπαρξη ποντικιού στον σωλήνα υδροδότησης. Την Τρίτη 2/7/2019 είχε σημειωθεί ολιγόωρη διακοπή υδροδότησης στο χωριό. Το βραδύ της Τετάρτης η νοικοκυρά της οικίας πότιζε τα λουλούδια της όταν διαπίστωσε ότι το νερό είχε μια άσχημη οσμή, σαν αποχέτευση, ώσπου τελικά στη συγκεκριμένη οικία διακόπηκε η υδροδότηση. Ο ιδιοκτήτης κάλεσε υδραυλικό που βρήκε το ποντίκι φρακαρισμένο στο σωλήνα πριν τον υδρομετρητή. Η ύπαρξη τρωκτικών στους σωλήνες υδροδότησης στο χωριό Χρυσοβέργι είναι το αποτέλεσμα της ανυπαρξίας του Δήμου κ της ΔΕΥΑΜ σχετικά με την χλωρίωση του νερού και την αποκατάσταση του απαρχαιωμένου συστήματος υδροδότησης. Επίσης με την ύπαρξη τρωκτικών στο σύστημα υδροδότησης του χωριού υπάρχει κίνδυνος οι κάτοικοι να προσβληθούν από Λεπτοσπείρωση (επίσης γνωστή ως νόσος των ποντικών), η οποία συνήθως μεταδίδεται από τα ούρα ή από νερό σε περίπτωση επαφής, όταν υπάρχουν σκασίματα στο ανθρώπινο δέρμα, στα μάτια, στο στόμα ή στη μύτη».

Εν τω μεταξύ και η αντίδραση της ΔΕΥΑΜ ήταν σχετικά σύντομη και ο αντιπρόεδρος Γιώργος Κοντογιάννης με ανακοίνωσή του ενημερώνει τους κατοίκους ότι θα γίνει διακοπή νερού για να καθαριστεί το δίκτυο: «Ενημερώνουμε τους κατοίκους της Τοπικής Κοινότητας Χρυσοβεργίου και οικισμού "Μαγούλες", λόγω συμβάντος, να μην χρησιμοποιούν το νερό για οποιαδήποτε χρήση ανθρώπινης κατανάλωσης έως ότου γίνουν οι απαραίτητες εργασίες εκκενώσεως και απολυμάνσεως του δικτύου και ελεγχθεί η ποιότητά του. Για την Δ.Ε.Υ.Α. Μεσολογγίου».

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

Την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019 υπεγράφη, από τον Δήμαρχο Λευκάδας και τον ανάδοχο του έργου «Ενίσχυση Ύδρευσης Νήσων Καλάμου-Καστού με υποθαλάσσιο αγωγό», η σύμβαση εκτέλεσης του έργου.

Το έργο που έχει προϋπολογισμό 355.000€, μελετήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων των δύο νησιών για πάνω από 10 χρόνια.

Με το έργο προβλέπεται η τοποθέτηση νέων υποθαλάσσιων αγωγών ύδρευσης από υλικά σύγχρονης τεχνολογίας, τόσο μεταξύ Μύτικα – Καλάμου όσο και μεταξύ Καλάμου – Καστού, με στόχο την αντικατάσταση των φθαρμένων και καταπονημένων κυρίως λόγω παλαιότητας (άνω των 30 ετών) υφιστάμενων αγωγών. Επίσης, βελτιώνεται η λειτουργία της γεώτρησης στο Μύτικα από την οποία υδρεύονται τα δυο νησιά και αναβαθμίζεται ο εξοπλισμός των υφιστάμενων προωθητικών αντλιοστασίων.

Έτσι και με αυτό το έργο η παρούσα Δημοτική Αρχή βελτιώνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και επισκεπτών των νησιών Καλάμου και Καστού και συμβάλει στο μέγιστο βαθμό στην περαιτέρω ανάπτυξή τους.

 

Από τον Δήμο Λευκάδας

Πηγή: mylefkada.gr

Σελίδα 1 από 7

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία