Αγγελίες    Επικοινωνία

Λέανδρος Παλαμάς: Γόνος της σημαντικής οικογένειας Παλαμά

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Γόνος της σημαντικής οικογένειας  Παλαμά του Μεσολογγίου με γενάρχη τον Π αναγιώτη Παλαμά δάσκαλο του γένους , ο Λέανδρος γεννήθηκε στην Αθήνα το  1891και είναι γιός του εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά και της Μαρίας Βάλβη επίσης Μεσολογγίτισας από σημαντική οικογένεια που είχε αναδείξει δυο πρωθυπουργούς .

Ο Λέανδρος Παλαμάς κυκλοφόρησε την πρώτη του ποιητική συλλογή Τα πρώτα τραγούδια το 1907 και σε ηλικία μόλις των 16 χρόνων. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του πήρε καλή μόρφωση με ανώτερες οικονομικές σπουδές στην Γενεύη και το Λονδίνο για να ασχοληθεί επαγγελματικά όταν επέστρεψε στην Αθήνα με την οικονομία εργαζόμενος στην Εθνική Τράπεζα ωςανώτερος υπάλληλος οικονομικών μελετών.

Δημοσίευε ποιήματα του στα περιοδικά της εποχής Νουμάς, Μούσα κλπ ενώ ήδη το 1912 κυκλοφόρησε τη δεύτερη και τελευταία ποιητική συλλογή του Τα τραγούδια του Λοριάνου.Το 1920 και το 1921 θα προστεθούν στην εργογραφία του τα δοκίμια: Ο ποιητής Ι.Ν. Γρυπάρης και Ίων Δραγούμης.

Άριστος κάτοχος της Αγγλικής γλώσσας μετέφρασε με επιτυχία Άγγλους ποιητές π. χ. Κήτς ενώ η μεγάλη του αδυναμία στον συμβολισμό τον όθησε στην μετάφραση του μνημειώδους έργου του Ζαν Μωρεάς Στροφές (Stances)καθώς και του έργου του Ιφιγένεια το οποίο ανέβασε στο θέατρο η Μαρίκα Κοτοπούλη.

Οι κριτικοί της εποχής του δεν αντιμετώπισαν θετικά το ολιγογραφικό ποιητικό έργο  του Λ.Π., σημειώνουν όμως σχεδόν όλοι την άριστη γνώση της τεχνικής του στίχου από τον Λ.Π., γνώση της τεχνικής που πιθανόν τον βοήθησε στις μεταφράσεις Άγγλων και Γάλλων ομοτέχνων του όπου και διακρίθηκε.

Είναι γνωστά και καταγεγραμμένα τα δυσάρεστα που έλαβαν χώρα στην προετοιμασία της κηδείας του πατέρα του Κωστή Παλαμά και προκάλεσαν θλίψη στον λογοτεχνικό κόσμο, όπου ο Λέανδρος δεν ήθελε να πραγματοποιηθεί καμία εθνική εκδήλωση, επειδή οι Ιταλοί δεν θα του έδιναν διαβατήριο για να φύγει(Αριστείδη Καβαγιά, Μασολόγγι και Κωστής Λπαλαμάς, Μεσολόγγι 1999, σελ. 26.). Ο Μενέλαος Λουντέμης ένας από αυτούς που αναφέρθηκαν στα γεγονότα,στο βιβλίο του Ο Εξάγγελος λέει για τον Λ. Π- μετά την συνάντηση τους την ημέρα του θανάτου του ποιητή (27 Φεβρουαρίου 1943) και για την απαγόρευση του να κάνουν τον πατέρα του <ύποπτο φλάμπουρο>-Ήταν μέτριος σ’ όλα. Σήμερα αποδειχνότανε μέτριος και στα αισθήματα.

Ποίημα του Λέανδρου Παλαμά

 Τίτλος:Τώρα πιά.

Τώρα πιά μές τα μεσάνυχτα/δε θα’ ρθ΄ω να τραγουδήσω,/χαρωπά να σε ξυπνήσω/απ’ του ονείρου το βυθό.

Τώρα πιά στο παραθύρι σου/δέρνεται, βογγάει, φωνάζει/ο βοριάς και μου σπαράζει/το γλυκύτατο σκοπό.

Κι αν σωπάσει ο άγριος άνεμος/και η κιθάρα μου αντηχήσει,/τόσον πόνον θα σκορπίσει/τώρα πιά μες τη βραδιά,/ πού  ως γρικήσει εκειό το λούλουδο/οπού ανθεί στο παραθύρι,/μαραμένο θε να γύρει/στης νυχτός την αγκαλιά.

Όχι. Πιά στο παραθύρι σου/δε θα’ ρθω με την κιθάρα./Μα ποιος ξέρει αν την αντάρα/του βοριά και το βουητό/ δεν  ξανοίξεις μες τον ύπνο σου,/μες του ονείρου σου τα βύθη,/σαν αγάπης παραμύθι/που απαλά σου τραγουδώ;

Ο Λέανδρος Παλαμάς ποιητής, οικονομολόγος, κριτικός και μεταφραστής μετά τον θάνατο του πατέρα του Κωστή Παλαμά ανέλαβε την επιμέλεια εκδόσεων των έργων του πατέρα του. Μόνος γιός στην οικογένεια Παλαμά μετά τον πρόωρο χαμό του αδελφού του Άλκη  (στα 5 του χρόνια και που γι’ αυτόν ο Κωστής Παλαμάς έγραψε το ποίημα Τάφος)πέθανε στις 22 Αυγούστου του 1958 δυο χρόνια μετά το θάνατο της Ναυσικάς πολυαγαπημένης μονάκριβης κόρης των Κωστή Παλαμά και Μαρίας Βάλβη, της συντρόφου τοτ Κωστή Παλαμά που τον χαμό της δεν τον άντεξε ο Εθνικός μας ποιητής και την ακολούθησε 20 μέρες μετά τον θάνατό της.

Βοηθήματα: Βιογραφίες Νεοελλήνων Συγγραφέων/ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ παιδεία-1997.

Ανθολογία Νεοελληνικής ποιήσεως/Μ. Περάνθης-1979.

Τασσώ Γαΐλα

1.Οικογένεια Παλαμά. Κωστής Π. Μαρία Β. Ναυσικά και Λέανδρος.

2.Ο Κωστής Παλαμάς το 1927 σε συνάντηση με λογοτέχνες από την Θεσσαλονίκη. Ανάμεσα τους Βαφόπουλος, Δάλλας, Σχινά και όρθιος άκρη ο Λέανδρος Π.

3.Μεσολόγγι: Μουσείο ποιητή Κ. Παλαμά.

Τασσώ Γαΐλα

 

Κουφός Βασίλης

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία