Αγγελίες    Επικοινωνία

Από το Γραφείο του Αντιδημάρχου Σπ. Καρβέλη γίνεται γνωστό ότι η προγραμματισμένη για αύριο Πέμπτη 5 Απριλίου επαναληπτική δημοπρασία μακροχρόνιας εκμίσθωσης αγροτεμαχίων στην Δημοτική ενότητα Αιτωλικού αναβάλλεται λόγω έκτατης μετάβασης μελών της Επιτροπής δημοπρασιών στο Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να συμμετέχουν στην σύσκεψη εργασίας που θα πραγματοποιηθεί, για τρέχοντα ζητήματα της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η δημοπρασία εκμίσθωσης, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Απριλίου 2019 και ώρα 10.00 π.μ. στο δημοτικό κατάστημα Αιτωλικού.

Θερμό επεισόδιο έγινε χτες στο δημαρχείο Μεσολογγίου με αφορμή την παραχώρηση από την δημοτική αρχή ενός αγροτεμαχίου στην περιοχή Αστροβίτσα Αιτωλικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για μια έκταση 50 στρ. την οποία μέχρι πρότινος εκμεταλλευόταν συγκεκριμένος κάτοικος Αιτωλικού και η οποία με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής παραχωρήθηκε σε άλλον, συγγενικό πρόσωπο του οποίου έχει θέσει υποψηφιότητα με τον συνδυασμό του κ. Καραπάνου. Η έκταση βγήκε σε δημοπρασία αλλά χωρίς να το μάθει κανείς αφού η δημοσίευση έγινε σε έντυπα μικρής κυκλοφορίας ή άλλα που δεν έχουν έδρα στο δήμο Μεσολογγίου. Βέβαια η υπηρεσία τονίζει ότι έκανε την σχετική διαδικασία, ανέβηκε στο Διαύγεια» η δημοπρασία και τοιχοκολλήθηκε στο δημαρχείο Αιτωλικού, που μπορεί μεν να απαντά στις τυπικές υποχρεώσεις που ορίζει ο Νόμος, αλλά έτσι δεν δίνεται ευρεία δημοσιότητα… Θα μπορούσε κάλλιστα ο δήμος με ένα δελτίο Τύπου, μέσα στα εκατοντάδες που έχει βγάλει, να ενημερώνει και για τις δημοπρασίες ώστε να μην προκαλούνται υποψίες…

Μετά απ’ αυτά εμφανίστηκε μόνο ο συγκεκριμένος πλειοδότης. Ο προηγούμενος όμως που εκμεταλλευόταν, άτυπα, το αγρόκτημα αισθάνθηκε αδικημένος και γι’ αυτό και επιτέθηκε φραστικά στον αντιδήμαρχο, Γιώργο Καραπαπά, προκαλώντας μεγάλη ένταση στο δημαρχείο. Ο κ. Καραπαπάς υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε κάτι μεμπτό στην διαδικασία και ότι δεν γνωρίζει τα περί υποψηφιότητας του συγγενικού προσώπου του ανθρώπου που κατάφερε να πάρει την έκταση για 25 χρόνια με 550 ευρώ ετήσιο ενοίκιο.

Από το γραφείο του Αντιδημάρχου Σπ. Καρβέλη γίνεται γνωστό ότι: «Σας ενημερώνουμε ότι  η πλειοδοτική φανερή και προφορική δημοπρασία  για την εκμίσθωση αγροτεμαχίων Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου,  η οποία είχε ανακοινωθεί ότι θα γίνει στο Δημοτικό Κατάστημα Νεοχωρίου  την 27η του μηνός Μαρτίου 2019, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10.00 αναβάλλεται σύμφωνα με την υπ’αριθμ. 78/2019 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Νέα ημερομηνία θα καθοριστεί με εκ νέου απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.

 

Ο Αντιδήμαρχος

Σπυρίδων Καρβέλης

Δυνατότητα χρήσης καλλιεργήσιμης γης του δημόσιου έναντι συμβολικού αντιτίμου θα έχουν από το Νοέμβριο άνεργοι και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με μικρή ιδιοκτησία.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη την 1η Νοεμβρίου λήγουν οι μέχρι σήμερα πάσης φύσεως συμβάσεις μίσθωσης που έγιναν στο παρελθόν. (Δείτε τη σχετική απόφαση εδώ)

Οι προς διάθεση καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τα βοσκοτόπια ξεπερνούν τις 500 χιλιάδες στρέμματα και η όλη διαδικασία θα γίνει με βάση το σύστημα μοριοδότησης του νόμου 4061/2012. Το τίμημα της παραχώρησης είναι ετήσιο και ορίζεται μέχρι πέντε ευρώ ανά στρέμμα.

Επισημαίνεται πως εάν το σύνολο μίας έκτασης δεν υπερβαίνει τα 100 στρέμματα, τότε τη διαχείριση των παραχωρήσεων την αναλαμβάνουν οι Περιφέρειες. Για εκτάσεις άνω των 100 στρεμμάτων αρμόδιο είναι το ΥΠΑΑΤ.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης «η πλήρης ενεργοποίηση του νόμου 4061/2012 δίνει τέλος σε ένα καθεστώς που μέχρι πρότινος ενίσχυε την αδιαφάνεια, κυρίως στην επιλογή των παραχωρησιούχων, ενώ παράλληλα βοηθά τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να έχουν πρόσβαση σε φθηνή γη και στους ανέργους να κάνουν μία νέα αρχή ενισχύοντας την τοπική οικονομική ανάπτυξη».

Επιπλέον, οι αρμόδιες διευθύνσεις των Περιφερειών της χώρας οφείλουν να ενημερώσουν, άμεσα, τους ενδιαφερόμενους παραχωρησιούχους των αγροτικών ακινήτων της ανωτέρω κατηγορίας, αναφέρει.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Από το γραφείου του Αντιδημάρχου Ανδρέα Κότσαλου γνωστοποιείται ότι:

«Παρακαλούνται οι ιδιοκτήτες και ενοικιαστές οικοπέδων και αγροτικών εκτάσεων εντός του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου όπου εντός των ιδιοκτησιών τους υπάρχουν δένδρα των οποίων τα κλαδιά προεξέχουν καλύπτοντας αγροτικές και δημοτικές οδούς να προβούν άμεσα κι εντός δέκα ημερών,  σε καθαρισμούς (κοπή) και απομάκρυνσή τους. Σε άλλη περίπτωση, θα τηρηθούν εκ μέρους του Δήμου  τα όσα προβλέπει η  νομοθεσία. Η λήψη μέτρων καθαρισμού είναι απαραίτητη για την διευκόλυνση της διέλευσης οχημάτων, είτε εν’ όψη συγκομιδής εποχιακών προϊόντων (ελαιών, εσπεριδοειδών), είτε για εξυπηρέτηση ενδεχόμενων εκτάκτων αναγκών

Την επιβολή του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και στα αγροτεμάχια ή την αύξηση των επιβαρύνσεων στα αστικά ακίνητα δείχνει το επικαιροποιημένο μνημόνιο που αποκάλυψε την περασμένη Κυριακή η «Κ». Σύμφωνα με το σχέδιο, μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών τον Μάρτιο του 2018, η κυβέρνηση έχει δύο επιλογές ή διαφορετικά τα εξής διλήμματα:

1. Την αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων προκειμένου να εισπραχθεί το απαιτούμενο ποσό και συγκεκριμένα 2,65 δισ. ευρώ.

2. Να επιβληθεί ο φόρος σε περισσότερα ακίνητα προκειμένου να εισπράξει το ίδιο ποσό. Σημειώνεται ότι μόνο τα αγροτεμάχια εξαιρούνται από τον ΕΝΦΙΑ και αυτά όχι από τον κύριο φόρο αλλά από τον συμπληρωματικό. Αν και η συμφωνία με τους δανειστές προέβλεπε την ένταξη στον συμπληρωματικό φόρο (αθροίζεται και φορολογείται η ακίνητη περιουσία των ιδιοκτητών εφόσον αυτή ξεπερνάει τις 200.000 ευρώ) των αγροτεμαχίων, ωστόσο, εξαιρέθηκαν εξαιτίας της αδυναμίας της εφορίας να υπολογίσει την αξία τους. Βέβαια, η προσθήκη αυτή στο επικαιροποιημένο μνημόνιο δείχνει ότι είναι εξαιρετικά πιθανό στο πλαίσιο της αλλαγής του συστήματος υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών να ενταχθούν τελικά και αυτά στον ΕΝΦΙΑ.

Οπως προκύπτει από το κείμενο, τον Μάρτιο θα πρέπει να είναι έτοιμες και να έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, οι οποίες αναπροσαρμόστηκαν τελευταία φορά το 2007 (το 2016 έγιναν οριζόντιες μειώσεις). Το σχέδιο που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους θεσμούς προβλέπει την εξίσωση των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ακινήτων με τις εμπορικές τιμές. Στο πλαίσιο αυτό θα συγκροτηθούν μια ειδική ομάδα και ένα μόνιμο πληροφοριακό σύστημα για την αναπροσαρμογή τους.

Η ανωτέρω συμφωνία επί της ουσίας δείχνει ότι απορρίφθηκε το σχέδιο της κυβέρνησης για τη σύσταση 75 τοπικών επιτροπών σε όλη τη χώρα, οι οποίες θα αναλάμβαναν να καθορίσουν 10.000 τιμές ζώνης σε όλη την επικράτεια. Δεδομένου, όμως, ότι ο προσδιορισμός των τιμών θα γινόταν από διάφορες επαγγελματικές ομάδες και με αμφίβολα κριτήρια, ανάγκασε τους θεσμούς όπως φαίνεται να απορρίψουν το σχέδιο και να ζητήσουν τη σύσταση ειδικής επιτροπής η οποία και θα διαμορφώσει τις τιμές με ένα μόνιμο πληροφοριακό σύστημα.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι όποια μείωση γίνει στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα αντισταθμιστεί από τις αυξήσεις που θα προκύψουν σε πολλές φθηνές περιοχές αλλά κυρίως από τις παρεμβάσεις στους φορολογικούς συντελεστές και κυρίως τον συμπληρωματικό φόρο ο οποίος επιβάλλεται σήμερα σε περισσότερους από 500.000 ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ. Επίσης, το ίδιο στέλεχος εκτιμά ότι οι νέες αξίες θα «σβήσουν» από τον χάρτη τιμές της τάξεως των 600 και των 700 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, επισημαίνοντας ότι η ελάχιστη τιμή ζώνης θα προσεγγίσει τα επίπεδα των 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Σε πολλές συνοικίες του Λεκανοπεδίου όπως η Δραπετσώνα, τα Λιόσια, το Κερατσίνι, η Ελευσίνα, οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων αναμένεται να αυξηθούν ακόμη και πάνω από 20%-30%. Οι ανατροπές στις αντικειμενικές θα προκαλέσουν ντόμινο αυξήσεων σε 21 φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα.

Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι κατά μέσον όρο οι αντικειμενικές αξίες είναι μειωμένες έως και 40% από τις πραγματικές. Βέβαια, υπάρχουν και περιπτώσεις αγοραπωλησιών που η τιμή πώλησης ήταν κατά 70% κάτω από την αντικειμενική. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που συμπεριλαμβάνονται στο Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, τα οποία δείχνουν την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων, όπως επίσης και την αδυναμία υπολογισμού της τιμής ζώνης ανά περιοχή.

Πηγή: kathimerini.gr

Σελίδα 1 από 2

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία