Αγγελίες    Επικοινωνία

Με το «Λιακατά» στη Ρουμανία

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 12/09/2019

Ο Σύνδεσμός μας («Ο Λιακατάς») πραγματοποίησε φέτος 10ήμερη οδική εκδρομή στη Ρουμανία (μέσω Σόφιας). Ήταν κάτι ξεχωριστό!

Η μεσαιωνική πόλη Μπρασώβ, τα μοναστήρια της περιοχής Μπουκοβίνα -ζωγραφισμένα μέσα κι έξω- το πανέμορφο Ιάσιο, το Βουκουρέστι. Εδώ θα αναφερθώ στις ωραιότερες στιγμές μας.

Η Ρουμανία πνίγεται στο πράσινο και στο λουλούδι. «Ο Ρουμάνος είναι αδερφός του δάσους» μας είπε ο Ρουμάνος ξεναγός μας, ο Ντάνιελ. Συμφωνήσαμε όλοι.

Επισκεφθήκαμε το φρούριο Μπραν (πύργο του Δράκουλα), μεγάλη τουριστική ατραξιόν, που φέρνει πολύ τουριστικό χρήμα στη χώρα.

Η περιοχή της Μπουκοβίνα βρίσκεται στη ΒΑ περιοχή της χώρας. Μπουκοβίνα σημαίνει στα Ρουμανικά «γη καλυμμένη με οξιές». Εκεί, υπάρχουν τα περίφημα «ζωγραφισμένα μοναστήρια» με έντονες τοιχογραφίες, ζωγραφισμένες στους εσωτερικούς και εξωτερικούς τοίχους. Επισκεφθήκαμε τις εντυπωσιακότερες ιερές μονές Βορονέτς, Σουτσεβίτσα και Μολντοβίτσα. Ιδρύθηκαν το 1488, 1581 και 1402 αντίστοιχα. Και οι τρεις προστατεύονται από την Ουνέσκο. Αποτελούν πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο της ρουμανικής ορθοδοξίας κι έχουν ακόμα μοναχές.

Ιάσιο: Πανέμορφη πόλη, σπουδαίο ελληνικό πνευματικό και οικονομικό κέντρο κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Από το Ιάσιο ο Αλέξανδρος Υψηλάντης κήρυξε την επανάσταση κατά των Τούρκων το 1821. Εδώ αποδώσαμε χρέος τιμής: Στον αυλόγυρο της εκκλησίας των Τριών Ιεραρχών, υπάρχει η παρακάτω αναθηματική επιγραφή:

«Εδώ, στο μοναστήρι των Τριών Ιεραρχών, ο Βενιαμίν Κωστάκη, μητροπολίτης της Μολδαβίας και της Σουτσεάβας, αγίασε στις 27 Φεβρουαρίου 1821, παρουσία των μελών της Φιλικής Εταιρείας και συμπαθούντων, τη σημαία της Εταιρείας και ευλόγησε τον ηγέτη της, τον πρίγκιπα Αλέξανδρο Υψηλάντη, δίνοντας με τον τρόπο αυτό το σύνθημα για την έναρξη των αγώνων για την ιερή υπόθεση της Ελευθερίας της Ελλάδας. Στα πλαίσια των απελευθερωτικών κινημάτων των λαών των Βαλκανίων.»

 

Ιάσιο, 21 Μαΐου 1993   

Ελληνική Κοινότητα Ιασίου

Αφήσαμε μια ανθοδέσμη δίπλα στην επιγραφή. Κι ένα μικρό μήνυμα που έγραφε: «ΑΛΕΞΑΝΔΡΕ ΥΨΗΛΑΝΤΗ, Σ’ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ 2019.»

Μετά, ψάλαμε τον εθνικό μας ύμνο: «Απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη, των Ελλήνων τα Ιερά...» Στο τέλος, όλοι κλαίγαμε!

Στο Βουκουρέστι, πολλά τα ενδιαφέροντα. Στην ελληνική εκκλησία, το αδιαχώρητο, από τα ελληνικά γκρουπ και τους ντόπιους. Eκεί, στον αυλόγυρο, και η προτομή του Ρήγα Βελεστινλή. Καλύτερα μιας ώρας...

Είδαμε και το «παλάτι του λαού», χτισμένο από τον Τσαουσέσκου, δεύτερο σε μέγεθος κτήριο στον κόσμο μετά το Πεντάγωνο. Μόνο που ο Τσαουσέσκου δεν πρόλαβε να μείνει μέσα, γιατί εκτελέσθηκε. Ο πρώτος που μπήκε μέσα και χαιρέτησε από τον τεράστιο εξώστη τους παραληρούντας θαυμαστές του, κάτω στην τεράστια πλατεία,ήταν ο... Μάικλ Τζάκσον. Είχε πάει στο Βουκουρέστι να δώσει συναυλία. Μόνο που μπερδεύτηκε και στην προσφώνησή του είπε: «Χαιρετώ το λαό της Βουδαπέστης!»

Θα ήταν παράληψή μου να μην αναφερθώ στο κλίμα που επικρατούσε μέσα στο πούλμαν. Χωρίς γκρίνια, χωρίς προστριβές. Ενημέρωση, ανέκδοτα, τραγούδια. Κι εδώ θα πρέπει να πω -μάλλον να γράψω- ότι ο Γιάννης ο Σταράμος διαθέτει μεγάλο ταλέντο στο δημοτικό τραγούδι. Μας τραγούδησε: «Ν’ αναστενάξω μάνα μ’ δε μ’ακούς, να κλάψω δε με βλέπεις», «Θρήνος μεγάλος γίνεται μέσα στο Μεσολόγγι» και, αληθινή παρακαταθήκη από τη μάνα του, «Με γέλασαν μια χαραυγή της Άνοιξης τ’ αηδόνια». Βγάλαν τα κινητά τους και τον κατέγραφαν. Μοναδικά τραγούδια σε μοναδική εκτέλεση.

Και γλέντι είχαμε την τελευταία βραδιά της εκδρομής, στη Σόφια. Έτσι, για να βλέπει ο κόσμος το ζεϊμπέκικο του Γιώργου και τον τσάμικο της Ζορζέτας. Και των λοιπών Αιτωλικιωτών απάντων.

Και σ’ άλλα με υγεία.

Μάγδα Βελτσίστα

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Σας ανακοινώνουμε ότι ο "Σύνδεσμος Αιτωλικιωτών Αττικής «Ο ΛΙΑΚΑΤΑΣ»" διαθέτει πλέον και σελίδα στο facebook υπό τον τίτλο: "Σύνδεσμος Αιτωλικιωτών Αττικής «Ο ΛΙΑΚΑΤΑΣ»"

Το Δ.Σ. του «ΛΙΑΚΑΤΑ»

Μετά τις Αρχαιρεσίες της 7ης Απριλίου 2019 που διεξήχθησαν στον Σύνδεσμο Αιτωλικιωτών Αττικής «Ο Λιακατάς» τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 1. Αναγνωστόπουλος Γιώργος
 2. Βελτσίστα Μάγδα
 3. Γρίβα Ζορζέτα
 4. Καφρίτσα Αγλαΐα
 5. Κοκόλιας Αποστόλος
 6. Μαργέλης Γεράσιμος
 7. Ντούσκου Κατερίνα
 8. Σαντορινάκη - Αγγελοπούλου Πόλλυ
 9. Τρικαλινού Γιάννα

 

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 1. Αναγνωστόπουλος Σπύρος
 2. Δανοχρήστου Σπυριδούλα
 3. Καστανάς Χρήστος

 

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕ.ΣΥ. ΤΗΣ ΟΣΥΕΜ

 1. Αννίτση - Καρβέλη Ελένη
 2. Μάρκου Πολυτίμη
 3. Πεπονούλα Περσεφόνη

 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΙΤΩΛΙΚΙΩΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ «Ο ΛΙΑΚΑΤΑΣ»

ΠΡΟΣ: Τους  Αιτωλικιώτες που διαμένουν μόνιμα στην Αττική

Το Δ.Σ. του «Λιακατά», βάσει των άρθρων 7,10,17 και 18 του Καταστατικού, καλεί σε Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση των μελών του.

Στις 07 Απριλίου, ημέρα Κυριακή και ώρα 11.00 το πρωί.

Χώρος διεξαγωγής: Πατησίων 5, (Τρικούπειο Μέγαρο), 4ος όροφος, πολύ κοντά στο μετρό Ομονοίας.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι:

Διοικητικός απολογισμός

Οικονομικός απολογισμός

Προτάσεις μελών

Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής κι Αρχαιρεσίες.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν τα μέλη που έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς το Σύνδεσμο.

Εισπράξεις συνδρομών θα γίνονται κι εκείνη την ημέρα.

 

Η Πρόεδρος

Μάγδα Βελτσίστα

Η Γραμματέας

Πολυτίμη Μάρκου

Όμορφες στιγμές με τους συμπατριώτες του, Αιτωλικιώτες των Αθηνών, θέλησε να περάσει ο υποψήφιος δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος.

Ο δραστήριος σύλλογος Αιτωλικιωτών Αττικής "Ο Λιακατάς" είχε σήμερα την καθιερωμένη κοπή πίτας ενώ προηγήθηκε Θεία Λειτουργία μετ' αρτοκλασίας στον Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Ομονοίας. Ακολούθως μοιράστηκε η βασιλόπιτα ενώ υπήρχαν και παραδοσιακά γλυκά του Αιτωλικού.

Ο υποψήφιος δήμαρχος είχε την ευκαιρία να ακούσει τους προβληματισμούς των Αιτωλικιωτών για την εικόνα που παρουσιάζει το νησί και να τους μεταφέρει τι σκέπτεται για να ανατραπεί αυτό. Όπως είπε στην ΑΙΧΜΗ, "το Αιτωλικό βιώνει πολύ δύσκολες μέρες και η νυν δημοτική αρχή έχει τεράστιο μερίδιο ευθύνης, πολύ περισσότερο δε αν αναλογιστεί κανείς τις προσδοκίες που δημιούργησε για να πάρει τις ψήφους των δημοτών. Εμείς δεν λέμε μεγάλα λόγια, προτιμούμε να μιλήσουμε με τις πράξεις μας όταν γίνουμε δημοτική αρχή. Οι ετεροδημότες των Αθηνών είναι αυτοί που δεν ξεχνούν τον τόπο μας και συνεχίζουν να τον αγαπούν αληθινά, αν και απο μακριά. Θέλουμε και μαζί τους να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να βοηθήσουμε να αλλάξει ο τόπος μας. Συγχαρητήρια στα μέλη του Δ.Σ. του “ΛΙΑΚΑΤΑ“.

 

Την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019:

Ο Σύνδεσμός μας θα τελέσει αρτοκλασία στη μνήμη της Αγ.Αγάθης στον Αγ. Κων/νο Ομονοίας (όπως κάθε χρόνο).

Στη συνέχεια, θα κόψουμε τη βασιλόπιτα του 2019, στο ξενοδοχείο GOLDEN CITY, Μάρνη 46 ( πολύ κοντά στην εκκλησία, μέσα σε μια πανέμορφη αίθουσα, στο ρετιρέ ).

Το μενού περιλαμβάνει: καφέ, τσάι, πορτοκαλάδα, κέικ, κρουασάν, βουτήματα, ριβανή και χαλβά από το Αιτωλικό. Το φλουρί της βασιλόπιτας κερδίζει αυγοτάραχο.

Τιμή συμμετοχής: πέντε (05) ευρώ.

Δηλώστε έγκαιρα τη συμμετοχής σας στα τηλέφωνα: 210. 9612233, 7485306 , 6124336.

Σας ευχόμαστε Καλή Χρονιά και σας περιμένουμε!

Το Δ.Σ. του «Λιακατά»

 

 

Σελίδα 1 από 3

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία