Αγγελίες    Επικοινωνία

Στις 13-06-2019 το Δημοτικό Σχολείο Σταμνάς, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Αιτωλικού-Μεσολογγίου και τo Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS πραγματοποίησαν καθαρισμό της Παραλίας Σταμνάς.

Είχε προηγηθεί ενημέρωση στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας Περιβάλλοντος από τους υπεύθυνους του Φορέα της Λιμνοθάλασσας στον χώρο του σχολείου με οπτικοακουστικό υλικό και εκπαιδευτικά παιχνίδια. Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, προσέφερε γάντια και πλαστικές σακούλες σκουπιδιών, που γέμισαν μέσα σε λίγα λεπτά από τα εκατοντάδες σκουπίδια που υπήρχαν στο χώρο. Σκοπός αυτής της δράσης ήταν να ευαισθητοποιήσει τους μικρούς μαθητές, ώστε να γίνουν οπαδοί της προσπάθειας που γίνεται παγκόσμια για την προστασίας του περιβάλλοντος.

Στον καθαρισμό της παραλίας Σταμνάς αποφάσισαν να προχωρήσουν μόνοι τους οι κάτοικοι, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, καθώς η δημοτική αρχή δεν έκανε καμία κίνηση μέχρι τώρα.

Αν και το καλοκαίρι είναι προ των πυλών δεν είχε καθαριστεί ο οικισμός της παραλίας Σταμνάς που είχε γεμίσει από σκουπίδια, και τρωκτικά. Μάλιστα ένας εκ των καταστηματαρχών της παραλίας, ανέφερε στον δήμαρχο και το πρόβλημα της διαρροής που υπάρχει στην διώρυγα Δ20 και ο κ. Καραπάνος εμφανίστηκε έκπληκτος, διότι δεν το γνώριζε, σύμφωνα με την μαρτυρία του ίδιου του επιχειρηματία.

Η ΑΙΧΜΗ βέβαια έχει κάνει πολλά ρεπορτάζ σχετικά με το συγκεκριμένο πρόβλημα και οι κάτοικοι και επαγγελματίες άπειρα έγγραφα προς κάθε αρμόδια κατεύθυνση, οπότε είναι αδύνατον κάποιος να μην το γνωρίζει.

Εκείνο πάντως που έχει σημασία είναι ότι, ενόψει καλοκαιριού θα έπρεπε να γίνονται καθαρισμοί σε τέτοιες περιοχές και να μην αναγκάζονται οι κάτοικοι μόνοι τους να κάνουν αυτή τη δουλειά. Μάλιστα σχετική ανάρτηση έχει γίνει και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από κατοίκους που θέλουν να δείξουν το πρόβλημα.

Παρόμοια ανάρτηση έκανε πρόσφατα και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Ηλία, με σχετικό φωτογραφικό υλικό, υποστηρίζοντας ότι ο δήμος δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για την αποκομιδή ούτε των οικιακών απορριμμάτων, ούτε των υπολειμμάτων κλαδέματος και άχρηστων αντικειμένων που πετιούνται στους δρόμους, διότι στο χωριό δεν υπάρχουν αρκετοί κάδοι.

 

ΒΑΣΩ ΒΗΤΑ

 

Κατάθεση σχετικά με δημοσιεύματα και συνεντεύξεις σχετικά με το θέμα υπερχείλισης της σήραγγας Λυσιμαχείας προς τη Λιμνοθάλασσα Αιτωλικού στη θέση «παραλία Σταμνάς» έδωσε σήμερα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης και ΔΕ Αιτωλικού Ανδρέας Κότσαλος.

Στην κατάθεσή του, ο Αντιδήμαρχος στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργεί η Εισαγγελία Μεσολογγίου, αναφέρθηκε στα φαινόμενα των πλημμυρών που εκδηλώθηκαν από 26-2-2018 έως και την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, τα οποία προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου, αλλά και σοβαρές επιπτώσεις στο οικοσύστημα της Λιμνοθάλασσας όπως προκύπτει από τα έγγραφα του Φορέα Διαχείρισης, τα οποία βρίσκονται ήδη στην διάθεση της Δικαιοσύνης προς εξέταση.

Παράλληλα, κατατέθηκαν έγγραφα αλληλογραφίας των εμπλεκόμενων υπηρεσιών με το σοβαρό αυτό ζήτημα, μέσα από τα οποία μπορεί να γίνει η σχετική έρευνα και να αποδοθούν ή όχι ευθύνες όπου ανήκουν. Κύριο μέλημα του Δήμου ιερής Πόλης Μεσολογγίου, είναι η προστασία του οικοσυστήματος από εξωγενείς παράγοντες που μπορούν να επιφέρουν σοβαρές έως ανεπανόρθωτες διαταράξεις της ούτως ή άλλως ευαίσθητης ισορροπίας για την οποία διακρίνεται η Λιμνοθάλασσα.  

Ολοκληρωτική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η καταστροφή στη λιμνοθάλασσα από τα νερά της Λυσιμαχείας, τα οποία διοχετεύονται μέσω της διώρυγας Δ24, στο ύψος της παραλίας Σταμνάς.

Ο αντιδήμαρχος Αιτωλικού, Αν. Κότσαλος, έχει ξεκινήσει μια σειρά ενεργειών προκειμένου να σταματήσει αυτό το έγκλημα, καλώντας και τους κατοίκους στο σημείο να δουν από κοντά αυτό που συντελείται σε βάρος του οικοσυστήματος, ωστόσο η συμμετοχή ήταν απειροελάχιστη. Όμως αν αυτό συνεχιστεί για λίγο ακόμα, η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη. Ήδη απ’ ό,τι φαίνεται και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει μέχρι τώρα στα χέρια του ο αντιδήμαρχος, το φετινό καλοκαίρι η παραλία της Σταμνάς δεν θα μπορεί να δεχθεί λουόμενους.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες ο κ. Κότσαλος θα προσφύγει στην Εισαγγελέα Μεσολογγίου όπου θα καταθέσει έναν πλήρη φάκελο με στοιχεία που θα δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής, καθώς ο όγκος του γλυκού νερού που πέφτει στη λιμνοθάλασσα είναι τεράστιος.

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

Καθαρίζεται η παραλία Σταμνάς…

Ξεκίνησε ο καθαρισμός της παραλίας Σταμνάς η οποία μετά τις τελευταίες πλημμύρες είχε δεχθεί σκουπίδια από όλη την γύρω περιοχή, τα οποία παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά των ρεμάτων.

Μπουκάλια, πλαστικά, σακούλες, ακόμα και τελάρα και πλαστικά έπιπλα, καλάμια και ξύλα, κατέληξαν στην παραλία και σχημάτισαν μια κακή εικόνα για αρκετές ημέρες.

Από σήμερα το πρωί όμως συνεργεία του δήμου Μεσολογγίου ξεκίνησαν την διαδικασία καθαρισμού μαζεύοντας αρχικά τα σκουπίδια σε συγκεκριμένα σημεία και στη συνέχεια θα τα απομακρύνουν.

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

Σκουπιδότοπος η παραλία Σταµνάς

Για εγκατάλειψη κάνουν λόγο οι καταστηµατάρχες

 

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 14/12/2017

 

Σε χωματερή μετατράπηκε η παραλία της Σταμνάς, από τα σκουπίδια που μετέφεραν μαζί τους οι χείμαρροι στην τελευταία κακοκαιρία.

Πλαστικά μπουκάλια, σακούλες, καλάμια, ξύλα, σπασμένα έπιπλα, κουτιά, τελάρα, συσκευασίες τροφίμων και πλήθος άλλων σκουπιδιών κατέληξαν στην παραλία. Πολλά από αυτά δυστυχώς κατέληξαν και στη θάλασσα επιβαρύνοντας το περιβάλλον, αφού ως γνωστόν αυτά θα διατηρηθούν για πολλά χρόνια στο νερό...

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 14/12 σε όλα τα περίπτερα του νομού

Σελίδα 1 από 3

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία