Αγγελίες    Επικοινωνία

Εκφωνήθηκε στην τελετή της βράβευσης
Αιτωλικό, 18 Αυγούστου 2018
«Το Παλιό Ουζερί»

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 30/08/2018

 

Έζησα πολύ και συνεργάσθηκα εξαιρετικά µε το µπαρµπα Μάκο τον Τσίντζο, όταν δούλευα το βιβλίο µου «Το πανηγύρι της Αγιαγάθης» που εκδόθηκε το 1998. Ήταν για µένα Πανεπιστήµιο, άνοιξε ένας άλλος κόσµος µπροστά στα µάτια µου. Σταχυολογώ µία παράγραφο από το βιβλίο:

«Όταν ψάχνουµε για ζυγιές, βρίσκουµε λίγους ντόπιους, φέρνουµε κι άλλους από την Πελοπόννησο. Αλλά, δεν ξέρουν να παίζουν τα παλιά τραγούδια, τα δύσκολα, τα καραβλάχικα.

- Ποια είναι αυτά τα τραγούδια τα παλιά, τα δύσκολα;

- Τά χω γράψει και τα φυλάω σαν τα µάτια µου. Είναι:

α. Ο Αλάµπης, παλιό τσάµικο

β. Ο Λιατσκοβίτης, τσάµικο παλιό, πολεµικός σκοπός

γ. Η Καρακάξα, τσάµικο παλιό

δ. Ταξίµι, σόλο κλέφτικο, καραβλάχικο

ε. Γαλάτα, σόλο ζουρνά, προς το µοιρολόι

- Και δε βρίσκετε όργανα να τα παίξουν;

- Δεν υπάρχουν καλοί τεχνίτες στο ζουρνά και στο νταούλι. Ο ζουρνάς είναι το πρώτο ζητούµενο, αν είναι καλός ο ζουρνάς, το νταούλι το φέρνει βόλτα.

O Mάκος ο Τσίντζος έχει κριτήριο τον καλό χορό.

- Ο µπαρµπα - Νάσος ο Καφρίτσας χόρευε φοβερό χορό. Το 1952 του κράτησα στον Ταξιάρχη και χόρεψε το «Λιατσκοβίτη». Είναι δύσκολος χορός, θέλει µεγάλη ευλυγισία και γερή µέση. Δεν τον χορεύει κανείς εύκολα. Κι ο µπαρµπα - Νάσος ήταν το κάτι άλλο.

- Από τους άλλους παλιούς πες μου μερικούς χορευταράδες.

- Ο Παντελής ο Μπαγαρέμος, ο Ζαφείρης ο Μπαγαρέμος, ο Τσιτσιμήτσος, ο Κικάτος, ο Νιόνιος ο Κολποδίνος.

- Κι εσένα, μπαρμπα Μάκο, σε θαυμάζουν πολύ για το χορό σου.

- Τον ζω μεσ’ την ψυχή μου το χορό. Και το τραγούδι.»

Αυτά το 1998. Από τότε, ο καπετάν Μάκος συνέχισε τη λαμπρή αγιαγαθιώτικη πορεία του, κάθε χρόνο, χωρίς διακοπή. Αυτό μέχρι και το 2011.

Τον Αύγουστο του 2012, ενώ ετοιμαζότανε για το πανηγύρι, πέθανε η γυναίκα του. Όταν πήγα στην εκκλησία, στον Ταξιάρχη, να τον συλλυπηθώ, μου είπε κλαίγοντας: «Μάγδα μου, δεν θα πάω φέτος στην Αγιαγάθη».

Ο μπαρμπα - Μάκος, για λόγους υπεράνω της θέλησής του, δεν ξαναπήγε ποτέ στην Αγιαγάθη, στο πανηγύρι. Αφού πρώτα επί πενήντα πέντε (55) ολόκληρα χρόνια εζήλωσε την ιερή φλόγα του πανηγυριού μας ως πανηγυριστής, πρωτοκαπετάνιος και πρωτοχορευτής.

- Μπαρμπα - Μάκο μου, εμείς, οι αγιαγαθιώτες, οι πανηγυριστές, οι Αιτωλικιώτες όλοι, αναγνωρίζουμε την προσφορά σου, σου επιδίδουμε Βραβείο Τιμής και σ΄ευχαριστούμε βαθιά μέσα από την ψυχή μας.

 Άξιος!

Μάγδα Βελτσίστα
Πρόεδρος του «Λιακατά»

Η φωτογραφία είναι δανεισμένη από τα "ΝΕΑ του Αιτωλικού"

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Χιλιάδες κόσμου παραβρέθηκαν χτες το βράδυ στο Αιτωλικό, αλλά και την Σταμνά για να απολαύσουν το παραδοσιακό πανηγύρι της Αγι’ Αγάθης.

Αρματωμένοι και καβαλάρηδες με τα άλογά τους πέρασαν από τους δρόμους της πόλης και έφτασαν στην κεντρική πλατεία όπου και κατέλυσαν για να συνεχίσουν το γλέντι μέχρι πρωϊας.

Εκεί και αρκετοί επίσημοι, δημοτικοί άρχοντες, υποψήφιοι για την δημαρχία, αλλά και πολιτευτές που επανακάμπτουν ξανά στην περιοχή μας.

Και του χρόνου στους συνδημότες του Αιτωλικού και της Σταμνάς.

Το πρόγραμμα για τις φετινές εκδηλώσεις στο πανηγύρι της Αγι' Αγάθης έχεις ως εξής:

Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018
Εσπερινός στο μοναστήρι. Το βράδυ οι παρέες των πανηγυριστών θα γλεντήσουν στα στέκια τους στο βουνό.

Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018
Το απόγευμα παρέλαση εφίππων. Το βράδυ οι παρέες των πανηγυριστών θα συγκεντρωθούν στα στέκια τους όπου θα ακολουθήσει ολονύκτιο γλέντι.

Με τον παραδοσιακό και καθιερωμένο τρόπο γιορτάστηκε το δημοφιλές πανηγύρι της Αγι’ Αγάθης τόσο στην όμορφη Σταμνά όσο και στο γραφικό Αιτωλικό.

Πλήθος κόσμου το παρακολούθησε και φέτος για να γλεντήσει μαζί με τους αρματωμένους και λοιπούς συμμετέχοντες και να αποδράσει από την ρουτίνα και την καθημερινότητα. Και του χρόνου σε όλους χωρίς δυσάρεστα όπως αυτό που συνέβη φέτος στο Αιτωλικό παραμονές της γιορτής.

Παρακάτω παρατίθενται μερικά φωτογραφικά στιγμιότυπα που εξασφάλισε η ΑΙΧΜΗ από το Αιτωλικό. Όποιος το επιθυμεί μπορεί να μας στείλει και άλλες φωτό και θα αναρτηθούν κι αυτές αρκεί να είναι καλής ποιότητας.

Ο Σύλλογος Εφίππων Αρματωμένων Πανηγυριστών Αιτωλικού «Η Αγία Αγάθη» εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια της μικρής Μαρίας - Γεωργίας.

Εις ένδειξη πένθους ανακοινώνει πως το μεσημέρι της 22ας Αυγούστου και μέχρι το αντάμωμα με τους Σταμνιώτες πανηγυριστές δεν θα ακουστεί νταούλι και ζουρνάς στην Αγιαγάθη.

Παρακαλώ δεχθείτε τα πιο βαθιά και ειλικρινή συλλυπητήρια όλων μας αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου
Παναγιώτης Π. Σταράμος

Σελίδα 1 από 4

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία