Αγγελίες    Επικοινωνία

Το Εργαστήρι «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ», Νομού Αιτωλ/νίας, Μεσολόγγι-Αγρίνιο, για άτομα με νοητική υστέρηση και συνοδές αναπηρίες, τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2019, συμμετείχε στη δράση ενημέρωσης προληπτικού οδοντιατρικού ελέγχου πρωτοβάθμιας υγείας στο χώρο της Έδρας του Εργαστηρίου μας.

Η δράση αυτή υλοποιήθηκε από τη Μ.Κ.Ο. «ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ», σε συνεργασία με το Αυτοτελές Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας και το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου.

Στη δράση αυτή συμμετείχαν 25 εκπαιδευόμενοι νέοι του Εργαστηρίου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ».

Το Εργαστήρι «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ» με τις συνεργασίες αυτές, μέσω των ποιοτικών παρεχόμενων υπηρεσιών του, συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των εκπαιδευομένων μας καθώς και στην κοινωνική αποδοχή και ένταξή τους.

 

   

Με ιδιαίτερη τιμή

Το Διοικητικό Συμβούλιο

του Εργαστηρίου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ»

Μεσολόγγι - Αγρίνιο

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανάπτυξη από το Υπουργείο Υγείας δράσεων και παρεμβάσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του μαθητικού πληθυσμού αναφορικά στην Αγωγή Υγείας σε Εθνικό επίπεδο επισκέφθηκαν το σχολείο μας την Τετάρτη 20-03-2019 οι οδοντίατροι κ. Αλεξάκη Όλγα και ο κ. Λυκογεώργος Θεόδωρος του Νοσοκομείου Μεσολογγίου «Χατζηκώστα».

Το πρόγραμμα αυτό της Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονίων νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, αφορά τον Προληπτικό Οδοντιατρικό έλεγχο σε μαθητές της Α΄και Β΄τάξης των δημοτικών σχολείων.

Οι οδοντίατροι ενημέρωσαν τους μικρούς μαθητές σχετικά με τις ασθένειες και τη φροντίδα του στόματος. Έγινε επίδειξη του σωστού τρόπου βουρτσίσματος των δοντιών με βιωματικό τρόπο αφού όλα τα παιδιά είχαν μαζί τους τις οδοντόβουρτσές τους. Τέλος μετά από οδοντιατρική εξέταση που έγινε σε κάθε παιδί, συστήθηκε εγγράφως ώστε να ενημερωθούν οι γονείς για οδοντιατρική θεραπεία, καθαρισμό δοντιών, φθορίωση και ορθοδοντική εκτίμηση.

Ο Δ/ντής,το Διδακτικό προσωπικό και οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Σταμνάς εκφράζουν τις θερμές τους ευχαριστίες προς το Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου «Χατζηκώστα» για την επίσκεψη και την άρτια ενημέρωση που παρείχαν οι οδοντίατροι στους μαθητές μας.

Η 20η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας από την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία και έχει ως στόχο να αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα του υγιούς στόματος και να προάγει παγκόσμια τη γνώση για τα ζητήματα γύρω από τη στοματική υγεία, καθώς και για τη σπουδαιότητα της στοματικής υγιεινής για όλους τους νέους αλλά και ηλικιωμένους.

Η σπουδαιότητα της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας, έγκειται στο γεγονός ότι το 90% του πληθυσμού θα εμφανίσει κάποια στοματική νόσο κατά τη διάρκεια της ζωής του καθώς και ότι πολλές από τις νόσους του στόματος μπορούν να προληφθούν μέσω της αυξημένης υποστήριξης της Πολιτείας, των επιστημονικών ενώσεων και των κοινωνικών φορέων στην πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής επικεντρώνεται στο γεγονός ότι η διατήρηση της υγείας του στόματός μας έχει αποφασιστική σημασία για τη διατήρηση της γενικής μας υγείας.

Προστατεύουμε το στόμα και το σώμα μας ξεκινώντας από νωρίς στη ζωή μας και:

  • ακολουθώντας υγιεινή διατροφή, με χαμηλή περιεκτικότητα ζάχαρης και
  • πλούσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
  • αποφεύγοντας το κάπνισμα
  • αποφεύγοντας την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Υιοθετώντας συνήθειες καλής στοματικής υγιεινής:

  • βουρτσίζουμε τα δόντια μας για δύο λεπτά, δύο φορές την ημέρα, με απλή ή ηλεκτρική οδοντόβουρτσα και φθοριούχα οδοντόπαστα
  • δεν ξεπλένουμε με νερό αμέσως μετά το βούρτσισμα, αντ’ αυτού φτύνουμε την περίσσεια της οδοντόπαστας
  • ξεπλένουμε με ένα φθοριούχο στοματικό διάλυμα ή μασάμε τσίχλα χωρίς ζάχαρη, μετά τα γεύματα και τα σνάκς, εάν δεν είναι δυνατό το βούρτσισμα των δοντιών
  • καθαρίζουμε τα μεσοδόντια με τη χρήση οδοντικού νήματος ή άλλων καθαριστικών μέσων για επιπλέον όφελος
  • φορώντας προστατευτικό νάρθηκα όταν ασχολούμαστε με αθλήματα επαφής
  • μη αμελώντας να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρό μας για τακτικό έλεγχο και καθαρισμό

O Δήμος Αγρινίου, υλοποιεί κάθε χρόνο το πρόγραμμα «Δωρεάν προληπτικός οδοντιατρικός έλεγχος παιδιών» στο Κοινωνικό Οδοντιατρείο σε συνεργασία με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Αγρινίου. Οι εθελοντές οδοντίατροι εξετάζουν παιδιά - μαθητές Δημοτικού Σχολείου και τους δίνουν ατομικά δελτία προληπτικού οδοντιατρικού ελέγχου, προκειμένου οι γονείς τους να ενημερωθούν για τυχόν προβλήματα και για τη σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση τους. Στόχος του προληπτικού προγράμματος είναι η διατήρηση της στοματικής υγείας των παιδιών. Ένα υγιές στόμα είναι αδιάσπαστα συνυφασμένο με ένα υγιές σώμα και το κεντρικό σύνθημα της φετινής καμπάνιας παρακινεί τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν τη στενή σύνδεση και αλληλεπίδραση μεταξύ της στοματικής και της γενικής τους υγείας και ευεξίας.

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ

Μια σημαντική πρωτοβουλία ανέλαβε το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Μεσολογγίου και το 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων, πραγματοποιώντας εκδήλωση για την στοματική υγιεινή στον 1ο και 2ο Παιδικό Σταθμό Μεσολογγίου.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγιεινής Διατροφής η στρατιωτική οδοντίατρος Μαριάννα Σκότρα και ο στρατιωτικός γιατρός Κώστας Γκίκας μίλησαν στα παιδιά για την στοματική υγιεινή με βιωματικό τρόπο παίζοντας μαζί τους για να τους δείξουν ποιες τροφές είναι υγιεινές για τα δόντια και ποιες τα καταστρέφουν. Τα παιδιά με ιδιαίτερη χαρά συμμετείχαν στο παιχνίδι κατανοώντας το σωστό τρόπο διατροφής αλλά και το σωστό τρόπο βουρτσίσματος των δοντιών.

Η συμμετοχή του 2/39 Σ.Ε. σε τέτοιες δράσεις δείχνει την εξωστρέφεια του στρατοπέδου και την διάθεση σύνδεσης με την τοπική κοινωνία, μέσω σημαντικών δραστηριοτήτων που θα συνεχιστούν και σε άλλα επίπεδα.

Επίσης η καλή συνεργασία με το δήμο και τους τοπικούς φορείς, μόνο όφελος μπορεί να έχει και για τις δυο πλευρές.

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα στοματικής υγείας ο χειρουργός οδοντίατρος, κος Παναγιώτης Παπαχρήστος, παραχώρησε συνέντευξη στην σπουδάστρια δημοσιογραφίας, Άντζελα Υζεΐράι.

 

Καλησπέρα κ. Παπαχρήστο, 20 Μαρτίου είναι η μέρα αφιερωμένη στην στοματική υγεία. Προετοιμαζόμενη για τη συνέντευξη μας και βλέποντας κάποια στατιστικά στοιχεία έμεινα έκπληκτη όταν διάβασα ότι το ποσοστό των παιδιών σχολικής ηλικίας που εμφανίζουν τερηδόνα κυμαίνεται παγκοσμίως μεταξύ 60%-90%. Καθώς και ότι καρκίνος του στόματος είναι ο 8ος κατά σειρά συχνότερα εμφανιζόμενος καρκίνος παγκοσμίως. Θεωρείται ότι ο μέσος όρος ανθρώπων αμελεί τη στοματική υγεία του και επισκέπτεται τον οδοντίατρο μόνο σε περίπτωση που παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα;

Οι περισσότεροι άνθρωποι προσέχουν τα δόντια τους αλλά όχι με τον ενδεδειγμένο τρόπο περιποίησης. Οι επισκέψεις δεν είναι ούτε καν ετήσιες. Με αποτέλεσμα να αυξάνεται το ποσοστό τερηδόνας και να μην υπάρχει καμία πρόληψη για αυτό. Επειδή όμως αναφέρατε τον καρκίνο τους στόματος, να σας πως ότι τηρώντας τις εξαμηνιαίες επισκέψεις στον οδοντίατρο και με την έγκαιρη διάγνωση, τις περισσότερες φορές είναι θεραπεύσιμος και αντιμετωπίσιμος. Για αυτό το λόγο οι οδοντίατροι επιμένουν στις τακτικές επισκέψεις, διότι εκτός από σφραγίσματα και καθαρισμούς, περιλαμβάνονται και αυτοί οι έλεγχοι.

 

Σε ποιες ηλικίες παρουσιάζεται περισσότερη αμέλεια;

Συνήθως στους ανθρώπους από την ηλικία των 50 ετών και επάνω. Δυστυχώς όμως αμέλεια παρατηρείται και στις εγκυμονούσες γυναίκες.

 

Πoια είναι τα βασικά βήματα για να έχει ένας άνθρωπος στοματική υγεία;

Καταρχήν οι έφηβοι πρέπει να εκπαιδεύονται από τους οδοντίατρους για τον σωστό τρόπο βουρτσίσματος και την μέθοδο που χρειάζεται να ακολουθούν για να έχουν στοματική υγεία. Εάν από μικρά παιδιά εκπαιδευόμαστε για τον ορθό τρόπο βουρτσίσματος, σχεδόν όλοι θα αποφεύγαμε διάφορες οδοντικές επεμβάσεις. Επομένως το σωστό βούρτσισμα παίζει καθοριστικό ρόλο, από εκεί και πέρα χρησιμοποιώντας στοματικό διάλυμα, νήμα, μεσοδόντια βουρτσάκια και σε συνδυασμό με την 6μηναία επίσκεψη στο οδοντίατρο μας, εξασφαλίζουμε στοματική υγεία.

 

Υπάρχουν κάποια διαφορετικά βήματα που χρειάζεται να ακολουθούν άτομα που φορούν σιδεράκια;

Όχι, για τους ανθρώπους που φορούν σιδεράκια ισχύουν ακριβώς τα ίδια, χρειάζεται όμως να είναι ακόμα πιο σχολαστικοί διότι οι τροφές κολλάνε στα σιδεράκια με αποτέλεσμα να δημιουργείται τερηδόνα πιο εύκολα. Από την εμπειρία που έχετε αποκτήσει ασκώντας το επάγγελμα όλα αυτά τα χρόνια, πιστεύεται ότι οι νέες γενιές δίνουν περισσότερο προσοχή στα δόντια τους; Είναι γεγονός ότι δίνουν περισσότερο προσοχή διότι τους ενδιαφέρει και η αισθητική πλευρά πλέον. Οι πλειονότητα των νέων παιδιών θέλουν να έχουν όμορφα δόντια.

 

Λένε ότι τα δόντια δείχνουν σε μεγάλο ποσοστό τον τρόπο που κάποιος άνθρωπος ζει, εσείς έχετε παρατηρήσει μείωση στο ποσοστό των ανθρώπων που καπνίζει;

Ναι, ο τρόπος ζωής είναι πιο υγιεινός τα τελευταία χρόνια από ότι παλιότερα. Μέχρι και τη γενιά των σημερινών σαραντάρηδων, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί από γονείς με πιο σύγχρονες αντιλήψεις παρατηρείται σίγουρα και ένας αρτιότερος τρόπος περιποίησης των δοντιών τους. Επίσης φαίνεται ότι έχει μειωθεί το ποσοστό των καπνιστών σε αυτή τη γενιά.

 

Υπάρχουν τροφές που ωφελούν τα δόντια;

Κόκκινο κρασί και τσάι βοηθούν τη στοματική υγεία. Παρόλο που αυτά τα δύο δημιουργούν χρωματικές κηλίδες δε θα πρέπει να αποφεύγονται.

 

Θέλετε να μας περιγράψετε ένα δύσκολο περιστατικό με το οποίο βρεθήκατε αντιμέτωπος;

Δυστυχώς πολλά τροχαία. Το περιστατικό όμως που έχει χαραχτεί στη μνήμη μου, είναι όταν ένας νεαρός ήρθε στο ιατρείο με τα δόντια του στη παλάμη ύστερα από τροχαίο με μηχανάκι, για να γίνει αποκατάσταση. Η θεραπεία διήρκησε 6 μήνες με πολλές χειρουργικές επεμβάσεις και πλαστικές χειρουργικές και όλα πήγαν καλά.

 

Κλείνοντας, τι έχετε να πείτε στους ανθρώπους που φοβούνται να πάνε στον οδοντίατρο και τη θεωρούν μια τραυματική εμπειρία;

Σήμερα η οδοντιατρική επιστήμη έχει εξελιχθεί. Το μόνο που νοιώθει κάποιος είναι μια ανατριχίλα, εφόσον έχει γίνει τοπική ένεση στο δόντι που μας ενδιαφέρει. Το 99% των ασθενών δεν νοιώθουν πόνο και η αποκατάσταση γίνεται πολύ πιο εύκολα από ότι παλιότερα.

Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Και εγώ σε ευχαριστώ Άντζελα για τις ενδιαφέρουσες ερωτήσεις. Σου εύχομαι καλή σταδιοδρομία!

 

 

 

 

 

Στις  12-02-2016 στο Κοινωνικό Ιατρείο του Δήμου Αγρινίου καλωσορίσαν τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Σκουτεράς για οδοντιατρικό έλεγχο.

Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε από την εθελόντριά οδοντίατρο κα Ε. Χειμώνα. 

Πηγή: panaitolionews.blogspot.gr

Σελίδα 1 από 2

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία