Αγγελίες    Επικοινωνία

Με την συμμετοχή του Δημάρχου Κώστα Λύρου πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Αιτωλικό η συνάντηση εργασίας στο πλαίσιο υλοποίησης του διακρατικού προγράμματος MUSE, στο οποίο ο Δήμος συμμετέχει ως εταίρος με την κατασκευή του Μουσείου Λιμένος Αιτωλικού.

Η συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Κέντρου Χαρακτικών Τεχνών – Μουσείο Βάσως Κατράκη. Συμμετείχαν επίσης οι αντιδήμαρχοι Σπύρος Βασιλείου και Νίκος Καραπάνος, οι Πρόεδροι Τοπικής Κοινότητας Αιτωλικού Κωνσταντίνα Μαντζή, Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Πολιτισμού Γιώργος Σωτηρακόπουλος και του Μουσείου Βάσως Κατράκη Κώστας Καστανάς, καθώς επίσης ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Μασαούτης.

Ο κ. Κώστας Λύρος καλωσόρισε τους συμμετέχοντες εκφράζοντας την πρόθεσή του για μια καλή και εποικοδομητική επικοινωνία, με στόχο την παραγωγική και δημιουργική συνεργασία προς όφελος των τοπικών κοινωνιών στις οποίες απευθύνεται το πρόγραμμα.

Σε υλοποίηση του προγράμματος Interreg V-A Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020 και του έργου MUSE στο οποίο εντάχθηκε η πρόταση του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου (συνολικού ύψους 360.000 ευρώ), υπεγράφη σήμερα από το Δήμαρχο Νικόλαο Καραπάνο, η σύμβαση κατασκευής του έργου Μουσείο Λιμένος Αιτωλικού.

Το υπό κατασκευή Μουσείο είναι ένα από τα 41 έργα που εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση στις δυο χώρες.

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις που πρόκειται να κατασκευασθούν στην θέση «Εξέδρα» Αιτωλικού, πρόκειται να στεγάσουν την δραστηριότητα ενός λειτουργικού και βιωματικού μουσείου, συνδυασμένου με την τοπική ναυτική και αλιευτική παράδοση, την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, το περιβάλλον και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που συνθέτουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της πόλης του Αιτωλικού. Για την λειτουργία του Μουσείου Λιμένος Αιτωλικού, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συναντήσεις με τοπικούς φορείς προκειμένου να διατυπωθούν οι σχετικές προτάσεις.

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 29 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα του Κέντρου Χαρακτικής Τέχνης Μουσείο Βάσως Κατράκη στο Αιτωλικό, η δεύτερη συνάντηση των εταίρων του έργου MUSE.

Το MUSE είναι ένα από τα 41 έργα που εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση κατά την πρώτη πρόσκληση του προγράμματος Interreg V-A Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020. Είναι ένα διμερές πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και με εθνική συμμετοχή των δύο κρατών μελών (Ιταλία και Ελλάδα). Το πρόγραμμα αποσκοπεί στον καθορισμό μιας στρατηγικής διασυνοριακής ανάπτυξης μεταξύ της Απουλίας και της Ελλάδας για την προώθηση μιας δυναμικής οικονομίας βασισμένης σε έξυπνα, βιώσιμα και χωρίς αποκλεισμούς συστήματα, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών των περιοχών αυτών.

Τις εργασίες της δεύτερης συνάντησης άνοιξε ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος, καταθέτοντας την πρόταση του Δήμου για την δημιουργία ενός λειτουργικού και βιωματικού μουσείου στο Αιτωλικό, συνδυασμένου με την τοπική ναυτική και αλιευτική παράδοση, την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, το περιβάλλον και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που προσδίδουν στον τόπο μια ξεχωριστή φυσιογνωμία.

Ιστορία, αλιευτική παράδοση, γαστρονομία, επαγγέλματα, φυσικοί πόροι, τέχνη και πολιτισμός, είναι τα στοιχεία που συνθέτουν αυτή τη φυσιογνωμία. Θ’ αποτελέσουν το θεματικό αντικείμενο του υπό ίδρυση μουσείου, ενώ παράλληλα οι προδιαγραφές της κατασκευής του – έτσι όπως προτάθηκαν από το Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου- έχουν την δυναμική να μετατρέψουν το Μουσείο Λιμένος σε ένα δημιουργικό χώρο διεξαγωγής σεμιναρίων, συνεδρίων   πανελλήνιας διάστασης και ενδιαφέροντος. 

Το Μουσείο Λιμένος στο Αιτωλικό, μπορεί και έχει κάθε δυνατότητα να αναδειχθεί σε ένα αναπτυξιακό πυλώνα, με τη συνεργασία και ενεργό συμμετοχή είτε των πολιτών, είτε των φορέων που δραστηριοποιούνται σε κάθε τομέα παραγωγικό ή πολιτισμικό επεσήμανε ο Νίκος Καραπάνος. Στην πλήρη ανάπτυξή του, ασφαλώς θα έχει πολυεπίπεδα οφέλη για την τοπική κοινωνία και όχι μόνο.

Μετά την τοποθέτηση του Δημάρχου, ακολούθησε η τεχνική περιγραφή και ο σχεδιασμός του αντικειμένου της δράσης από τους διακρατικούς εταίρους. Όπως τονίσθηκε, μέσα στους στόχους τους έργου είναι και η δημιουργία και υποστήριξη ενός δικτύου μεταξύ των τριών port museums των οποίων χρηματοδοτείται η ίδρυση και λειτουργία: στην Ιταλία, στο Tricase   στην Ελλάδα στο Αιτωλικό και στην Κέρκυρα, δίνοντας τους τη δυνατότητα να ισχυροποιήσουν τις προσπάθειές τους για την αξιοποίηση της πλούσιας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των ανωτέρω περιοχών και τη δημιουργία ελκυστικών τουριστικών προορισμών.

Η δεύτερη διακρατική συνάντηση   ολοκληρώθηκε με ευρύ και δημιουργικό διάλογο, όπου φορείς και πολίτες υπέβαλλαν προτάσεις, κατέθεσαν ιδέες και απόψεις για την ανάπτυξη του σχεδιαζόμενου οικομουσείου υποβολή προτάσεων και ιδεών από εκπροσώπους φορέων και πολίτες. Διοργανώθηκε δε από    πό τον Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και το European Regional Framework for Cooperation (ERFC).

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 02/08/2018

Της Βάσως Βήττα
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

H αποδοχή και κατανοµή της χρηµατοδότησης και ο καθορισµός του τρόπου εκτέλεσης του έργου «Κατασκευή Μουσείου Λιµένος», στο Αιτωλικό, συζητήθηκε στο τελευταίο δηµοτικό συµβούλιο και δόθηκαν οι απαιτούµενες εγκρίσεις.

Το έργο εντάσσεται στο πρόγραµµα Interreg Ελλάδα - Ιταλία 2014 -2020 αλλά ακόµα δεν έχει προσδιοριστεί ο χρόνος δηµοπράτησης, διότι δεν έχει δοθεί η έγκριση Συλλογικών Αποφάσεων από την Περιφέρεια. Ωστόσο η Διαχειριστική Αρχή του προγράµµατος συνέστησε στον δήµο Μεσολογγίου να προχωρήσει, καθώς εντός του εποµένου διµήνου θα έχουν φθάσει και τα χρήµατα στο ταµείο του. Στις 29 Σεπτεµβρίου, µε αφορµή την Γιορτή Ψαριού, θα επισκεφθούν την περιοχή και οι Ιταλοί εταίροι του προγράµµατος. Η επίσκεψη θα γίνει στο πλαίσιο των εξαµηνιαίων συναντήσεων όλων των εταίρων, που αυτή την φορά θα είναι στην περιοχή µας...

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 02/08 σε όλα τα περίπτερα του νομού

 

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 24/05/2018

Της Βάσως Βήττα
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο δήμαρχος Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος και ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Σταράμος, υπέγραψαν στην Ιταλία το συμφωνητικό συνεργασίας για την δημιουργία του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης που θα γίνει στο Αιτωλικό.

Το έργο εντάσσεται στο πρόγραμμα Interreg. Greece - Italy 2014-2020, «Ανάπτυξη και αξιοποίηση των μουσείων λιμένων ως σημείων φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς», συνολικού προϋπολογισμού 360.000 ευρώ. Στόχος του Μουσείου είναι η ανάδειξη και προβολή της ντόπιας αλιευτικής παράδοσης όπως είναι τα αλιευτικά εργαλεία, τα σκάφη και οι παραδοσιακοί τρόποι αλιείας. Για το σκοπό αυτό, οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν την πλήρη διαμόρφωση και ανακαίνιση των εξωτερικών εμβαδού 1,5 στρεμμάτων και εσωτερικών χώρων εμβαδού 250 τ.μ. περίπου, του σημείου «Εξέδρα» Αιτωλικού, την δημιουργία αίθουσας με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας (3D) για την προβολή σχετικών θεμάτων, την τοποθέτηση εκθεμάτων αλλά και...

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 24/05 σε όλα τα περίπτερα του νομού

Μουσείο Λιμένος στο Αιτωλικό

Υπεγράφη σήμερα από το Δήμαρχο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Νίκο Καραπάνο και τον Αντιδήμαρχο Παναγιώτη Σταράμο, το συμφωνητικό συνεργασίας για την υλοποίηση της δράσης του προγράμματος Interreg V/A Greece – Italy 2014-2020, «Ανάπτυξη και αξιοποίηση των μουσείων λιμένων ως σημείων φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς».

Στο πρόγραμμα ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου συμμετέχει με την κατασκευή και λειτουργία Πολιτιστικού Κέντρου Θαλάσσιας Κληρονομιάς (Μουσείο Λιμένος) στο Αιτωλικό (θέση «Εξέδρα»), συνολικού προϋπολογισμού 360.000 ευρώ.

Στόχος του Μουσείου Λιμένος είναι η ανάδειξη και προβολή της ντόπιας αλιευτικής παράδοσης όπως είναι τα αλιευτικά εργαλεία, τα σκάφη και οι παραδοσιακοί τρόποι αλιείας. Για το σκοπό αυτό, οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν την πλήρη διαμόρφωση και ανακαίνιση των εξωτερικών και εσωτερικών χώρων του σημείου «Εξέδρα» Αιτωλικού, την δημιουργία αίθουσα  με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας (3D) για την προβολή σχετικών θεμάτων, την τοποθέτηση εκθεμάτων αλλά και την υλοποίηση διαδραστικών προγραμμάτων και εφαρμογών ιστορικού χαρακτήρα που απευθύνονται κυρίως σε μαθητές και μαθήτριες σχολείων.

Ο χρόνος αποπεράτωσης των εργασιών έχει ορισθεί σε δύο έτη, ενώ σύντομα το Μουσείο Λιμένος Αιτωλικού θα παρουσιασθεί στο πλαίσιο εκδήλωσης όπου θα συμμετέχουν επίσης οι εταίροι του προγράμματος Δήμος Tricase, Μεσογειακό – Αγρονομικό Ινστιτούτο Bari, Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας και ERFC.

Σελίδα 1 από 2

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία