Αγγελίες    Επικοινωνία

Στο πλαίσιο του έργου MUSE (Development and valorization of port museums as natural and cultural heritage sites), το οποίο συχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα INTERREG ΕΛΛΑΔΑ-ΙΤΑΛΙΑ 2014-2020, έγινε μια προσπάθεια καταγραφής της πολιτισμικής ταυτότητας της περιοχής Μεσολογγίου-Αιτωλικού με σκοπό την ανάδειξη ιδεών και πρακτικών μέσω των οποίων η περιοχή μπορεί να αξιοποιήσει την πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά και να μετατραπεί σε έναν ελκυστικό τουριστικό προορισμό. Το σχετικό αρχείο βρίσκεται στην εξής διαδρομή: http://erfc.gr/muse-cultural-identity

Με αυτήν τη δημοσίευση ανοίγουμε μια δημόσια διαβούλευση και απευθύνουμε  ένα ανοιχτό κάλεσμα στους πολίτες και τους φορείς της ευρύτερης περιοχής Μεσολογγίου-Αιτωλικού. Όποιος/α επιθυμεί να προσθέσει άλλα στοιχεία η να προτείνει άλλες εκδηλώσεις μπορεί να επικοινωνήσει με email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Το MUSE είναι ένα από τα 41 έργα που εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση κατά την πρώτη πρόσκληση του προγράμματος Interreg V-A Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020. Πρόκειται για ένα διμερές πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και με εθνική συμμετοχή των δύο κρατών μελών (Ιταλία και Ελλάδα). Το πρόγραμμα αποσκοπεί στον καθορισμό μιας στρατηγικής διασυνοριακής ανάπτυξης μεταξύ της Απουλίας και της Ελλάδας για την προώθηση μιας δυναμικής οικονομίας βασισμένης σε έξυπνα, βιώσιμα και χωρίς αποκλεισμούς συστήματα, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών των περιοχών αυτών.

Σε δήλωσή του για την έναρξη εργασιών του νέου αρχαιολογικού μουσείου, ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Νικόλαος Καραπάνος αναφέρει:

«Ένα όνειρο για την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου γίνεται πραγματικότητα. Μετά την ολοκλήρωση των μελετών από το Δήμο και την υποβολή τους για ένταξη στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) ύψους 3,7 εκατομμυρίων ευρώ, ξεκίνησαν οι εργασίες για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο που θα στεγασθεί στο Ξενοκράτειο κτήριο μετά την πλήρη αναμόρφωσή του. Στην ολοκλήρωσή του το Αρχαιολογικό Μουσείο θα είναι ένα πραγματικό «στολίδι» για την πόλη, που θα στεγάσει ένα ακόμη μεγάλο κομμάτι του  πολιτισμού της. Η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου έχει παρελθόν, παρόν και δυναμικό μέλλον. Ότι γίνεται σήμερα, είναι αφιερωμένο στις επόμενες γενιές.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους προϊσταμένους κυρία Ολυμπία Βικάτου (Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλ/νίας και Λευκάδας)  και Γεώργιο Παπανδρέου  (Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου), για την άριστη συνεργασία και την επίσπευση των εργασιών του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου. Προχωράμε υλοποιώντας το έργο μας».

Πάει το µουσείο...;

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 17/01/2019

Δεν φθάνει που η κυβέρνηση και η χώρα έχασε τον υπουργό Εθνικής Άµυνας, Πάνο Καµµένο, τώρα θα χάσει και το Μεσολόγγι το µουσείο στο Στρατόπεδο.

Ο λόγος για το Μουσείο που εξήγγειλε ο πρώην υπουργός µετά βαΐων και κλάδων στο Μεσολόγγι, αλλά µάλλον ούτε ο ίδιος δεν  το πίστευε...

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

 

Αµέσως θα ξεκινήσουν οι εργασίες / Δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις λέει ο ανάδοχος του έργου

 

Εν αναμονή της υπογραφής της σύμβασης βρίσκεται η εταιρεία που ανέλαβε το έργο «Αποκατάσταση «Ξενοκράτειου» διατηρητέου κτιρίου και αλλαγή χρήσης του σε χώρο μουσείου».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, Παναγιώτη Λυκογιώργο, υπολογίζεται ότι προς το τέλος Γενάρη θα «πέσουν» οι υπογραφές, ώστε άμεσα να ξεκινήσει το έργο, αρχής γενομένης από την στατική ενίσχυση του κτιρίου. Θα γίνουν πρώτα τσιμεντοενέσεις και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι υπόλοιπες εργασίες που αφορούν στο εσωτερικό. Το πρόβλημα στατικότητας που έχει εντοπιστεί, αντιμετωπίζεται με σύγχρονες τεχνικές, όπως υποστηρίζει ο κ. Λυκογιώργος. Καθυστερήσεις δεν αναμένονται, αν, όπως λέει ο ίδιος, δεν προκύψουν οικονομικά ζητήματα. Το αρχικό χρονοδιάγραμμα πριν την δημοπράτηση του έργου ήταν μέχρι τον Οκτώβριο του 2020. Το έργο θα κοστίσει περίπου 930.000 ευρώ συν ΦΠΑ καθώς η έκπτωση που δόθηκε ήταν 54%.

Η δημιουργία του νέου Μοτσείου έχει παρουσιαστεί σε όλες τους τις λεπτομέρειες σε παλιότερη ημερίδα που έγινε στο Μεσολόγγι από την προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, Ολυμπία Βικάτου. Πρόκειται για το πρώτο έργο που εντάσσεται στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του δήμου Μεσολογγίου, υλοποιείται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και θα κατασκευαστεί μέσω τριών υποέργων που είναι: 1. Η αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου και η αλλαγή χρήσης του σε χώρο μουσείου που περιλαμβάνει την αποκατάσταση του κτίσματος, της στέγης, των πορτοπαραθύρων, κλπ.. 2. Η δημιουργία και οργάνωση μόνιμων συλλογών με την εγκατάσταση και έκθεση αρχαιολογικών ευρημάτων και την συντήρηση αρχαίων αντικειμένων. 3. Την προμήθεια και εγκατάσταση προθηκών και άλλων μουσειακών κατασκευών.

Η έκθεση θα διαθέτει τον απαραίτητο, σύγχρονο εκθεσιακό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, εποπτικό υλικό, πολυμεσικές εφαρμογές, ώστε ο χώρος να είναι λειτουργικός και ικανός να επισημάνει στους επισκέπτες τη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής της Αιτωλοακαρνανίας, συμβάλλοντας έτσι μαζί με τα άλλα έργα της στρατηγικής Ο.Χ.Ε, που αναμένεται να ολοκληρωθούν στην παρούσα προγραμματική περίοδο, στην επίτευξη του στόχου της στρατηγικής για ολοκληρωμένες πολιτικές που ενισχύουν τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής και την καθιστούν ελκυστική για συνέργειες στις επενδύσεις που στηρίζονται στα διαρθρωτικά και επενδυτικά Ευρωπαϊκά Ταμεία. Αξίζει να επισημανθεί ότι χάρη στην μεγάλη διεκδικητική προσπάθεια και την ενότητα του Μεσολογγίου, το μουσείο θα γίνει στην πρωτεύουσα του νομού και όχι στο Αγρίνιο, όπου θα πήγαινε αν δεν υπήρχε η Ο.Χ.Ε. για την ένταξή του. 

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 13/12/2018

Της Βάσως Βήττα
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Στα χαρτιά φαίνεται ότι θα μείνει το Μουσείο που σχεδιάζεται να γίνει στο στρατόπεδο, αφού ακόμα δεν έχουν παρθεί οριστικές αποφάσεις.

Απλά υπογράφηκαν κάποια χαρτιά από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένο, που «πετάχτηκε»  για λίγη ώρα με το ελικόπτερο στο Μεσολόγγι και τον δήμαρχο Ν. Καραπάνο, που πίστεψε ότι το έργο θα γίνει. Η πρόταση για Πολεμικό Μουσείο στο 2/39 Σ.Ε. ήταν του Δημ. Βίτσα όταν ήταν Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, που θεώρησε  ότι κάνει  ένα σημαντικό δώρο στην πόλη, που οι τελευταίες κυβερνήσεις...

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 13/12 σε όλα τα περίπτερα του νομού

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 06/12/2018

Της Βάσως Βήττα
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ως µια µεγάλη είδηση, θέλησε να παρουσιάσει ο δήµαρχος, Νίκος Καραπάνος, την συµφωνία µε τον υπουργό Εθνικής Άµυνας, Πάνο Καµµένο, για την δηµιουργία παραρτήµατος του Πολεµικού Μουσείου στο 2/39 Σ.Ε. Μεσολογγίου.

Σύµφωνα µε το πρωτόκολλο συναντίληψης και συνεργασίας του δήµου µε το υπουργείο, το στρατόπεδο θα µετατραπεί σε παράρτηµα του Πολεµικού Μουσείου Αθηνών µε την ένδειξη «Βιωµατικό Μουσείο Ελληνικής Επανάστασης». Όπως ενηµέρωσε ο δήµαρχος το Σώµα στη συνεδρίαση του δηµοτικού συµβουλίου, το Μουσείο θα περιλαµβάνει...

 

Ικανοποιηµένη η δηµοτική αρχή από τη συµφωνία

Κατόπιν όλων αυτών ο δήµαρχος θεωρεί ότι τα δηµοσιεύµατα που µιλούν για κατάργηση του στρατοπέδου δεν έχουν βάση, αφού για να λειτουργήσει το στρατιωτικό αυτό µουσείο θα µεταφερθεί στο Μεσολόγγι και στρατιωτικό προσωπικό...

 

«Τι θα γίνει µε το Πεδίο Βολής;»

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξαν και ερωτήµατα, όπως αυτό του ανεξάρτητου δηµοτικού συµβούλου, Ντίνου Γιαννόπουλου, αν στη συµφωνία συµπεριλαµβάνεται και το Πεδίο Βολής, για να πάρει αρνητική απάντηση από τον δήµαρχο...

 

Αµφισβήτησε τις προθέσεις του ΥΠΕΘΑ, ο Σπ. Διαµαντόπουλος

Η τοποθέτηση του ανεξάρτητου δηµοτικού συµβούλου, Σπύρου Διαµαντόπουλου, ξεκίνησε µε τη φράση: «Δεν έχω καµία εµπι στοσύνη στην παρούσα κυβέρνηση», προσθέτοντας ότι η θέση του αυτή πηγάζει από το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει και εταίρο...

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 06/12 σε όλα τα περίπτερα του νομού

Σελίδα 1 από 5

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία