Αγγελίες    Επικοινωνία

Με τιμητική πρόσκληση του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, η Δημοτική Φιλαρμονική Δερβενίου του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης έλαβε μέρος το βράδυ του Σαββάτου 23 Φεβρουαρίου 2019 στη λιτανεία που πραγματοποιήθηκε στο Αιτωλικό, με την ευκαιρία του εορτασμού των 192 χρόνων της Μάχης του Ντολμά.

Πρόκειται για τη μαρτυρική μάχη του νησιού Ντολμάς, που μαζί με το Βασιλάδι, υπήρξαν προπύργια του Μεσολογγίου πριν από την Ηρωική Έξοδο και το οποίο υπερασπίζονταν ο στρατηγός Γρηγόρης Λιακατάς με 300 λεβέντες από το Αιτωλικό και την ευρύτερη περιοχή.

Παρά την προσπάθεια των Μεσολογγιτών να χτυπήσουν τους Τούρκους δι’ αντιπερισπασμού, η άνιση μάχη κατέληξε στις 28 Φεβρουαρίου, σε οδυνηρή ήττα για τον Λιακατά και τους υπερασπιστές του Ντολμά, αφού όλοι έπεσαν νεκροί από τα εχθρικά στρατεύματα.

Τη Δημοτική Φιλαρμονική Δερβενίου διεύθυνε ο αρχιμουσικός κ. Παναγιώτης Παναγάκος.

Ιδιαιτέρως αντίξοες οι καιρικές συνθήκες λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας αλλά οι μουσικοί μας,όπως και οι μουσικοί των υπολοίπων φιλαρμονικών που συμμετείχαν, στάθηκαν στο ύψος τους.

Αποδόθηκαν μουσικά από τη Φιλαρμονική κατά τη διάρκεια της λιτανείας τα θρησκευτικά εμβατήρια «ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ» καί «ΑΓΙΟΣ ΑΠΟΛΛΟΔΩΡΟΣ» του Σπυρίδωνος Προσωπάρη, αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής Εταιρίας Κέρκυρας (Παλαιά)!

Ο αρχιμουσικός και τα μέλη της Φιλαρμονικής ευχαριστούν θερμά τον Δήμο της Ι.Π Μεσολογγίου για την κάλυψη της μεταφοράς της, καθώς και για το γεύμα μετά την λιτανεία.

Η Ακαδημία Στίβου ΠΝΟΗ Μεσολογγίου τίμησε την 193η Επέτειο της Μάχης του Ντολμά με τη συμμετοχή των αθλητών-τριών της στους αγώνες δρόμου θυσίας στο Αιτωλικό το Σάββατο 23/2/2019!

Υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες, με κρύο και έντονο αέρα, οι αθλητές μας τόλμησαν να τρέξουν και να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στις αποστάσεις των 1000μ. και των 7000μ. Ξεχώρισε η αθλήτριά μας Μαρία Δαουτίδη που έλαβε μέρος στα 1000μ. κατακτώντας την 3η θέση στο βάθρο των νικητριών και ο Ιωάννης Τζαμανής (Ε’ τάξη) με πολύ καλό χρόνο στα 7000μ.

Κάθε αγώνας είναι μια πρόκληση…υπέρβαση ορίων ψυχικών και πνευματικών, γι’ αυτό και ο αθλητισμός δεν προετοιμάζει μόνο ‘’για τα γήπεδα’’ αλλά για την ίδια τη ζωή!

Εκ της διοικήσεως

Μετά από 15 μήνες αποχής λόγω ενός επίμονου τραυματισμού ο μαραθωνοδρόμος από το Αιτωλικό επιστρέφει αγωνιστικά, ανεβαίνοντας 1ος στο βάθρο στην ηλικιακή κατηγορία αποσπώντας την 4η θέση στην γενική κατάταξη με χρόνο 61' ανάμεσα σε 110 αθλητές απ' όλη την Ελλάδα σε ένα απαιτητικό τερέν με δύσκολες καιρικές συνθήκες..

Ο ίδιος μας δήλωσε : "Τελικά η ζωή μπορεί να μας παιδέψει αλλά όχι να μας σταματήσει..15 μήνες μετά τον επίμονο τραυματισμό μου που με ταλαιπώρησε ψυχικά και σωματικά επιστρέφω στους δρόμους δίνοντας την εκκίνηση στα μέρη που μεγάλωσα,μέσα σε ένα κλίμα συγκίνησης, πλάι στους δικούς μου ανθρώπους..αν και το μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα ήμουν στη 2η και 3η θέση δυστυχώς τα τελευταία 3χλμ υποχώρησα δύο θέσεις κάνοντας μη σωστή διαχείριση των δυνάμεων μου..αλλα μη ζητάω πολλά και πάλι είμαι ευτυχισμένος,είναι ο πρώτος μου αγώνας,να ευχαριστώ το Θεό που έχω τα πόδια μου ξανά και αγωνίζομαι,ήθελα να πω ένα ευχαριστώ&συγνώμη από καρδιάς στην οικογένεια μου&τους ανθρώπους που με στήριξαν&άντεξαν αυτή τη δύσκολη περίοδο όπως&στον προπονητή μου Σταμάτη Ρώμα..τους φυσιοθεραπευτές κύριους Κώστα Σιασο και Γιώργο Μελά που με αντιμετώπισαν σαν φίλο&όχι σαν πελάτη καταφέρνοντας αυτό που δεν μπόρεσαν άλλοι να κάνουν..επιστρέφω πολλά υποσχόμενος για τη συνέχεια..και να μη ξεχνάμε να προσπαθούμε πάντα,οι μάχες κερδίζονται όταν δεν εγκαταλείπουμε κάθε αγώνας είναι μέχρι τέλους και δεν χωράει παράταση..! "
Οι 10 πρώτοι αθλητές:
1-ΜΠΟΛΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-ΣΥΡΟΣ
2-ΠΡΕΒΕΝΤΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ-Σ.Δ.ΤΡΙΚΑΛΩΝ
3-ΑΡΙΔΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ-ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ
4-ΚΑΤΣΑΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ-Α.Σ.Δ.ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ
5-ΜΑΤΣΟΥΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ-Γ.Ε.Α ΑΓΡΙΝΙΟΥ
6-ΤΖΑΝΕΤΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ-ΝΟVASPORTS R.T
7-ΣΑΠΙΟΥ ΒΙΘΛΕΕΜ-ΑΘΗΝΟΔΩΡΟΣ Ο ΑΙΓΕΥΣ
8-ΦΩΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ-Σ.Δ.Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΛΟΓΓΙΟΥ
9-ΤΣΑΛΟΚΩΣΤΑ ΔΗΜΗΤΡΑ-ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ
10-ΑΡΛΕΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ-Σ.Δ.ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Κορυφώθηκαν σήμερα Κυριακή οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Επετειου της Μάχης του Ντολμά στο Αιτωλικό.

Το πρωί τελέστηκε δοξολογία τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και ακολούθησε η πομπή ένστολων τμημάτων και σημαιών σχολείων του Αιτωλικού.

Κατόπιν έγινε επιμνημόσυνη δέηση στη Στήλη Πεσόντων στον τόπο θυσίας και κατάθεση στεφάνων.

Και οι φετινές εκδηλώσεις στέφθηκαν με επιτυχία και τις παρακολούθησε πολύς κόσμος, παρά το κρύο και τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή, τιμώντας τους αγωνιστές της Μάχης του Ντολμά.

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

Με επισημότητα και την συμμετοχή πλήθους κόσμου, πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 193ης Επετείου της Μάχης του Ντολμά στο Αιτωλικό.

Σήμερα το πρωί έγινε ο αγώνας δρόμου θυσίας με την συνεργασία της ομάδας bootcamp και του δήμου Μεσολογγίου και την συμμετοχή πολλών δρομέων και εθελοντών. Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε και η καθιερωμένη πομπή στην οποία συμμετείχαν πολλά τμήματα από μαθητές σχολείων, φιλαρμονικές και συλλόγους, από την Αιτωλοακαρνανία και άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Το Φεβρουάριο του 1926 οι Τούρκοι αποφασίζουν να επιτεθούν στο νησάκι ντολμάς, ένα σημείο στρατηγικής σημασίας για την άλωση του Μεσολογγίου. Εκεί βρίσκουν σθεναρή αντίσταση από τον επικεφαλής Γρηγόρη Λιακατά και μια ομάδα πολεμιστών από το Αιτωλικό. Δυστυχώς σε εκείνη τη μάχη χάθηκαν ηρωικά όλοι οι υπερασπιστές του νησιού. Μετά από μερικές μέρες παραδίδεται και το Αιτωλικό. Αυτή η αυτοθυσία των Αιτωλικιωτών τιμάται κάθε χρόνο ως ένδειξη σεβασμού και παραδειγματισμού στις νέες γενιές.

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

Με πρόσκληση του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, η Δημοτική Φιλαρμονική Δερβενίου του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης θα λάβει μέρος το βράδυ του Σαββάτου 23 Φεβρουαρίου 2019 στη λιτανεία που θα πραγματοποιηθεί στο Αιτωλικό, με την ευκαιρία του εορτασμού των 193 χρόνων της Μάχης του Ντολμά.

Πρόκειται για τη μαρτυρική μάχη του νησιού Ντολμάς, που μαζί με το Βασιλάδι, υπήρξαν προπύργια του Μεσολογγίου πριν από την Ηρωική Έξοδο και το οποίο υπερασπίζονταν ο στρατηγός Γρηγόρης Λιακατάς με 300 λεβέντες από το Αιτωλικό και την ευρύτερη περιοχή.

Παρά την προσπάθεια των Μεσολογγιτών να χτυπήσουν τους Τούρκους δι’ αντιπερισπασμού, η άνιση μάχη κατέληξε στις 28 Φεβρουαρίου, σε οδυνηρή ήττα για τον Λιακατά και τους υπερασπιστές του Ντολμά, αφού όλοι έπεσαν νεκροί από τα εχθρικά στρατεύματα.

Οι επετειακές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο το βράδυ και την Κυριακή το πρωί, με κάθε επισημότητα όπως αρμόζει στους πεσόντες υπερασπιστές του Ντολμά.

Τη Δημοτική Φιλαρμονική Δερβενίου θα διευθύνει ο αρχιμουσικός της, κ. Παναγιώτης Παναγάκος.

Θα αποδωθούν μουσικά  από τη Φιλαρμονική κατά τη διάρκεια της λιτανείας τα θρησκευτικά εμβατήρια “ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ” καί “ΑΓΙΟΣ ΑΠΟΛΛΟΔΩΡΟΣ” του Σπυρίδωνος Προσωπάρη, αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής Εταιρίας Κέρκυρας (Παλαιά)

 

Σελίδα 1 από 7

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία