Αγγελίες    Επικοινωνία

Επί τέλους, μιλάμε και σωστά!...

Σ’ ένα κολύμπι στα ρηχά, παρέα με νερό κι αλάτι, συνάντησα σ’ απέλαγο παλάτι νερόβια και φτερωτά. Άλλα να σκίζουν τα νερά κι άλλα στα βάθη να γλιστρούν. Φιλόξενη τούτης της Λίμνης η απλωσιά, θρονιάζει στ’ απέραντο παλάτι όσους καημούς και λογισμούς απέθεσαν από παλιά ντόπιοι και ξένοι βουτηχτές.

Ήρθε όμως στις μέρες μας μια όμορφη γραφή που μάζεψε προσεκτικά όλα της Λίμνης τα άγνωστα και τα γνωστά να δώσει στα νιούτσικα παιδιά μια τελευταία διδαχή. Έχει μια δύναμη παιδευτική το Κέντρο, όπου πλούσια υπηρετεί τα άγνωστα και τα γνωστά του περιβάλλου τα δοτά. Έτσι περνάει ένα πρωτόγνωρο διδακτικό απ’ του Μεσολογγιού το Κέντρο, για όσα η Λιμνοθάλασσα κατέχει και προσφέρει. Νερό, Αλάτι, Φτερωτά, Ψάρια και Φύκια και δροσιές. Η χαρούμενη έκδοση τούτου του (ΚΠΕΜ), Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μεσολογγίου σε δύο τόμους, προσφέρουν την δια βίου μάθηση από νωρίς. Δέκτες αρχής, προσχολικοί και ώριμοι μελετητές, όσοι τη μάθηση την προσδοκούν.

Μέντορα, φίλο συνετό, βρήκε ετούτη η γραφή, ακόμα και η Λίμνη μας μαζί. Έλαβε μήνυμα μοναδικό απ’ τα παφλάζοντα νερά κι όλα τα μυστικά της Κλείσοβας και του Βασιλαδιού. Έδρασε πρόσχαρα τιμώντας κι αυτές τις Αμπωλιές με το Σταλίκι, το Λάζαρο και την Απόχη. Σαν όμορφο ξεκίνημα για το γιαλό της Λίμνης μας, όλ’ η γραφή ταιριάζει. Όσο για τ’ όνομα τού Ιθακήσιου δράστη π’ ακούγεται σεμνά μέσ’ τις τρανές σελίδες; Δεν το μπερδεύτηκα. Σαν όραμα ταιριάζει, Όλγα να τη φωνάζουν. Τουπίκλιν: Γιαννακογεώργου - Μαυρομμάτη. Όλα της τα γραψίματα, το στήσιμο κι ερωταπόκριτες γραφές, μ’ ολόκληρης της έκδοσης φροντίδα, έχουν δικό της σφράγισμα. Για τούτο μ’ όλη τη χαρά μου τον έπαινο της δίνω, μαζί με μπράβο ειλικρινές κι άλλα να μας χαρίσει.

Έχει η Λιμνοθάλασσα πλιότερα να μας δώσει και περιμένει χαρωπούς όσους πονετικά λογιάζονται να πράξουν. Όχι όμως πειράματα και πρόχειρες κουβέντες. Όπως της Όλγας τα γραπτά βγήκαν με φωτισμένο σκεπτικό για χρόνια διαβασμένο, έτσι στη Λίμνη μας ξανά να ’ρθουν αξιολόγοι, τα πρέποντα να δώσουν. Τρεις τρόπους παραγωγικούς ζητάει η Λίμνη με μια σωστή μελέτη. Ο ένας είναι παραγωγικός μ’ ενάλιες Ιχθυολογικές δουλειές αγνών ψαράδων, γι’ αλίευση του πλούτου στα έγκατα που κρύπτει. Ο άλλος είν’ αλάτινος από νερά μοναδικός, σε στεριανές απλάδες. Ο τρίτος θέλει σκεπτικό με τρανταχτές ιδέες, ξανά ζωντανεμένες. Αυτές που σελαγίσανε κάποτε και στη Λίμνη και τάραξαν πολλών λαών τον νήδυμο κι’ ατάραχο τον ύπνο. Ακόμα και σημερινές καθάριες προσδοκιές, μπορεί να δώσ’ η Λίμνη μας, άμα μαζί με νοσταλγούς του κλέους των προγόνων, προσκυνητές προσέρχονται. Ν’ ακούμε αντάμα τις φωνές π’ ακούγονται απ’ τα νερά τα βράδια να μας λένε, με κλάιματα και βόγγους.

Αυτά προσφέρω με χαρά, αισθήματα, λόγια και σκέψεις, σε έξυπνη γραφή.

Τον Μέντορα τον επαινώ μαζί με συνεργούς του.

Όμως στης Λίμνης το νερό στης θάλασσας το αλάτι,

Με σέβας υποκλίνομαι, και τούτο εκ βαθέων.

Ιερά Πόλις Μεσολογγίου 20η Σεπτεμβρίου 2019
Νικόλαος Σπ. Βούλγαρης
Καθηγητής Θεολογίας
Πρ. Δήμαρχος Ι. Π. Μεσολογγίου

Κοινό κάλεσμα 6 Φορέων-συλλόγων-ομάδων πολιτών, για ποδηλατοβόλτα, με στόχο την προστασία της Λιμνοθάλασσας: Saltsinistas, Σύλλογος Φίλων Ποδηλάτου Ι.Π. Μεσολογγίου, Messolonghi By Locals, 3o Δημοτικό Σχολείο Μεσολογγίου - 3rd Primary School of Mesologhi, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μεσολογγίου και Πολιτιστικό Κέντρο Ο.Τ.Ε Μεσολογγίου.

Η λιμνοθάλασσα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Η λιμνοθάλασσα μας δίνει τη δυνατότητα να περπατάμε και να ποδηλατούμε δίπλα στα γαλήνια νερά της. Μας δίνει τροφή με τα νόστιμα ψάρια της. Μας χαρίζει μοναδικά ηλιοβασιλέματα και χρώματα που μας ταξιδεύουν.

Όμως, πολλές φορές της δείχνουμε ένα πολύ κακό πρόσωπο αφού την έχουμε γεμίσει με σκουπίδια, μολύνουμε να νερά της και την υποβαθμίζουμε χρόνο με τον χρόνο.

Επειδή η προστασία της λιμνοθάλασσας είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που οφείλει να είναι βασική προτεραιότητα για τους αρμόδιους φορείς, σας προσκαλούμε να συμμετέχετε στην ποδηλατοβόλτα που θα πραγματοποιηθεί:

 

Σάββατο 22 Ιουνίου

 17:30

Αφετηρία την Κεντρική Πλατεία και τέρμα το Παρατηρητήριο στην Ανατολική Κλείσοβα.

✔Στόχος είναι να αναδείξουμε την ομορφιά και την αξία της λιμνοθάλασσας.

✔Να παρατηρήσουμε τα πουλιά της με κιάλια και τηλεσκόπιο και να κατανοήσουμε ακόμη καλύτερα την αξία της.

✔Στόχος είναι να αναδείξουμε την αδράνεια και την αδιαφορία των αρμόδιων αρχών όσον αφορά την προστασία της λιμνοθάλασσας.

✔Στόχος είναι να γνωρίσουμε τη λιμνοθάλασσά μας.

 

Σε περιμένουμε να δράσουμε μαζί!

Μήκος διαδρομής: 5χλμ.

Αφετηρία: Κεντρική Πλατεία (ώρα 17:30)

Τερματισμός: Παρατηρητήριο Ανατολικής Κλείσοβας

 

Τι χρειάζομαι;

- Καπέλο

- Νερό

- Αντηλιακό

 

Από τις 20-2 έως τις 5-3 για τέταρτη χρονιά ο Ναυτικός Όμιλος Μεσολογγίου, φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις του 26 Ούγγρους αθλητές του Κάνοε Καγιάκ.

Οι Ούγγροι αθλητές & προπονητές ανήκουν στις ομάδες FTC, GANZ & HONVED kayak club. Το προπονητικό τους πρόγραμμα περιλαμβάνει 2 προπονήσεις στην θάλασσα καθημερινά και γυμναστήριο. Οι συγκεκριμένες ομάδες ανήκουν στις υπερδυνάμεις του αθλήματος, μιας και το κάνοε καγιάκ ήρεμων νερών είναι πολύ διαδεδομένο στον Ευρωπαϊκό χώρο.

Ο ΝΟΜεσολογγίου από το 2005 που αναπτύσσει το άθλημα του κάνοε καγιάκ ήρεμων νερών, έχει διοργανώσει δεκάδες αγώνες και πανελλήνια πρωταθλήματα στην λιμνοθάλασσα, οι αθλητές μας έχουν κερδίσει πανελλήνιες διακρίσεις και 2 αθλήτριες μας ήταν μέλη της Εθνικής Ομάδας. Επίσης στις εγκαταστάσεις μας στο λιμάνι έχουμε φιλοξενήσει αποστολές από Βουλγαρία, Σερβία , Ουγγαρία, Πολωνία, Κύπρο και φυσικά την εθνική μας ομάδα. Στα φιλόξενα νερά μας έχουν κωπηλατήσει Ολυμπιονίκες και αθλητές με παγκόσμιες και πανευρωπαϊκές διακρίσεις. Είναι πλέον δεδομένο ότι η Λ/Θ είναι το ιδανικό πεδίο για την ανάπτυξη του αθλητικού τουριστικού Κάνοε Καγιάκ. Ο Ναυτικός όμιλος Μεσολογγίου με τις εξωστρεφείς του δράσεις, δείχνει το δρόμο!

Το ΔΣ του ΝΟΜεσολογγίου

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 08/11/2018

 

Τα πρώτα σχέδια για την αποξήρανση της λιµνοθάλασσας και των αλυκοποιήσεων αρχίζουν από Κυβερνήσεων Καραµανλή (Ε.Ρ.Ε.) µε υπουργό Συγκοινωνιών και Δηµοσίων Έργων τον Σόλωνα Γκίκα.

Το 1954 τις µελέτες αναλαµβάνει η «Ε.Τ.Μ.Ε.- Εταιρεία Τεχνικών Μελετών και Επιβλέψεων» που συνεπικουρείται από την Ιταλική εταιρεία HYDRO, αφού έλαβαν υπ’ όψιν τους ΟΛΑ τα προκαταρτικά στοιχεία που έχουν συντάξει η Ολλανδική εταιρεία GRONTMI και η Αµερικάνικη KNAPEN.

Οι βασικές αρχές των µελετών ήταν η αποξήρανση κατά πρότυπο της λίµνης Κάρλα* και η τεράστια αλυκοποίηση, αφού από το αλάτι χλωριούχο νάτριο παράγεται το χλώριο, το οποίο ήταν το βασικότερο στοιχείο για την εκβιοµηχάνιση των µελλοντικών πετροχηµικών εργοστασίων.

Το πείραµα αρχίζει µε την δοκιµαστική αποξήρανση 3000 στρ. από τους Ολλανδούς, το σηµερινό «Πόλντερ». Με την σύµφωνη γνώµη του Ιταλού ειδικού De Angelis, που η κυβέρνηση Καραµανλή έφερε ως εµπειρογνώµονα κατασκευάζεται η σήραγγα γλυκού νερού, από την Λυσιµαχεία λίµνη, προς απόπλυση των αποξηραµένων εδάφων.

Για να προλάβουν τις αντιδράσεις των 600 ψαράδικων οικογενειών Μεσολογγίου - Αιτωλικού το 1959 µαντρώνουν τους ψαράδες στον Ο.Σ.Ε.Λ.Μ.Α (Οργανισµός Συνεταιριστικής Εκµετάλλευσης Λιµνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού). Με διοικητικό συµβούλιο χωρίς ένα ψαρά στη διοίκηση.

Όλες οι µελέτες και οι επεµβάσεις στο εύοψο (πολλά και καλά ψάρια) κατά τον Στράβωνα λιµνοθαλάσσιο περιβάλλον έγιναν ερήµην του Μεσολογγίου.

Λίγες εστίες αντίστασης που προέρχονται από τον σύλλογο αλιέων « Η Ανάληψη», το Δικηγορικό Σύλλογο, το Σύλλογο «Κωστής Παλαµάς» και µερικά άρθρα του αείµνηστου ζωγράφου - δηµοσιογράφου Γεράσιµου Κασόλα, ήταν οι αντιδράσεις της πόλης.

Το 1960 αρχίζει η ανακατασκευή της Άσπρης Αλυκής, εκτάσεως 18.000 στρ. και η καταστροφή κατά του βιβαριού (ρίζα, βίος, - vie – vita) της Πλώσταινας που ήταν ένας από τους παραγωγικότερους βιότοπους. Με την δηµιουργία της πρώτης µεγάλης Αλυκής, καταφθάνει στο Μεσολόγγι κονσόρτσιουµ κεφαλαίων για τη λεγόµενη εκβιοµηχάνιση των Νεύρου – Πάπα – Λιβανού.

Το 1964 ο τότε δήµαρχος Μεσολογγίου Χρ. Μπασαγιάννης, όχι µόνο δεν αντέδρασε στη διαφαινόµενη εγκληµατική κακοποίηση της λιµνοθάλασσας αλλά συνηγορεί υπέρ του βιασµού της.

Ο µόνος δηµοτικός συνδυασµός που αντέδρασε ήταν εκείνος του Χρ. Καλαντζή «όλοι εµπρός για το Μεσολόγγι» µε συµβούλους του Δηµ. Μακρή και Ηλία Κότσαρη της Αριστεράς. Την εποχή της επάρατης δικτατορίας µε το διορισµένο χουντοδήµαρχο Νικόλαο Βούλγαρη, επιταχύνονται τα καταστροφικά έργα µε την αλυκοποίηση 25.000 στρ. στην Κλείσοβα που θα χρησίµευαν ως προθερµάστρα των τεράστιων Αλυκών, µε δόλωµα την αποχέτευση.

Το 1970 άφιξη της εταιρίας ΕΔΟΚ - ΕΤΕΡ, οι πληγές στο βιό-τοπο της λιµνοθάλασσάς µας βαθαίνουν περισσότερο. Οφείλω ως φόρο τιµής να αναφέρω για τους µελλοντικούς ιστορικούς την αντίδραση του Μακαριστού Θεόκλητου, στα καταστροφικά έργα, που του στοίχησε το ξεκρέµασµα της φωτογραφίας του από το χουντο - δήµαρχο Βούλγαρη και το ποδοπάτηµα µετά µανίας του κάδρου του, από το «θεολόγο» Νικόλαο. Με την πτώση της Χούντας αρχίζουν οι αγώνες!

1974 Κινητοποιήσεις για ν’ ανοίξουν οι καµάρες για να παύσει να χρησιµοποιείται η Κλείσοβα σαν προθερµάστρα των Αλυκών. Επέμβαση Εισαγγελέα, κατάληψη του Δημαρχείου από τους ψαράδες και μερικών «ρομαντικών» όπως ο γράφων κήρυξη απεργίας πείνας. Άνοιγμα των καμαρών και απελευθέρωση της Κλείσοβας από τους αγανακτισμένους Μεσολογγίτες, επί Νομαρχίας κ. Ζαρκάδα.

1975 Συνέχιση επί δεξιάς του καταστροφικού έργου της αλυκοποίησης, υπογραφή σύμβασης για παραχώρηση 60.000 στρ. (50 χρόνια με δικαίωμα για άλλα 25 χρόνια) μεταξύ Κράτους ΕΛΕΒΜΕ.

1978 Πρόταση για εγκατάσταση πετροχημικού στο Γαλατά, με προοπτική επέκτασης της Αλυκής και περαιτέρω καταστροφή της Λιμνοθάλασσας. Συναίνεση της τότε Δημοτικής Αρχής. Κοροϊδία της πόλης μας από τον πρωθυπουργό Κων. Καραμανλή. Ανακοίνωση του δημάρχου Μηλιώνη ότι «η πόλη μας θα γίνει 40.000 κάτοικοι» αν γίνουν τα έργα.

1979 Απεργία πείνας με αίτημα να σταματήσει η αλυκοποίηση και να περιέλθει κατά κυριότητα η Λιμνοθάλασσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

1981 Αλλαγή τοποθεσίας για την εγκατάσταση των πετροχημικών από το Γαλατά στο Νιοχώρι. Αγώνας των κατοίκων για την μη εγκατάσταση. Προεκλογικές υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ ότι θα δοθεί η Λιμνοθάλασσα στο Δήμο κατά κυριότητα και θα σταματήσει η ΑΛΥΚΟΠΟΙΗΣΗ.

1982 Υπόσχεση του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου από το μπαλκόνι του Δημαρχείου στην Επέτειο ΕΞΟΔΟΥ , ότι θα τηρηθούν οι υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ.

1983 Επαναβεβαίωση της πρωθυπουργικής υπόσχεσης στο λόγο του πρωθυπουργού στο Κιλελέρ.  

*Την αποξήραναν τότε με τεράστιο οικολογικό και οικονομικό κόστος, σήμερα την πλημμυρίζουν με νερά ξαναπληρώνοντας.

(έπεται συνέχεια)

Νικήτας Φιλιππόπουλος

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Το Σάββατο 06/10/2018, η Ακαδημία Στίβου Πνοή στήριξε το 12ο Γύρο Λιμνοθάλασσας Αιτωλικού λαμβάνοντας μέρος στις αποστάσεις των 1000μ και 5000μ. Ο καιρός ήταν σύμμαχος αυτή τη φορά και τα παιδιά μας απόλαυσαν τη διαδρομή τρέχοντας ο καθένας με τις δικές του δυνάμεις και χαρίζοντας χαμόγελα στα αγαπημένα τους πρόσωπα που ήταν ένθερμοι υποστηρικτές στην προσωπική τους υπέρβαση.

Η Ακαδημία Στίβου Πνοή με τη συμμετοχή των αθλητών της σε αγώνες ερασιτεχνικού και όχι μόνο χαρακτήρα στοχεύει να κινητοποιήσει όλο και περισσότερα παιδιά να ασχοληθούν με το τρέξιμο και τον αθλητισμό γενικότερα. Τα παιδιά που τρέχουν σε αγώνες αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για όλα εκείνα τα παιδιά που μένουν απλά θεατές.

 Εκ της Διοικήσεως

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Λιμνοθαλασσιώτικα 2018”, ο σύλλογός μας έλαβε την πρωτοβουλία να οργανώσει δράση συγκέντρωσης υλικών για τους άπορους μαθητές των σχολείων του Δήμου μας.

Την προσπάθειά μας στηρίζουν η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και ο Σύλλογος Φίλων της Μουσικής «Διονύσιος Σολωμός», με τους οποίους συνδιοργανώνουμε τη δράση.

Συγκεντρώνουμε τσάντες, τετράδια, στυλό, χρώματα, μαρκαδόρους και άλλα είδη γραφικής ύλης, σχολικά βοηθήματα κ.λ.π. καινούρια ή και ελαφρώς μεταχειρισμένα ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Η συγκέντρωση των υλικών θα γίνεται καθημερινά από τις 7:30 το πρωί μέχρι και τις 2:00 το μεσημέρι στα ΚΑΠΗ Μεσολογγίου και μέχρι την Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018, ώστε να μπορέσει να γίνει έγκαιρα και η διανομή τους.

Παρακαλούμε όσους έχουν τη δυνατότητα να συνδράμουν την προσπάθειά μας.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος   

Κωνσταντίνος Κατσαρός

Η Γραμματέας

Μαρούλα Χολέβα

Σελίδα 1 από 8

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία