Αγγελίες    Επικοινωνία

To 2/39 Σ.Ε. του Μεσολογγίου βρίσκεται ανάμεσα στα 8 στρατόπεδα που θα φιλοξενήσουν μετανάστες όπως αναφέρουν δημοσιεύματα.

 Το οκτώ στρατόπεδα που σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης θα μπορούσαν να μετατραπούν σε νέες κλειστές δομές για μετανάστες που δεν διαθέτουν προσφυγικό προφίλ είναι:

-- 547 Τάγμα Πεζικού στο Ρέθυμνο

-- Κέντρο Εκπαίδευσης Εφοδιασμού μεταφορών στη Σπάρτη

--  9ο Σύνταγμα Πεζικού στην Καλαμάτα

-- 1ο Σύνταγμα Πεζικού ΔΙΚΕ στην Τρίπολη

-- Κέντρο Εκπαίδευσης Μηχανικού στο Ναύπλιο

-- Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού στη Θήβα (ή εναλλακτικά Κέντρο Εκπαίδευση Υλικού Πολέμου στην Λαμία)

-- 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων στο Μεσολόγγι

-- Κέντρο Υγειονομικού στην Άρτα

Τα  πέντε τουλάχιστον από αυτά τα στρατόπεδα θα επιλεγούν ώστε να διασφαλίζεται πως οι αλλοδαποί δε θα ξεπερνούν το 1% του πληθυσμού της περιφέρειας.

 Την  επίδειξη ανθρωπισμού που προϋποθέτει την αλληλεγγύη όλων των Ελλήνων, ζητά ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Σπήλιος Λιβανός σε άρθρο του όπου αναφέρει τους τρεις πυλώνες που θα λύσουν το μεταναστευτικό πρόβλημα. Μεταξύ άλλων ο κ. Λιβανός αναφέρει: «...Δεν μπορούμε να ζητάμε τη συνδρομή της Ευρώπης και εμείς να κωφεύουμε. Η κατάσταση στο Ανατολικό Αιγαίο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Όλες οι περιοχές πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί. Ήδη έχει δρομολογηθεί από την Κυβέρνηση η μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο προς την ενδοχώρα, με ισοκατανομή ώστε να μην ξεπερνούν το 1% του πληθυσμού ανά περιφέρεια…».

 

Κώστας Λύρος: Η τοπική κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει άλλο φορτίο

Ερωτώμενος ο δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστας Λύρος σχετικά με τη νέα φημολογία που αποτυπώνεται σε δημοσιεύματα ξεκαθαρίζει εξαρχής ότι η τοπική κοινωνία είναι ήδη επιβαρυμένη και δεν μπορεί να αντέξει επιπλέον μετανάστες.

Ο δήμος μας ήδη έχει να αντιμετωπίσει την φτωχοποίηση, την έλλειψη σημαντικής οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και παραβατικές συμπεριφορές που λειτουργούν εις βάρος των δημοτών μας. Κατά συνέπεια οι αντοχές μας έχουν εξαντληθεί, δεν δυνάμεθα να επιβαρυνθούμε με νέο αριθμό οικονομικών μεταναστών.

Και αυτό γιατί:

Πρώτον, το στρατόπεδο του 2/39 Σ.Ε. είναι εντός του αστικού ιστού της πόλης και περίπου 300 μέτρα από τον Κήπο των Ηρώων. Θα είμαστε οι τελευταίοι που θα συνηγορήσουμε σε μια τοξική κατάσταση της πρωτεύουσας του δήμου μας, της ιστορικής πόλης του Μεσολογγίου.

Δεύτερον, βιώνουμε ήδη μια έξαρση της παραβατικότητας και κάνουμε προσπάθεια να ενταχθεί η πολυπληθής κοινότητα των Ρομά που αριθμεί περίπου 2.000 άτομα στο Μεσολόγγι. Οι αστυνομικές δυνάμεις παλεύουν να ανταποκριθούν στο ούτως ή άλλως δύσκολο έργο τους, φανταστείτε να έχουν να αντιμετωπίσουν και έναν αυξημένο αριθμό μεταναστών. Τα παραδείγματα των άλλων περιοχών της χώρας μας είναι χαρακτηριστικά…

Τρίτον, το Μεσολόγγι ήδη εδώ και ένα χρόνο φιλοξενεί σχεδόν 200 μετανάστες και πρόσφυγες σε κεντρικό ξενοδοχείο. Ακόμη και αν κάποιος δει το πρόβλημα με την οπτική του τι μας… «αναλογεί», ήδη εμείς στεγάζουμε πάνω από το 1% σε μια πόλη 15.000 κατοίκων. Αντίθετα θα περιμέναμε την μετεγκατάσταση αυτών καθώς όπως μας είχε γνωστοποιηθεί θα έμεναν για ένα πεντάμηνο που ήδη έγινε δωδεκάμηνο.

Όπως είναι ευνόητο πρέπει να σταματήσει κάθε συζήτηση για νέα επιβάρυνση της πόλης του Μεσολογγίου και του δήμου μας από την εγκατάσταση και άλλων μεταναστών. Ήρθε η ώρα να αντιμετωπιστεί ένα μείζον, πλέον, εθνικό πρόβλημα με άλλους όρους.

 

Με τη συμμετοχή των διευθυντών, καθηγητών και δασκάλων των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, πραγματοποιήθηκε σήμερα ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο Δήμαρχος Κώστας Λύρος, παρουσία των Αντιδημάρχων Σπ. Διαμαντόπουλου, Σπ. Βασιλείου και Ν. Καραπάνου, καθώς επίσης των Προέδρων των Σχολικών Επιτροπών Α/θμιας Γιώργου Σωτηρακόπουλου και Β/θμιας Εκπαίδευσης Γερασιμούλας Γούργαρη.

Απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας ο κ. Κώστας Λύρος επεσήμανε την ανάγκη συνεργασίας όλων με τον Δήμο, ο οποίος έχει την ευθύνη της ασφάλειας και καλής λειτουργίας των σχολείων. Τόνισε δε πως σκοπός της δημιουργικής επικοινωνίας είναι η αποτύπωση των προβλημάτων και των αναγκών που σήμερα καταγράφονται κι αφορούν κυρίως υποδομές. Βασικότερο ζητούμενο της διαδικασίας, είναι η  ορθή  ιεράρχησή τους έτσι ώστε να υπάρξει έγκαιρη μέριμνα από την πλευρά του Δήμου.

Ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου ανέφερε επίσης πως στις σχολικές υποδομές υπάρχουν ελλείψεις που πρέπει ν’ αντιμετωπισθούν προβάλλοντας παράλληλα ως σημαντικότερο ζήτημα την αδειοδότηση των σχολικών μονάδων καθώς σήμερα ελάχιστος αριθμός από αυτές πληροί αυτή την προϋπόθεση.

 

Θα αποκατασταθούν τα βασικά προβλήματα του 1ου Γυμνασίου που στεγάζεται στην Παλαμαϊκή Σχολή, όπως υποσχέθηκε ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος.

Να σημειωθεί ότι οι μαθητές έχουν κάνει κατάληψη στο σχολείο, θέλοντας να διαμαρτυρηθούν για το κτιριακό πρόβλημα δεδομένου ότι κυρίως κατά τις βροχερές ημέρες η κατάσταση γίνεται αφόρητη. Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, το χωμάτινο προαύλιο κάθε φορά που βρέχει πλημμυρίζει, ενώ και κάποιες αίθουσες μετατρέπονται σε λίμνες. Θέρμανση δεν υπάρχει, ενώ και κάποια τμήματα είναι ετοιμόρροπα με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των μαθητών. Γενικά η λειτουργία του σχολείου είναι δύσκολη.

Ο δήμαρχος επισκέφθηκε το σχολείο και είδε από κοντά την κατάσταση. Ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες συνεννοήσεις με τον αντιδήμαρχο Έργων και σύντομα θα ξεκινήσουν εργασίες συντήρησης.

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

Με τον επικεφαλής Διονύση Τσιρόγλου και μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Έρευνας Διάσωσης – Ε.Ο.Ε.Δ. Μεσολογγίου καθώς επίσης τους εκπροσώπους της πανελλήνιας δράσης «Let’s do it Greece», συναντήθηκε ο Δήμαρχος Κώστας Λύρος το απόγευμα της Τετάρτης 6 Νοεμβρίου.

Αντικείμενο συζήτησης στην συνάντηση ήταν η στήριξη και ο συντονισμός ενεργειών για την προώθηση και διοργάνωση μεγάλης περιβαλλοντικής δράσης στην Ι.Π. Μεσολογγίου, στο πλαίσιο της πανελλήνιας καμπάνιας με την χαρακτηριστική ονομασία «Let’s do it Greece» που σχεδιάζεται για το Μάιο του 2020.

Ο κ. Κώστας Λύρος εξέφρασε το ενδιαφέρον και τη στήριξή του για την διοργάνωση της δράσης, επισημαίνοντας πως στόχος της θα πρέπει να είναι η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή πολιτών και κυρίως παιδιών στα οποία θα πρέπει να καλλιεργηθεί η περιβαλλοντική συνείδηση μέσα από ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες.

Με τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου περιβάλλοντος και Ενέργειας Μανώλη Γραφάκο, συναντήθηκε στο Δημαρχείο χθες Τετάρτη 6 Νοεμβρίου ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Κώστας Λύρος.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας του κ. Μανώλη Γραφάκου αλλά και ευρύτερα ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή και τις σοβαρές συνέπειές της στην περιοχή του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, όπως είναι η συχνή πλέον εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο πρώην Δήμαρχος Ν. Καραπάνος έθεσε ερώτημα σχετικά με υλικά που αποξηλώθηκαν στο πλαίσιο των εργασιών κατασκευής δημοτικού έργου. Σε απάντηση των όσων αναφέρθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο και σε δελτίο τύπου που ακολούθησε σημειώνονται τα παρακάτω προκειμένου οι δημότες να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα.

Η απάντηση αναζητήθηκε από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς εκπροσώπους και σημειώνονται τα εξής:

  1. Η ανακύκλωση υλικών προβλέπεται από τη νομοθεσία με ΦΕΚ το οποίο ο πρώην Δήμαρχος προσκόμισε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Έσπευσε όμως να κατηγορήσει την Δημοτική Αρχή ότι δεν τηρεί τη νομοθεσία. Ωστόσο, η σημερινή δημοτική αρχή μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της τον περασμένο Σεπτέμβριο έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες τόσο με την Διαχειριστική αρχή όσο και με τον ανάδοχο του έργου. Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών είναι η πρόσφατη (10ος/2019) σύμβαση του αναδόχου με εταιρεία που μπορεί να υποδεχθεί προϊόντα ανακύκλωσης τέτοιου είδους.

Ο πρώην Δήμαρχος ας ενημερώσει για τις δικές του ενέργειες για το θέμα για το οποίο κατηγορεί την δημοτική αρχή, γιατί σύμφωνα με το ΦΕΚ το οποίο προσκόμισε, αν και η συγκεκριμένη νομοθεσία ισχύει εδώ και χρόνια, δεν την έλαβε υπόψη ούτε στη μελέτη του έργου που είχε εγκρίνει ο ίδιος, ούτε στην κατασκευή του.

  1. Σύμφωνα με την αναφορά του επιβλέποντα του έργου, τα συγκεκριμένα υλικά θεωρούνται προϊόντα εκσκαφών και άχρηστα για κάθε περαιτέρω χρήση. Εφόσον θεωρούσε ο πρώην Δήμαρχος ότι από το έργο προκύπτουν χρήσιμα υλικά γιατί δεν το προέβλεψε στην μελέτη που ενέκρινε; Σε πόσα έργα από αυτά που εκτέλεσε στην διάρκεια της θητείας του ανέκτησε χρήσιμα υλικά; Γνωρίζει ότι στο συγκεκριμένο έργο με παρέμβαση του σημερινού Δημάρχου Κώστα Λύρου προς τον ανάδοχο μεταφυτεύτηκαν όλα τα δένδρα που ήταν φυτεμένα στο δρόμο ενώ συγκεντρώθηκαν τα φωτιστικά σε δημοτικό χώρο;
  2. Εφόσον ο πρώην δήμαρχος είχε απορία για τα υλικά γιατί δεν ρωτούσε τον δικό του αντιδήμαρχο αρμόδιο των έργων; Τα υλικά αποξηλώθηκαν με βάση το ημερολόγιο του έργου και τις πιστοποιημένες επιμετρήσεις στα τέλη Ιουνίου 2019. Αν ήθελε ο πρώην δήμαρχος θα μπορούσε να τα έχει αξιοποιήσει σε άλλες παρεμβάσεις (όπως υποστηρίζει στην ανακοίνωση του συνδυασμού του). Ωστόσο, είναι αμφίβολο εάν οποιαδήποτε Κοινότητα του Δήμου επιθυμούσε να χρησιμοποιηθεί σε τοπικό έργο χρησιμοποιημένος και φθαρμένος κυβόλιθος 15ετίας. Επίσης καλό θα ήταν να ενημερώσει εάν έχουν τοποθετηθεί σε άλλο σημείο μεταχειρισμένα υλικά. Τα έγγραφα θα είναι στην διάθεσή του στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Εκ του δήμου Μεσολογγίου

 

Σελίδα 1 από 70

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία