Αγγελίες    Επικοινωνία

Δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας από τον ιό του Δυτικού Νείλου, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Πρόκειται για δύο ηλικιωμένους, άνω των 80 ετών που απεβίωσαν συνέπεια της λοίμωξης από τον ιό.

Ειδικότερα, από την αρχή της επιδημιολογικής επιτήρησης φέτος έως και σήμερα 1η Αυγούστου έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί 25 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 17 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 8 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ. Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 77 έτη.
Από τους 25 ασθενείς,10 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία (4 σε ΜΕΘ και 6 σε κανονικές κλίνες), ενώ εξιτήριο έχουν λάβει 12 άτομα.

Οι περιοχές που έχουν καταγραφεί κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου είναι οι νομοί: Πιερίας, Κατερίνης, Πέλλας Πέλλας, Ξάνθης, Καβάλας, Λάρισας, Καρδίτσας καθώς και στην Ανατολική Αττική και τα Μεσόγεια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που φέτος έχουν καταγραφεί κρούσματα της λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου. Πλέον, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ έχουν αναφερθεί κρούσματα και στη Ρουμανία.

Πώς να προστατευθείτε από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Ο ΕΟΔΥ συνιστά την τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθ’όλη την περίοδο της κυκλοφορίας τους. Συνιστά ενδεικτικά την ένδυση με κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα) καθώς και τη χρήση εντομοαπωθητικών σε ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα, εφόσον είναι εγκεκριμένα στη χώρα. Άλλα μέτρα προστασίας του ΕΟΔΥ είναι τα συχνά ντους για την απομάκρυνση του ιδρώτα που προσελκύει τα κουνούπια, η χρήση κουνουπιέρας ιδίως σε παιδικά κρεβάτια, η χρήση σίτας σε πόρτες και παράθυρα σπιτιών, ανεμιστήρα ή κλιματιστικού, εντομοαπωθητικών οικιακής χρήσης και η απομάκρυνση κάθε αντικειμένου με λιμνάζον νερό όπως οι θήκες των γλαστρών κ.α.

Πηγή: protothema.gr

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές καθότι κατεγράφησαν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) τα δύο πρώτα περιστατικά.

Οι επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί καθώς πλέον ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει «εγκατασταθεί» στην Ευρώπη και κάθε χρόνο εμφανίζονται και νέες περιπτώσεις μολύνσεων.

Ειδικότερα, με βάση την ενημέρωση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) διαγνώσθηκαν στη χώρα μας τα πρώτα δύο εργαστηριακά επιβεβαιωμένα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για την περίοδο μετάδοσης 2019, το ένα στην Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Πιερίας (Δήμο Κατερίνης) και το άλλο στην Π.Ε. Ξάνθης (Δήμο Τοπείρου).

Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και ζώα καταγράφηκαν τα έτη 2010-2014 και 2017-2018, σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες. Αυτό υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Ως εκ τούτου, θεωρούνταν πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών στη χώρα μας και κατά την τρέχουσα περίοδο 2019, κατά την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών, τόσο σε γνωστές όσο και σε νέες περιοχές» σημειώνουν οι ειδικοί επιστήμονες του ΕΟΔΥ.

Μάλιστα ο φορέας είχε ήδη ενημερώσει (τον Μάιο 2019) τους επαγγελματίες υγείας πανελλαδικά για την ανάγκη εγρήγορσής τους για την πρώιμη διάγνωση περιστατικών.

Να σημειώσουμε ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται όταν τσιμπούν μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), που αποτελούν τη βασική δεξαμενή του ιού στη φύση. Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί θεωρείται ότι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα άτομα που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ πολύ λίγα άτομα (λιγότερα από 1%) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή παράλυση). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές που (πιθανά) θα κυκλοφορήσει ο ιός δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Ως εκ τούτου, ο ΕΟΔΥ συνιστά να τηρείτε τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθόλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών. Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να παίρνουν τα μέτρα τους με ιδιαίτερη συνέπεια.

Με στόχο την προφύλαξή σας από τα κουνούπια, ο ΕΟΔΥ συνιστά:

Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.

Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά, μέσα και έξω από το σπίτι σας, στα μπαλκόνια, στην αυλή, στο χωράφι (έτσι, βοηθάτε ουσιαστικά τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης στην καταπολέμηση των κουνουπιών). Αναποδογυρίστε, καλύψτε ή αδειάζετε τακτικά το νερό (τουλάχιστον κάθε εβδομάδα) από όλα τα αντικείμενα που μαζεύουν νερό. Καλύψτε με σήτα τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων.

Ο ΕΟΔΥ διενεργεί ενισχυμένη επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, διερευνά άμεσα τα περιστατικά, και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή στοχευμένων μέτρων απόκρισης και πρόληψης.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Μέχρι τον Οκτώβριο οι ψεκασµοί για τα κουνούπια

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 04/04/2019

Της Βάσως Βήττα
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πριν από 10 περίπου ημέρες υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και εταιρείας «Οικοανάπτυξη», για την καταπολέμηση των κουνουπιών.

Πρόκειται για τριετές πρόγραμμα, που, σε ό,τι αφορά στην Αιτωλοακαρνανία και ειδικά στον δήμο Μεσολογγίου, που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα, περιλαμβάνει ψεκασμούς επίγειους, αλλά και με drone όπου χρειάζεται. Σε ό,τι αφορά την σκνίπα που ονομάζεται χοιρονόμος και αναπτύσσεται στην περιοχή, ο Γεωπόνος της εταιρείας υπεύθυνος και για την Αιτωλοακαρνανία, Νίκος Πέρρος (μικρή φωτό), εξηγεί ότι όντως δημιουργεί προβλήματα, μοιάζει με το κουνούπι, δεν τσιμπάει και εμφανίζεται για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά δεν μπορεί κανείς εύκολα να την ξεχωρίσει από το κουνούπι. Το θέμα είναι ότι το Μεσολόγγι βρίσκεται...

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 04/04 σε όλα τα περίπτερα του νομού

Ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου είτε αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία είτε συνεργαζόμενος με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έχει ξεκινήσει τις ενέργειες καταπολέμησης των κουνουπιών.

Αρχικά, έχουν εντοπισθεί οι εστίες όπου καταγράφονται τα σοβαρότερα προβλήματα συσσώρευσης μεγάλων πληθυσμών κουνουπιών, ενώ σε εξέλιξη και με ίδιους πόρους βρίσκονται οι επίγειοι ψεκασμοί στην περιοχή του Αιτωλικού. Στην ίδια περιοχή θ’ ακολουθήσει κι εναέριος ψεκασμός.

Για την περιοχή του Μεσολογγίου, οι ψεκασμοί ξεκινούν την Πέμπτη σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, περιλαμβάνοντας φρεάτια αλλά και χώρους με αυξημένη βλάστηση. Περί τα μέσα του Απριλίου προβλέπεται να ξεκινήσουν κι εναέριοι ψεκασμοί. Στις δράσεις των δυο φορέων Δήμου και Περιφέρειας ανήκει και η διοργάνωση ενημερωτικής συνάντησης στο Αιτωλικό.

Γραφείο Τύπου Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου

Για το θέμα θα υπάρξει αναλυτικό ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ την προσεχή Πέμπτη

 

Προς:

1) Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π. Ε. Αιτωλοακαρνανίας-ΤΜΗΜΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΏΝ ΕΡΓΩΝ)
2) Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας - Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου
3) Δήμο Μεσολογγίου – Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών

Θέμα:

1. ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ, ΜΕΛΕΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ και ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΡΥΜΟΤΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΗΣ Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
2.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ

 

Κύριοι ως ενεργοί πολίτες και κάτοικοι της Ι.Π. Μεσολογγίου, έχουμε παραξενευτεί πολύ με την «ταχύτητα» υλοποίησης της πεζοδρόμησης της περιφερειακής οδού Κύπρου, με κατεύθυνση και αρχής γενομένης από το λιμάνι, προς το τμήμα της που υπάρχει το κτίριο των υπηρεσιών της Περιφέρειας, στην περιοχή της Πλώσταινας.

Δεν έχουμε καμία ενημέρωση από καμία υπεύθυνη αρχή της πόλης μας για την «σκοπιμότητα», της καταστροφής μίας τόσο σημαντικής οδικής περιφερειακής οδού της πόλης μας, για να μετατραπεί σε πεζόδρομο. Μάλιστα ενώ σήμερα η οδός Κύπρου διαθέτει 2 ρεύματα κυκλοφορίας αυτοκινήτων με δύο λωρίδες ανά ρεύμα που διαχωρίζονται με φαρδιά νησίδα, με το συγκεκριμένο υλοποιούμενο έργο της ακατανόητης «πεζοδρόμησης» καταστρέφεται τελείως το ένα τμήμα διπλής κυκλοφορίας και η νησίδα μετατρέπεται σε ακραίο τμήμα μεταξύ νέου πεζόδρομου και τμήματος διπλής πλέον κυκλοφορίας στο εναπομένον τμήμα της περιφερειακής οδού.

Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε:

Α) Βάσει ποιας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων υλοποιείται το συγκεκριμένο «υποβαθμιστικό» για την πόλη μας έργο;

Β) Από ποιον φορέα προέρχεται η χρηματοδότηση του έργου;

Γ) Έχει προϋπάρξει τροποποίηση του πολεοδομικού και ρυμοτομικού σχεδιασμού της πόλης μας, από όπου θα διαφαίνεται και η αναγκαιότητα ή η χρησιμότητα μίας τέτοιας «μετατροπής» από περιφερειακή οδό με ποδηλατοδρόμους, σε απλή διπλής κυκλοφορίας οδό με πολύ πλατύ για τα δεδομένα της πόλης πεζόδρομο; Το Μεσολόγγι αποτελεί παράδειγμα πανελλαδικά για την ύπαρξη «ποδηλατοδρόμων» και ενός εξαιρετικού ρυμοτομικού σχεδιασμού, για ποιο λόγο αυτός καταστρέφεται;

Δ) Έχουν ενημερωθεί για την έγκριση της ΜΠΕ (Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων)αρμόδιες αρχές, όπως ΥΠΠΟΑ, ΥΠΠΕ, ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ, Λιμενικό Ταμείο κ.λπ., καθότι ο νέος «πεζόδρομος» εφάπτεται και είναι ορατός τόσο με Νεοκλασικά αλλά και διατηρητέα κτίρια της πόλης μας(οικία Πετρόπουλου, Παλαμαική σχολή, χώρο Λιμανιού, ορατό σημείο από τον Αρχαιολογικό χώρο Πλευρώνας κ.λπ.). Αν έχουν ενημερωθεί και γνωμοδοτήσει θετικά ή αρνητικά, παρακαλούμε να μας αποσταλούν οι γνωμοδοτήσεις τους.

Ε) Πώς είναι δυνατόν να προηγείται η σμίκρυνση κατά πολύ ενός πολυσύχναστου περιφερειακού δρόμου, που οδηγεί μάλιστα κατευθείαν σε προβλήτες φόρτωσης και εκφόρτωσης του λιμανιού της πόλης, αλλά και σε σημαντικές Δημόσιες Υπηρεσίες που εξυπηρετούν τον Πολίτη, και να μην προηγείται ένα έργο μείζονος σημασίας, όπως η τοποθέτηση προστατευτικών μπαρών με δενδροφύτευση ή η διαπλάτυνση της πολύ σημαντικής για τον τουρισμό αλλά και την πόλη γενικότερα οδού που οδηγεί στην Τουρλίδα; Έχει βαφεί με το «αίμα» των συμπολιτών μας πάμπολλες φορές και αποτελεί και πόλο έλξης για την επαφή με την λιμνοθάλασσα μας…και θεωρούμε ότι ακόμη και το κόστος θα ήταν λιγότερο. Δεν θεωρούμε ότι αποτελεί ένα αναγκαίο έργο «υποδομής», αλλά ένα ακόμη «έργο βιτρίνας», το οποίο θα επιβαρύνει περαιτέρω τον ήδη επιβαρυμένο πολίτη της πόλης μας, είτε διά μέσου του Ταμείου του Δήμου, είτε δια μέσου της μη χρήσεως του δρόμου σωστά. Άλλωστε δεν γέμισε ξαφνικά η πόλη μας «πεζούς» που δεν χωράνε στους υπάρχοντες πεζόδρομους, για να έχει δημιουργηθεί η ανάγκη επαύξησής τους…

στ) Ωστόσο οι πολίτες μας δεν ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΉΣΟΥΝ πλέον τα ποδήλατά τους στους ήδη διαμορφωμένους πεζόδρομους, λόγω της ύπαρξης «επικίνδυνων» αδέσποτων ζώων, των οποίων ο πολλαπλασιασμός είναι πλέον ανεξέλεγκτος εξ' αιτίας της αδιαφορίας των υπευθύνων. Έχουμε καθημερινά πάμπολλα κρούσματα «επίθεσης» σε συμπολίτες μας, από τα άμοιρα πεινασμένα ζώα.Μήπως αυτό θα ήταν μία αναγκαία προτεραιότητα για την Περιφερειακή και Δημοτική μας Αρχή, για να δοθεί μία «μόνιμη λύση», ανώδυνη για τα ίδια τα ζωάκια αλλά και χρήσιμη για τους πολύπαθους συμπολίτες μας,της οποίας το κόστος σίγουρα δεν θα έφθανε το κόστος καταστροφής του υπάρχοντος δρόμου διπλής κυκλοφορίας και των υποδομών του, και των νέων επιβεβλημένων εργασιών και υλικών για την «ακατανόητη» αλλαγή χρήσης του;

Ζ) Η διεύθυνση Υγιεινής της περιοχής μας ΔΕΝ αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο των κουνουπιών και των αδέσποτων για την Δημόσια Υγεία, για να ξοδέψει τα δέοντα κονδύλια για την προστασία μας; Έρχεται καλοκαίρι και δεν θα μπορεί ούτε οι Μεσολογγίτες αλλά ούτε και οι επισκέπτες να χρησιμοποιήσουν τους «πεζόδρομους», λόγω των κινδύνων που προαναφέραμε από τα κουνούπια και τα αδέσποτα. Έχει γίνει κάποια μέριμνα για αυτά και από ποιόν;

Παρακαλούμε πολύ για την βοήθειά σας και τις απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματά μας, διότι οι καιροί που διάγουμε, η προεκλογική περίοδος κ.λπ... μας υποβάλλουν σε τουλάχιστον «καχύποπτες» σκέψεις και «φοβίες». Έχουμε δε κάθε έννομο συμφέρον ως πολίτες του Ελληνικού Κράτους να ζητούμε διαφάνεια για τις οποιεσδήποτε αναθέσεις μελετών, ή έργων που υλοποιούνται με χρήματα του κρατικού μας προϋπολογισμού, όπως όλα τα παραπάνω που σας αναφέρουμε.

Αναμένοντας τις πληροφορίες που ζητάμε παρακαλούμε και τις αρχές στις οποίες κοινοποιείται η παρούσα επιστολή, όπως μας ενημερώσουν για στοιχεία που οι ίδιες πιθανόν να διαθέτουν από ελέγχους που ίσως έχουν κάνει, χωρίς εμείς να το γνωρίζουμε.

Forum Ενεργών Πολιτών Μεσολογγίου

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 28/03/2019

Της Βάσως Βήττα
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προβληματική είναι η κατάσταση με τα κουνούπια στο Μεσολόγγι, στο Αιτωλικό και γενικά στην ευρύτερη περιοχή.

Ήδη εδώ και πολλές ημέρες τα κουνούπια έχουν κάνει την εμφάνισή τους και επιτίθενται σε όποιον βρίσκεται έξω από το σπίτι του. Σοβαρό είναι το πρόβλημα και στον Κήπο των Ηρώων, ο οποίος δέχεται πολλούς επισκέπτες που υποφέρουν από τα σμήνη κουνουπιών. Στο Αιτωλικό η κατάσταση είναι παρόμοια, και με τις ζέστες και την υγρασία που επικρατεί το τελευταίο διάστημα ευνοείται η ανάπτυξή τους...

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 28/03 σε όλα τα περίπτερα του νομού

Σελίδα 1 από 9

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία