Αγγελίες    Επικοινωνία

Εις μνήμην Γρηγόρη Κότσαρη

Γρηγόρης Κότσαρης, Ζωγράφος-Χαράκτης

Αύγουστος 1966 - Ιούλιος 2019


Σας ευχαριστούμε θερμά, για την ολόψυχη συμπαράσταση στο πένθος μας για τον αγαπημένο μας Γρηγόρη...  Το έργο του και η καλοσύνη της ψυχής του ας είναι η παρηγοριά μας σε ένα καλύτερο κι ομορφότερο κόσμο!

Έγραψε για τον Γρηγόρη Κότσαρη η Ιστορικός Τέχνης, Λήδα Καζαντζάκη:
"Ο Γρηγόρης Κότσαρης αντλεί την κύρια δύναμη της πνοής του από τη γλυπτική τέχνη. Ανεξάρτητα από το αν πλάθει, χαράζει ή ζωγραφίζει τα έργα του. Οι μορφές που δημιουργεί μας ξεναγούν μέσα στην ιστορία της. Περνάμε από τις στιβαρές και λείες καμπύλες τού, αποκαλούμενου «Σεζάν της γλυπτικής», Αριστίντ Μαγιόλ ή τις επίπεδες φόρμες του Ανρί Ματίς, στα αποστεωμένα σώματα του Αλμπέρτο Τζακομέτι που, καθώς έλεγε ο ίδιος, «χάνουν το βάρος τους και λεπταίνουν».
Κινούμαστε, από τις βαθιές χαρακιές και τα έντονα βαθουλώματα των προσώπων της αρχαϊκής τέχνης και του γερμανικού εξπρεσιονισμού, στα αφαιρετικά γλυπτά του Πικάσο και του Χένρι Μουρ. Και οδηγούμαστε από εκεί στα ευανάγνωστες λαϊκές φιγούρες των Ελλήνων εικονογράφων των αφισών της δεκαετίας του ‘50 και του ‘60.
Τα τοπία που φτιάχνει με τα ποδήλατά του αποτυπώνονται γραμμικά ως σύνολα και αιωρούμενες ή κυλιόμενες ρόδες, πάνω από κεκλιμένες όψεις σπιτιών ή ανάμεσα σε αριθμούς και γράμματα. Και αναδίνουν μια ονειρική αίσθηση, ανάλογη με εκείνην των έργων του Χουάν Μιρό, σε ένα παιχνίδι των σημείων -γραμμάτων και αριθμών- των λεττριστών, με τα μετουσιωμένα σε οργανικά στοιχεία κατασκευάσματα του ανθρώπου. Στην ζωγραφική του παρεμβάλλεται η ατίθαση υφή της πινελιάς του Βαν Γκόγκ. 
Ο Γρηγόρης Κότσαρης σμιλεύει τις συλλογικές μορφές του, τις απαλλαγμένες από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, πάνω στα ίχνη της παράδοσης του 19ου και του 20ού αιώνα. Καταδεικνύοντας, με μια γλώσσα ποιητική, ωμή και πυκνή, τη σύνθλιψη του σύγχρονου ανθρώπου μέσα στα στεγανά τείχη που ο ίδιος έχει χτίσει και στα οποία καθρεφτίζεται."
Λήδα Καζαντζάκη - από το αφιέρωμα στον Γρηγόρη, της Κυριακάτικης Αυγής στο ένθετο "ο Ζωγράφος του μήνα" (1-5-2010)

 

Σύντομο βιογραφικό

Ο Κότσαρης Γρηγόρης γεννήθηκε στο Αιτωλικό. Σπούδασε Φωτογραφία Κινηματογράφου, και Στατική Φωτογραφία στην Αθήνα, στη σχολή Χατζίκου και Θεωρία Κινηματογράφου στην Νάπολη της Ιταλίας.  Από το 1996 άρχισε να δημιουργεί μέσω της Χαρακτικής Τέχνης -  στην οποία ήταν αυτοδίδακτος - το ιδιαίτερο εικαστικό του έργο. Δημιούργησε Εργαστήριο Χαρακτικής στην πόλη του Αιτωλικού το οποίο είναι ακόμη πάντα ανοικτό σε όλους όσους θέλουν να γνωρίσουν την Χαρακτική Τέχνη. Έργα του βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών και του Επιμελητηρίου ιΕκαστικών Τεχνών Ελλάδας.

Περισσότερα για το έργο του :

https://grkotsaris.weebly.com/index.html

 

Εγκαινιάζεται το Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου 2014, στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο, η έκθεση «Γνωρίστε το Μεσολόγγι μέσα από την Τέχνη» με τη συμμετοχή του Γρηγ. και Μιχ. Κότσαρη.

Περιλαμβάνει έργα 60 καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών, φιλοτεχνημένα ύστερα από πρόσκληση της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου & Σοφίας Μοσχανδρέου Ι. Π. Μεσολογγίου στο διάστημα 2005-1014. Πρόκειται για μια πολύμορφη θεματική έκθεση σε υλικά, μεγέθη και προσεγγίσεις που περιλαμβάνει ελαιογραφίες, υδατογραφίες, γλυπτά σε τερακότα και ορείχαλκο και χαρακτικά σε ξυλογραφίες, η οποία αναδεικνύει την πλούσια ιστορική, πολιτιστική κληρονομιά και παράδοση του Μεσολογγίου.

Μία ιδέα της Πινακοθήκης Χρήστου & Σοφίας Μοσχανδρέου που κτίστηκε με όραμα και υπομονή επί μια δεκαετία και αγκαλιάστηκε από καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες, οι οποίοι κατέθεσαν την καλλιτεχνική τους ευαισθησία, και δημιούργησαν ένα πρωτότυπο έργο, αντλώντας την έμπνευσή τους από την ιστορία, τους θρύλους, τις μνήμες και το παρόν της ιερής πόλης του Μεσολογγίου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος που οι καλλιτέχνες διεισδύουν στην ιδιαιτερότητα του μεσολογγίτικου τοπίου, αφουγκράζονται τα χρώματα και τις εικόνες και τα μετουσιώνουν σε σύγχρονο εικαστικό λόγο με το δικό του προσωπικό ύφος ο καθένας.

Γιάννης Αδαμάκης, Γιάννης Αντωνόπουλος, Μάγδα Βαμβατήρα, Γιώργης Βαρλάμος, Στάθης Βατανίδης, Χρύσα Βέργη, Θεόδωρος Βρυζάκης, Νίκος Γαβαλάς, Μάρκος Γεωργιλάκης, Κωστής Γεωργίου, Απόστολος Γιαγιάννος, Χριστόδουλος Γκαλτέμης, Γιάννης Γουρζής, Άννα Γρηγόρα, Ελένη Δελή, Νίκος Δεσεκόπουλος, Ελισάβετ Διονυσοπούλου, Τζουλιάνο Καγκλής, Γιώργος Κατημερτζόγλου, Βάσω Κατράκη, Δημήτρης Κατσιγιάννης, Ανδρέας Κατσιμάρδος, Χρήστος Κεχαγιόγλου, Γιάννης Κολιός, Ανδρέας Κοντέλλης, Γρηγόρης Κότσαρης, Μιχάλης Κότσαρης, Μαρίνα Κροντηρά, Μαρία Κτιστοπούλου, Δημήτρης Κούκος, Σπύρος Κουρσάρης, Απόστολος Κούστας, Γιάννης Κυριακίδης, Βασίλης Λιαούρης, Ανθία Λοΐζου, Θανάσης Μακρής, Κώστας Μαρκόπουλος, Φώτης Μαστιχιάδης, Γιώργος Νικολαΐδης, Τόνια Νικαλαΐδου, Κωνσταντίνος Νταούλας, Θεόδωρος Παπαγιάννης, Άγγελος Παναγιωτίδης, Αχιλλέας Παπακώστας, Φάνης Παρασκευουδάκης, Ανδρέας Πατράκης, Ειρήνη Ποδηματά-Στεφανάκη, Αχιλλέας Ραζής, Στέφανος Ρόκος, Δημήτρης Σαρασίτης, Κώστας Σιαφάκας, Εύη Σιδέρη, Βασίλης Σολιδάκης, Γιάννης Στεφανάκις, Μαίρη Σχοινά, Βασίλης Τάγκαλος, Ηλίας Τότσης, Δημήτρης Τσιρογιάννης, Αλέκος Φασιανός, Βασίλης Χάρος.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 28 Σεπτεμβρίου 2014 – 12 Δεκεμβρίου 2014

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 10.00 – 16.00, καθημερινά εκτός Τρίτης.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία