Αγγελίες    Επικοινωνία

Πριν μερικές μέρες, αρκετά μικρά παιδάκια από τη περιοχή μας εξέφρασαν την επιθυμία να ανέβουν στην Ιερά Σκήτη του Αγίου Νικολάου Κρεμαστού.

Η δυνατότητα να τα συνοδέψουν οι γονείς όλων των παιδιών, δεν υπήρχε. Τότε δύο μέλη από εμάς της εθελοντικής ομάδας, πήραν την πρωτοβουλία κατόπιν της άδειας των γονιών τους, να κάνουν πράξη την επιθυμία τους.

Οι μικροί εξερευνητές ξεκίνησαν για την δική τους περιπέτεια, αφού έλαβαν υπόψη τις αυστηρές οδηγίες μας (κατάλληλα ρούχα, αθλητικά παπούτσια, καπέλο, νερό, λίγο φαγητό, δισάκι στον ώμο) και φύγαμε.

Από την στιγμή που άφησαν το αγροτικό αυτοκίνητο, σε μισή ώρα πλέον τα παιδάκια άναβαν το κερί τους. Η ανυπομονησία τους να φτάσουν ποιο γρήγορα, πολύ μεγάλη. Μερικές φορές ήθελαν να τρέξουν, αλλά η φωνή του Σάκη δεν τους άφηνε και πολλά περιθώρια. Για να καλύψουμε την περιέργεια τους και να ενημερωθούν για την Ιερή Σπηλιά ξεκινήσαμε με τη μορφή κουΐζ, να τους δίνουμε στοιχεία και να τους εξιστορούμε ταυτόχρονα, έτσι ώστε να καταλάβουν και να μάθουν αρκετά πράγματα.

Τα παιδιά παρόλο το μικρό την ηλικία τους (Δημοτικού και ένα μικρότερο), μας συγκλόνισαν με την εξυπνάδα, την καλοσύνη, την ομαδικότητα, την παρατηρητικότητα και την προσφορά τους. Γελάμε ακόμη με την ατάκα του μικρού Κωνσταντίνου, του μικρότερου παιδιού της παρέας και γιού του Σάκη, «μπαμπά κατέβασέ με από την πλάτη σου, κουράστηκα». Ή την απορία τους «αφού μας λέτε το πόσο ασφαλή είναι πλέον η διαδρομή, γιατί έχετε ακόμα την πινακίδα που λέει η διέλευση γίνεται με δική σας ευθύνη»; Η απάντηση από εμάς δεν δόθηκε ποτέ.

Πως να κρυφτείς από τα παιδιά έτσι και αλλιώς τα ξέρουν όλα, που λέει και ο μεγάλος Διονύσης Σαββόπουλος.

Με την ευκαιρία αυτή, έκαναν και την πρώτη τους εθελοντική εργασία, φεύγοντας κατέβασαν αρκετά κιλά καμένα κεριά για ανακύκλωση.

Όλα αυτά τα χρόνια οι εθελοντές δεν περιορίστηκαν μόνο στις εργασίες, αλλά συνέβαλλαν και στη διαμόρφωση χαρακτήρων σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στην ομάδα μας. Φέτος στη γιορτή του Αγίου, είχαμε τη χαρά να δούμε μετά από απουσία 4 χρόνων τον Κωνσταντίνο Φαράντο. Από παιδάκι τον είχαμε κοντά μας και τελικά μας επέστρεψε δικηγόρος!!!

Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους γονείς των παιδιών, που μας τα εμπιστεύτηκαν, όπως και τα ίδια τα παιδιά για αυτά που μας έμαθαν με την παιδική τους σοφία.

Ποιο πολύ όμως τον Άγιο, που από εκεί ψηλά πάντα μας βοηθά και μας προστατεύει.

 

5os 2019
Εθελοντική Ομάδα του Αγίου Νικολάου του Κρεμαστού

Όπως όλες οι θρησκείες στον κόσμο έχουν το δικό τους σημείο αναφοράς, π.χ. οι Χριστιανοί το λίκνο της Ορθοδοξίας την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, οι Μουσουλμάνοι την ΜΕΚΚΑ, οι Εβραίοι τον ΤΟΙΧΟ ΤΩΝ ΔΑΚΡYΩΝ και οι Καθολικοί τον ΑΓΙΟ ΠΕΤΡΟ, έτσι και εμείς σε μικρογραφία βέβαια στην περιοχή μας, έχουμε τον Άγιο Νικόλαο τον κρεμαστό.

Βέβαια θα ήταν παράλογο να κάνουμε σύγκριση των δεδομένων αυτών, αλλά θέλουμε να πιστεύουμε, ότι αυτή η μικρή κοιτίδα Χριστιανοσύνης, πολιτισμού και περιβαλλοντικής αξίας, αυτό το θαύμα της φύσης, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει το σημείο αναφοράς για εμάς όλους.

Το 990 μ.Χ. (10ος αιώνας), δεν είναι και τόσο κοντά, τότε που ο Καππαδόκης  μοναχός ΝΙΚΑΝΔΡΟΣ έστησε τον πρώτο λίθο στον υπέροχο αυτό τόπο.

Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ο ΚΡΕΜΑΣΤΟΣ, ο μεγαλύτερος σπηλαιώδης ναός των Βαλκανίων, προϋπήρχε του Αιτωλικού (11ος αιώνας) και του Μεσολογγίου (13ος  αιώνας) και αυτό από μόνο του κάτι μας λέει.

Η εθελοντική μας ομάδα 14 τώρα χρόνια έκανε το καθήκον της, ξαναέφερε στην επιφάνεια αυτό τον κρυμμένο θησαυρό και με τις παρεμβάσεις της έγινε επισκέψιμος από χιλιάδες πιστών και επισκεπτών, από όλο το κόσμο.

Λένε ότι κάναμε πολλά, εμείς πιστεύουμε ότι απλά κάναμε το χρέος μας, μήπως είναι ευκαιρία οι αρμόδιοι να πάρουν τη σκυτάλη και να κάνουν και αυτοί το χρέος τους;

Πάντως ένα είναι σίγουρο και μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Αυτό το διήμερο κάναμε και είδαμε ευτυχισμένους ανθρώπους, μας έδωσαν κουράγιο, χαμόγελο, ικανοποίηση, μπράβο, δύναμη και τόσα άλλα.

Και κάτι τελευταίο που μας εντυπωσίασε, δεν έχουμε δει τόσους νέους ανθρώπους μέσα και έξω στο περιβάλλοντα χώρο σε καμιά ενορία της περιοχής μας. Αυτά τα νέα παιδιά στέλνουν ένα μήνυμα για τη θρησκεία σε όλους μας.

Σας ευχαριστούμε πολύ όλους από τα βάθη της καρδιάς μας και του χρόνου και πάντα!

Η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ Α.Ν.Κ (20/5/2019)

Πανηγυρίζει το ιερό σπήλαιο Αγίου Νικολάου Κρεμαστού στο όρος Αρακύνθου στις 19 και 20 Μαΐου 2019.

Το πρόγραμμα:

Κυριακή εσπέρας:
Μέγας πανηγυρικός εσπερινός μετ΄ αρτοκλασίας.

Δευτέρα πρωί:
Όρθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

 

 

 

Γιορτάστηκε και φέτος με λαμπρότητα και κατάνυξη, η γιορτή του Αγίου Νικολάου Κρεμαστού, το διήμερο 19-20 Μαΐου.

Αν και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ήταν βαριά, έως πολύ βαριά, λόγω δυο μεγάλων απωλειών που συσχετίζονταν άμεσα με το τοπίο και το χώρο,για διαφορετικούς λόγους βέβαια, ο θάνατος του ΓΙΑΝΝΗ ΛΟΥΚΑ και του ΝΙΚΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑ.

Όμως αυτό που γίνεται τα τελευταία χρόνια δεν έχει προηγούμενο. Ο κόσμος να συρρέει μέσα στο πουθενά, να κάνει το δύσκολο, εύκολο, μόνο και μόνο να νιώσει αυτή την διαφορετικότητα, για τον εαυτό του και την ψυχή του για λίγες μόνο ώρες, προσπαθώντας να ξεφύγει από την καθημερινότητα και τις δυσκολίες που βιώνει. Εάν έβλεπε κανείς τα πρόσωπα αυτών των ανθρώπων θα πίστευε, ότι ζουν σε μια άλλη χώρα. Η απλότητα, η καλοσύνη, η ακούραστη προσπάθεια, η ευγένεια, ο καλός λόγος, που τους κάνει εντελώς ξεχωριστούς.

Φέτος, η παραμονή της γιορτής του Αγίου, θα μείνει στη μνήμη όλων μας ξεχωριστή, για πολλούς λόγους. Ο Εσπερινός, χοροστατούντος του ιερωμένου πατήρ Αχιλλέα συνεπικουρούμενος από τις όμορφες φωνές των ψαλτών και μελών μας, τα ανάμενα κεριά, οι Άρτοι αναπαυμένοι στο χώμα. Η εικόνα, να ξεπροβάλουν προσκυνητές, από την απέναντι πλευρά του λόφου, σαν κουκίδες μέσα στο άπειρο, αξεπέραστη... Με τον ήλιο να γέρνει κουρασμένος στην αγκαλιά της λιμνοθάλασσας.

Ανήμερα της γιορτής ο πάτερ Θεόδωρος για δέκατο χρόνο, μας έμαθε εκτός των άλλων τι σημαίνει ήρεμη δύναμη. Η μυσταγωγία, η κατάνυξη και το ταξίδι στα όμορφα μονοπάτια της Χριστιανοσύνης, που δεν είχαν καμιά σχέση με τα δύσβατα μονοπάτια της διαδρομής, μας έκαναν να φύγουμε ελαφρύτεροι, πνευματικά και σωματικά.

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον δήμαρχο, τον αντιδήμαρχο Ανδρ. Κότσαλο και τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Γ. Γένδουλα, για την προσπάθεια να καλυτερεύσουν την διαδρομή, αλλά πολύ περισσότερο, ότι δεν μας αγνόησαν, καθώς και για την παρουσία τους στη γιορτή.

Φυσικά την Μητρόπολη, την έγκριτη εφημερίδα ΑΙΧΜΗ και όλους όσους συνέβαλαν με κάθε τρόπο, σε αυτό το διήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων.

Πρέπει όμως να σταθούμε σε δυο συμπατριώτες μας, τον Χρήστο Μαντέλο και Χρήστο Μπέλλα, που μας εντυπωσίασαν με σπάνιες αξίες, όπως ανιδιοτέλεια, αγάπη, αυταπάρνηση, προσωπικό χρόνο και άριστη δεξιοτεχνία σαν χειριστές των μηχανήματων.

Για το τέλος, αφήσαμε αυτούς τους καταπληκτικούς συνοδοιπόρους - πιστούς του Αρακύνθου, που κάθε χρόνο κατακλύζουν, μέσα και έξω το μοναστήρι και αφειδώς μας δείχνουν το σεβασμό, την αγάπη, μα πάνω από όλα την εμπιστοσύνη τους.

Βέβαια όλοι αποχωρούσαν με το εύλογο ερώτημα στα χείλη τους, γιατί οι αρμόδιοι φορείς αδιαφορούν παντελώς για αυτό το θαύμα της φύσης και του πολιτισμού, το σπουδαιότερο ιστορικό βυζαντινό μνημείο της περιοχής μας, του 995 μ.χ.

 

Ευχόμαστε Χρόνια Πολλά με Υγεία, σε όλους και του χρόνου περισσότεροι.

Η αγκαλιά του ΑΗ ΝΙΚΟΛΑ και της εθελοντικής ομάδας είναι μεγάλη.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΡΕΜΑΣΤΟΥ

20 Μαΐου 2018

Αύριο 16 Μαΐου ολοκληρώνονται οι εργασίες αποκατάστασης του δρόμου που οδηγεί στο εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου Κρεμαστού από την πλευρά του Κεφαλοβρύσου, το οποίο εορτάσει την 19η και 20η Μαΐου. Όπως επισημαίνει ο Αντιδήμαρχος Ανδρέας Κότσαλος, οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν προκειμένου να διανοιχθεί σχεδόν εκ νέου ο δρόμος ο οποίος είχε καλυφθεί από φερτές ύλες κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν με σφοδρότητα την περιοχή τον περασμένο χειμώνα. Επιπρόσθετα, οι κακές καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών δυσχέραναν το έργο της αποκατάστασης.

Η πρόσβαση πλέον έχει αποκατασταθεί, ωστόσο όπως επισημαίνει ο Ανδρέας Κότσαλος λόγω της ιδιαιτερότητας του εδάφους, οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ειδικά όταν έχουν επιβατηγά οχήματα που έχουν χαμηλή απόσταση από το χωμάτινο δρόμο.

 

Πανηγυρίζει το ιερό σπήλαιο Αγίου Νικολάου Κρεμαστού στο όρος Αρακύνθου στις 19 και 20 Μαΐου 2018.

Το πρόγραμμα:

Σάββατο εσπέρας:
7.00 μμ Μέγας πανηγυρικός εσπερινός μετ΄αρτοκλασίας.

Σάββατο βράδυ: Διανυκτέρευση προσκυνητών στο σπήλαιο.

Κυριακή πρωί:
7.30πμ Όρθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Εκ της εθελοντικής ομάδας Αγίου Νικολάου

 

Ιστορικό του σπηλαίου

Η χαμηλή οροσειρά του Αρακύνθου (Ζυγού) φημίζεται για την πυκνή βλάστηση και για τα δάση από βελανιδιές και καστανιές. Εξαίρεση αποτελεί η νοτιοδυτική πλευρά, που βλέπει προς την λιμνοθάλασσα Αιτωλικού. Εκεί οι βράχοι πέφτουν απότομοι και κοφτεροί. Εντυπωσιάζει το πλήθος των πολλών απόκρημνων σπηλαίων, που δεν έχουν ακόμα ερευνηθεί. Ένα από αυτά, ο Άγιος Νικόλαος ο Κρεμαστός, παρουσιάζει μέγιστο ενδιαφέρον, γιατί φαίνεται πως ήταν «το πιο σημαντικό ασκητικό κέντρο της περιοχής του Μεσαίωνα». Το επίθετο «Κρεμαστός» φαίνεται πως δόθηκε από τον ιδρυτή της Μονής Νίκανδρο, κατά μεταγενέστερη μαρτυρία του μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιωάννου Αποκαύκου (1199-1232), εξαιτίας του απόκρημνου βουνού: « ή κατά την επίσκεψιν Αχελώου μονή του εν αγίοις πατρός ημών Νικολάου, ήτινι κλήσιν εξ εαυτού ο πρώτως ταύτην δομησάμενος εχαρίσατο, έρωτι τω θείω γενόμενος εκκρεμής και ακολούθως τω τρόπω εν αποκρήμνω τη πέτρα επικρεμάσας το δόμημα και παρονομάσας ούτω του Κρεμαστού».

Ξεκινώντας από το Κεφαλόβρυσο Αιτωλικού και βαδίζοντας βορειοανατολικά, ύστερα από κοπιαστική πορεία μιάμισης ώρας, φτάνει κανείς σε απότομη χαράδρα, πάνω από την οποία βρίσκεται το σπήλαιο του Αγίου Νικολάου. Στη χαράδρα υπάρχουν ερείπια παλαιών χτισμάτων.

Σε ύψος 50 περίπου μέτρων από το βάθος της χαράδρας, ανεβαίνει κανείς δύσκολα ως την απόκρημνη σπηλιά. Το άνοιγμα της σπηλιάς στο στόμιο είναι 6 περίπου μέτρα, στο κέντρο 8 και ο κατά μήκος άξονας από το στόμιο ως το βάθος 12.50 μ. Ανατολικά, απέναντι από το στόμιο της εισόδου, υπάρχει λιθόχτιστο τέμπλο, που χωρίζει το σπήλαιο σε ιερό και κύριο ναό. Στο ιερό, παρ’όλη τη δυσκολία εντοπισμού τους, που οφείλεται στις ακανόνιστες επιφάνειες του βράχου, δημιουργείται είδος κόγχης και παραβημάτων. Στο κέντρο περίπου του κύριου ναού σώζεται πλατιά και βαθιά στέρνα που συγκέντρωνε απ’έξω με αγωγούς το νερό της βροχής. Μικρό σπήλαιο βρίσκεται στα βόρεια του μεγάλου, σε απόσταση 20 περίπου μ. με είσοδο επίσης από νοτιοδυτικά. Και τα δύο σπήλαια είναι τοιχογραφημένα με τοιχογραφίες που αποτελούν οριακό σταθμό για την εξέλιξη της τέχνης στο δυτικό στερεοελλαδίτικο χώρο. Από την άποψη της διατήρησης θα βρίσκονταν σε καλύτερη κατάσταση, αν μερικοί, που κατά καιρούς κατόρθωσαν να ανεβούν ως το σπήλαιο, δεν χάραζαν πάνω στις τοιχογραφίες τα ονόματά τους. Στα τελευταία χρόνια τοποθετήθηκε στο άνοιγμα του σπηλαίου ξύλινη εξέδρα από τους εθελοντές, για να διευκολύνονται οι προσκυνητές που ανεβαίνουν για να τιμήσουν τη μνήμη του αγίου, που γιορτάζεται εκεί δύο φορές το χρόνο, στις 6 Δεκεμβρίου και στις 20 Μαΐου.

Οι τοιχογραφίες: Διαπιστώνεται οργανωμένο εικονογραφικό πρόγραμμα με κύριο γνώρισμα τις μεγάλες χριστολογικές και θεομητορικές γιορτές. Δεν υπάρχει θεματική ενότητα, γιατί τη θέση της καθεμιάς παράστασης την καθόριζε η καταλληλότητα του χώρου:

Βρεφοκρατούσα Θεοτόκος. Γέννηση του Χριστού. Η σκηνή του Ευαγγελισμού. Εις Άδου Κάθοδος Η Μεταμόρφωση. Η Κοίμηση της Θεοτόκου. Η Βαϊοφόρος. Η Σταύρωση. Ο Ευαγγελισμός.

Όλες οι σκηνές, και στο μεγάλο και στο μικρό σπήλαιο, χωρίζονται μεταξύ τους με παχιές γραμμές και κάποτε με γεωμετρικές διακοσμήσεις. Το μοτίβο που επαναλαμβάνεται είναι καστανόχρωμοι σταυροί σε λευκό έδαφος, που τοποθετούνται σε σειρές οριζόντιες και κάθετες, καθώς και ομόκεντροι κύκλοι, που επαναλαμβάνονται σε οριζόντιες σειρές.

Πάνω στους προπλασμούς, χρώματος ώχρας, σημειώνονται οι σκιές με καστανό, ενώ τα περιγράμματα γράφονται με βαθύ κεραμιδί. Τα πρόσωπα και τα γυμνά μέρη φωτίζονται με λευκές μικρές ή μεγαλύτερες επιφάνειες. Γενικά εντυπωσιάζει ο λιτός τρόπος απόδοσης των προσώπων με τις αδρές γραμμές και κυρίως τα ορθάνοιχτα, μεγάλα και έκπληκτα μάτια που « αντικατοπτρίζουν την εσωτερική λαμπρότητα των εικονιζομένων», οι ίσιες μύτες, τα τονισμένα στόματα και τα καλοσχεδιασμένα μαλλιά.

Χρονολόγηση: Το σπουδαίο αυτό ασκητικό κέντρο χρονολογείται στο διάστημα από τον 10ο ως τον 13ο αιώνα. Στοιχεία που βοηθούν στην παρακολούθηση της ιστορίας και καλλιτεχνικής εξέλιξης της μονής του Αγίου Νικολάου του Κρεμαστού είναι:

Α) Επιγραφή με το όνομα του πρώτου ιδρυτή. Β) Σιγίλλιο του Ναυπάκτου και Άρης Ιωάννου Απόκαυκου. Γ) Επιγραφή δεξιά της εισόδου, δίπλα στον αρχάγγελο Μιχαήλ. Δ) Συγκριτική μελέτη παρόμοιων σύγχρονων μνημείων.

Το όνομα του πρώτου ιδρυτή, διασώθηκε σε επιγραφή, που βρίσκεται στη μεγάλη σπηλιά. Πρόκειται για το μοναχό Νίκανδρο, που έδρασε στην περιοχή στη δεκαπενταετία από το 990 ως το 1005. Οι αρχαϊκές τοιχογραφίες του μικρού σπηλαίου πρέπει να είναι σύγχρονες με την ίδρυση του μοναστικού αυτού κέντρου. Στην ίδια εποχή, δηλ. στα τέλη του 10ου ή στις αρχές του 11ου αιώνα, πρέπει να τοποθετηθούν και δύο παραστάσεις της μεγάλης σπηλιάς, με κριτήρια κυρίως τεχνοτροπικά: η Βρεφοκρατούσα Θεοτόκος και η Θεοτόκος η Σπηλαιώτισσα. Με το πέρασμα του χρόνου η μονή μεγάλωσε και η φήμη της ξαπλώθηκε στην περιοχή. Στο 12ο αιώνα απέκτησε μεγάλη περιουσία και σε δεύτερη φάση ζωγραφίστηκε το μεγαλύτερο μέρος της μεγάλης σπηλιάς. Από το σιγίλλιο του Αποκαύκου φαίνεται πως στις αρχές του 13ου αιώνα (1205-1229), όταν ήταν ηγούμενος ο Θεοδόσιος, πρώην αρχιεπίσκοπος Ζικχίας, το μοναστήρι πέρασε μια περίοδο οικονομικής εξαθλίωσης και μαρασμού και χρειάστηκε, ύστερα από παράκληση του Αποκαύκου, η επέμβαση του «μεγαλυπερόχου δουκός της επισκέψεως Αχελώου κυρ Νικολάου του Γοριανίτου». Αυτός μετά το θάνατο του Θεοδοσίου, τοποθέτησε ηγούμενο τον ιερομόναχο Τιμόθεο τον Πολύλογο, που τον επέλεξε ο μητροπολίτης, για να επιμεληθεί «τους, υπ’αυτόν μοναχούς, της συστάσεως του θείου ναού, της λυχνοκαΐας αυτού, της ιεράς ψαλμωδίας, τά υπό την μονήν βοσκήματα, τους αμπελώνας…».

Μπορεί έτσι να υποστηριχτεί ότι η τοιχογράφηση του κύριου ναού έγινε πριν από την ηγουμενία του Θεοδόσιου, δηλαδή στο δεύτερο μισό του 12ου αιώνα. Στη χρονολόγηση αυτή συμφωνούν σύγχρονα μνημεία της ίδιας τεχνοτροπίας και ιδίως καππαδοκικά πρότυπα, όπως η μορφή της Παναγίας στη Γέννηση και τα χαρακτηριστικά των γυναικών στην Έγερση του Λαζάρου και στη Σταύρωση και γενικότερα τα αδρά περιγράμματα των προσώπων στις τοιχογραφίες της εκκλησίας του Goreme Carikli Kilise της ίδιας εποχής. Τα πρόσωπα στη Μετάδοση και Μετάληψη των Αποστόλων, με τα σκληρά χαρακτηριστικά και το ιδιαίτερο γνώρισμα των ορθογώνιων σαγονιών, μας μεταφέρουν στον 12ο αιώνα, ενώ οι τοιχογραφίες που βρίσκονται εξωτερικά, δεξιά της εισόδου, κρίνοντας από όσα τεχνοτροπικά στοιχεία σώζονται και κυρίως αν ερμηνεύουμε σωστά την επιγραφή, μπορούν να χρονολογηθούν στις αρχές του 13ου αιώνα. Πιθανόν ο ικέτης της επιγραφής να είναι ο Μιχαήλ Κομνηνοδούκας (1204-1214), που θεωρείται ιδρυτής του Δεσποτάτου της Ηπείρου.

 

Σελίδα 1 από 5

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία