Αγγελίες    Επικοινωνία

Εκδήλωση μνήμης από το Γυμνάσιο Αιτωλικού
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη σε όλους τους ήρωες που ανατίναξαν το τρένο με τους Γερμανούς στον Σταθμό του Αιτωλικού στις 22-06-1944 καθώς και στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Το κείμενο της πρόσκλησης της εκδήλωσης:

Το Σαμποτάζ του τρένου στο Αιτωλικό είναι ένα γεγονός της ιστορίας του τόπου μας, του Αιτωλικού, είναι η αντίδραση των προγόνων μας απέναντι στη φασιστική Ιταλογερμανική κατοχή που βύθισε τη χώρα μας αλλά και όλη την Ευρώπη στη δύνη του πολέμου. Για να μην ξεχάσουμε ποτέ το πρόσωπο του φασισμού και του πολέμου, και να τιμήσουμε τους ήρωες του έθνους μας που αψήφισαν το θάνατο και όρμησαν να υπερασπιστούν με όλες τις δυνάμεις τους τα χώματα της ζωής τους, σας καλούμε σε αυτή τη συνάντηση ιστορίας.

Το κείμενο που δημοσιεύτηκε στο ΦΒ

79 χρόνια πέρασαν από την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου και τo δυναμικό ΟΧΙ της Ελλάδας
Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης του Γυμνασίου μας για το έπος του 1940 οι οποίες περιελάμβαναν μια ιδιαίτερη συνάντηση με την τοπική μας ιστορία, σε ένα ιστορικό σημείο της πόλης μας, στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στο Σταθμό του τρένου του Αιτωλικού. Το μνημείο ανεγέρθηκε σε εκείνο το σημείο για να μας υπενθυμίζει τον αγαθό αγώνα όλων όσων αψήφησαν τους κινδύνους του αντιφασιστικού πολέμου σε εκείνη τη ματωμένη περίοδο και πολέμησαν για ελευθερία, ανεξαρτησία και δικαιοσύνη.
Μέσα από τη διήγηση του ηρωικού επεισοδίου της αντίστασης της ανατίναξης του γερμανικού τρένου στο Αιτωλικό, οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας συναντήθηκαν με την Ιστορία αυτής της περιόδου της Ελλάδας.
Το μνημείο αυτό θα τους υπενθυμίζει πάντα το βάρβαρο πρόσωπο των φασιστικών καθεστώτων. Δεν θα ξεχάσουν ποτέ τη σκληρότητα, την απανθρωπιά, την αδικία , την έλλειψη δημοκρατίας, που εκδηλώνουν αυτά τα καθεστώτα όταν τους δίνεται η ευκαιρία.
Το μνημείο βρίσκεται εκεί για να τους αποτρέψει να πιστέψουν στο απατηλό παραμύθι του φασισμού που με περίσσιο κομπλεξισμό σνομπάρει τον άνθρωπο και απομακρύνεται από ό,τι διδάσκει ο χριστιανισμός και ο διαφωτισμός που βασίστηκε στα αρχαία ελληνικά ιδεώδη.
Βρίσκεται εκεί για να τους υπενθυμίζει ότι ο θαυμασμός τους πρέπει να απευθύνεται σε αγνούς ήρωες κι όχι σε εγκληματίες όπως οι Ναζί.
Βρίσκεται εκεί ως η καλύτερη απόδειξη ότι αγαπάς την χώρα σου όταν την υπερασπίζεσαι, όχι με μεγάλα λόγια αλλά με πράξεις.

 

Κουφός Βασίλης

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία