Αγγελίες    Επικοινωνία

Χιλιάδες πιστοί στο μοναστήρι της Αγίας Ελεούσας (φωτορεπορτάζ)

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Φάρος της ορθοδοξίας και του Ελληνισμού χαρακτηρίζεται το βυζαντινό μοναστήρι της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής που είναι γνωστό με το όνομα Αγία Ελεούσα στην Κλεισούρα Μεσολογγίου.

Σήμερα πανηγύρισε το μοναστήρι με χιλιάδες πιστούς να το επισκέπτονται για να προσευχηθούν ή να εκπληρώσουν κάποιο τάμα. Το μοναστήρι βρίσκεται ακριβώς στην αρχή του στενού περάσματος του βουνού Αράκυνθος ή Ζυγός. Οι πιστοί με λαμπάδες και λουλούδια στα χέρια, ανηφόρισαν από νωρίς το πρωί στο εκκλησάκι που βρίσκεται σκαρφαλωμένο στη σπηλιά του βουνού. Προσκύνησαν την Ιερή Εικόνα και πήραν λίγο από το αγίασμα που βγαίνει από τα έγκατα του βουνού.

Άλλοι ανηφόρησαν γονυπετείς εκπληρώνοντας το τάμα τους, ενώ εκατοντάδες ήταν οι Ρομά που έσπευσαν στο μοναστήρι, καθώς το θεωρούν θαυματουργό και προσεύχονται στη χάρη της Παναγίας για την υγεία τους. Σύμφωνα με τα δικά τους έθιμα το τάμα τους εκπληρώνεται αν αφήσουν στα κλαδιά των δέντρων ένα κόκκινο ή μαύρο ύφασμα το οποίο φορούν πάνω τους μέχρι να φθάσουν εκεί.

Από όλη τη γύρω περιοχή, πολλοί ήταν επίσης εκείνοι που έφθασαν εκεί με τα πόδια, ξεκινώντας από τα σπίτια τους από νωρίς το πρωί. Και φέτος οι μικροπωλητές βρήκαν μια θέση στον προαύλιο χώρο για να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Επί ποδός φυσικά ήταν και η τροχαία προκειμένου να διευκολύνει την κυκλοφορία που έγινε με δυσκολία αφού εκτός από τα Ι.Χ. επιβάτες μετέφεραν και πολλά λεωφορεία.

Λέγεται ότι στο Εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, στο Χρυσοβέργι, περίπου το 1700, ένας Τούρκος την ώρα της Ανάστασης χλεύασε τους Χριστιανούς. Τότε ένας Έλληνας που ονομαζόταν Κουμπούρας θύμωσε, πιάστηκε στα χέρια με τον Τούρκο και τον σκότωσε. Στη συνέχεια για να σωθεί τον κατέβασαν οι Έλληνες με σχοινιά στο σπήλαιο πάνω από το μοναστήρι. Τα απαραίτητα του τα παρείχαν οι χωριανοί με αιωρούμενο καλάθι για ένα χρόνο που ήταν κρυμμένος. Όταν ο Κουμπούρας βγήκε από το σπήλαιο είπε στους συγχωριανούς του ότι κάθε βράδυ έβλεπε ένα ζωηρό φως. Οι χωριανοί, όταν βρήκαν το σημείο που τους είχε υποδείξει, είδαν έκθαμβοι την εικόνα της Παναγίας και δίπλα της μια πηγή με αγίασμα. Στο εκκλησάκι που ανήγειραν εκεί είχε φιλοξενηθεί και ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός.

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

Κουφός Βασίλης

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία