Αγγελίες    Επικοινωνία

Αναγνώριση της προσφοράς του Διονύσιου Λεονάρδου

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 03/08/2017

Κύριε Δήμαρχε,

Στις 5 και 6 Νοεμβρίου 2005, η Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία οργάνωσε επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Η πολιτική και οι πολιτικοί των Νομών Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας, που εξελέγησαν από το 1946 έως το 2004 και δεν βρίσκονται στη ζωή.

Συμβολή στη νεώτερη πολιτική ιστορία των δύο Νομών.»

Επειδή είμαι Αιτωλικιώτισσα, μου ανατέθηκε να ερευνήσω και να παρουσιάσω τον Αιτωλικιώτη πολιτικό Διονύσιο Λεονάρδο. Τον γνώριζα από τις συχνές επισκέψεις του στο Αιτωλικό, αλλά δεν είχα δομημένη ιστορική γνώση της προσωπικότητάς του. Κατά τη διεξαγωγή της έρευνας εντυπωσιάστηκα:

Ο Διονύσιος Λεονάρδος υπήρξε μόνιμος αξιωματικός του ελληνικού στρατού, ανάπηρος πολέμου (έχασε το πόδι του στη μάχη του Σκρά). Μετά τον τραυματισμό του γράφτηκε στη Νομική Σχολή Αθηνών, αποφοίτησε το 1926 και στη συνέχεια διετέλεσε δικηγόρος Αθηνών και πολιτεύθηκε. Εκλέχθηκε τέσσερις φορές βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και δύο φορές διετέλεσε αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

Στο τέλος της εισήγησής μου επεσήμαινα ότι «η μικρή μας πατρίδα δεν έχει κάνει τίποτα μέχρι τώρα για να τιμήσει το τέκνο της, το Διονύσιο Λεονάρδο. Ενα δρόμο δεν του αφιέρωσε, μια εκδήλωση δεν οργάνωσε. Τίποτα. Καιρός να αναπληρώσουμε αυτή μας την αμέλεια».

Κύριε Δήμαρχε της Ι.Π. Μεσολογγίου,

Ακόμα και τώρα, Ιούλιος 2017, το Αιτωλικό, η μικρή μας πατρίδα, «δεν έχει κάνει τίποτα!» Μήπως ήρθε ο καιρός να αναπληρώσουμε τη συλλογική μας αμέλεια και να αφιερώσουμε ένα δρόμο στον πολιτικό, αντιπρόεδρο της Βουλής και, πάνω απ’ όλα, ανάπηρο πολέμου Διονύσιο Λεονάρδο;  

Μετά τιμής
Μάγδα Βελτσίστα
Συνταξιούχος Γυμνασιάρχης

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία