Αγγελίες    Επικοινωνία

Νέο Δημοτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα

Παρακαλούμε να προσέλθετε σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την 16η Σεπτεμβρίου 2019, ημέρα Δευτέρα και ώρα 19:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (Δημοτικό Κατάστημα, Σταυροπούλου 31, 2ος όροφος, Μεσολόγγι 30200), σύμφωνα με το άρθρο 67 του Ν. 3852/2010, για συζήτηση και λήψη απόφασης στο παρακάτω θέμα: Έγκριση συγκρότησης του Διοικητικού Συμβουλίου του νομικού προσώπου "Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου" (εισηγητής κ. Κώστας Λύρος).

Ο Πρόεδρος
Ιωάννης Τσώλος

Η µόνη παρουσία

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 12/09/2019

 

Απόντων των προέδρων των κοινοτήτων του δήµου µας ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση του δηµοτικού συµβουλίου Μεσολογγίου.

Η µόνη παρούσα ήταν η προεδρίνα του Μεσολογγίου, Όλγα Δασκαλή, η οποία είναι πάντα συνεπής...

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 12/09/2019

Της Βάσως Βήττα
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Έγιναν και οι τυπικές διαδικασίες εκλογής του προεδρείου του νέου δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου και των επιτροπών του δήμου και πλέον μπορεί να ξεκινήσει και πάλι την λειτουργία του.

Την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε η ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου κατά την οποία, πρόεδρος εκλέχθηκε ο Γιάννης Τσώλος, ο οποίος προτάθηκε από τον δήμαρχο Κώστα Λύρο, αντιπρόεδρος ο Κώστας Δαουτίδης που προτάθηκε από την μείζονα αντιπολίτευση και τον επικεφαλής...

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 12/09 σε όλα τα περίπτερα του νομού

Ξεκινάει μια νέα περίοδος στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θεωρούμε ότι τα προβλήματα για να αντιμετωπισθούν δεν αρκεί μόνο καλή διάθεση και καλή πρόθεση, είτε μας αρέσει αυτό, είτε όχι. Είμαστε αντιμέτωποι με μια πολιτική υποχρηματοδότησης, βαριάς δημοτικής φορολογίας και υποστελέχωσης του δήμου.

Πέρα από ευχολόγια και μεγαλοστομίες ή και τις καλές διαθέσεις και προθέσεις, η ουσία είναι πως αντιμετωπίζουμε ένα αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο που και η προηγούμενη και η σημερινή κυβέρνηση διατηρούν. Στα πλαίσια αυτά χρειάζεται να ανέβει η αγωνιστική διεκδίκηση και πίεση. Όπως έχουμε κάνει πράξη και στις προηγούμενες θητείες εμείς θα επιμένουμε η συζήτηση να γίνεται πάνω στα προβλήματα του λαού και φυσικά στη σχέση που έχουν αυτά με την κεντρική πολιτική.

Η διαδικασία της εκλογής του προεδρείου και των μελών των επιτροπών Οικονομικής και Ποιότητας Ζωής έγιναν με βάση τις ρυθμίσεις του νέου νόμου. Συνολικά, ο σχεδιασμός της νέας κυβέρνησης με τις τροποποιήσεις που έγιναν με τον καινούριο νόμο τον Αύγουστο, πατάει στις ρυθμίσεις που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τον "Κλεισθένη" και η οποία έχει καθορισμένα χαρακτηριστικά και στόχους.

Βασικότερος στόχος είναι η καλύτερη προσαρμογή της λειτουργίας των δήμων και των περιφερειών στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων. Αυτήν την κατεύθυνση υπηρετούν και οι αλλαγές που έγιναν στο όνομα της "κυβερνησιμότητας", που στην ουσία καταργούν την κουτσουρεμένη απλή αναλογική που έφερε ο "Κλεισθένης". Και την ονομάζουμε έτσι, καθώς αυτή θεσπίστηκε μόνο για την εκλογή του δημοτικού συμβουλίου.

Δίνονται πλέον ακόμα μεγαλύτερες αρμοδιότητες στην Οικονομική Επιτροπή, παρακάμπτοντας το δημοτικό συμβούλιο. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται πλειοψηφίες όχι με βάση τη θέληση του λαού και να δίνονται αρμοδιότητες, οι οποίες δεν μπορούν, ούτε πρέπει να παίρνονται, από όργανα που δεν απηχούν την πλειοψηφία των δημοτών.

Θεωρούμε ότι όλες αυτές οι αλλαγές είναι σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση. Τις πολεμήσαμε και θα τις πολεμήσουμε με μοναδικό μας κριτήριο το συμφέρον του λαού. Καταδικάζουμε τις αλλαγές που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ, τις οποίες καταψηφίσαμε στη Βουλή, που οδηγούν κυριολεκτικά τα όργανα διοίκησης του δήμου ξανά υπό την απόλυτη αυτοδυναμία της νέας δημοτικής αρχής.

Παραβρεθήκαμε στις δημαιρεσίες και στη συνέχεια αποχωρήσαμε και απείχαμε από τις ψηφοφορίες, εκφράζοντας την αντίθεσή μας στο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο και με τις τελευταίες αλλαγές της ΝΔ, επί της ουσίας δίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο ένα ρόλο διακοσμητικό.

Για την εκλογή Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου

Για το προεδρείο, είναι ορισμένο ότι τα τρία μέλη θα προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από τις τρεις πρώτες παρατάξεις και μάλιστα στις συγκεκριμένες θέσεις, χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες, οι οποίες συγκεντρώνονται αποκλειστικά στον πρόεδρο και οι υπόλοιποι έχουν το ρόλο του «πολιτικού μαϊντανού».

Για τις δύο επιτροπές, Οικονομική και Ποιότητας ζωής.

Αντίστοιχα και σε αυτές, οι αλλαγές που έγιναν μέσα στον Αύγουστο από την κυβέρνηση της ΝΔ, δίνουν την απόλυτη πλειοψηφία στην παράταξη της Δημάρχου επί της ουσίας αλλοιώνουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Πριν ακόμη πάμε στη σημερινή ψηφοφορία όλοι γνωρίζαμε ποιες παρατάξεις θα πάρουν τις έδρες των επιτροπών αφού αποκλείεται η δυνατότητα από τις άλλες παρατάξεις να διεκδικήσουν έδρα σε αυτές τις επιτροπές.

Αίτημα μας είναι να καλούμαστε στις συνεδριάσεις των επιτροπών έχοντας δικαίωμα λόγου, ώστε να αναδεικνύουμε μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο και τις επιτροπές όλα τα ζητήματα που αφορούν στη ζωή των δημοτών.

Από αυτό το μετερίζι θα πορευτούμε, με γνώμονα μόνο τα λαϊκά συμφέροντα. Το σύνθημά μας που αποτελεί και τη σταθερή μας πυξίδα είναι: Μπροστά οι ανάγκες του λαού.

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου.

Προέδρος εκλέχθηκε ο Γιάννης Τσώλος, ο οποίος προτάθηκε από τον δήμαρχο Κώστα Λύρο, αντιπρόεδρος ο Κώστας Δαουτίδης που προτάθηκε από την μείζονα αντιπολίτευση και τον επικεφαλής Νίκο Καραπάνο και γραμματέας ο Πάνος Νούλας που προτάθηκε από την παράταξη του Παντελή Σκαρμούτσου.

Απουσίαζε ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Μπιλάλης για λόγους υγείας ενώ αποχώρησε από την ψηφοφορία ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Θύμιος Γερολυμάτος ως ένδειξη αντίδρασης για την πολιτική που εφαρμόζεται γενικά στην χώρα.

Η παράταξη του πρώην δημάρχου, "Δήμος για τα Παιδιά μας", δήλωσε ότι στηρίζει τις προτάσεις για το προεδρείο. Έτσι ο κ. Τσώλος έλαβε 28 σταυρούς, ενώ ένα ψηφοδέλτιο βρέθηκε άκυρο και ένα χωρίς σταυρό. Ο κ. Δαουτίδης πήρε 20 σταυρούς και 11 ψηφοδέλτια ήταν χωρίς σταυρό. Ο κ. Νούλας πήρε 23 ψηφοδέλτια με σταυρό, ενώ βρέθηκαν 6 χωρίς σταυρό και ένα άκυρο. Από την τελευταία αυτή ψηφοφορία απείχε ο Κώστας Ρόμπολας της μείζονος μειοψηφίας.

Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του ο κ. Τσώλος ευχαρίστησε όλους για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό του και υποσχέθηκε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επικρατήσει ο πολιτικός πολιτισμός και η δημοκρατία, στις συνεδριάσεις των  δημοτικών συμβουλίων, εφαρμόζοντας τους νόμους και τα προβλεπόμενα.

Ο κ. Δαουτίδης από την πλευρά του επίσης ευχαρίστησε όλους τους δημότες που τον εξέλεξαν πρώτο δημοτικό σύμβουλο σε ψήφους, αλλά κυρίως ευχαρίστησε τους 7 συμβούλους της πλειοψηφίας που είχαν το θάρρος να  τον ψηφίσουν για την θέση του αντιπροέδρου, όπως είπε ο ίδιος.

Στην συνέχεια έγινε η ψηφοφορία για τις επιτροπές του δήμου, δηλαδή την Οικονομική και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Για την Οικονομική Επιτροπή εκλέχθηκαν από την πλειοψηφία οι: Παρασκευή Πετρονικολού - Μπαλτά, Δημήτρης Κονδύλης, Χρήστος Μασαούτης, ενώ ορισμένα μέλη είναι οι: Κώστας Λύρος (πρόεδρος), Σπύρος Βασιλείου και Σπύρος Διαμαντόπουλος και από την αντιπολίτευση εκλέχθηκαν οι: Νίκος Καραπάνος, Σπύρος Καρβέλης, Γιώργος Καραπαπάς,

Στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής από την πλειοψηφία εκλέχθηκαν οι: Μέμη Γούργαρη, Γιώργος Παλιούρας και Δημήτρης Ράπτης, ενώ ορισμένα μέλη είναι οι: Αντώνης Αλετράς (πρόεδρος), Νίκος Καραπάνος του Κων/νου και Περσεφώνη Μελαχρή και από την αντιπολίτευση εκλέχθηκαν οι: Χρήστος Τέγας, Γιάννης Κοντός, Τάσος Σκαρμούτσος.

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

Την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου και ώρα 12:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου επί της οδού Αναστασιάδη 1, θα διεξαχθεί η 1η/2019 ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγρινίου, για την εκλογή του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, (θητείας από 8 Σεπτεμβρίου 2019 έως 6 Νοεμβρίου 2021), σύμφωνα με όσα προβλέπονται στα άρθρα 64 και 74 του Ν. 3852/2010, όπως αυτά αντικαταστάθηκαν με τα άρθρα 71 του Ν. 4555/2018 και 2 του Ν. 4623/2019, αντίστοιχα.

Ο Προεδρεύων
Δημοτικός Σύμβουλος
Ιωάννης Φαρμάκης

Σελίδα 1 από 59

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία