Αγγελίες    Επικοινωνία

Την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα με τίτλο «Τα σχολεία του Μεσολογγίου στην Ευρώπη».

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ι. Π. Μεσολογγίου, κ. Λύρος Κωνσταντίνος, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών θεμάτων Πρόνοιας και τοπικής ανάπτυξης κος Καραπάνος Νίκος, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας κ. Καζαντζής Χρήστος, ο αναπληρωτής διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας κ. Μπαρμπετάκης Αντώνιος, ο διοικητής του Νοσοκομείου Μεσολογγίου κος Παπαδόπουλος Παναγιώτης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας κος Κούστας Κωνσταντίνος, ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Δυτικής Ελλάδας κος Σακκούλης Δημήτρης, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Ι.Π. Μεσολογγίου, κ. Σωτηρακόπουλος Γεώργιος, η πρόεδρος σχολικής επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Γούργαρη Μέμη, ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μεσολογγίου κος Τσάμης Δημήτριος, καθώς και πλήθος εκπαιδευτικών και γονέων.

Η ημερίδα διοργανώθηκε από τα πέντε σχολεία του Μεσολογγίου που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+  τα σχολικά έτη 2019-21 υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας και του ΠΕΚΕΣ Δυτικής Ελλάδας.

Στην ημερίδα έγινε ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας  και της τοπικής κοινωνίας σχετικά με τη στοχοθεσία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+ και τη δημοσιοποίηση των δράσεων που θα αναπτυχθούν στα πλαίσια υλοποίησης των συγκεκριμένων προγραμμάτων. Κατά τη διάρκειά της έγιναν ομιλίες από τον Συντονιστής Εκπαιδευτικού έργου Ειδικής Αγωγής & Ενταξιακής Εκπαίδευσης, ΠΕΚΕΣ Δυτικής  Ελλάδας, κο Ζησιμόπουλο Δημήτρη, τον Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου (ΠΕ70), ΠΕΚΕΣ  Δυτικής Ελλάδας, κο Βαλμά Θεοφάνη, την Προωθήτρια ευρωπαϊκών προγραμμάτων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, κα Σαρλή Έλενα, την  εκπαιδευτικό του «Δημητρούκειου» Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Μεσολογγίου, κα Πολυγένη Μαρία, την Διευθύντρια του 6ου Δημοτικού Σχολείου Μεσολογγίου, κα Ντάνου Φωτεινή, την εκπαιδευτικό Πληροφορικής (ΠΕ86) του 1ου Γυμνασίου Μεσολογγίου, κα Παναγιωτοπούλου Γεωργία καθώς και από τον Διευθυντή του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου- Λυκείου Μεσολογγίου, κο Πατρόπουλο Αθανάσιο.

Σας προσκαλούμε στην ενημερωτική συνάντηση που διοργανώνεται την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019, στις 17:30 μ.μ στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσολογγίου με τίτλο: «Τα σχολεία του Μεσολογγίου ταξιδεύουν στην Ευρώπη»

Η συνάντηση διοργανώνεται από τα πέντε (5) σχολεία του Μεσολογγίου, που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+  τα σχολικά έτη 2019-21 υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας και του ΠΕΚΕΣ Δυτικής Ελλάδας.

Η ημερίδα αποσκοπεί στην ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας  και της τοπικής κοινωνίας σχετικά με τη στοχοθεσία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+ και τη δημοσιοποίηση των δράσεων που θα αναπτυχθούν στα πλαίσια υλοποίησης των συγκεκριμένων προγραμμάτων.

Στην ημερίδα συμμετέχουν:

  • Το «Δημητρούκειο» Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Μεσολογγίου σε συνεργασία με το 2ο Δημοτικό Σχολείο Μεσολογγίου,
  • Το 6ο Δημοτικό Σχολείο Μεσολογγίου
  • Το 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου «Παλαμαϊκή Σχολή»
  • Το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Μεσολογγίου,
  • Ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης κ. Δημήτριος Ζησιμόπουλος
  • Ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Γενικής Αγωγής, κ. Θεοφάνης  Βαλμάς
  • Η Προωθήτρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας κ. Έλενα Σαρλή.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

17:20-17:30: Προσέλευση

17:30-17:40: «Η Διαφορετικότητα στις σύγχρονες τάξεις: Προκλήσεις και ευκαιρίες»

Δημήτρης Ζησιμόπουλος, Συντονιστής  Εκπαιδευτικού έργου Ειδικής Αγωγής &  Ενταξιακής Εκπαίδευσης, ΠΕΚΕΣ  Δυτικής  Ελλάδας

17:40-17:50: «Η συμβολή των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+ στη βελτίωση της εκπαίδευσης»

Βαλμάς Θεοφάνης, Συντονιστής Εκπαιδευτικού    Έργου (ΠΕ70), ΠΕΚΕΣ  Δυτικής Ελλάδας

17:50-18:00: «Ευρωπαϊκή στρατηγική στην εκπαίδευση και δράσεις Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας»

Σαρλή Έλενα, Προωθήτρια ευρωπαϊκών προγραμμάτων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας

18:00-18:10: «Σχεδιάζοντας μια νέα σχολική εκπαίδευση για Όλους» Πολυγένη Μαρία,  εκπαιδευτικός ‘’ Δημητρούκειου’’ Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Μεσολογγίου

18:20-18:30: «Το 6ο Δημοτικό Σχολείο  στο πρόγραμμα Erasmus+», Ντάνου Φωτεινή, Διευθύντρια του 6ου Δημοτικού Σχολείου Μεσολογγίου

18:30-18:40: «Το 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου ‘‘ Παλαμαϊκή Σχολή’’ στα μονοπάτια του Erasmus ΚΑ1 και ΚΑ2»

Παναγιωτοπούλου Γεωργία, εκπαιδευτικός Πληροφορικής (ΠΕ86)

18:40-18:50: «Art journeys in Europe»

Πατρόπουλος Αθανάσιος, Διευθυντής Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου- Λυκείου Μεσολογγίου και Ντούμας Νικόλας, εκπαιδευτικός Εικαστικών

18:50-19:00: Ερωτήσεις-Κλείσιμο εκδήλωσης

Σε κατάληψη βρίσκεται η Παλαμαϊκή Σχολή όπου στεγάζεται το 1ο γυμνάσιο Μεσολογγίου, με τους μαθητές να βρίσκονται στα κάγκελα στην κυριολεξία ζητώντας βελτίωση των κτιριακών συνθηκών.

Όπως λένε οι ίδιοι το κτίριο παρουσιάζει πολλά προβλήματα και κυρίως όταν βρέχει, εκτός από τον προαύλιο χώρο που πλημμυρίζει τα νερά μπαίνουν ακόμα και μέσα στις αίθουσες. Επιπλέον υπάρχουν τμήματα του κτιρίου που είναι ετοιμόρροπα και ο κίνδυνος κατάρρευσης είναι ορατός.

Ζητούν επίσης να στρωθεί το προαύλιο με άσφαλτο, δεδομένου ότι σήμερα είναι χωμάτινο και με τις βροχές βουλιάζει. Ένα ακόμη σημαντικό αίτημά τους είναι και η θέρμανση. Οι αίθουσες που ουσιαστικά στεγάζονται σε τολ είναι χωρίς θέρμανση και το χειμώνα οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες για τους μαθητές.

Οι ίδιοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την κατάληψη και τις επόμενες ημέρες ελπίζοντας να πάρουν απαντήσεις από τους αρμοδίους.

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

Ο Διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Μεσολογγίου και ο Σύλλογος Διδασκόντων ευχαριστούν το Δήμαρχο της Ι. Π. Μεσολογγίου κ. Κώστα Λύρο και το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας κ. Χρήστο Καζαντζή για την άμεση αντίδραση που επέδειξαν ώστε να μην υπάρξουν τραυματισμοί για τους/τις μαθητές/τριές μας από την πρόσφατη, πρωτοφανούς έντασης, καταιγίδα που δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα στο Σχολείο μας.

Το 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου, “Παλαμαϊκή Σχολή”, κατά τη σχολική χρονιά 2018-2019 πραγματοποίησε επταήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στην Ανατολική Γαλλία - Γερμανία - Ελβετία μετά από πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Συμμετείχαν 43 μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί Σπυρόπουλος Φώτιος ΠΕ03, υποδιευθυντής, Ζαχαράτου Μαριάνθη ΠΕ11, Τσώλου Σταυρούλα ΠΕ05 και Αϊβάζογλου Ιωάννης ΠΕ86.

 Η ομάδα των μαθητών/τριών ξεκίνησε το οδοιπορικό της στη Ζυρίχη της Ελβετίας, όπου έγινε πανοραμική ξενάγηση της πόλης. Διέσχισε τη Λεωφόρο Μπανχοφστράσσε, επισκέφτηκε τον Καθεδρικό Ναό, την Γοτθική Εκκλησία Φραουμνίστερ του 13ου αιώνα διάσημη για τα βιτρό της, την εκκλησία του Αγίου Πέτρου με την μεγαλύτερη πλάκα ρολογιού στην Ευρώπη, το κτίριο που στεγάζει το Δημαρχείο, την Όπερα, και το μοντέρνο κτίριο Λε Κουρμουζιέ που είναι το κέντρο προστασίας περιβάλλοντος και το Πολυτεχνείο ΕΤΗ. Στη συνέχεια έκανε βόλτα στους καταρράκτες του Ρήνου για να καταλήξει στην Ανατολική Γαλλία στην πρωτεύουσα της Αλσατίας και την έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Στρασβούργο.

 Από το Στρασβούργο έφτασε στο Schirmek όπου επισκέφτηκε το Μνημείο Αλσατίας-Μοζέλα και έμαθε για την ιστορία της περιοχής· από τη ζωή στη Γραμμή Μαζινό και τον όλεθρο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, έως τη γαλλο-γερμανική συμφιλίωση και την ανοικοδόμηση της Ευρώπης. Ακολουθώντας τους «Δρόμους του κρασιού» ήρθε σε επαφή με τα πανέμορφα χωριά της Αλσατίας: το Κολμάρ το στολίδι της Αλσατίας, που συνδέεται με την ελληνική Μυθολογία και τον Ηρακλή, με το ιστορικό του κέντρο που χαρακτηρίζεται από παραδοσιακά σπίτια κτισμένα στις όχθες του ποταμού Λάουχ, το Δημαρχείο, τον Καθεδρικό Ναό αφιερωμένο στον Άγιο Μαρτίνο όπως επίσης και μικρές πανέμορφες πλατείες με ενδιαφέρουσες υπαίθριες αγορές, την Μικρή Βενετία που χαρακτηρίζεται από κανάλια και περίτεχνες γέφυρες, την Οικία Πφίστερ που κατασκευάστηκε γύρω στα 1537 και αποτελεί δείγμα γερμανικής αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής. Συνεχίζοντας επισκέφτηκε το Riquewhir, το «χωριό των αμπελουργών» και το Eguisheim γλυκύτατο, πολύχρωμο και σχεδόν μονίμως λουλουδιασμένο, γνωστό όπως και η υπόλοιπη Αλσατία για το φανταστικό κρασί του και για τα ερείπια των τριών κάστρων του.

Στη Γερμανία, περιηγήθηκε στη Χαϊδελβέργη, στην πόλη που μοιάζει με μεσαιωνικό παραμύθι με κάστρα, είχε την ευκαιρία να περπατήσει στο πεζοδρομημένο ιστορικό της κέντρο με τις πολύβουες πλατείες, τις υπαίθριες αγορές, τις ενδιαφέρουσες εκκλησίες, όπως των Ιησουϊτών, και του Αγίου Πνεύματος και να επισκεφτεί το Πανεπιστήμιό της, το οποίο ιδρύθηκε το 1386 και είναι το παλαιότερο της Γερμανίας.

Επόμενη επίσκεψη και ξενάγηση στο Μπάντεν – Μπάντεν, την πόλη που βρίσκεται στο Μέλανα Δρυμό και είναι ένα από τα πιο πολυτελή κέντρα λουτροθεραπείας της Ευρώπης, με τις θερμοπηγές και τα τεράστια πάρκα του.

Επόμενος σταθμός της η λίμνη Τίτιζε, που δημιουργήθηκε από το λιώσιμο ενός παγετώνα και είναι η πιο γραφική του Μέλανα Δρυμού. Έπειτα επισκέφτηκε το Φράιμπουργκ, την πρώτη οικολογική πόλη της Ευρώπης, την πόλη που άφησε την τελευταία του πνοή ο μεγάλος Έλληνας συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης. Στην πανοραμική ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης είδε τον εντυπωσιακό Καθεδρικό Ναό της πόλης του 13ου αιώνα, χαρακτηριστικό δείγμα ρωμανικού και γοτθικού ρυθμού και το ιστορικό Κάουφχάους του 16ου αιώνα. Η βόλτα ολοκληρώθηκε στο Δημαρχείο απ΄όπου ξεκινά ένα μοναδικό σύμπλεγμα καναλιών και στενών πλακόστρωτων οδών. Επισκέφτηκε επίσης το Πανεπιστήμιο της πόλης, από τα παλαιότερα της Ευρώπης, που την είσοδο του κοσμούν τα αγάλματα του Αριστοτέλη και του Ομήρου.

Δεν παρέλειψε , βέβαια, να ψυχαγωγηθεί στο πάρκο Europa Park. Ανακάλυψε τις πιο όμορφες Ευρωπαϊκές πόλεις από πρώτο χέρι, οι οποίες δεν είναι απλά ένα σημείο στο χάρτη αλλά ζωντάνεψαν στις καρδιές των επισκεπτών και τους έφεραν σε επαφή με την κουλτούρα της κάθε χώρας.

 Προσκεκλημένη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, το επισκέφτηκε, όπου μετά την θερμή υποδοχή, της έγινε ενδελεχής ξενάγηση στους χώρους του. Ενημερώθηκε για την ιστορία, τις δραστηριότητες και το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη ζωή των Ευρωπαίων πολιτών και έζησε μια μοναδική εμπειρία.

Ακόμη, περιηγήθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στην πρωτεύουσα του Ευρωκοινοβουλίου, το Στρασβούργο, που είναι κτισμένη στην δυτική όχθη του Ρήνου και διασχίζεται από τον ποταμό Ιλλ.

Μεταφέρθηκε στο ιστορικό κέντρο της πόλης όπου δεσπόζει ο επιβλητικός Καθεδρικός Ναός με ύψος 142 μ. που είναι ένας από τους 6 υψηλότερους στον κόσμο, με το Αστρονομικό Ρολόι στο εσωτερικό του. Περιπλανήθηκε στην περιοχή με τα γραφικά στενά που είναι γνωστή σαν «μικρή Γαλλία» με τα ξύλινα σπιτάκια τα αμέτρητα γεφύρια και τα λουλουδιασμένα μπαλκόνια και τέλος περιηγήθηκε με πλοιάριο στον ποταμό Ιλλ.

Από το Στρασβούργο αναχώρησε για την Ελβετία και συγκεκριμένα για τη Βασιλεία, μια πόλη με το σημαντικότερο εμπορικό παραποτάμιο λιμάνι της Ελβετίας, που επιτρέπει τη διακίνηση εμπορευμάτων από το λιμάνι του Ρότερνταμ και τη Βόρεια Θάλασσα. Περιηγήθηκε στο Πανεπιστήμιο, στον Καθεδρικό Ναό, το Μουσείο Καλών Τεχνών, το Μέγαρο του Κισσγκάρντεν, τον Πύργο της Τράπεζας των Διεθνών Κανονισμών και επισκέφτηκε το Μουσείο χαρτιού συμμετέχοντας σε εργαστήριο παρασκευής χαρτιού.

Επόμενος σταθμός η Λουκέρνη. Ξεκίνησε την περιήγησή της στην πόλη με τις χρωματιστές προσόψεις των σπιτιών, τα πλακόστρωτα δρομάκια και τις μικρές πλατείες με τα σιντριβάνια με την επίσκεψή της στον Κήπο των Παγετώνων με το λιοντάρι της Λουκέρνης. Επισκέφτηκε επίσης το σπουδαίο αξιοθέατο, την ξύλινη σκεπαστή μεσαιωνική γέφυρα Καπελμπρίκε που απεικονίζει την ιστορία της πόλης σε 120 πίνακες ζωγραφισμένους σε ξύλο, το παλιό Δημαρχείο και το λιθόστρωτο ιστορικό κέντρο που δίνουν στην πόλη μια παραμυθένια χροιά.

Από την Λουκέρνη μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης όπου ακολούθησε η πτήση της επιστροφής της στην Ελλάδα.

Οι μαθητές μετά την πάροδο μιας εύλογης από άποψη χρόνου αναστοχαστικής περιόδου από την πραγματοποίηση της εκπαιδευτικής επίσκεψης:

Αναφέρουν την καλή συνεργασία, τις φιλικές σχέσεις, τις γνωριμίες, την απόκτηση νέων φίλων, το ομαδικό πνεύμα, τις αξέχαστες στιγμές χαράς, την ομαλή και ευχάριστη συνύπαρξή τους, την αλληλοκατανόηση, το κέφι και τη διάθεση να μάθουν καινούργια πράγματα.

Γνώρισαν καινούργιους τόπους, πολιτισμό, ρυθμούς ζωής που τους σύγκριναν με τους δικούς μας, κουλτούρα, γεύσεις και εμπειρίες που θα θυμούνται για πάντα…

Εντύπωση τους προκάλεσαν η διαφορετικότητα του τοπίου φυσικού και αστικού, η ποιότητα ζωής, οι κάτοικοι των περιοχών που επισκέφθηκαν οι οποίοι ήταν ευγενικοί, απλοί, καλοσυνάτοι με έντονα φιλελληνικά αισθήματα καθώς και η πολυπολιτισμικότητα και η ειρηνική συνύπαρξη.

Θεωρούν τις πρωτοβουλίες και δραστηριότητες του σχολείου πρωτοποριακές γιατί διευρύνουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους, καινοτόμες δράσεις και ευκαιρία που δεν προσφέρεται συχνά σε κάθε μαθητή και έχει μεγάλη εκπαιδευτική αξία.

Ιδιαίτερα θετικό ήταν το γεγονός ότι οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, απόκτησαν πολλές και υπέροχες εμπειρίες που θα τους μείνουν ανεξίτηλες, γνώσεις και πληροφορίες για τις χώρες, τις περιοχές και τις πόλεις που επισκέφτηκαν, τους δόθηκε η ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με διαφορετικούς τρόπους ζωής και κοινωνικής οργάνωσης και να εξασκήσουν τις ξένες γλώσσες. Οι συμμετέχοντες μαθητές/τριες έφυγαν από τις χώρες που επισκέφτηκαν, έχοντας ζήσει ένα όνειρο με ανοιχτά τα μάτια του νου και της καρδιάς.

Η οργάνωση και η διεξαγωγή της επταήμερης εκπαιδευτικής εκδρομής στην Ανατολική Γαλλία-Γερμανία-Ελβετία ικανοποίησε τις προσδοκίες όλων και γέμισε τις αποσκευές τους με πολύτιμες γνώσεις, σκέψεις και συναισθήματα που θα κρατήσουν ζωντανή στο χρόνο αυτήν τη διοργάνωση.

Ο Σύλλογος εκπαιδευτικών του 1ου Γυμνασίου Μεσολογγίου θέλει να ευχαριστήσει την νεοεκλεγείσα Δημοτική Αρχή που για πρώτη φορά δεν παρέστη κανείς στον Αγιασμό του αρχαιότερου σχολείου του δήμου μας (ίσως και της χώρας).

Ο Διευθυντής
Γιώτης Ασημάκης ΠΕ11

Σελίδα 1 από 7

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία