Αγγελίες    Επικοινωνία

Από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου γίνεται γνωστό ότι ο προγραμματισμένος από την Παρασκευή 17 έως την Κυριακή 19 Μαΐου Κύκλος μαθημάτων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «Η Επανάσταση του 1821: ένα δύσκολο εγχείρημα μιας περίπλοκης κοινωνίας», θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Μουσείου Οικογένειας Τρικούπη.

Για εγγραφές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο Δημοτικό Ωδείο 26310-27268.

Διδάσκουσα του Προγράμματος, είναι η Αναπλ. Καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κυρία Μαρία Ευθυμίου

Πρόγραμμα Μαθημάτων

Παρασκευή 17/5/2019 ώρα 5.30 - 9.00 μ.μ.

Σάββατο 18/5/2019 ώρα 5.30 έως 9.00 μ.μ

Κυριακή 19/5/2019 ώρα 9.30 π.μ. έως 13.00

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ωκεανίδα και το βιβλιοπωλείο Πολύπλευρο,  διοργανώνουν εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου της Βησσαρίας Ζορμπά – Ραμμοπούλου με τίτλο: «Το Ρόδο και η άκανθα Φόνοι στην αυλή των χαγάνων».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019 στο Μουσείο Τρικούπη (οδός Τριαντάφυλλου Σπονδή στο Μεσολόγγι) και ώρα 19.00 μ.μ.

Θα προλογίσει ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Αναστάσιος Σκαρμούτσος, ενώ θα συντονίσει η αντιπρόεδρος Σοφία Λαναρά. Για το βιβλίο, θα μιλήσουν επίσης ο συντονιστής εκπαιδευτικού έργου Δυτικής Ελλάδας Δρ. Απόστολος Βετσόπουλος και η συγγραφέας. Αποσπάσματα του βιβλίου θα παρουσιάσουν οι θεατρολόγοι Άννα Μανθάτη και Φοίβος Μαρκαντώνης.

Μια ξεχωριστή παράσταση απόλαυσαν όσοι παρευρέθηκαν στο Μουσείο Οικίας Τρικούπη στην Ι.Π. Μεσολογγίου την Κυριακή 1 Ιουλίου, καθώς για πρώτη φορά πραγματοποιείται εκδήλωση στο συγκεκριμένο χώρο.

Έπειτα από πρόσκληση του Πνευματικού Κέντρου, η ωραιότερη ίσως ιστορία της κρητικής λογοτεχνίας της Αναγέννησης, ο "Ερωτόκριτος" του Βιτσέντζου Κορνάρου σε σκηνοθεσία, διασκευή κειμένου και στίχους τραγουδιών από την κυρία Ευσταθία Γρέντζελου και πρωτότυπη μουσική και διασκευές από τον κύριο Γιώργο Αθανασόπουλο, παρουσιάστηκε στη μουσικοθεατρική της προσέγγιση. 

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων.

Έπειτα από τον πρόλογο της Αντιπροέδρου του Πνευματικού Κέντρου κυρίας Σόφης Λαναρά, που παρουσίασε τους συντελεστές της παράστασης και ευχαρίστησε το κοινό για τη θερμή ανταπόκριση στο κάλεσμα, 2 ηθοποιοί διαδρώντας με 6 μουσικούς, "ζωντάνεψαν" με τρόπους ευρηματικούς τους ήρωες της ιστορίας αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις και αποσπώντας το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού.

Συντελεστές :

Σκηνοθεσία, διασκευή κειμένου: Ευσταθία Γρέντζελου

Πρωτότυπη μουσική, διασκευές: Γιώργος Αθανασόπουλος

Παίζουν οι : Πάνος Νάκος, Πηνελόπη Σέρβου

Σκηνικά : Βασίλης Ραμμόπουλος

Φωτισμοί: Κώστας Σύρος

Ήχος: Πάνος Αυγέρης

Το μουσικό σχήμα "Άτροπον" αποτελούν οι:

Ευσταθία Γρέντζελου: φωνή

Γιώργος Αθανασόπουλος: λύρες, λαούτο, φωνή

Φιφή Αλεξοπούλου: τσέλο

Πάνος Κατσικλής: κανονάκι

Παναγιώτης Ζαχαράκης: φλογέρες, λαούτο

Μάκης Φεγγούλης: κρουστά

 

Με το σχεδιασμό και την επιμέλεια της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων, ένα νέο φυλλάδιο που αφορά την ιστορία της οικογένειας Τρικούπη βρίσκεται στη διάθεση των επισκεπτών του ομώνυμου Μουσείου της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου.

Η έκδοση παρουσιάσθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 31 Μαρτίου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Εορτών Εξόδου 2018  με τη συμμετοχή εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, του Αντιπροέδρου Γεώργιου Βαρεμένου και της διευθύντριας της Βιβλιοθήκης Ελένης Δρούλια.

Στην ίδια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε επίσης ομιλία από τον Ιστορικό Ομότιμο Καθηγητή Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Χρήστο Λούκο με θέμα «Σκέψεις για την ανανέωση των μελετών γύρω από το 1821».

Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου ανέφερε μεταξύ άλλων πως «…έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε σ αυτόν εδώ το χώρο, τους εκπροσώπους της Βουλής των Ελλήνων, που θα κάνουν μια ακόμη μεγάλη προσφορά στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου. Θα δώσουν  στους επισκέπτες την δυνατότητα να γνωρίσουν  την πολιτική ιστορία μας. Μια ιστορία που περιλαμβάνει στις σελίδες κορυφαίες προσωπικότητες. Βρισκόμαστε άλλωστε στην  πόλη των Πέντε Πρωθυπουργών, των ποιητών, των λογοτεχνών των καλλιτεχνών μα πάνω από όλα των Ελεύθερων Ανθρώπων…».

Το φυλλάδιο είναι μεταφρασμένο στην αγγλική γλώσσα, ενώ η επιμέλεια των κειμένων έγινε από την κυρία Άντζελα Καραπάνου.

Ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Νικόλαος Καραπάνος σε συνεργασία με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία σας προσκαλούν στην παρουσίαση της ειδικής συλλεκτικής σειράς γραμματοσήμων «Μεσολογγίτες Πρωθυπουργοί», την Παρασκευή 30 Μαρτίου και ώρα 18:30 στο Μουσείο Οικογένειας Τρικούπη, με ομιλητή τον κ. Νικόλαο Χούτα, ιστορικό Πολιτικό Επιστήμονα.

Του Σπύρου Συμεών

Τι ευλογία να πατάς σε τούτα τα αγιασμένα τα Ελληνικά τα χώματα. Τι δέος σε πιάνει σε κάθε γωνιά του τόπου ετούτου ιδιαιτέρως αν γνωρίζεις τα περί της γωνιάς ετούτης.

Σε μια γωνία, ένα μικρό αλωνάκι όπως αυτό πέρασε στα αυτιά ποιητών, μελωδών, ιστορικών που το εξυμνούν ανά τους αιώνες αλλά και στα αυτιά των Τούρκων κατακτητών κάθε πιθαμή του έχει και την ιστορία του που θα ήθελες τόμους ολόκληρους να την καταγράψεις και να την παρουσιάσεις.

Μία από τις σημαντικότερες γωνιές είναι και αυτή που βρίσκεται το μουσείο του Τρικούπη.

Οι Τρικουπαίοι μια οικογένεια με βαθιά πίσω στον χρόνο ιστορία όχι μόνο την τοπική και την Ελληνική αλλά και την παγκόσμια.

Δυο προσωπικότητες μέσα από την οικογένεια ξεπερνούν τα εγχώρια σύνορα της ιστορίας, ο Ένας ο Σπυρίδων Τρικούπης ο πρώτος πρωθυπουργός της απελευθερωμένης Ελλάδας, ο λόγιος πολιτικός και ιστοριογράφος και ο άλλος ο Χαρίλαος Τρικούπης ο πρωθυπουργός που σημάδεψε την πολιτική ζωή της χώρας και οραματιστής αλλά και περαιωτής των μεγαλύτερων έργων στην ιστορία της Ελλάδας. Ανάμεσά τους και το σύγχρονο κατασκευαστικό θαύμα της γέφυρας Ρίου Αντιρρίου η οποία στις 25/5/2007 ονοματοθετείτε δικαίως και επίσημα πλέον ως γέφυρα Χαρίλαου Τρικούπη από τον ίδιο τον ΠτΔ Κάρολο Παπούλια. Μια γέφυρα που ο Χαρίλαος Τρικούπης οραματίστηκε ως τότε πρωθυπουργός της Ελλάδος και δεν πρόλαβε να το υλοποιήσει. Εκατό και πλέον χρόνια μετά το όραμά του έγινε πραγματικότητα.

Πόσο λίγος μπορεί να αισθάνεται κάποιος όταν προσπαθεί να καταγράψει μέσα σε λίγες γραμμές και να προβάλει ένα σημείο όπου η ιστορία του ξεπερνά την ανθρώπινη φαντασία… πφφφφ… κι όμως έστω κι έτσι ένα Μουσείο που στεγάζεται στην Ιερή Πόλη της Ελλάδας, το Μεσολόγγι, μέσα από αυτές τις λίγες γραμμές προβάλλεται σε εκείνους που ακόμη δεν το έχουν επισκεφθεί και δεν έχουν δει την ιστορία να διαδραματίζεται στους χώρους του μπρός στα μάτια τους… δυστυχώς δεν μπορεί να καταγραφεί το πολύπλευρο ‘’σκηνικό’’ αλλά έστω μια μικρή σκιαγράφηση του γίνεται…

Το 1850 λίγα χρόνια μετά την απελευθέρωση του Μεσολογγίου πάνω στα ερείπια του προγενέστερου χτίσματος του Ματθαίου Τρικούπη, δύο από τα εγγόνια του ο Θεμιστοκλής και ο Αποστόλης Τρικούπης, αδέλφια του Σπυρίδωνα οικοδομούν το οίκημα στην σημερινή του μορφή και στεγάζουν σε αυτό το περίλαμπρο αρχοντικό της εποχής τις οικογένειες τους αλλά και ένα μεγάλο κομμάτι της σύγχρονης πολιτικής και όχι μόνο, ιστορίας του Ελληνικού κράτους.

Από εκεί γενεές και γενεές της οικογένειες πέρασαν μέσα από αυτό το οίκημα ώσπου ο τελευταίος άρρεν απόγονος που έφερε το όνομα των Τρικουπαίων (ο Κωνσταντίνος Τρικούπης ο οποίος γεννήθηκε 100 χρόνια μετά την Έξοδο του Μεσολογγίου και άφησε την τελευταία του πνοή μόλις το 2002 παίρνοντας μαζί του το όνομα με όσα έφερε αυτό στους ‘’ώμους’’ του για τη ιστορία κατά-τάζοντας στο παρελθόν που τόσο επηρέασε το παρών αλλά και το μέλλον το δικό μας) παραχωρεί στο Δήμο το οίκημα και το 1994 ύστερα από μια ανακαίνιση μετατρέπεται σε μουσείο.

Το 2016 στα πλαίσια των Εορτών Εξόδου εγκαινιάζεται στο Μεσολόγγι η παραχωρηθείσα από την Βουλή των Ελλήνων έκθεση ιστορικών κειμηλίων της οικογένειας Τρικούπη εμπλουτισμένη με νέες προσκτήσεις όπου κοσμεί μέχρι και σήμερα τον ιστορικό χώρου του μουσείου αυτού.

Στο ισόγειο του κτηρίου μέσα από ψηφιακά αντίγραφα εγγράφων, φωτογραφιών και χαρακτικών παρουσιάζεται η πολυπρόσωπη και ιστορική προσωπικότητα αλλά και το έργο του Χαρίλαου Τρικούπη ενώ στον πρώτο όροφο αναπλάθεται μιας χαρακτηριστικής μεσολογγίτικης αστικής οικείας του 19ου αιώνος με προσωπογραφίες, έπιπλα αλλά και αντικείμενα της οικογένειας Τρικούπη ύστερα από ευγενικές παραχωρήσεις μελών της οικογένειας.

Το Μουσείο Τρικούπη είναι το πατρογονικό του σπίτι, είναι η οικεία των θείων του που πέρασε αυτός αλλά και η αδελφή του η Σοφία πολλές από τις στιγμές της ζωής τους.

Το 1832 στις 11 Ιουλίου γεννιέται ο Χαρίλαος Τρικούπης στο Ναύπλιο. Τα παιδικά του χρόνια ανέμελα παρά την λαμπρή παιδαγώγησή του υπό του Γεωργίου Γεννάδιου. Συγκαταλέγεται στα μαθηματικά μυαλά της οικογένειας παρόλο που περνά στην νομική σχολή των Αθηνών όπου φοιτά για ένα έτος και ύστερα ακολουθεί τον πατέρα του Σπυρίδωνα Τρικούπη ο οποίος είχε διορισθεί ως πρέσβεις της Ελλάδας στην Γαλλία, εκεί περατώνει τις σπουδές του στην Νομική. Κατά την παραλαβή του πτυχίου του ερωτηθείς για τον τόπον της γεννήσεως τους αποκρίνεται λόγω της βαθειάς του συνειδήσεως του Μεσολογγίτη αλλά και της αγάπης του για αυτήν την πόλη και έτσι στο πτυχίο του αναγράφεται ως τόπος γέννησης το Μεσολόγγι.

Από το ανατολικό μπαλκόνι του σπιτιού αυτού ο Χαρίλαος εκφωνεί τους προεκλογικούς του λόγους προς τους Μεσολογγίτες οι οποίοι τον εκλέγουν το 1865 για πρώτη φορά ως βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου επι Κυβερνήσεως Κουμουνδούρου.

Το 1875 ο Βασιλεύς Γεώργιος Α’ του αναθέτει την πρωθυπουργία της χώρας με στόχο να την οδηγήσει σε ελεύθερες εκλογές. Μέσα στην ολιγόμηνη θητεία του εξασφαλίζει και θεσμοθετεί για πρώτη φορά την αρχή της Δεδηλωμένης στο κοινοβούλιο καθιστώντας τον κατά τους ιστορικούς ως πατέρα της Δημοκρατίας του Κοινοβουλίου.

Το 1893 περνά στην ιστορία για μία ακόμη φορά μέσα από την αναγγελία του ενώπιον των αντιπροσώπων του Ελληνικού λαού, της πτώχευσις.

Φτάνοντας στις εκλογές του 1895 χάνει τις εκλογές και θλιμμένος ‘’αυτοεξορίζεται’’ τηλεγραφώντας λίγο πριν την αναχώρηση του από το λιμάνι της Τουρλίδας στο Μεσολόγγι, στην αδελφή του την Σοφία αναγγέλλοντας της την ήττα του για μόλις 3 ψήφους και εγκαθίσταται πλέον στις Κάννες τη Γαλλίας μέχρι τον θάνατό του την 30η Μαρτίου του 1896, μόλις μία μέρα μετά την νίκη του Σπύρου Λούη στον Μαραθώνιο κατά την διενέργεια των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων. Η αναγγελία του θανάτου του καταγράφεται και σε ιδιόχειρο σημείωμα της αδελφής του Σοφίας η οποία 20 χρόνια μετά, μαραζωμένη τον συναντά στις πύλες της αιωνίου ζωής.

Να σημειωθεί ότι λίγες μέρες πριν την κοίμησή του επανεκλέγεται βουλευτής πιθανόν χωρίς να προλάβει να το μάθει στις επαναληπτικές εκλογές στον Βάλτο Αιτωλοακαρνανίας.

Ο πολιτικός του αντίπαλος λέγεται πως χλεύασε αυτούς που του ανήγγειλαν τον θάνατο του Χαρίλαου οι οποίοι του ανέφεραν πως θα έπρεπε να στείλουν και πολεμικό πλοίο για την μεταφορά της σωρού του από την Γαλλία στην Ελλάδα…

Η κηδεία του γίνεται στις 11 Απριλίου 1896 όπου πολίτες της χώρας κατακλύζουν ασφυχτικά τους δρόμους από όπου περνάει η πομπή με την σωρό του.

Το έργο του πραγματικά μοναδικό, εμπνευστής αλλά και ‘’υλοποιητής ‘’ των μεγαλύτερων κατασκευαστικών επιτευγμάτων της χώρας, σιδηροδρομικό δίκτυο, αποξήρανση της λίμνης Κοπαϊδος όπου η γύρω περιοχή μαστίζονταν από ελονοσία με την γνωστή γελοιογραφία του Θέμου Αννίνου που το 1882 τον παριστάνει ως ‘’ΑΤΛΑ’’ για την τόλμη του και την αποφασιστικότητα περάτωσης αυτού του έργου αποτυπώνοντας τον να φέρει στους ώμους του ως σφαιρική γη το έργο της αποξηράνσεως.

Το 1881 ξεκινούν τα έργα για την διάνοιξη της διώρυγας του ισθμού όπου στις 25/7/1893 τελούνται τα εγκαίνια. Αναδιοργανώνει την τοπική αυτοδιοίκηση, αναβαθμίζει την σχολή Ευελπίδων αλλά και ολόκληρο τον στρατό και το πολεμικό ναυτικό και ενισχύει με πλοία και θωρηκτά την άμυνα της χώρας.

Είναι ένας από τους 5 πρωθυπουργούς που εκλέχθηκαν και κατάγονται από το Μεσολόγγι ίσως ο ποιο γνωστός λόγω του πολυδιάστατου έργου του. Δεν παντρεύτηκε ποτέ αφού ο έρωτάς του για την πολιτική ξεπέρασε κατά πολύ τους έρωτες τους για τις γυναίκες, αρωγός αλλά και στήριγμά του το δεξί του χέρι καθ όλη την διάρκεια της πολιτικής του καριέρας η αδελφή του η Σοφία την οποία συμβουλεύοντας για πολλά ζητήματα και πολλές φορές επηρέαζε τις αποφάσεις του. Η ίδια αιώνια ερωτευμένη με την ζωή αλλά και την προσφορά κρατώντας ανεκπλήρωτο τον έρωτα της για τον πολιτικό αντίπαλο του Χαρίλαου Τρικούπη του Θεόδωρου Δεληγίαννη. Δύο αδέλφια που έφεραν στους ώμους τους την ιστορία ενός ονόματος το οποίο και οι ίδιοι ελάμπρυναν ακόμη περισσότερο…

Πόσα πράγματα άραγε εκτυλίχθησαν μέσα σε αυτό το οίκημα που σήμερα αποτελεί μουσείο; Τι άραγε να πρωτοπεί κανείς για αυτό αλλά και τις προσωπικότητες που αυτό φιλοξένησε; Μόνο μικρά σκιαγραφήματα μπορεί κανείς να κάνει μιας και για να αποτυπωθεί η ιστορικότητά του αλλά και η αναφορά σε όλα τα πρόσωπα που πέρασαν από αυτό και επηρέασαν κατά πολύ τις σελίδες της ιστορίας μας θα χρειαζόντουσαν τόμοι ολόκληροι για να αποτυπωθούν σε ένα και μόνο έργο.

Το μουσείο λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 09:00 το πρωί έως και τις 15:00 το μεσημέρι ενώ σύντομα αναμένεται να ανοίξει και τις θύρες του το Σαββατοκύριακο.

Μόνιμος φροντηστής και συνέχισης της ζωής του η κυρία Κάιτη, η φύλακας του Μουσείου όπου με περίσσια αγάπη φροντίζει ακόμη και τον περιβάλλοντα χώρο του στολίζοντάς τον με λουλούδια και πάντα πρόθυμη να εξυπηρετήσει και να απαντήσει στις ερωτήσεις των επισκεπτών του Μουσείου.

Μουσείο Τρικούπη, ένα οίκημα με μια ιστορία που ίσως δεν μπορούμε να την φανταστούμε και αν και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη ακόμη και πολλοί Μεσολογγίτες αγνοούν τα περί της εκθέσεως που φιλοξενείται στον χώρο που διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στην πολιτική, κοινωνική, ανθρωπιστική, διπλωματική, ιστορία του τόπου μας αλλά και τις χώρας μας…

Ένα μουσείο που μας περιμένει με τις πόρτες ορθάνοικτες να μας ταξιδέψει…!!

Σελίδα 1 από 2

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία