Αγγελίες    Επικοινωνία

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων η σημερινή εκδήλωση της Γιορτής Πουλιών στην κεντρική πλατεία Μεσολογγίου αναβάλλεται.
Θα ανακοινωθεί νέα ημέρα και ώρα της εκδήλωσης προσεχώς.

Γράφει ο Γεώργιος Χαϊδής
Μαθητής της Γ' Λυκείου

Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου... Ίσως ο μοναδικός Δήμος στην Ελλάδα που έχει τόσες ομορφιές μαζεμένες μαζί, που ποτέ μα ποτέ δεν έχουν αξιοποιηθεί σωστά και ποτέ δεν έχουν γίνει έργα για την ανάδειξή τους!

Είμαι 18 χρόνων και άσκησα για πρώτη φορά το εκλογικό μου δικαίωμα... Θα πει κάποιος τι θέλει ένα 18χρονο να μιλάει για δημοτικά θέματα; Και απαντώ: είμαι ένα παιδί το οποίο αγαπά πολύ τον τόπο του και συνάμα στεναχωριέμαι για την κατάντια του... Οι δήμαρχοι μιλούν για έργα. Ποια έργα; Εγώ με το δικό μου μάτι δεν έχω δει ούτε ένα εκτός και αν εννοείτε έργα τα παρακάτω:

Αρχικά η είσοδος της πόλης, ο γνωστός για όλους δρόμος της Ναυπάκτου, είναι πάντα χωρίς φως. Ποδηλάτες κάθε βράδυ κινδυνεύουν από τα διερχόμενα αυτοκίνητα!

Σχετικά με το δεύτερο «έργο», αυτό της καθαριότητας και τις φροντίδας της πόλης, που ευτυχώς γίνονται μια φορά το χρόνο στις Γιορτές Εξόδου.

Συνεχίζοντας, η βρωμιά και η δυσοσμία στους περιμετρικούς δρόμους, που είναι η εικόνα και η ομορφιά του τόπου, μιας και δίπλα τους βρίσκεται η λιμνοθάλασσα (αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε κάνοντας μια βόλτα και αντικρύζοντας χορτάρια και λύματα).

Τέταρτο «έργο» οι δρόμοι στο Αιτωλικό, την πατρίδα της οικογένειάς μου, η οποία είναι γεμάτη λακκούβες και κακοτεχνίες (αν είναι δυνατόν είναι μια «μπουκιά» τόπος θα έπρεπε να είναι το στολίδι της Αιτωλοακαρνανίας μιας και από πολλούς αποκαλείται ως μικρή Βενετία!)

Πέμπτο και τελευταίο δεν υπάρχουν χώροι αναψυχής τόσο για τους νέους όσο και για τους μεγαλύτερους σε ηλικία καθώς υπάρχουν τόσοι χώροι ανεκμετάλλευτοι όλα αυτά τα χρόνια!
Κλείνοντας εύχομαι πραγματικά ο τόπος αυτός να αλλάξει προς το καλύτερο και όχι προς το χειρότερο που βιώνουμε τόσες δεκαετίες! Οι νέοι πρέπει να γίνουμε ενεργότεροι για την πατρίδα μας με όραμα για ένα καλύτερο αύριο για εμάς αλλά και για τα παιδιά μας γιατί είναι πραγματικά κρίμα μερικοί άνθρωποι να καταστρέφουν το μέλλον μας!

Η Λαϊκή Συσπείρωση της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου χαιρετίζει τα μέλη, τους οπαδούς του Κόμματος, τους συνεργαζόμενους και όλους τους ψηφοφόρους της, που έδωσαν τη μάχη, ενιαία σε όλο το δήμο, στις κοινοτικές, δημοτικές, περιφερειακές εκλογές και στις ευρωεκλογές.

Ιδιαίτερα, θέλουμε να ευχαριστήσουμε όσους έκαναν αυτό το βήμα για πρώτη φορά, τους νέους και τις νέες, που έδωσαν την πρώτη τους ψήφο στα ψηφοδέλτια με το γαρύφαλλο και το σφυροδρέπανο.

Πιστοί στις θέσεις μας, που εκπορεύονται από τις σύγχρονες ανάγκες και εξυπηρετούν μόνο το λαό, χωρίς δεσμεύσεις από επιχειρηματικά συμφέροντα και με μοναδική δέσμευση τον καθημερινό αγώνα για την ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών, από τα προβλήματα που δημιουργούν οι αντιδραστικές πολιτικές Ευρωπαϊκής Ένωσης - κυβέρνησης και τοπικών αρχών, προειδοποιήσαμε πολύ έγκαιρα το λαό του Δήμου Μεσολογγίου για το ρόλο που θα παίξει η νέα δημοτική αρχή, όποια και αν εκλεγεί, εφόσον συντάσσεται με τους αντεργατικούς, φοροληστρικούς νόμους της κεντρικής Διοίκησης, εφόσον είναι έτοιμη να προσφέρει "γη και ύδωρ" σε μονοπωλιακά συμφέροντα, που θα κάνουν ακόμα πιο δυσβάσταχτη την ήδη δυσχερή θέση των λαϊκών νοικοκυριών. 

Η Λαϊκή Συσπείρωση, η παράταξη που στηρίχθηκε ανοιχτά από το ΚΚΕ και τους συνεργαζόμενους προοδευτικούς πολίτες, θα υπερασπίσει το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, τη δωρεάν Υγεία και μόρφωση του λαού, την υπεράσπιση και επανάκτηση δημοσίων χώρων, την ολόπλευρη ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού Αθλητισμού και Πολιτισμού.

Γι' αυτό και είναι ξεκάθαρη η στάση που θα κρατήσει η "Λαϊκή Συσπείρωση" στο Β' γύρο των εκλογών, με ανοιχτό κάλεσμα για καταψήφιση των δύο "μονομάχων" με άκυρη και λευκή ψήφο, μη μπαίνοντας στην επικίνδυνη λογική του "λιγότερου κακού". Δεν ήταν και δεν είναι δυνατόν ποτέ, να ψηφίσουμε κάποιον από αυτούς που υπηρετούν τις πολιτικές δυνάμεις που έφεραν τα μνημόνια και καταδυναστεύουν το λαό.

Μπροστά μας τώρα έχουμε τη μάχη των βουλευτικών εκλογών.

Θα την δώσουμε κόντρα στα ξεπερασμένα διλήμματα που ολοένα πυκνώνουν και στις κάλπικες αντιπαραθέσεις που προσπαθούν να συσκοτίσουν, στο όνομα κάποιων επιμέρους διαφορών, την ουσία, δηλαδή τη στρατηγική σύμπλευση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα. 

Θα την δώσουμε με αισιοδοξία και δύναμη για να πείσουμε το λαό πως η μόνη του ελπίδα είναι η υπερψήφιση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ και η συστράτευση μαζί του, για διαρκή καθημερινό αγώνα, σε όλους τους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, παντού.

 

Μεσολόγγι 29-5-2019

Λαϊκή Συσπείρωση Ιερής Πόλης Μεσολογγίου

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 16/05/2019

 

Καθώς έλαβα το τελευταίο τεύχος των εκδρομών του γραφείου «ΣΥΡΙΓΓΟΣ Travel», ένα ταξίδι μού κέντρισε το ενδιαφέρον και ήταν το τετραήμερο του Πάσχα στη Δυτική Στερεά Ελλάδα.

Ήταν η πρώτη φορά που επισκεπτόμουν το Μεσολόγγι και τον ευρύτερο χώρο, αφού γυρίζοντας την Ελλάδα με τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύνδεσμο σε βουνοκορφές για πολλά χρόνια, είχα αφήσει τελευταία τις επίπεδες λιμναίες εξερευνητικές περιηγήσεις.

Και πρώτα να ευχαριστήσω το γραφείο, ένα γραφείο ταξιδίων που προηγείται όλων των άλλων, με διευθύνοντα και Αρχηγό τον κ. Λουκά Συρίγο, για τις πλήρως οργανωμένες αποδράσεις του, με απόλυτη ευσυνειδησία στους εκδρομείς του και με προσφορά σε πολιτιστικά προϊόντα, σε εξαντλητικά προγράμματα έτσι που οι εκδρομείς ενημερωμένοι, εκπαιδευτικοί και «μαγνητισμένοι» να συνεχίζουν να συμμετέχουν σε επόμενα εκτενή ταξίδια.

Με τη συνεργασία του γραφείου «ΣΥΡΙΓΓΟΣ Travel» και του επίσης νεώτερου γραφείου ταξιδίων «Discover Messolonghi» που διευθύνεται από τον κ. Γιάννη Χαλαζιά συγκροτήθηκε ένα πρόγραμμα μοναδικό και εκτελέστηκε από άξιους καθόλα συνεργάτες κ.κ Γιώργο Αποστολάκο, ξεναγό, και Ιωάννη Ρουσόπουλο, περιβαλλοντολόγο. Οι συνεργάτες αυτοί αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για την ανεξάντλητη επιστημονική, ιστορική, πολιτιστική αφήγησή τους για το Μεσολόγγι και την ευρύτερη περιοχή.

Ξεκινώ και καταγράφω εκείνα τα δεδομένα που με εντυπωσίασαν και με ενέπνευσαν ως Έλληνα για όλα τα σημαίνοντα στην Ιερή αυτή Πόλη.

 

Στην Ιερή Πόλη

Ως γνωστό το Μεσολόγγι αναγνωρίστηκε το 1937 ως Ιερή Πόλη με τη θυσία των κατοίκων του και άνοιξε το δρόμο για την ελευθερία της Ελλάδας. Κατά μία θεωρία, που δημιουργήθηκε τον 13ο αιώνα από πειρατές Δαλματούς, το όνομά της προέρχεται από τη λέξη messo-longi που στη δαλματική γλώσσα σημαίνει λιμνοχώρι. Με τους συνεργάτες του Discover ακολουθώ τους επισκέψιμους χώρους.

 • Πρώτος χώρος. Ο Κήπος των Ηρώων που είναι αφιερωμένος στους πεσόντες της Εξόδου.

Τα οστά των ανωνύμων νεκρών βρίσκονται στον μικρό τύμβο, ενώ τα οστά των οπλαρχηγών σε ιδιαίτερους τάφους. Ο ανδριάντας του Λόρδου Βύρωνα πλάι στον τάφο του Μ. Μπότσαρη και προτομές πολλές στρατηγών διαμοιρασμένες γύρω στον κήπο. Ο κήπος περικλείεται από τα ερείπια του τείχους που προστάτευε τους υπερασπιστές του Μεσολογγίου έως την ημέρα της Εξόδου.

Παρατήρηση: Με την συμπλήρωση 200 ετών το 2021 από την Ελληνική Επανάσταση, η Δημοτική Αρχή Μεσολογγίου, έχω την άποψη, ότι θα πρέπει να αναδείξει τα μνημεία με ανάλογο φωτισμό, να επιβλέψει στη συντήρηση τόσο του τείχους με τις φθορές που παρουσιάζονται, όσο και παρέμβαση και καθαρισμό στα αγάλματα αλλά και άλλες λεπτομέρειες που θα επισημανθούν.

Θα ήταν διευκόλυνση στους επισκέπτες να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τεχνολογικά μέσα για την πληροφόρηση των μνημείων όπως είθισται σε όλα τα Μουσεία.

Ένα ακόμη βασικό θέμα που θα πρέπει να αναφερθεί είναι η δημιουργία χώρου για κοινόχρηστες τουαλέτες, απαραίτητες στους πολυάριθμους επισκέπτες του Κήπου.

 • Το Μουσείο και η Πινακοθήκη με τις προτομές των δύο πρωθυπουργών Χαρ. Τρικούπη και Επαμ. Δεληγιώργη κοσμούν το κτήριο.

Στις αίθουσες εκτίθενται ενθυμήματα, προσωπικά αντικείμενα και ο ανδριάντας του Λόρδου Βύρωνα, στη συλλογή της Πινακοθήκης περιλαμβάνονται και έργα μεγάλης αξίας για την πόλη του Μεσολογγίου.

Παρατήρηση:  Όλα αυτά είναι χρήσιμο να αποτυπωθούν μέσω ίντερνετ για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ένα θέμα δευτερεύον αλλά όχι αμελητέο είναι η πρόβλεψη συντήρησης όλων των έργων της συλλογής της πινακοθήκης.

 • Στην πόλη του Μεσολογγίου, κατά την περιήγησή μου διέκρινα πολλά αρχοντικά και απλά σπίτια κτισμένα τον 19ο αιώνα καθώς και ιστορικές εκκλησίες.

Παρατήρηση: Όλα αυτά τα κτίσματα θα μπορούσαν να αναδειχθούν με ειδικό φωτισμό και συγχρόνως με την καθαριότητα που αρμόζει για να τονίζουν το μέγεθος της αξίας τους. Επιπλέον, στην Ιερή αυτή πόλη είναι απαραίτητη η σχετική ανακύκλωση όλων των αστικών αποβλήτων.

 

Στα Ιστορικά και Αρχαιολογικά μνημεία

Πολλά είναι εκείνα που αφηγήθηκε ο ξεναγός αλλά λίγα συνεκράτησα από:

 • Καλυδώνα. Αιολική πόλη, κτισμένη σε δύο γειτονικούς λόφους κοντά στον Εύηνο ποταμό. Έξω από τα τείχη της βρισκόταν το Λάφριο, ιερό αφιερωμένο στην Άρτεμη και στον Απόλλωνα. Σημαντικά μνημεία της πόλης ήταν το θέατρο καθώς και ένα μεγάλο κεντρικό συγκρότημα με χώρο λατρευτικό.

Παρατήρηση:  Κατά τη διαδρομή του επισκέπτη προς το Λάφριο θα ήταν αναγκαία η σήμανση σε ορισμένα σημεία για διευκόλυνσή του, τόσο στην άνοδο όσο και την κάθοδο.

 • Νέα και Αρχαία Πλευρώνα. Μία από τις μεγαλύτερες σε έκταση πόλεις της Αιτωλίας. Το ισχυρό τείχος της περιλαμβάνει την πυλίδα, μερικές πύλες, αρκετούς πύργους και μερικές κλίμακες ανόδου. Τα κυριότερα μνημεία είναι το θέατρο, η Αγορά, στο βράχο Δεξαμενή, Λούτρική εγκατάσταση, Στάδιο, συγκρότημα Οικιών και Νεκροταφεία.

Παρατήρηση:  Εξαιρετικό το περίπτερο στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου, προσεγμένη και η βλάστηση στον περιβάλλοντα χώρο.

Προσπάθησα να πλησιάσω την Αγορά, που είναι στο πιο ψηλό σημείο του αρχαιολογικού χώρου, αλλά δεν υπήρχε η απαραίτητη σήμανση στο μονοπάτι που προοριζόμουν. Έφθασα τελικά με ζιγκ-ζαγκ αφού μόνο εξασκημένος επισκέπτης μπορεί να προσεγγίσει

 • Οινιάδες. Κτισμένη στις εκβολές του Αχελώου ποταμού σε κατάφυτο από βελανιδιές λόφο γνωστό ως «Τρίκαρδος». Η οχύρωση της πόλης αποτελεί ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά δείγματα της αρχαίας οχυρωματικής τέχνης. Στην Αγορά της υπάρχουν Βουλευτήριο, Στοά, Ναός, Ηρώο, Θέατρο. Πλάι στο λιμάνι της, σώζεται μνημείο της αρχαιότητας, οι νεώσοικοι που προορίζονταν για την απόσυρση των πλοίων στο εσωτερικό τους, την επισκευή και παραμονή τους.

Παρατήρηση: Ένα οδικό δίκτυο θα βοηθούσε με την ανακατασκευή των δρόμων προς Λούρο-Παλιοπόταμο-Διώνι και αρχαίο θέατρο. Θα ήταν έτσι προσβάσιμο το θέατρο για τους περιφερόμενους θιάσους τα καλοκαίρια, για τις θεατρικές τους παραστάσεις.

Θα μπορούσε μερικές πέτρες, γύρω από το θέατρο, να χρησιμοποιηθούν για την βελτίωση και συμπλήρωση των κερκίδων.

 • Επισκοπή Μάστρου. Νότια του χωριού υψώνεται η Επισκοπή προς τιμήν του Αγ. Ιωάννη «Ριγανά». Η επικρατέστερη άποψη είναι ότι εδώ τοποθετείται η έδρα του επισκόπου Αχελώου.
 • Κούλια της Κυρά-Βασιλικής. Μεσαιωνικός πύργος σε λόφο που δεσπόζει στην κωμόπολη της Κατοχής. Κτίστηκε ο πύργος με σκοπό τον έλεγχο της στένωσης και διέλευσης του Αχελώου στο συγκεκριμένο σημείο. Το όνομα το έλαβε από την Κυρά Βασιλική ευνοούμενη του Αλή Πασά. Ο πύργος είναι διατηρητέο μνημείο από το 1975 με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού κ. Δ. Νιάνιας.

Παρατήρηση: Με την επίσκεψή μου στον χώρο διέκρινα ότι είχε λησμονηθεί η καθαριότητα.

 

Στα Μουσεία που επισκέφθηκα

 • Κέντρο Λόγου και Τέχνης «ΔΙΕΞΟΔΟΣ». Το μουσείο στεγάζεται στο πατρικό σπίτι του Αρχηγού της Φρουράς των Μεσολογγιτών κατά την ηρωική Έξοδο, Θανάση Ραζή-Κότσικα. Ο δικηγόρος Νίκος Κορδόσης αγόρασε το κτήριο και με δαπάνες του το μετέτρεψε σε Εστία Πολιτισμού, δημιουργώντας ένα Ιστορικό Μουσείο. Ένας μεγάλος γλύπτης, ο Θεόδωρος Παπαγιάννης, ομότιμος καθηγητής ΑΣΚΤ Αθηνών, χρησιμοποίησε έργα καμωμένα από μία άλλη ηρωική έξοδο, τα αποκαΐδια του Πολυτεχνείου. Αποτυπώθηκαν, έτσι, υπερβολικές μορφές, τρομακτικές, καψαλισμένες από τη φωτιά και το μπαρούτι.

Παρατήρηση: Ένα συμπληρωματικό Μουσείο στη «ΔΙΕΞΟΔΟ» θα προστεθεί, από τον ιδρυτή και τους συνεργάτες του και θα είναι το Μουσείο Άλατος.

 • Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών «Βάσω Κατράκη». Υπάγεται στο Δήμο Αιτωλικού. Τα εγκαίνια του Μουσείου έγιναν το 2006 και αποτέλεσαν καλλιτεχνικό γεγονός. Η Βάσω Κατράκη, κορυφαία δημιουργός είναι αναγνωρισμένη διεθνώς.

Παρατήρηση: Ίσως χρήζει κάποιας ανακαίνισης το μουσείο.

 

Στο Αιτωλικό

Μικρό νησάκι-στολίδι της λιμνοθάλασσας Αιτωλικού - Μεσολογγίου και αποκαλείται «Η νερένια πόλη».

Παρατήρηση: Έργο απαραίτητο η αποκατάσταση των γεφυριών. Σπουδαιότερο ακόμη το έργο υδροδότησης των σπιτιών.

 

Στο δάσος Φράξου

Το δάσος κοντά στο Λεσίνι, ανήκει στο Εθνικό Πάρκο Μεσολογγίου-Αιτωλικού. Ανακηρύχθηκε διατηρητέο «Μνημείο της Φύσης» το 1985 με έκταση που αγγίζει τα 500 στρέμματα και αποτελεί παράδεισο χλωρίδας και πανίδας

Παρατήρηση: Το πλακόστρωτο μονοπάτι που σε προκαλεί να το περπατήσεις φθάνει σε σημείο που διακόπτεται από ένα κατεστραμμένο γεφυράκι. Είναι απαραίτητο ο επισκέπτης να μπορεί να περπατήσει ελεύθερα απολαμβάνοντας τις γαλαζοπαπαδίτσες με τις μελωδικές τρίλιες, τους καλαμοτριλιστές στους καλαμιώνες στις παρυφές του δάσους και τόσων άλλων πτηνών.

 

10 Γενικές Διαπιστώσεις για άμεση λήψη μέτρων

 1. Οι τοπικές αρχές έχουν την υποχρέωση να αναδείξουν όλα τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, αρχαιολογικών χώρων, μουσείων και αξιοθέατων και μέσω του Ίντερνετ.
 2. Μέτρα στοχευμένης παρέμβασης για οικοτουρισμό.
 3. Το υδάτινο στοιχείο είναι πλούσιο αλλά το αρδευτικό δίκτυο απαρχαιωμένο.
 4. Ο εκσυγχρονισμός του οδικού δικτύου και των υποδομών επιβάλλεται.
 5. Ο πολεοδομικός σχεδιασμός στην περιοχή εκτός της πόλης απουσιάζει.
 6. Υλοποίηση έργων της πόλης, όπως ανάπλαση του παραλιακού μετώπου.
 7. Ανάθεση έργων μέσω των αντίστοιχων τμημάτων Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ομάδων τοπικών επιστημόνων που ενδιαφέρονται για την πόλη.
 8. Επιδίωξη επιστροφής στο φυσικό του χώρο το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας.
 9. Κατασκευή ξενοδοχειακών συγκροτημάτων στην πόλη και εκτός.
 10. Ετικετοποίηση προϊόντων.

Και τέλος επιστροφή στο κλεινόν άστυ...

...Τα συναισθήματα των εκδρομέων διάχυτα από ικανοποίηση. Μερικοί εξ αυτών συμφώνησαν να συμμετέχουν στην ίδια εκδρομή που θα επαναληφθεί το φθινόπωρο. Παρόλο που   το ξενοδοχείο LIBERTY που μας φιλοξένησε, ως παλαιό ξενοδοχείο με προβλήματα λειτουργικότητας, δεν δημιούργησε στους εκδρομείς αρνητική διάθεση. Απεναντίας η συνολική εντύπωση από την περιήγηση άφησε σε όλους γλυκειά ανάμνηση αυτής της Ιερής και αξιαγάπητης πόλης.

Εκδρομέας φίλος
του περιβάλλοντος και πολιτισμού
Δημ. Παναγιωτάκος
Φυσικομαθηματικός του ΕΚΠΑ

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Με τη συμμετοχή αθλητών της Εθνικής Ομάδας Ποδηλασίας θα πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες για τον Μάιο ποδηλατικές διαδρομές στο Μεσολόγγι και στην Πάλαιρο στην Αιτωλοακαρνανία. Πρόκειται για τους Νίκο Μαραγκό και Ηλία Τσορτουκτσίδη, ενώ θα συμμετέχει και ο έφορος της Εθνικής Ομάδας Ποδηλασίας Δημήτρης Γεωργικόπουλος.

Το Σάββατο 4 Μαΐου 2019, θα διεξαχθεί η δεύτερη ποδηλατική διαδρομή Μεσολόγγι - Αιτωλικό - Μεσολόγγι, (23 χιλιομέτρων, διάρκεια μιας ώρας),

Eνώ την Κυριακή 5 Μαΐου 2019 θα ακολουθήσει η τρίτη διαδρομή Πάλαιρος - Μύτικας, (19 χιλιομέτρων με σημείο εκκίνησης την κεντρική πλατεία - λιμάνι Παλαίρου και τερματισμό στο λιμάνι του Μύτικα).

 

Η τελευταία ποδηλατική διαδρομή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Μαΐου 2019 σε Λόγγο - Αίγιο (Αλυκή), (μέσω Π.Ε.Ο. Κορίνθου - Πατρών, με διέλευση από Σελιανίτικα, Άβυθο, Ροδοδάφνη, παραλία Αιγίου, Παναγία Τρυπητή και τερματισμός στην Αλυκή Αιγίου, ακολουθώντας τις οδούς Ζωοδόχου Πηγής - Παυσανίου - Φιλοποίμενος).

 

 


4/5

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ-ΑΙΤΩΛΙΚΟ

5/5

ΠΑΛΑΙΡΟΣ-ΜΥΤΙΚΑΣ

11/5

ΛΟΓΓΟΣ- ΑΙΓΙΟ

Όλες οι «εξορμήσεις» εντάσσονται στο ευρωπαϊκό έργο «MEDCYLCETOUR: Μεσογειακές Ποδηλατικές Διαδρομές για βιώσιμο παραθαλάσσιο τουρισμό», που χρηματοδοτείται από το διακρατικό πρόγραμμα Interreg Med 2014-2020, στο οποίο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης συμμετέχουν ως εταίροι. Το ξεκίνημα έγινε από την Πάτρα το Σάββατο 20 Απριλίου 2019.

H Δυτική Ελλάδα μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ποδηλατοδρόμων, στο πλαίσιο του οποίου πρόκειται να διαμορφωθεί η Μεσογειακή, παράκτια ποδηλατική διαδρομή (EurοVelo 8) που θα ξεκινάει από την Ισπανία και θα καταλήγει στην Κύπρο. Η διαδρομή σχεδιάστηκε από το European Cyclists’ Federation (ECF) και σε ό,τι αφορά τη Δυτική Ελλάδα περιλαμβάνει το τμήμα από Μενίδι έως Δερβένι.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην βιώσιμη ενίσχυση των αναπτυξιακών πολιτικών για αποδοτικότερη αξιοποίηση των φυσικών πόρων και της πολιτισμικής κληρονομιάς στις παράκτιες και παραθαλάσσιες περιοχές, όπως επίσης στη δημιουργία ενός βιώσιμου παράκτιου και παραθαλάσσιου τουρισμού στην περιοχή της Μεσογείου.

Εταίροι του Προγράμματος είναι η Περιφερειακή Κυβέρνηση Ανδαλουσίας ως επικεφαλής, η Ομοσπονδία Ευρωπαίων Ποδηλατιστών, ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, το Τμήμα Συμβουλίου Άλπεων, η Περιφέρεια Friuli Venezia Giulia, το Αναπτυξιακό Κέντρο Koper, ο Εθνικός Οργανισμός Τουρισμού, η Γενική Διεύθυνση Τουρισμού της Κυβέρνησης της Καταλονίας, ο Συνεργατικός Σχηματισμός για Οικοκοινωνική Καινοτομία και Ανάπτυξη, η Κοινοπραξία Επαρχίας Μάντοβα.

Το πρόγραμμα των ποδηλατικών διαδρομών

 

 

 

 

 

Μπορεί πριν από κάποια χρόνια να ήταν σχεδόν ανέφικτο να ειπωθούν αυτές οι λέξεις από εμένα, αλλά κάθε παιδί που μεγάλωσε στο Μεσολόγγι, είναι κατά κάποιον τρόπο «τυχερό», όσο τυχερός κι αν μπορεί να χαρακτηριστεί σε αυτόν τον κόσμο ένας άνθρωπος.

Η γενιά μας είχε την ευκαιρία να γνωρίσει ήθη και έθιμα, να διατηρήσει κάποιες αξίες δίχως να του τις επιβάλλει κάποιος. Μεγαλώσαμε τόσο αθώα, αγνά, σε έναν μικρόκοσμο ακίνδυνο, αυτό μπορεί και να μας έβλαψε, καθώς αργήσαμε ν’ αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα. Το Μεσολόγγι μας δίδαξε την αγάπη για τον τόπο που μεγαλώσαμε, σαν μια άγραφη συμφωνία να μην ξεχάσουμε κάθε σημείο που βιώσαμε κάτι. Θα καταλήξω κάπου, πρώτα, όμως, θα ήθελα εκφράσω αυτό που αισθάνομαι εγώ και το κάθε παιδί που μεγάλωσε στο Μεσολόγγι, κι αυτό το κάνω διότι με θλίβει που λησμονήσαμε τα παιδικά μας χρόνια. Ακόμη κι όταν μας πιάνει η νοσταλγία για τον τόπο μας, δεν μπορούμε να θυμηθούμε το γιατί, γιατί κάποια σημαντικά κομμάτια εκείνων των χρόνων, επιλέξαμε να τα διαγράψουμε.

Στο Μεσολόγγι έμαθα να εκτιμώ. Να εκτιμώ τους φίλους μου, τη φύση, το σχολείο, την οικογένεια, την ιστορία, τα γράμματα και τις παραδόσεις. Μεγαλώσαμε με κάποιες αξίες, που σε κάθε άλλη περίπτωση, μπορεί να μην είχαμε την ευκαιρία να τις γνωρίσουμε, πόσο μάλλον να τις υιοθετήσουμε. Μεγαλώνοντας πια, επιθυμούμε όλο και περισσότερο να επιστρέψουμε εκεί, ακόμη κι αν δεν έχει απομείνει τίποτα, ακόμη κι αν όλα έχουν αλλάξει, όλοι έχουμε αλλάξει. Ίσως θα έπρεπε να θυμόμαστε περισσότερο εκείνα τα χρόνια, καθώς στο Μεσολόγγι δεν βρίσκεται μονάχα το πατρικό μας, βρίσκεται ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας που αφήσαμε πίσω. Όλοι παραπονιόμαστε γιατί κανείς δεν κάνει τίποτα για αυτή τη μικρή πόλη, γιατί έχει ερημώσει, γιατί φεύγουν όλοι, γιατί όσο πάει και λιγοστεύει η ζωή, η δραστηριότητα. Γνωρίζοντας την απάντηση, απλώς αδιαφορούμε, ευελπιστώντας πως άλλοι θα φροντίσουν γι’ αυτό.

Ονειρεύτηκα κάτι άλλο για το Μεσολόγγι. Είχα προσδοκίες, κι όσες περισσότερες προσδοκίες έχει ένας άνθρωπος, τόσο περισσότερο απογοητεύεται όταν δεν τις βλέπει να πραγματοποιούνται. Ονειρεύτηκα μια βιβλιοθήκη, που όλοι θα μπορούσαν να μοιραστούν τη γνώση. Ονειρεύτηκα περισσότερες παιδικές χαρές, που όλοι θα μάθαιναν την αξία του παιχνιδιού, της φιλίας, της ομαδικότητας. Ονειρεύτηκα ομάδες ανθρώπων να φυτεύουν λουλούδια και δέντρα, να διοργανώνουν όμορφες εκδηλώσεις, εθελοντές πρόθυμους να φροντίσουν για την καθαριότητα της πόλης τους. Ονειρεύτηκα πολυχώρους και κέντρα πολιτισμού. Ονειρεύτηκα πολλά και τα περισσότερα είναι εφικτά.

Φεύγουμε από την πόλη μας, διότι εκείνο που δε βρίσκουμε εκεί, το ανακαλύπτουμε κάπου αλλού. Δεν αρκεί μονάχα να νοσταλγούμε τον τόπο μας, δεν αρκεί να αισθανόμαστε ανάταση όταν αντικρίζουμε το ηλιοβασίλεμα, όταν απολαμβάνουμε μια βόλτα με το ποδήλατό μας, κι όταν θυμόμαστε τις παιδικές μας ατασθαλίες, σίγουρα όλα αυτά είναι ανεκτίμητα, αλλά δεν αρκούν.

Διχάζομαι, όταν καταφθάνω στο Μεσολόγγι, σκέφτομαι αν το μέρος αυτό είναι όντως εκείνο που μεγάλωσα ή αν, εφόσον έχω φύγει, είμαι πια ξένη, ξένη στο σχολείο μου, ξένη στις παρέες μου κι αν τούτοι οι δρόμοι που διασχίζω, είναι οι ίδιοι που διέσχιζα πριν κάποια χρόνια.

Η αλήθεια είναι πως έχουν απομείνει άνθρωποι που δεν σταματούν ούτε στιγμή να νοιάζονται, να κάνουν σχέδια, να προσπαθούν για τη μικρή μας πόλη, και είναι αυτοί οι άνθρωποι που θαυμάζω, είναι αυτοί που το κρατούν ακόμη ζωντανό, ανάβοντας ξανά και ξανά τη μικρή φλόγα που κάθε τόσο σβήνει.

Πιστεύω πως, κάποια μέρα, σύντομα, θα δω εκείνο το Μεσολόγγι που ονειρευόμουν.

Άντζελα Υζεϊράι

Σελίδα 1 από 91

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία