Αγγελίες    Επικοινωνία

Την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου και ώρα 18:00 υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου Μεσολογγίου υποδοχή της Τίμιας Κάρας Του Εν Αγίοις Πατρός Ημών Παρθενίου Επισκόπου Λαμψάκου Προστάτη των καρκινοπαθών.

Του Σπύρου Συμεών

Σήμερα λίγο μετά τις επτά το απόγευμα ήχησαν πανηγυρικά οι καμπάνες τις ενορίας του Αποστόλου Παύλου στο Μεσολόγγι για την τέλεση του πανηγυρικού εσπερινού ενόψει της μνήμης των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Κλήρος και λαός από την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου αλλά και από γύρω περιοχές όπως και κάθε χρόνο προσήλθαν προκειμένου να τιμήσουν τον Απόστολο των Εθνών.

Η ενορία του Αποστόλου Παύλου βρίσκεται εκτός του Τείχους της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου πλησίον του Γενικού Νοσοκομείου της πόλεως.
Πέριξ του Ιερού Ναού υπάρχουν ακόμη και σήμερα οικήματα από αυτά τα οποία έγιναν από την Βασίλισσα Φρειδερίκη προς τιμήν του συζύγου της Βασιλέως Παύλου επι δημαρχίας Χρήστου Ευαγγελάτου, καθώς επίσης και χώροι του δημοτικού σχολείου όπως επίσης είναι ευρέως γνωστό πως με πρωτοβουλία της Βασίλισσας χτίστηκε ο πρώτος ναός του Αποστόλου Παύλου ο οποίος μετά από χρόνια γκρεμίστηκε ώστε να γίνει ο μεγαλύτερος ναός που όπως είναι την σήμερον.

Της ακολουθίας του εσπερινού προεξείχε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας Αρχιμανδρίτης Επιφάνειος Καραγεώργος ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο. Ανάμεσα δε, στους ιερείς που τον πλαισίωναν ήταν και οι δύο ‘’τελευταίοι’’ διατελέσαντες ως εφημέριοι της ενορίας του Αποστόλου Παύλου.

Στο κήρυγμα του ο π. Επιφάνειος μίλησε για τους πρωτοκορυφαίους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο, για την ζωή τους, την κήρυξη του Ευαγγελίου σε όλα τα τότε γνωστά Έθνη καθώς και για το μαρτύριο τους που έλαβε χώρα στην Ρώμη, όπου δε ο Απ. Πέτρος σταυρώθηκε ανάποδα και ο Απ. Παύλος αποκεφαλίστηκε.

Τόνισε δε και μία διαφορά που είχαν μεταξύ τους οι Άγιοι Πρωτοκορυφαίοι Απόστολοι της Εκκλησίας μας, ενώ δε ο Πέτρος ήταν μαθητής του Χριστού ο οποίος τον εγνώρισε, τον έζησε και βίωσε πολλά θαύματα δίπλα Του, ο Παύλος ήτο δε αυτός που δεν γνώρισε ποτέ τον Χριστό στην επίγεια Παρουσία Του εναντιθέση κυνηγούσε μανιωδώς τους μετέπειτα της Αναστάσεως Του’’ υποστηρικτές ‘’ του Χριστιανισμού.

Ο Απόστολος Παύλος αν και δεν εγνώρισε τον Χριστό, αν και τα μάτια του δεν Τον είδαν και δεν εμαθήτευσε δίπλα Του θεωρείται ο Πρώτος μετά τον Έναν.

Ως χριστιανοί θα πρέπει να έχουμε όλοι όπως και ο Πρώτος μετά τον Έναν, Απόστολος Παύλος, ως χαρακτηριστικά γνωρίσματα την μίμηση Χριστού και την μαθητεία η οποία θα πρέπει να διακρίνεται από την πίστη μας στον Θεό, το ταπεινό μας φρόνημα κάνοντας υπακοή όχι στο δικό μας θέλημα αλλά στο δικό Του μαθητεύοντας στον Λόγο Του και θέλημά Του μέσα από την Καινή Διαθήκη και τέλος την τελεία μαρτυρία όπου μέσα από την πίστη και την ομολογία μας να είμαστε γνήσιες εικόνες τις χάριτος του Χριστού.

Οι Άγιοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος ινα πρεσβεύουν δια όλους μας.

Πηγή: romfea.gr

 

Του Σπύρου Συμεών

 

Με μεγαλοπρέπεια τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Μηνά του Μεγαλομάρτυρος και Θαυματουργού στο I.N. Αποστόλου Παύλου Μεσολογγίου όπου πραγματοποιήθηκε ιεράν αγρυπνίαν κατά το αγιορείτικο τυπικό με την συμμετοχή πλήθους κόσμου.

Η αγρυπνία ξεκίνησε περί της 19:30 το απόγευμα της Τρίτης 10 Νοεμβρίου και περατώθηκε περι της 01:00 πρωινής της 11ης Νοεμβρίου. Κατά την διάρκεια της Ιεράς αγρυπνίας τέθηκε προς προσκύνησιν τεμάχιον ιερού λειψάνου του Αγίου Μηνά το οποίο παρέμεινε μέχρι και τις 12:00 της Τετάρτης προς προσκύνησιν στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου. Σύσσωμο το 5ο Δημοτικό Σχολείο Μεσολογγίου όπου καθηγητές και μαθητές επισκέφτηκαν τον Ναό προκειμένου να προσκυνήσουν το χαριτόβρυτο λείψανο του Αγίου το πρωί της Τετάρτης.

Μετά το πέρας της Ιεράς Αγρυπνίας δόθηκε κέρασμα προς όλους τους συμμετέχοντες πιστούς στο αρχονταρίκι του Ιερού Ναού καθώς και μία εικόνα του Αγίου Μηνά που παρίστανε την θαυματουργική διάσωση του υπηρέτη ενός πλουσίου. Άγιε Μηνά Μεγαλομάρτυρα και Θαυματουργέ πρέσβευε υπέρ ημών.

Ενόψει της μνήμης του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά του θαυματουργού ο Ιερός Ναός Αποστόλου Παύλου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου θα πραγματοποιήσει το βράδυ της Τρίτης 10 Νοεμβρίου περί ώραν 7:30 μ.μ. ιεράν αγρυπνίαν κατά την Αγιορείτικην Τάξιν και Μεγαλοπρέπειαν.

Κατά την διάρκεια της Ιεράς Αγρυπνίαν θα τεθεί προς προσκύνησιν τεμάχιον ιερού λειψάνου του Αγίου Μηνά του Μεγαλομάρτυρος.


ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

Παραμονή Των Αγίων Ενδόξων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου χτες και τελέσθηκε με κάθε λαμπρότητα ο εσπερινός στον Ι.Ν. Αποστόλου Παύλου της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου όπου πλήθος πιστών προσέτρεξε να τιμήσει τον ένδοξο αυτόν Άγιο, τον Πρώτον μετά τον Έναν, τον Απόστολο Παύλο.

Αν και δεν ήτο μαθητής του Χριστού, αν και δεν εγνώρισε ποτέ από κοντά τον Μεσσία αν και έζησε στην ίδια εποχή, μολονότι αν και υπήρξε ο μεγαλύτερος διώκτης των Χριστιανών μα μετά από Θεία Αποκάλυψη στην οποία του φανερώθηκε ένα μικρό τμήμα της δυνάμεως του Θεού ο Σαούλ όπως ονομαζόταν μέχρι τότε και μετέπειτα Παύλος πίστευσε και αποτέλεσε έναν από τους πιο φανατικούς υποστηρικτές του Χριστού και διέδωσε τον Λόγο του σε πολλά Έθνη, μεταξύ των οποίων και του δικού μας Έθνους κηρύσσοντας ακόμη δε και στον Άρειο Πάγο της αρχαίας Αθήνας αποτελώντας τον Πρώτον μετά τον Έναν.

Μεταξύ άλλων οι πιστή είχαν την ευλογία να προσκυνήσουν και τα ιερά λείψανα του Αγίου Ανδρέα του Ερημίτη ενός δεινού εκπροσώπου της ασκητικότητας ο οποίος ασκήτεψε στα δύσβατα και ορεινά μέρη του Βάλτο.

Τα ιερά λείψανα οποία βρίσκονται από την Παρασκευή στον ναό ένεκα των λατρευτικών και πανηγυρικών ακολουθιών προς τιμήν του Αγίου Ενδόξου Πρωτοκορυφαίου Αποστόλου Παύλου και θα αποχωρήσουν το απόγευμα της Τρίτης. Τον Θείον Λόγον κατά την ακολουθία του εσπερινού στον οποίο και προεξείχε, κήρυξε ο Παν. Αρχιμανδρίτης και Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας π. Επιφάνειος.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία