Αγγελίες    Επικοινωνία

H Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτ/νιας και Λευκάδος, τα Εκπαιδευτήρια Πάνου και το Τεχνουργείον Πολυχώρος Τέχνης παρουσιάζουν στο Φετιχιέ τζαμί Ναυπάκτου την θεατρική παράσταση «Μαργαριταρένια Δάκρυα».

Νιώθοντας ότι δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη στο προσφυγικό δράμα που συνταράζει τα τελευταία χρόνια τη Συρία και θέλοντας να συμμετάσχει στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης των συμπολιτών μας πάνω σε αυτό το θέμα, η θεατρική ομάδα του Τεχνουργείου ανεβάζει ένα θεατρικό δρώμενο που βασίζεται κατά το ήμισυ στο παραμύθι του Χρ. Μπουλώτη «Το άγαλμα που κρύωνε» και κατά το άλλο ήμισυ σε μαρτυρίες παιδιών και εφήβων προσφύγων που έφτασαν στην Ελλάδα από τη Συρία.

 Ξεκινώντας από την παραμυθική ατμόσφαιρα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, όπου θα γνωρίσουμε το «μικρό προσφυγάκι» (ένα άγαλμα που κουβάλησαν από τη Σμύρνη οι έλληνες πρόσφυγες το 1922) και τον καημό του, θα καταλήξουμε στη σημερινή Συρία και στο οδοιπορικό ενός κοριτσιού από τη βομβαρδισμένη πόλη του ως το κέντρο υποδοχής προσφύγων σε ένα ελληνικό νησί.

Η παράσταση θα δοθεί στο Φετιχιέ Τζαμί στις 27/10/2019, ώρα 18:00 και 20:00 (δύο παραστάσεις), ως παράλληλη δράση στην ομαδική εικαστική έκθεση «Quo vadis, Τρεις εικονογράφοι μιλούν για τον ξεριζωμό».

Ολοκληρώθηκαν με ενεργό συμμετοχή πολιτών και μαθητών οι εκδηλώσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο εορτασμού για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτισμικής Κληρονομιάς 2019.

Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα Συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αγρινίου πραγματοποιήθηκε Ημερίδα με θέμα «Ψυχαγωγία και Τέχνες: Αναζητώντας τον Ελεύθερο Χρόνο», με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις της Δρ Ολυμπίας Βικάτου, Δρ Αρχαιολόγου και Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, της Δρ Φωτεινής Σαράντη, Αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, της Μαρίας Σταυροπούλου-Γάτση, Επίτιμης Διευθύντριας Αρχαιοτήτων, του Δρ Λάζαρου Κoλώνα, Επίτιμου Γενικού Διευθυντή Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, του Γιώργου Σταμάτη, Αρχαιολόγου MSc στην ΕΦΑ Αιτ/νίας, Προέδρου της Ιστορικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδος, του Νικόλαου Σκιαδά, Γεωπόνου και του Ιωάννη Νεραντζή, Δρ. Ιστορικής Γεωγραφίας. Το κοινό αγκάλιασε την Ημερίδα και ενημερώθηκε για τον τρόπο και τα μέσα που διασκέδαζαν οι αρχαίοι Έλληνες.

Την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν ξεναγήσεις στον αρχαιολογικό χώρο Στράτου και το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου από τους αρχαιολόγους Λ. Μακραδήμα και Γ. Σταμάτη αντίστοιχα, ενώ το βράδυ οι συμμετέχοντες απήλαυσαν μια μουσική βραδιά «υπό τη μουσική του Ορφέα» στον αύλειο χώρο του μουσείου.

Την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου υλοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΠΑΙΖΩ ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ … ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ». Οι 135 μαθητές του 4ου, 12ου και 17ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου και οι ωφελούμενοι του Κέντρου Διημέρευσης ΑμεΑ «ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ» έμαθαν από την μουσειοπαιδαγωγό της Εφορείας Δ. Γαβρίνα για τα αρχαία παιχνίδια και έπαιξαν τα περισσότερα από αυτά, συνειδητοποιώντας πως ο χρόνος διατήρησε τον τρόπο παιχνιδιού των παιδιών από την  αρχαιότητα έως σήμερα. Οι παραπάνω δράσεις υλοποιήθηκαν με την ουσιαστική συνεργασία της Ιστορικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδος με έδρα το Αγρίνιο.

Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου εγκαινιάστηκε, σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτήρια Πάνου, η ομαδική εικαστική έκθεση των Αχιλλέα Ραζή, Βασίλη Σελιμά & Κατερίνας Χαδουλού με τίτλο "Quo vadis: τρεις εικονογράφοι μιλούν για τον ξεριζωμό" στο Φετιχέ Τζαμί Ναυπάκτου. Η έκθεση, την οποία επιμελήθηκε η Προϊσταμένη της Εφορείας Δρ Ο. Βικάτου, ο Γ. Κοτρώνης  και η αρχαιολόγος της ΕΦΑΑΙΤΛ  Β. Στάικου, θα είναι ανοικτή έως 15 Νοεμβρίου. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα υλοποιηθεί, εκτός από εκπαιδευτικό πρόγραμμα, και το θεατρικό δρώμενο τα «Μαργαριταρένια δάκρυα», βασισμένο στην ιστορία «Το άγαλμα που κρύωνε» του Χρήστου Μπουλώτη.

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στο ευρύ αλλά και μαθητικό κοινό, που για άλλη μια φορά συμμετείχε σε μια σειρά από δράσεις μας σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία μας, επιβεβαιώνοντας με την συμμετοχή του τον τίτλο του εορτασμού «Ψυχαγωγία και Τέχνες-Αναζητώντας τον ελεύθερο χρόνο».

Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην παρουσίαση του τόμου Πρακτικών του 2ου Διεθνούς Αρχαιολογικού & Ιστορικού Συνεδρίου «Το Αρχαιολογικό Έργο στην Αιτωλοακαρνανία και τη Λευκάδα».

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, ώρα 19:00, στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Διοικητήριο Ι.Π. Μεσολογγίου).

Το βιβλίο θα προλογίσει η Δρ. Ολυμπία Βικάτου, Προϊσταμένη της ΕΦΑΑΙΤ και θα παρουσιάσουν οι Βασίλειος Κ. Λαμπρινουδάκης, Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολοιγίας ΕΚΠΑ, Δρ Λάζαρος Κολώνας , Επίτιμος  Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ΥΠ.ΠΟ.Α.

Συντονισμός: Παναγιώτης Κοντός, Καθηγητής Γλωσσολογίας ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρίας

Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία της η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, Δρ Λίνα Μενδώνη

Διοργάνωση
Εφορεία Αρχαιοτήτων  Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδας
Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία

H Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος επί επτά συναπτά έτη γιορτάζει τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς που διοργανώνονται από τη Διεύθυνση Μουσείων, Αρχαιολογικών Χώρων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού με γενικό θέμα «ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΕΣ - ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΡΟΝΟ», η ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος σε συνεργασία με την Ιστορική & Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδος με έδρα το Αγρίνιο και τον Δήμο Αγρινίου, διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις από 28 έως 30 Σεπτεμβρίου και 4 Οκτωβρίου. Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

ΣΑΒΒΑΤΟ, 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

ΗΜΕΡΙΔΑ

«ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ – ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΡΟΝΟ»

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ (κτήριο πρώην Τράπεζας της Ελλάδος) επί της οδού Αναστασιάδη 1

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

19:00

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΚΟΙΝΟΥ

 

19:15-19:30

ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ - ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

 

19:30-19:45

Δρ Ολυμπία Βικάτου, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη της ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος, «Μουσική και χορός ως μέσον έκφρασης, ψυχαγωγίας και επικοινωνίας στην αρχαία Ελλάδα»

 

19:45-20:00

Δρ Φωτεινή Σαράντη, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων της ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος, «Ψυχαγωγία ἐν οἰκῳ: εικόνες από τον χώρο του συμποσίου και του αρχαίου σπιτιού»

 

20:00-20:15

Μαρία Σταυροπούλου-Γάτση, Επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων, «Τέχνες και Ψυχαγωγία στη ζωή των γυναικών κατά την αρχαιότητα»

 

20:15-20:30

 

 

 

 

 

20:30-20:45

Λάζαρος Κολώνας, Επίτιμος Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς, «Οι οργανωμένοι αρχαιολογικοί χώροι με τα θέατρα τους, τα ιερά τους και τα άλλα σημαντικά τους μνημεία, μορφές διαχρονικής ψυχαγωγίας και διασκέδασης των κατοίκων μιας περιοχής»

 

 

Γεώργιος Σταμάτης, Αρχαιολόγος ΜSc. στην ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, Πρόεδρος της Ι.Α.Ε.Δ.Σ.Ε. με έδρα το Αγρίνιο, «Λουτρά - Βαλανεία - Θέρμες - Μοναστηριακά και ιερά λουτρά - Χαμάμ: χώροι σωματικής υγιεινής και χαλάρωσης, τόποι κοινωνικής συναναστροφής και ψυχαγωγίας, θρησκευτικά κέντρα ιαματικής λούσης»

 

20:45-21:00

 

 

 

 

21:00-21:15

Νικόλαος Σκιαδάς, Γεωπόνο, Αντιπρόεδρος της Ι.Α.Ε.Δ.Σ.Ε., «Η Ιστορική - Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδος με έδρα το Αγρίνιο και η επωφελής αξιοποίηση του ελάχιστου ελεύθερου χρόνου - 45 χρόνια προσφοράς στην αναζήτηση του ελεύθερου χρόνου»

 

Ιωάννης Νεραντζής, Δρ Ιστορικής Γεωγραφίας, «Αρχαία ελληνική τέχνη οπτική πηγή της ιστορίας»

 

Την ημερίδα θα συντονίζουν η Δρ Ολυμπία Βικάτου, Προϊσταμένη της ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος και η κα Κωνσταντία Ζαφείρη, Φιλόλογος, Master Πανεπιστημίου Göteborg, μέλος του Δ.Σ. της Ι.Α.Ε.Δ.Σ.Ε.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ, 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΣΤΡΑΤΟΥ

09:30 Συγκέντρωση και αναχώρηση με λεωφορείο από τα γραφεία της Ιστορικής - Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδος (Δημαρχιακό Μέγαρο, Χαριλάου Τρικούπη 10, έναντι Τράπεζας Alpha Bank).

10:00 Έναρξη ξενάγησης στα μνημεία (θέατρο, αγορά, ναός Διός Στρατίου) της αρχαίας Στράτου. Η ξενάγηση θα γίνει από την κα Λίνα Μακραδήμα, Αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

12:00 Η ξενάγηση θα γίνει από τον κ. Γεώργιο Σταμάτη, Αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, Πρόεδρο της Ι.Α.Ε.Δ.Σ.Ε.

Δηλώσεις συμμετοχής για τις ξεναγήσεις μέχρι την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019 στα γραφεία της Ι.Α.Ε.Δ.Σ.Ε. (Δημαρχιακό Μέγαρο, Χαριλάου Τρικούπη 10, Αγρίνιο), τηλ. 26410 28902, 6939 466286 (κα Σοφία Μιμηγιάννη) και στα Γραφεία της ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος (Αρχοντικό Ιω. Τρικούπη, Ι.Ι. Μάγιερ 20, Μεσολόγγι), τηλ. 26310 55654 (κα Δήμητρα Γαβρίνα), 26310 22026 (κ. Γεώργιος Σταμάτης).

ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΟ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

20:30 Χορωδιακό τραγούδι από τον Μουσικό Σύλλογο Αγρινίου «ΟΡΦΕΥΣ» με τίτλο: «Υπό τους ήχους του Ορφέα». Την εκδήλωση θα προλογίσει η κα Κωνσταντία Ζαφείρη, Φιλόλογος, μέλος του Μουσικού Συλλόγου Αγρινίου «ΟΡΦΕΥΣ» και της Ι.Α.Ε.Δ.Σ.Ε.

 

ΔΕΥΤΕΡΑ, 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Α΄/Βαθμιας Εκπαίδευσης με τίτλο:

«Παίζω όπως παλιά . . . και σήμερα»

στο Παπαστράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου, ώρα: 9:00-13:00.

Υπεύθυνη δράσης: κα Δήμητρα Γαβρίνα, Μουσειοπαιδαγωγός

της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος

Σημειώνεται πως η αρχική ημερομηνία υλοποίησης του εκπαιδευτικού μας προγράμματος ήταν σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΥΠ.ΠΟ.Α. 27 Σεπτεμβρίου, η οποία μεταφέρθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, λόγω του ότι η Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας γιορτάζει την 6η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2019 την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Εγκαίνια στο Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου της περιοδικής ομαδικής εικαστικής έκθεσης εικονογράφων "Quo vadis, τρεις εικονογράφοι μιλούν για τον ξεριζωμό", με θέμα τους πρόσφυγες και τις μετακινήσεις πληθυσμών. Η έκθεση θα πλαισιώνεται από εκπαιδευτικό πρόγραμμα και διοργανώνεται σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτήρια Πάνου. Η προγραμματισμένη ημερομηνία εγκαινίων 27 Σεπτεμβρίου μεταφέρθηκε για την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, λόγω υπηρεσιακών αναγκών.

Υπεύθυνη δράσης: κα Βίβιαν Στάικου, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος (τηλ. 26310-55654)

Η είσοδος στις παραπάνω δράσεις θα είναι ελεύθερη ​για το κοινό.

Η Προϊσταμένη της Εφορείας
Δρ. Ολυμπία Βικάτου
Αρχαιολόγος

 

 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και τα Εκπαιδευτήρια Πάνου συνδιοργανώνουν την εικαστική ατομική έκθεση «ΧΟΥΣ» του Βαγγέλη Ρήνα, στο Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου.

Ζωγράφος αλλά και γλύπτης, πετυχημένος και στους δύο αυτούς τρόπους έκφρασης, ο Ρήνας διακρίνεται για την εφευρετικότητα, την εργατικότητα και το ανήσυχο πνεύμα του. Αυτά τα τρία ποιοτικά χαρακτηριστικά αποτελούν το μέσο για την απόδοση έργων μεγάλης αισθητικής αξίας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι η δουλειά του έχει αναγνωριστεί στη Δύση με την ατομική έκθεση στο Πολιτιστικό Ινστιτούτο Tenri της Νέας Υόρκης, αλλά και στη Ανατολή και συγκεκριμένα στην Κίνα. Μάλιστα ο Ρήνας είναι ο πρώτος σύγχρονος Έλληνας εικαστικός που έκθεσε τη δουλειά του στην Εθνική Πινακοθήκη του Πεκίνο, γεγονός που αποτελεί ορόσημο στην καριέρα του.

Το Φετιχιέ Τζαμί αποτελεί έναν ξεχωριστό χώρο που τα τελευταία χρόνια φιλοξενεί καλλιτέχνες υψηλού διαμετρήματος. Η φετινή παρουσία του Βαγγέλη Ρήνα έρχεται να υπογραμμίσει το διαρκές της προσπάθειας αυτής και φυσικά να προσδώσει τη δική της αυτόφωτη αίγλη.

«XΟΥΣ» είναι ο τίτλος που επελέγη για την περιοδική έκθεση. Το χώμα που εμπεριέχει το παρελθόν και κυοφορεί το μέλλον, αποτυπώνει σαν στρωματογραφία στα έργα του καλλιτέχνη τη διαχρονία, την συμπαντική ενέργεια, αλλά και το αρχέγονο παράλληλα.

Τα έργα του Bαγγέλη Ρήνα, που εκτίθενται στο Φετιχιέ Τζαμί, είναι δομές συμβολικού χαρακτήρα που αντλούν έμπνευση από μια δεξαμενή προ-πολιτισμικών αρχετυπικών συμβόλων για να αποκρυσταλλώσουν τη σχετικότητα του χρόνου. Η ιλύς κατακάθεται στη βάση των έργων. Η πατίνα του χρόνου έχει αφήσει τα ανεξίτηλα σημάδια της στο αβρό υπόλευκο πεδίο των βράχων. Η αρχαία σκωρία τα περιδένει. Η σινική μελάνη περνά από πάνω τους, ακολουθώντας θαρρείς τον ρυθμό των φλεβών της πέτρας, σε μια προσπάθεια να τα διαγράψει όλα και να γυρίσει τον χρόνο πίσω στη μήτρα της Μεγάλης Μητέρας θεάς. Οι φυσιοκρατικοί όγκοι των βράχων διασπούν τα όρια του ζωγραφικού πίνακα και μοιάζουν να εκτείνονται έξω από τον καμβά, εισερχόμενοι ως αυθύπαρκτα τέχνεργα σε μια άχρονη ηρεμία που πλησιάζει την αρχή των μορφών. Μεταμορφώνονται σε στεατοπυγικά νεολιθικά ειδώλια της Θεσσαλίας, την αρχέγονη κληρονομιά μας που γεφυρώνεται με το σήμερα χάρη στα υπαρκτά πρόσωπα που ενσωματώνει στο έργο του ο Ρήνας.

Έκθεση: «ΧΟΥΣ»

Επιμέλεια: Δρ Ολυμπία Βικάτου, Γιώργος Κοτρώνης, Βίβιαν Στάικου

Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Έμυ Παπαδούλα

Φωτογράφος: Δημήτριος Λαζάρου

Εγκαίνια: Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019, ώρα 20:00

Διάρκεια έκθεσης: 19 Ιουλίου 2019 - 31 Αυγούστου 2019

Χώρος: Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου

Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη – Κυριακή, 19:00 - 22:00

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος ολοκλήρωσε με επιτυχία και με σημαντική συμμετοχή μαθητικού και ευρέος κοινού, μια σειρά εκδηλώσεων, με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Πιο συγκεκριμένα:

Την Πέμπτη 16 και Παρασκευή 17 Μαΐου υλοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου ως κόμβος πολιτισμού: ένα ταξίδι στο χρόνο». Την πρώτη μέρα παρακολούθησαν το πρόγραμμα 150 μαθητές των Δημοτικών Σχολείων 1ου Αγρινίου, 2ου Αιτωλικού και 5ου Αγρινίου, ενώ την δεύτερη μέρα συμμετείχαν 51 νέοι του 1ου ΕΠΑΛ Αγρινίου, του 6ου ΓΕΛ Αγρινίου και του Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας «Ηλιαχτίδα». Το πρόγραμμα, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Κίνηση Πολιτών Αιτωλοακαρνανίας «ΔΡΩ» και τον Δήμο Αγρινίου, υλοποιήθηκε από την μουσειοπαιδαγωγό της Εφορείας μας κα Δ. Γαβρίνα και την εικαστικό της ομάδας ΔΡΩ κα Β. Μίχου.

Την Παρασκευή το απόγευμα υλοποιήθηκε στην Λευκάδα η εκπαιδευτική δράση «Γύρω- γύρω απ’ τον μύλο. Ανεμόμυλοι γυρνούν στη Γύρα της Λευκάδας», στην οποία συμμετείχαν 60 παιδιά του ΚΔΑΠ Morfosi Λευκάδας. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εστίασε στη γνωριμία με την αιολική ενέργεια, στους τρόπους εκμετάλλευσής της για την παραγωγή κίνησης, στους τύπους, τη δομή και τη λειτουργία των ανεμόμυλων, καθώς και στη συμβολή τους στην οικονομική και εμπορική δραστηριότητα των νησιών. Ακολούθησε αφήγηση παραμυθιού, συζήτηση, δημιουργικές δραστηριότητες και μουσικοκινητικό δρώμενο που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την μουσικό Έλλη Σιδέρη. Στους συμμετέχοντες διανεμήθηκε ειδικά σχεδιασμένο έντυπο.

Το Σάββατο 18 Μαΐου και ώρα 10:30 ξεναγήθηκαν στο Παπαστράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου από τον αρχαιολόγο Γεώργιο Σταμάτη 90 επισκέπτες από το Αγρίνιο και την ευρύτερη περιοχή, μεταξύ των οποίων και παιδιά με τους γονείς τους, με σκοπό τη γνωριμία των κατοίκων με τα εκθέματα του μουσείου της πόλης τους. Η δράση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Κίνηση Πολιτών για την Αιτωλοακαρνανία ΔΡΩ και τον Δήμο Αγρινίου, και έχαιρε της αποδοχής του κόσμου, που επισκέφθηκε το Μουσείο.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας και ώρα 19:00 πραγματοποιήθηκε από την Εφορεία μας σε συνεργασία με τον Δήμο Θέρμου και την Εταιρεία Φίλων Μουσείου και Αρχαιολογικού Χώρου Θέρμου εκδήλωση αφιερωμένη στα 110 χρόνια από την ίδρυση του πρώτου Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου. Η εκδήλωση περιελάμβανε φωτογραφική έκθεση με παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας για την Ιστορία των ανασκαφών, τα μνημεία του χώρου και το παλαιό Μουσείο, ένα από τα πρώτα επαρχιακά μουσεία της χώρας, το οποίο ιδρύθηκε το 1909 με δαπάνη της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας εντός του αρχαιολογικού χώρου. Οι επισκέπτες περιηγήθηκαν στην αίθουσα του παλαιού μουσείου σ’ ένα γοητευτικό ταξίδι στο παρελθόν και τους διανεμήθηκε έντυπο υλικό της Εφορείας για τα μνημεία του Ιερού του Απόλλωνος. Η προγραμματισμένη μουσική βραδιά υπό το φως της πανσελήνου με την υψίφωνο Γεωργία Τριανταφύλλου δεν πραγματοποιήθηκε, παρά το γεγονός ότι η ίδια παρευρέθη στον χώρο της εκδήλωσης, για λόγους υγείας.

Οι εκδηλώσεις της Εφορείας μας για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων κορυφώθηκαν την Τετάρτη 22 Μαΐου 2019 με την παρουσίαση για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, μετά την ανακάλυψή του το 1973, του χρυσού στεφανιού του Θυρρείου με τα συνευρήματά του. Το σύνολο, που προήλθε από την ανασκαφή κιβωτιόσχημου τάφου στο Θύρρειο, περιείχε μια πλούσια κτερισμένη γυναικεία ταφή της ελληνιστικής περιόδου (α΄ μισό 2ου αι. π.Χ.) και μία μεταγενέστερη ταφή-καύση των αυτοκρατορικών χρόνων (1ος-2ος αι. μ.Χ.). Το χρυσό στεφάνι από φύλλα μυρτιάς και το χρυσό ενώτιο βρέθηκαν δίπλα από το κρανίο, ενώ τα υπόλοιπα κτερίσματα (τρεις χάλκινοι καθρέφτες, σιδερένια στλεγγίδα, δύο θαλάσσιες αχιβάδες και 26 πήλινα αγγεία διαφόρων σχημάτων) συγκεντρωμένα στα πόδια της νεκρής. Η μεταγενέστερη ταφή-καύση των αυτοκρατορικών χρόνων βρέθηκε μέσα σε μόνωτη χύτρα, η οποία περιείχε τα καμένα οστά και ένα μικρό γυάλινο αγγείο.

Η παρουσίαση του ταφικού συνόλου πραγματοποιήθηκε από την Επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και ανασκαφέα του τάφου κα Φωτεινή Ζαφειροπούλου και την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δρ. Ολυμπία Βικάτου, παρουσία κατοίκων και μαθητών του Θυρρείου, αλλά και πολλών επισήμων, μεταξύ άλλων του Δημάρχου Αγρινίου κ. Παπαναστασίου, του Αντιδημάρχου Πολιτισμού του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας, κ. Αποστολάκη και εκπροσώπων της εκκλησίας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκε στην κα Ζαφειροπούλου τιμής ένεκεν αναμνηστική πλακέτα για τη συμβολή της στην έρευνα, προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αιτωλοακαρνανίας. Ακολούθησε ξενάγηση στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου από αρχαιολόγους της Εφορείας.

Το στεφάνι θα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου μέχρι και τις 22 Ιουνίου 2019, καθημερινά (8:00-15:30) εκτός Τρίτης.

Σελίδα 1 από 10

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία