Αγγελίες    Επικοινωνία

Βρισκόμαστε ήδη στην τελική ευθεία για τις Εκλογές 2019, καθώς στις 26 Μαΐου 2019 θα γίνουν ταυτόχρονα οι Ευρωεκλογές και οι περιφερειακές και οι δημοτικές εκλογές (πρώτος γύρος), σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο δεύτερος γύρος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές έχει οριστεί για τις 2 Ιουνίου 2019.Όπως αναφέρεται σχετικά και στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με το όριο ηλικίας όσων έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν: «Σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 4406/2016 ΦΕΚ 133 / τ. Α΄ / 26 Ιουλίου 2016 «Αναλογική Εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων, διερεύνηση του δικαιώματος εκλέγειν και άλλες διατάξεις περί εκλογής βουλευτών», το δικαίωμα του εκλέγειν έχουν όλοι οι πολίτες Έλληνες και Ελληνίδες που συμπλήρωσαν το δέκατο έβδομο (17ο) έτος της ηλικίας τους. Επιπρόσθετα σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 2 του ΠΔ 26/2012 (Α’ 57) για την εφαρμογή των ανωτέρω η 1η Ιανουαρίου θεωρείται ως ημερομηνία γέννησης όλων όσων γεννήθηκαν μέσα στο χρόνο».

Σύμφωνα με την εγκύκλιο από το Υπουργείο Εσωτερικών, ενόψει των προσεχών δημοτικών εκλογών, των περιφερειακών εκλογών και των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2019 και αναφορικά με τις μεταβολές που συντελέστηκαν στους εκλογικούς καταλόγους με την ολοκλήρωση της τρέχουσας δίμηνης αναθεώρησης, στις εκλογές 2019 τον Μάιο θα ισχύσουν οι εκλογικοί κατάλογοι που προέκυψαν με την ολοκλήρωση της τρέχουσας δίμηνης αναθεώρησης, με την οποία ενσωματώθηκαν όλες οι μεταβολές που συντελέστηκαν στους εκλογικούς καταλόγους μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2019.

Οι Ευρωεκλογές 2019 θα πραγματοποιηθούν στα 28 κράτη – μέλη στις 23-26 Μαΐου 2019. Ένα σύνολο 751 μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκπροσωπούν περίπου 500 εκατομμύρια ανθρώπους από 28 κράτη-μέλη. Τον Φεβρουάριο του 2018 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των μελών του από 751 σε 705, δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Η θητεία των εκλεγμένων μελών στις Ελληνικές αυτοδιοικητικές εκλογές 2019 θα είναι από την 1 Σεπτεμβρίου 2019 μέχρι την 31 Αυγούστου 2023. Η ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση περιλαμβάνει 13 περιφέρειες και 325 δήμους.

Πού ψηφίζετε

Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ανοίξει ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για το που ψηφίζουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου που πλέον μπορούμε να μάθουμε που ψηφίζουμε μέσω της εφαρμογής του υπουργείου, η οποία είναι ενημερωμένη με τα στοιχεία των πολιτικών.

Σε αυτή την εφαρμογή για τις εκλογές και εισάγοντας ονοματεπώνυμο, όνομα πατρός και μητρός καθώς και ημερομηνία γέννησης μπορείτε να μάθετε πού θα ψηφίσετε.

Δείτε εδώ που θα ψηφίσετε

Χρήσιμες πληροφορίες

Το πρόγραμμα «Κλεισθένης I» θεσπίζει ακόμα την επαναφορά της τετραετούς θητείας των αυτοδιοικητικών αρχών και την αποσύνδεση του χρόνου διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές. Σημειώνεται ότι, ειδικά για την πρώτη εφαρμογή του νόμου, ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 26 Μαΐου ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές.

Οι επαναληπτικές εκλογές, όπου χρειαστεί, θα διεξαχθούν την επόμενη Κυριακή 2 Ιουνίου. Επίσης, για πρώτη φορά, εισάγεται το δικαίωμα του εκλέγειν στους νέους 17 ετών.

Αποσυνδέεται η ανάδειξη των οργάνων διοίκησης των κοινοτήτων από τους συνδυασμούς, που μετέχουν στη διαδικασία ανάδειξης των δημοτικών αρχών, και προβλέπεται η εκλογή των οργάνων κοινότητας σε χωριστή κάλπη.

Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να θέτουν υποψηφιότητα και για μονοπρόσωπα όργανα διοίκησης και ειδικότερα για το αξίωμα του δημάρχου και του προέδρου κοινότητας έως και 300 κατοίκους.

Δεν υφίσταται υποψηφιότητα για το αξίωμα του «προέδρου του συμβουλίου κοινότητας άνω των 300 κατοίκων» καθώς όλοι ο υποψήφιοι στις κοινότητες αυτές είναι υποψήφιοι σύμβουλοι.

Πηγή: in.gr

Η Ένωση Επαγγελματιών Εστίασης, Αναψυχής και Ψυχαγωγίας Αγρινίου θα πραγματοποιήσει εκλογές 13 και 15 Μαΐου 2019, κατά τις ώρες 17.00΄ έως 21.00΄, στα γραφεία της (Μπαϊμπά 27, 4ος όροφος), για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. και αντιπροσώπων για τις ομοσπονδίες, τοπική (Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνιών Αιτωλ/νιας) και κλαδική (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων – Π.Ο.Ε.Σ.Ε.), σύμφωνα με απόφαση της γενικής συνέλευσης των μελών της, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8 Απριλίου, το απόγευμα, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτ/νίας.

Υποψηφιότητες θα γίνονται δεκτές έως το μεσημέρι της Παρασκευής 10.5.2019 στα γραφεία μας, τηλ. 2641022713.

Η Εφορευτική Επιτροπή

Σήμερα διεξάγονται οι φοιτητικές εκλογές, με τις κάλπες να έχουν ανοίξει από τις 07:00 το πρωί και να κλείνουν στις 7 το απόγευμα.

Λίγο πριν τη μία και μισή το μεσημέρι, ομάδα περίπου πενήντα αντιεξουσιαστών επέδραμε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και διέκοψε προσωρινά την εκλογική διαδικασία. 
Οι τυπικές διαδικασίες για την προετοιμασία των εκλογών έχουν ολοκληρωθεί και όλα είναι έτοιμα για σήμερα, με τη ΔΑΠ να διεκδικεί φέτος για 33η συνεχόμενη χρονιά την πανελλαδική πρωτιά.

Για άλλη μία χρονιά, «στον αέρα» είναι οι εκλογές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τις παρατάξεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και της ΠΑΣΠ να επιρρίπτουν ευθύνες η μία στην άλλη για τις διπλές κάλπες. 
Για να μπορέσει να συμμετάσχει κάποιος φοιτητής στις φοιτητικές εκλογές πρέπει να επιδείξει στην εφορευτική επιτροπή στο τμήμα στο οποίο έχει εγγραφεί τη φοιτητική του ταυτότητα και την αστυνομική του ταυτότητα ή το διαβατήριό του.

Στα περισσότερα πανεπιστημιακά τμήματα σύμφωνα με τον κανονισμό τους ορίζεται ότι κατά την ημέρα των εκλογών δεν διεξάγονται μαθήματα για να μπορέσουν οι φοιτητές να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Ο γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για τις φοιτητικές εκλογές 2019
«Η νίκη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στις φοιτητικές εκλογές θα είναι η πρώτη μεγάλη νίκη του ορθολογισμού, των ίσων ευκαιριών και της αξιοκρατίας, κόντρα στον λαϊκισμό. Και το σύνθημα αυτό της νίκης, θα το δώσουν οι φοιτητές. Καθημερινά διεκδικούμε ένα Πανεπιστήμιο σύγχρονο, απαγκιστρωμένο από ιδεοληψίες του παρελθόντος, όπου όλοι οι φοιτητές θα μπορούν να εκφράζονται και να δραστηριοποιούνται ελεύθερα», δηλώνει ο γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, Μένιος Κορομηλάς στο foititikanea.gr. 
«Διεκδικούμε μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και καταθέτουμε προτάσεις για τη βελτιστοποίηση της, χωρίς να μας φοβίζει η η ανομία που επικρατεί. Οι φοιτητές όλης της χώρας προσερχόμενοι στις κάλπες των σχολών τους θα επιβραβεύσουν το όραμα, τις ιδέες και τις δράσεις. Καλή επιτυχία σε όλους!»

Πηγή: protothema.gr

Σε ΦΕΚ δημοσιεύθηκε η Υπουργική απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, που έχει να κάνει με τις 4 διαφορετικές αφίσες που θα επικολλώνται στις 4 κάλπες και τα αντίστοιχα παραβάν κατά τις εκλογικές διαδικασίες της 26ης Μαΐου και συγκεκριμένα για τις ευρωεκλογές τις Δημοτικές εκλογές, τις εκλογές των Κοινοτήτων και τις Περιφερειακές.

Αναλυτικά για τις 4 εκλογικές αναμετρήσεις ισχύουν τα εξής:

Ευρωεκλογές

« Α1. Η κάλπη που χρησιμοποιείται κατά την ψηφοφορία στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου φέρει στην εξωτερική επιφάνεια της εμπρόσθιας κάθετης πλευράς αυτής, της ορατής από τους ψηφοφόρους, έντυπη αφίσα μωβ απόχρωσης και διαστάσεων 35 x 50 εκατοστών του μέτρου, πάνω στην οποία αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα λευκής απόχρωσης η φράση:“ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019”

Α2. Το ειδικό διαχώρισμα (παραβάν) που χρησιμοποιείται κατά την ψηφοφορία στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου φέρει στη μία εξωτερική πλευρά, την ορατή από τους ψηφοφόρους,την ίδια έντυπη αφίσα που προαναφέρθηκε στην παράγραφο Α1 της παρούσας.»

Δημοτικές

« Β1. Η κάλπη που χρησιμοποιείται κατά την ψηφοφορία στις εκλογές για την ανάδειξη των Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων φέρει στην εξωτερική επιφάνεια της εμπρόσθιας κάθετης πλευράς αυτής, της ορατής από τους ψηφοφόρους, έντυπη αφίσα κίτρινης απόχρωσης και διαστάσεων 35 x 50 εκατοστών του μέτρου, πάνω στην οποία αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα λευκής απόχρωσης η φράση:“ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019’

Β2. Το ειδικό διαχώρισμα (παραβάν) που χρησιμοποιείται κατά την ψηφοφορία στις εκλογές για την ανάδειξη των Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων φέρει στη μία εξωτερική πλευρά, την ορατή από τους ψηφοφόρους,την ίδια έντυπη αφίσα που προαναφέρθηκε στην παράγραφο Β1 της παρούσας. »

Κοινοτικές

« Γ1. Η κάλπη που χρησιμοποιείται κατά την ψηφοφορία στις εκλογές για την ανάδειξη των Συμβούλων και Προέδρων Κοινοτήτων φέρει στην εξωτερική επιφάνεια της εμπρόσθιας κάθετης πλευράς αυτής, της ορατής από τους ψηφοφόρους, έντυπη αφίσα πορτοκαλί απόχρωσης και διαστάσεων 35 x 50 εκατοστών του μέτρου, πάνω στην οποία αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα λευκής απόχρωσης η φράση:“ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019”

Γ2. Το ειδικό διαχώρισμα (παραβάν) που χρησιμοποιείται κατά την ψηφοφορία στις εκλογές για την ανάδειξη των Συμβούλων και Προέδρων Κοινοτήτων φέρει στη μία εξωτερική πλευρά, την ορατή από τους ψηφοφόρους,την ίδια έντυπη αφίσα που προαναφέρθηκε στην παράγραφο Γ1 της παρούσας. »

Περιφερειακές

« Δ1. Η κάλπη που χρησιμοποιείται κατά την ψηφοφορία στις εκλογές για την ανάδειξη των Περιφερειαρχών και Περιφερειακών Συμβούλων φέρει στην εξωτερική επιφάνεια της εμπρόσθιας κάθετης πλευράς αυτής, της ορατήςαπό τους ψηφοφόρους, έντυπη αφίσα γαλάζιας απόχρωσης και διαστάσεων 35 x 50 εκατοστών του μέτρου, πάνω στην οποία αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα λευκής απόχρωσης η φράση:“ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019”

Δ2. Το ειδικό διαχώρισμα (παραβάν) που χρησιμοποιείται κατά την ψηφοφορία στις εκλογές για την ανάδειξη των Περιφερειαρχών και Περιφερειακών Συμβούλων φέρει στη μία εξωτερική πλευρά, την ορατή από τους ψηφοφόρους, την ίδια έντυπη αφίσα που προαναφέρθηκε στην παράγραφο Δ1 της παρούσας.»

Πηγή: aftodioikisi.gr

Και τώρα τι;

Παραδόξως το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων ως προς τις εκλογές έχει αυξηθεί.

Ίσως αυτό οφείλεται στην κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική και ηθική κρίση, που βιώνουμε καθημερινά. Δειλά-δειλά οι νέοι θέλουν να πάρουν τα ηνία του εαυτού τους πρώτα και ύστερα της κοινωνίας στην οποία ζουν.

Πριν μερικές ώρες, το μέλλον του τόπου δεν ήταν στα δικά μου χέρια, αλλά στο φάκελο που θα τοποθετούσε κάποιος άλλος για εμένα. Και τώρα καλούμαι να πάρω την ευθύνη και στη δική μου πλάτη, γυμνός από πολιτική παιδεία και εμπειρία. Έφτασε η ώρα να σκεφτώ τι θα ψηφίσω. Αντιλαμβάνομαι τη <<δύναμη>> που έχω στα χέρια μου, αν και έχει υποδαυλιστεί, δεν παύει να είναι εξίσου σημαντική η ψήφος του καθενός. Αυτή η μάστιγα της ελληνικής οικογένειας, όπου τα παιδιά πρέπει να «κληρονομούν» τις πολιτικές πεποιθήσεις των γονιών τους (ρουσφετολογικοί λόγοι), πρέπει κάποτε να ξεπεραστεί.

Πριν απ’ όλα όμως, ας εστιάσουμε στη ρίζα του προβλήματος. Στους περισσότερους νέους είναι χαραγμένες στη μνήμη τους φράσεις που έχουν ακούσει από τους γονείς τους όπως : «Δεν ξέρεις εσύ…», «Οι γονείς σου ξέρουν για σένα, δεν χρειάζεται να σκεφτείς τίποτα…», «Η ζωή σου είναι δρομολογημένη αν πράξεις/ψηφίσεις σωστά…», «Έχουμε υποχρέωση στον τάδε…». Πώς είναι δυνατόν ο νέος αυτός να αναλάβει την ευθύνη εξ’ ολοκλήρου μόνος του, όντας δέσμιος τόσα χρόνια, αυτών των τετριμμένων αντιλήψεων; Φανταστείτε λοιπόν, πόσο δύσκολο είναι για τη σημερινή νεολαία, να πρέπει να πάρει μια απόφαση, η οποία θα κρίνει όχι μόνο το δικό της μέλλον, αλλά ενός έθνους, μιας πόλης, ενός χωριού, πηγαίνοντας κόντρα στις μέχρι τώρα αντιλήψεις.

Ας φανταστούμε πως θέλουμε να είναι το μέλλον του τόπου μας και ας βοηθήσουμε όλοι μαζί να αναστηθεί αυτό το αλωνάκι. Ας είμαστε εμείς αυτοί που θα βάλουμε τέλος στη δημαγωγία και στην εκλαΐκευση της κοινής γνώμης. Αφού ζούμε σε μια χώρα η οποία γέννησε τη δημοκρατία, οφείλουμε να αφουγκραστούμε την έννοια αυτή και να επιλέξουμε άτομα ικανά να κάνουν έργο κι όχι μόνο «εξυπηρετήσεις» γνωστών.

Τέλος, η ψήφος είναι η επίσημη, ανώνυμη και αμετάκλητη εναντίωση σε ό,τι δεν μας ικανοποιεί και η ένδειξη εμπιστοσύνης σε άτομα με όρεξη και διάθεση αλλαγής της υπάρχουσας κατάστασης. Ψήφισε σήμερα, κάνε την επιλογή σου, μην τους αφήσεις να επιλέξουν για εσένα!

Ιωάννης Μ. Κωνσταντακόπουλος

Με δύο εγκυκλίους που έστειλε το Υπουργείο Εσωτερικών στους δήμους και τις Περιφέρειες επισημαίνει ότι με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 8 του ν. 3870/2010 «Εκλογικές δαπάνες συνδυασμών και υποψηφίων και έλεγχος αυτών, κατά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές» (Α ́ 138), για τους συνδυασμούς που μετέχουν στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, προβλέπεται η χορήγηση ειδικού αυτοτελούς Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.), στο όνομα του συνδυασμού, ο οποίος ισχύει για όλη τη διάρκεια της περιφερειακής και δημοτικής περιόδου.
Για τη χορήγηση του Α.Φ.Μ. υποβάλλεται στην οικεία Δ.Ο.Υ. γραπτή δήλωση, στην οποία αναγράφονται:
• €η επωνυμία του συνδυασμού και
• €το όνομα του επικεφαλής. Η ανωτέρω δήλωση υποβάλλεται από τον επικεφαλής του συνδυασμού ή τον οριζόμενο από αυτόν ως διαχειριστή (άρθ. 8 του ν. 3870/2010). Επίσης θέτουμε υπόψη σας ότι, προεκλογική περίοδος για την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων είναι το δίμηνο χρονικό διάστημα, που προηγείται της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών.

Παρακαλούμε για δικές  σας ενέργειες.

Πηγή: myota.gr

Σελίδα 1 από 27

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία