Αγγελίες    Επικοινωνία

Το 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου, “Παλαμαϊκή Σχολή”, κατά τη σχολική χρονιά 2018-2019 πραγματοποίησε επταήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στην Ανατολική Γαλλία - Γερμανία - Ελβετία μετά από πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Συμμετείχαν 43 μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί Σπυρόπουλος Φώτιος ΠΕ03, υποδιευθυντής, Ζαχαράτου Μαριάνθη ΠΕ11, Τσώλου Σταυρούλα ΠΕ05 και Αϊβάζογλου Ιωάννης ΠΕ86.

 Η ομάδα των μαθητών/τριών ξεκίνησε το οδοιπορικό της στη Ζυρίχη της Ελβετίας, όπου έγινε πανοραμική ξενάγηση της πόλης. Διέσχισε τη Λεωφόρο Μπανχοφστράσσε, επισκέφτηκε τον Καθεδρικό Ναό, την Γοτθική Εκκλησία Φραουμνίστερ του 13ου αιώνα διάσημη για τα βιτρό της, την εκκλησία του Αγίου Πέτρου με την μεγαλύτερη πλάκα ρολογιού στην Ευρώπη, το κτίριο που στεγάζει το Δημαρχείο, την Όπερα, και το μοντέρνο κτίριο Λε Κουρμουζιέ που είναι το κέντρο προστασίας περιβάλλοντος και το Πολυτεχνείο ΕΤΗ. Στη συνέχεια έκανε βόλτα στους καταρράκτες του Ρήνου για να καταλήξει στην Ανατολική Γαλλία στην πρωτεύουσα της Αλσατίας και την έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Στρασβούργο.

 Από το Στρασβούργο έφτασε στο Schirmek όπου επισκέφτηκε το Μνημείο Αλσατίας-Μοζέλα και έμαθε για την ιστορία της περιοχής· από τη ζωή στη Γραμμή Μαζινό και τον όλεθρο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, έως τη γαλλο-γερμανική συμφιλίωση και την ανοικοδόμηση της Ευρώπης. Ακολουθώντας τους «Δρόμους του κρασιού» ήρθε σε επαφή με τα πανέμορφα χωριά της Αλσατίας: το Κολμάρ το στολίδι της Αλσατίας, που συνδέεται με την ελληνική Μυθολογία και τον Ηρακλή, με το ιστορικό του κέντρο που χαρακτηρίζεται από παραδοσιακά σπίτια κτισμένα στις όχθες του ποταμού Λάουχ, το Δημαρχείο, τον Καθεδρικό Ναό αφιερωμένο στον Άγιο Μαρτίνο όπως επίσης και μικρές πανέμορφες πλατείες με ενδιαφέρουσες υπαίθριες αγορές, την Μικρή Βενετία που χαρακτηρίζεται από κανάλια και περίτεχνες γέφυρες, την Οικία Πφίστερ που κατασκευάστηκε γύρω στα 1537 και αποτελεί δείγμα γερμανικής αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής. Συνεχίζοντας επισκέφτηκε το Riquewhir, το «χωριό των αμπελουργών» και το Eguisheim γλυκύτατο, πολύχρωμο και σχεδόν μονίμως λουλουδιασμένο, γνωστό όπως και η υπόλοιπη Αλσατία για το φανταστικό κρασί του και για τα ερείπια των τριών κάστρων του.

Στη Γερμανία, περιηγήθηκε στη Χαϊδελβέργη, στην πόλη που μοιάζει με μεσαιωνικό παραμύθι με κάστρα, είχε την ευκαιρία να περπατήσει στο πεζοδρομημένο ιστορικό της κέντρο με τις πολύβουες πλατείες, τις υπαίθριες αγορές, τις ενδιαφέρουσες εκκλησίες, όπως των Ιησουϊτών, και του Αγίου Πνεύματος και να επισκεφτεί το Πανεπιστήμιό της, το οποίο ιδρύθηκε το 1386 και είναι το παλαιότερο της Γερμανίας.

Επόμενη επίσκεψη και ξενάγηση στο Μπάντεν – Μπάντεν, την πόλη που βρίσκεται στο Μέλανα Δρυμό και είναι ένα από τα πιο πολυτελή κέντρα λουτροθεραπείας της Ευρώπης, με τις θερμοπηγές και τα τεράστια πάρκα του.

Επόμενος σταθμός της η λίμνη Τίτιζε, που δημιουργήθηκε από το λιώσιμο ενός παγετώνα και είναι η πιο γραφική του Μέλανα Δρυμού. Έπειτα επισκέφτηκε το Φράιμπουργκ, την πρώτη οικολογική πόλη της Ευρώπης, την πόλη που άφησε την τελευταία του πνοή ο μεγάλος Έλληνας συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης. Στην πανοραμική ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης είδε τον εντυπωσιακό Καθεδρικό Ναό της πόλης του 13ου αιώνα, χαρακτηριστικό δείγμα ρωμανικού και γοτθικού ρυθμού και το ιστορικό Κάουφχάους του 16ου αιώνα. Η βόλτα ολοκληρώθηκε στο Δημαρχείο απ΄όπου ξεκινά ένα μοναδικό σύμπλεγμα καναλιών και στενών πλακόστρωτων οδών. Επισκέφτηκε επίσης το Πανεπιστήμιο της πόλης, από τα παλαιότερα της Ευρώπης, που την είσοδο του κοσμούν τα αγάλματα του Αριστοτέλη και του Ομήρου.

Δεν παρέλειψε , βέβαια, να ψυχαγωγηθεί στο πάρκο Europa Park. Ανακάλυψε τις πιο όμορφες Ευρωπαϊκές πόλεις από πρώτο χέρι, οι οποίες δεν είναι απλά ένα σημείο στο χάρτη αλλά ζωντάνεψαν στις καρδιές των επισκεπτών και τους έφεραν σε επαφή με την κουλτούρα της κάθε χώρας.

 Προσκεκλημένη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, το επισκέφτηκε, όπου μετά την θερμή υποδοχή, της έγινε ενδελεχής ξενάγηση στους χώρους του. Ενημερώθηκε για την ιστορία, τις δραστηριότητες και το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη ζωή των Ευρωπαίων πολιτών και έζησε μια μοναδική εμπειρία.

Ακόμη, περιηγήθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στην πρωτεύουσα του Ευρωκοινοβουλίου, το Στρασβούργο, που είναι κτισμένη στην δυτική όχθη του Ρήνου και διασχίζεται από τον ποταμό Ιλλ.

Μεταφέρθηκε στο ιστορικό κέντρο της πόλης όπου δεσπόζει ο επιβλητικός Καθεδρικός Ναός με ύψος 142 μ. που είναι ένας από τους 6 υψηλότερους στον κόσμο, με το Αστρονομικό Ρολόι στο εσωτερικό του. Περιπλανήθηκε στην περιοχή με τα γραφικά στενά που είναι γνωστή σαν «μικρή Γαλλία» με τα ξύλινα σπιτάκια τα αμέτρητα γεφύρια και τα λουλουδιασμένα μπαλκόνια και τέλος περιηγήθηκε με πλοιάριο στον ποταμό Ιλλ.

Από το Στρασβούργο αναχώρησε για την Ελβετία και συγκεκριμένα για τη Βασιλεία, μια πόλη με το σημαντικότερο εμπορικό παραποτάμιο λιμάνι της Ελβετίας, που επιτρέπει τη διακίνηση εμπορευμάτων από το λιμάνι του Ρότερνταμ και τη Βόρεια Θάλασσα. Περιηγήθηκε στο Πανεπιστήμιο, στον Καθεδρικό Ναό, το Μουσείο Καλών Τεχνών, το Μέγαρο του Κισσγκάρντεν, τον Πύργο της Τράπεζας των Διεθνών Κανονισμών και επισκέφτηκε το Μουσείο χαρτιού συμμετέχοντας σε εργαστήριο παρασκευής χαρτιού.

Επόμενος σταθμός η Λουκέρνη. Ξεκίνησε την περιήγησή της στην πόλη με τις χρωματιστές προσόψεις των σπιτιών, τα πλακόστρωτα δρομάκια και τις μικρές πλατείες με τα σιντριβάνια με την επίσκεψή της στον Κήπο των Παγετώνων με το λιοντάρι της Λουκέρνης. Επισκέφτηκε επίσης το σπουδαίο αξιοθέατο, την ξύλινη σκεπαστή μεσαιωνική γέφυρα Καπελμπρίκε που απεικονίζει την ιστορία της πόλης σε 120 πίνακες ζωγραφισμένους σε ξύλο, το παλιό Δημαρχείο και το λιθόστρωτο ιστορικό κέντρο που δίνουν στην πόλη μια παραμυθένια χροιά.

Από την Λουκέρνη μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης όπου ακολούθησε η πτήση της επιστροφής της στην Ελλάδα.

Οι μαθητές μετά την πάροδο μιας εύλογης από άποψη χρόνου αναστοχαστικής περιόδου από την πραγματοποίηση της εκπαιδευτικής επίσκεψης:

Αναφέρουν την καλή συνεργασία, τις φιλικές σχέσεις, τις γνωριμίες, την απόκτηση νέων φίλων, το ομαδικό πνεύμα, τις αξέχαστες στιγμές χαράς, την ομαλή και ευχάριστη συνύπαρξή τους, την αλληλοκατανόηση, το κέφι και τη διάθεση να μάθουν καινούργια πράγματα.

Γνώρισαν καινούργιους τόπους, πολιτισμό, ρυθμούς ζωής που τους σύγκριναν με τους δικούς μας, κουλτούρα, γεύσεις και εμπειρίες που θα θυμούνται για πάντα…

Εντύπωση τους προκάλεσαν η διαφορετικότητα του τοπίου φυσικού και αστικού, η ποιότητα ζωής, οι κάτοικοι των περιοχών που επισκέφθηκαν οι οποίοι ήταν ευγενικοί, απλοί, καλοσυνάτοι με έντονα φιλελληνικά αισθήματα καθώς και η πολυπολιτισμικότητα και η ειρηνική συνύπαρξη.

Θεωρούν τις πρωτοβουλίες και δραστηριότητες του σχολείου πρωτοποριακές γιατί διευρύνουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους, καινοτόμες δράσεις και ευκαιρία που δεν προσφέρεται συχνά σε κάθε μαθητή και έχει μεγάλη εκπαιδευτική αξία.

Ιδιαίτερα θετικό ήταν το γεγονός ότι οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, απόκτησαν πολλές και υπέροχες εμπειρίες που θα τους μείνουν ανεξίτηλες, γνώσεις και πληροφορίες για τις χώρες, τις περιοχές και τις πόλεις που επισκέφτηκαν, τους δόθηκε η ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με διαφορετικούς τρόπους ζωής και κοινωνικής οργάνωσης και να εξασκήσουν τις ξένες γλώσσες. Οι συμμετέχοντες μαθητές/τριες έφυγαν από τις χώρες που επισκέφτηκαν, έχοντας ζήσει ένα όνειρο με ανοιχτά τα μάτια του νου και της καρδιάς.

Η οργάνωση και η διεξαγωγή της επταήμερης εκπαιδευτικής εκδρομής στην Ανατολική Γαλλία-Γερμανία-Ελβετία ικανοποίησε τις προσδοκίες όλων και γέμισε τις αποσκευές τους με πολύτιμες γνώσεις, σκέψεις και συναισθήματα που θα κρατήσουν ζωντανή στο χρόνο αυτήν τη διοργάνωση.

Στις 04 Αυγούστου 2019 πραγματοποιήθηκε άλλη μια εκδρομή του Συλλόγου Γονέων Τριτέκνων Μεσολογγίου με επιτυχία σε όλα τα επίπεδα.

Άλλη μία επιτυχία η οποία επιβεβαιώθηκε από τα δικά σας θετικά σχόλια και οφείλεται από την προσπάθεια όλων μας.
Ευχαριστώ πολύ την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου να συνεισφέρουμε από το ταμείο μας μειώνοντας τα έξοδα μετακίνησης, δωρεάν τον πρωινό καφέ στους γονείς και δωρεάν το μεσημεριανό γεύμα των παιδιών στα μέλη μας.
Ευχαριστώ εγκάρδια τα μέλη και πιο πολύ τα μη μέλη για τη συμμετοχή και την άψογη συμπεριφορά στην διεξαγωγή της εκδρομής.
Ανανεώνουμε το ραντεβού μας και εύχομαι σε όλους εσάς καλό υπόλοιπο καλοκαιριού και για τις Άγιες ημέρες που έρχονται η Παναγία να σας δίνει δύναμη και υγεία.


Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος
Σαβράμης Φίλιππος

Μονοήμερη - προσκυνηματική εκδρομή για τα μέλη και τους φίλους πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Γαλατά, την Τρίτη 23 Ιουλίου 2019 με προορισμό το Μοναστήρι του Προυσού.
Η αναχώρηση των εκδρομέων έγινε στις 08:00 από την Κάτω Πλατεία Γαλατά.

Πηγή: galatas.gr

Ο Πολιτιστικός & Μορφωτικός Σύλλογος "Το Αιτωλικό" διοργανώνει 6ήμερη οδική εκδρομή στη δαντελωτή ακτογραμμή του Μαυροβουνίου και της Κροατίας, τις ΔΑΛΜΑΤΙΚΕΣ ΑΚΤΕΣ.

Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο 6ήμερο του Αυγούστου, ήτοι Τρίτη 27 Αυγούστου έως Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου.

Κόστος κατ' άτομο 320 €.
Δηλώσεις συμμετοχής έως 28 Ιουλίου 2019.
Προκαταβολή 90€.
(Απαραίτητη ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες και ημερομηνία έκδοσης μετά το 2005)

Στην τιμή περιλαμβάνονται:
Πούλμαν – μεταφορές * εκδρομές
Ξενοδοχεία 4* με πρωινό
Ξεναγήσεις σε Ντουμπροβνικ-Σπλιτ
Συνοδός Γραφείου
Ασφάλεια Αστικής Επαγγελματικής Ευθύνης

Πληροφορίες:
Περγαντή Αστέρω τηλ. 6976360004
Κότσαρης Μιχάλης τηλ. 6972812941
Νίκος Ευαγγελινός τηλ.6977986526
Γραφεία CHARMA HOLIDAYS Δαγκλή 9-11 , 301 31 ΑΓΡΙΝΙΟ
Τηλ 2641039387-388 , κινητό 6945334626

Επισκέψεις:
ΤΙΡΑΝΑ - Ένα «Ντουμπάι» στα Βαλκάνια
Τα Τίρανα, η μεγαλύτερη πόλη της Δημοκρατίας της Αλβανίας, χαρακτηρίζονται από το ήπιο μεσογειακό κλίμα και από μια πληθώρα όμορφων εκκλησιών και κατάφυτων πάρκων. Το κέντρο της πόλης, η οποία ιδρύθηκε το 1614, κοσμείται με ορισμένα αρχιτεκτονικά μνημεία της εποχής του Μουσολίνι. Πανοραμική περιήγηση της πρωτεύουσας, όπου θα εντυπωσιαστούμε από τα αναπαλαιωμένα κτίρια που δεσπόζουν στην κεντρική πλατεία, την Όπερα, το Kοινοβούλιο, το Προεδρικό Mέγαρο, το Eθνικό Ποδοσφαιρικό Στάδιο και το Mουσείο.

ΜΠΟΥΤΒΑ
Η Μπούτβα πήρε το όνομά της από την αρχαία ελληνική λέξη βους (βόδι). Οπως όμως αναφέρει η ελληνική μυθολογία όλα ξεκίνησαν από τον Κάδμο, γιο του βασιλιά της Τύρου Αγήνορα και αδελφού της Ευρώπης. Θα ξεκινήσουμε από την μαρίνα της Μπούτβα όπου είναι αραγμένα πανάκριβα πολυτελή γιοτ. Η μαρίνα βρίσκεται βόρεια της Παλαιάς Πόλης και από εκεί ξεκινά και η Σλοβένσκα Ομπάλα που είναι ο πεζόδρομος περιπάτου. Από εκεί θα περάσουμε την κεντρική πύλη των βενετσιάνικων τειχών για να επισκεφτούμε την Ακρόπολη που κτίστηκε κατά τον 15ο αιώνα στο νότιο τμήμα της Παλαιάς Πόλης, πάνω στα ερείπια παλαιών οχυρώσεων. Το φρούριο, που πολλές φορές άλλαξε σχήμα και μέγεθος, τώρα στεγάζει και το Θέατρο της Μπούτβα όπου φιλοξενούνται διάφορα πολιτιστικά δρώμενα, κυρίως θεατρικές παραστάσεις με δραματολόγιο ντόπιων και ξένων συγγραφέων. Συνεχίζουμε για το μεσαιωνικό Κότορ που είναι περικυκλωμένο από ένα τείχος το οποίο ανοικοδομήθηκε από τη Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας τον 14ο αιώνα. Οι ενετικές επιρροές είναι εμφανείς στην αρχιτεκτονική της πόλης.

ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ
Η πόλη του ΝτουΜπρόβνικ, φυλάσσεται για περισσότερα από 1300 χρόνια, περιτριγυρισμένο από τα στιβαρά και καλοδιατηρημένα τείχη του. Βρίσκεται υπό την προστασία της UNESCO και χαρακτηρίζεται ως μνημείο φυσικής ομορφιάς και πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα κυριότερα αξιοθέατα που θα δούμε μέσα στην παλιά πόλη είναι ανάκτορα σπουδαίας αρχιτεκτονικής, όπως ο μητροπολιτικός ναός του προστάτη της πόλης, Αγίου Βλασίου, με το μαρμάρινο οπλισμένο ιππότη στην πλατεία του, η μεγάλη κρήνη του Ονοφρίου, το φραγκισκανό μοναστήρι με την εκκλησία του Σωτήρος και το παλαιότερο φαρμακείο της πόλης από την εποχή της δημοκρατίας της Ραγούζας. Δε θα παραλείψουμε να δούμε τον πύργο του Ρολογιού και τη μικρή κρήνη του Ονοφρίου, καθώς και το Μέγαρο Σπόντζα.

ΣΠΛΙΤ - Η κορόνα των Δαλματικών Ακτών
Είναι η δεύτερη µεγαλύτερη πόλη της Κροατίας και η µεγαλύτερη των αδριατικών ακτών. Το Σπλιτ, ως ένα δυνατό κράµα ατόφιας µεσογειακής οµορφιάς και αξιόλογης σλαβικής ιστορίας, προτάσσει τη φυσική καλλονή του, αλλά και τα σηµαντικά του αξιοθέατα, κερδίζοντας ολοένα και περισσότερους θαυµαστές στο χρηµατιστήριο του τουρισµού!
Tο Σπλιτ σε θαμπώνει απροσδόκητα. Περιμένεις μια τυπική μεσογειακή πόλη για καλοκαιρινό τουρισμό: ηλιόλουστες παραλίες, χαλαρή ζωή, γαλάζιες θάλασσες. Εκτός από τα παραπάνω όμως, βρίσκεσαι μπροστά στα μεγαλοπρεπή απομεινάρια του ρωμαϊκού παλατιού του Διοκλητιανού, που κλείνει μέσα του μια μεσαιωνική πόλη με στενά καλντερίμια –ένα μάλιστα ονομάζεται σε ελεύθερη μετάφραση «Άσε με να περάσω», αφού χωράει μόνο έναν άνθρωπο!– κι ένα μικροσύμπαν ζωηρό και σύγχρονο. Οι άνθρωποι ζουν κι εργάζονται ανάμεσα σε ξεναγούς και μαγεμένους επισκέπτες, μπαινοβγαίνουν στα κτίρια με τα χαρακτηριστικά σκουροπράσινα παντζούρια και τα οικόσημα στους τοίχους, ψωνίζουν από ντελικατέσεν με τοπικά προϊόντα. Σε απόσταση αναπνοής από τη στιβαρή πύλη του παλατιού απλώνεται το σύγχρονο Σπλιτ. Μια αμμώδης οργανωμένη παραλία με beach bar και το τοπικό παιχνίδι picigin σε πλήρη ανάπτυξη. το λιμάνι με τα κρουαζιερόπλοια, τα φέρι για τα απέναντι νησιά και τα ψαροκάικα. Παράλληλα με τη θάλασσα η μεγάλη περαντζάδα Riva, με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, καφέ, μπαρ, εστιατόρια και τραπεζάκια έξω, όπου χτυπάει η καρδιά της πιο σύνθετης, όμορφης και ζωντανής πόλης της Δαλματίας. Και λίγο παραέξω, βιομηχανίες και ναυπηγία. Το Σπλιτ τα έχει όλα!

ΜΟΣΤΑΡ στη μηχανή του χρόνου
Το Μόσταρ στο ιστορικό κέντρο του είναι μια πανέμορφη πόλη. Ξαφνικά, ενώ έχεις περάσει την άχαρη μοντέρνα πόλη με τα καταπράσινα πάρκα και τις παρακμιακές σοβιετικού τύπου πολυκατοικίες, γεμάτες σημάδια από θραύσματα βομβών και ριπών πολυβόλων, ενώ έχεις περάσει ερειπωμένα, μισογκρεμισμένα ιστορικά κτίρια που τα απομεινάρια τους φανερώνουν κάποια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, βρίσκεσαι σε έναν εντελώς ξεχωριστό τόπο. Σαν να μπήκες σε μια χρονομηχανή και να μεταφέρθηκες αιώνες πίσω στον χρόνο.
Είναι η βασίλισσα του Νερετβα, κτισμένη στις όχθες του ομώνυμου ποταμού, ενώ συνιστά πόλη μαρτυρική ανά τους αιώνες με σύμβολά της τη Νέα Γέφυρα και τους Πύργους. Έχει, επίσης, χαρακτηριστεί από την UNESCO ως μνημείο παγκό- σμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Αργότερα και για όσους το επιθυ- μούν, αναχώρηση για το Σπλιτ, το μεγαλύτερο τουριστικό θέρετρο της Δαλματίας. Κατά τη διάρκεια της περιήγησής μας στην πόλη, θα επισκεφθούμε το περίφημο ανάκτορο σε σχήμα ρωμαϊκού κάστρου του Αυτοκράτορα Διοκλητιανού, το οποίο είναι το σημα- ντικότερο και καλύτερα διατηρημένο ρωμαϊκό κτίριο στην Κροατία χτισμένο μεταξύ 295 και 305 μ.Χ. Θα έχουμε, επίσης, την ευκαιρία να θαυμάσουμε τον Καθεδρικό Ναό, το Γοτθικό Δημαρχείο, τον αναγεννησιακό Πύργο του Ρολογιού.

ΚΟΤΟΡ
Ο Κόλπος του Κότορ, που είναι και το νοτιότερο φιόρδ της Ευρώπης, αλλά και η αρχιτεκτονική της παλιάς πόλης έχουν συμβάλει στην ανακήρυξή του ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO. Θα περιηγηθούμε στο Ρωμαϊκό Καθεδρικό ναό του Αγίου Τρύφωνος του 12ου αιώνα, καθώς και στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

ΔΥΡΑΧΙΟ
Ξενάγηση στην πανέμορφη πόλη με τα σύγχρονα κτίρια, το εντυπωσιακό παραλιακό μέτωπο με τα παραθεριστικά σύγχρονα πολυώροφα συγκροτήματα που κτίστηκαν μόλις τα τελευταία χρόνια. Θα επισκεφθούμε τη Pωμαϊκή Aγορά και το Aμφιθέατρο της Eπιδάμνου, μνημεία τα οποία σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση και αποτελούν τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης. Θα προσπεράσουμε τα ιστορικά κτίρια της Nομαρχίας, του Πολιτιστικού Kέντρου και του Mουσουλμανικού Tεμένους που βρίσκεται και αυτό στο κέντρο της πόλης.

ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ Παραμύθι από πέτρα
Μια πόλη κτισμένη επάνω σε οκτώ λοφάκια, σμιλεμένη εξολοκλήρου από πέτρα, κι ένα κάστρο βγαλμένο από παιδικό παραμύθι να την στεφανώνει και να την βαφτίζει
Οι περιηγήσεις ξεκινούν από την κεντρική πλατεία – πλάτωμα στο οποίο μένουν την πρώτη φορά τα αυτοκίνητα (τα πέτρινα δρομάκια οδηγούνται εύκολα, αλλά μοιάζουν τρομακτικά στους νεοφερμένους οδηγούς) και ανηφορίζουν προς την συνοικία του Παζαριού, με τα οθωμανικά σπίτια του 18ου αιώνα. Ξύλινα χαγιάτια, πέτρινες στέγες και πολλά –μα πολλά– μεγάλα παράθυρα, στολισμένα με λευκά κεντητά κουρτινάκια κυριαρχούν όπου και αν στρέψεις το βλέμμα.
Το Κάστρο που έδωσε το όνομά του στην πόλη βαφτίστηκε με την σειρά του, σύμφωνα με τον θρύλο, από την Πριγκίπισσα Αργυρώ, που έπεσε από έναν πύργο του την στιγμή που οι Οθωμανοί εισέβαλαν στην πόλη. Βγαλμένο από παιδικό παραμύθι με ιππότες και πριγκίπισσες, το δεύτερο μεγαλύτερο κάστρο των Βαλκανίων είναι εξαιρετικά καλοδιατηρημένο, και διαθέτει αρκετούς λαβυρίνθους, σκοτεινές αίθουσες, χωμάτινα μονοπάτια, πολεμίστρες με πανοραμική θέα σε ολόκληρη την κοιλάδα του Αργυρόκαστρου και μικρά μουσεία για να σας κρατήσει απασχολημένους ένα ολόκληρο απόγευμα.

Ο Πανευρυτανικός Σύλλογος Νομού Αιτωλοακαρνανίας κάνει γνωστό στα μέλη και τους φίλους του ότι διοργανώνει ημερήσια εκδρομή που θα αναχωρήσει από το Αγρίνιο την Κυριακή 14 Ιουλίου 2019 στις 7:00 το πρωί για την Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Θεολόγου στο Βερίνο Αχαΐας και στην Παναγία Πλατανιώτισσα στη μαγευτική Ζήρεια.

Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στο Σύλλογο και στο τηλέφωνο 6973 330 546 με προκαταβολή 10 ευρώ.

Σε περίπτωση ακύρωσης θα πρέπει να βρεθεί αντικαταστάτης για τη θέση ώστε να επιστρέφει η προκαταβολή.

H τιμή του εισιτηρίου είναι 17 ευρώ.

ΜΕ ΠΟΛΥΤΕΛΕΣ ΚΛΙΜΑΤΙΖΟΜΕΝΟ ΠΟΥΛΜΑΝ.

ΔΗΛΩΣΤΕ ΕΓΚΑΙΡΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΡΙΝ ΕΞΑΝΤΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ.

Την Κυριακή 30 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Προσκυνηματική εκδρομή του Συλλόγου μας.
Ως Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Τριών Τέκνων Ι.Π. Μεσολογγίου μεταφέρω εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου τις εγκάρδιες ευχαριστίες στους συμμετέχοντες της εκδρομής σε κάθε έναν ξεχωριστά.
Ολοκληρώσαμε και πάλι μια δραστηριότητα του Συλλόγου μας με επιτυχία σε όλα τα επίπεδα.
Μια Επιτυχία η οποία οφείλεται στην συλλογική προσπάθεια και προσφορά όλων,
τον Πρόεδρο, τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τα Μέλη του Συλλόγου, Φίλες και Φίλους που συμμετείχαν και τους χορηγούς.
Η ικανοποίηση και το χαμόγελο στα πρόσωπά σας μας δίνει για άλλη μια φορά την δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας από θέσεις ευθύνης ως Διοικητικό Συμβούλιο.
Ευχαριστώ πολύ:
- Για άλλη μια φορά το Διοικητικό Συμβούλιο για την απόφαση να συνεισφέρουμε από το ταμείο μας μειώνοντας τα έξοδα μετακίνησης των μελών.
- Το τουριστικό γραφείο του Κυρίου Ντότσικα Αριστείδη για τις χαμηλές τιμές που μας προσφέρει και την άψογη συνεργασία μας.
- Τέλος ευχαριστώ όλους εσάς που μας τιμήσατε με την άψογη παρουσία σας και τα πολλά θετικά σχόλια σας.
Μοναδική παράκληση δική μας είναι να συνεχιστεί η δική σας φιλική και οικογενειακή σχέση μεταξύ μας, από την οποία έγινε ο Σύλλογός μας δυνατός και ισχυρός.
Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη δραστηριότητα του Συλλόγου μας η οποία θα είναι σύντομα.
*Κλείνοντας, εύχομαι σε όλους ο Θεός να μας δίνει υγεία και δύναμη να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες της ζωής. *

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου
Ο Πρόεδρος
Φίλιππος Σαβράμης

 

Σελίδα 1 από 8

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία