Αγγελίες    Επικοινωνία

Η καθιέρωση των Γιορτών Εξόδου

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 14/11/2019

Του Αλτάνιου Κλεισοβίτη*

Το εκπληκτικό και ανεπανάληπτο γεγονός της θυσίας των Μεσολογγιτών, του θαύματος της ανδρείας των, της αυταπάρνησης των γερόντων, της αξιοπρέπειας των γυναικών και της αλληλεγγύης των φιλελλήνων ζωντανεύει κάθε χρόνο υπό τον βαρύτιμο τίτλο «Γιορτές Εξόδου».

Ο εορτασμός αυτός, στον οποίο συμμετέχει ο Πολιτειακός Άρχοντας και η ανώτατη πολιτική, εκκλησιαστική, πνευματική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας, είναι ίσως μοναδικός στον κόσμο όλο. Πρώτον, γιατί ξεκίνησε αυτόβουλα από τους συγγενείς των πεσόντων στην Έξοδο και δεν επιβλήθηκε από το κράτος, δεύτερον γιατί πραγματοποιείται σε ώρα νυκτερινή και τρίτον γιατί γίνεται με βήμα πολύ αργό –σε ένδειξη πένθους– και με μπάντες που παιανίζουν πένθιμα εμβατήρια.

Καθιερώθηκε το 1850, όταν το Σάββατο του Λαζάρου εκείνης της χρονιάς οι Μεσολογγίτες συγκεντρώθηκαν στη σημερινή γωνία των οδών Λόρδου Βύρωνος και Ραζή-Κότσικα και άκουσαν μία ενθουσιώδη, βαθυστόχαστη και συγκινητική ομιλία του λόγιου και υμνογράφου Ανδρέα Παλαμά που εκφώνησε από το μπαλκόνι του αρχοντικού Πετρόπουλου (σημερινού Χρυσογιαλέικου).

Τελειώνοντας η ομιλία κάποιος από το ενθουσιασμένο ακροατήριο φώναξε "Στα Ηρώα, πάμε στα Ηρώα" οπότε οι συγκεντρωθέντες προμηθεύθηκαν κεριά από τις εκκλησίες και τα μαγαζιά και ένα "κάδρο" με τη μορφή του Ραζή-Κότσικα που ήταν κρεμασμένο στον τότε Καφενέ Ράγκου (μετέπειτα Λεσχίδιο αδελφών Ευάγγελου και Γεράσιμου Δέδε) και αφού σχημάτισαν πομπή οδηγήθηκαν με αναμμένα κεριά στους τάφους των ηρώων - προγόνων τους όπου οι αρχιμανδρίτες του Αγίου Σπυρίδωνος Στέφανος Αναγνωστόπουλος και του Αγίου Παντελεήμονος Ιερόθεος Ηλιάδης έψαλαν τρισάγιο μπροστά στο μνήμα του "Πολυανδρείου Αρχηγού".

Από τότε, κάθε χρόνο το απόγευμα του Λαζάρου, μετέβαιναν πάντα με αναμμένα κεριά στα «μνήματα» και τα εναπέθεταν σε αυτά αφού προηγουμένως έκαναν τρισάγιο.

Το μνημόσυνο της Κυριακής των Βαΐων καθιερώθηκε το 1859 από τον τότε μητροπολίτη (Αρχιεπίσκοπο Αιτωλίας & Ακαρνανίας) Θεόφιλο Βλαχοπαπαδόπουλο ο οποίος είχε διατελέσει διάκονος του Παλαιών Πατρών Γερμανού.

Δημοτικό πρόγραμμα για τον εορτασμό εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1877 επί δημαρχίας Ιωάννη Γιαννόπουλου ο οποίος εκφώνησε και τον «πανηγυρικό» ενώ τον επόμενο χρόνο με εντολή του Δήμου ο τότε φοιτητής Κωστής Παλαμάς εκφώνησε το ποίημα «Μεσολόγγι», η πρωτότυπη έκδοση του οποίου περιλαμβάνεται στις συλλογές της «Διεξόδου» και εκτίθεται στις βιτρίνες του Ιστορικού της Μουσείου.

Το 1884 επί δημαρχίας Ηλία Παπαδόπουλου, οι εκδηλώσεις για την επέτειο της Εξόδου έλαβαν επίσημο χαρακτήρα.

Το 1906 επί κυβερνήσεως Γεωργίου Θεοτόκη εκδόθηκε Βασιλικό Διάταγμα που καθιέρωσε την επέτειο της Εξόδου ως «Εθνική Τοπική Εορτή». Για τη συμμετοχή τους δε στην πρώτη επίσημη γιορτή κατέπλευσαν στην Τουρλίδα τα θωρηκτά «Σπέτσαι», «Ύδρα» και «Ψαρρά» από τα οποία αποβιβάστηκαν για την απόδοση τιμών τρία αγήματα και η μουσική του Στόλου.

Την ίδια χρονιά οργανώθηκε στο «Ξενοκράτειο» θεατρική παράσταση από τους μαθητές του Γυμνασίου, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για την κατασκευή της Εικόνας της Εξόδου από τον Ζακυνθινό ζωγράφο Δημήτριο Παλεκάση σε αντιγραφή του ομώνυμου έργου του Θεόδωρου Βρυζάκη.

Παράλληλα με την δημιουργία της Εικόνας είχε παραγγελθεί και η κατασκευή του «θρόνου» της καθώς και της «Ουρανίας», τον χρυσό στέφανο και την χρονολογία της οποίας κέντησαν οι «αγνές Μεσολογγίτισσες παρθένες» Βασ. Αμπαδογιάννη, Στεφανία Ράπτη και Σοφία Οικονόμου. (Σήμερα η "Ουρανία" αυτή εκτίθεται ως μουσειακό κειμήλιο στην Πινακοθήκη του Δήμου. Στη θέση της δε με φροντίδα του συλλόγου των εν Αθήναις Μεσολογγιτών κεντήθηκε το 1978 καινούργια από την κυρία Ασπασία Μπίλιου).

Το 1907 η Εικόνα της Εξόδου μετά της «Ουρανίας» μεταφέρθηκε στον Κήπο των Ηρώων «εν πομπή» στα χέρια και στους ώμους μαθητών του Γυμνασίου οι οποίοι φορούσαν παπιγιόν και λευκά γάντια.

Από το 1930 και μετά καθιερώθηκε οι συμμετέχοντες στην «πομπή» μαθητές να φέρουν στολές και άρματα του αγώνα και οι μαθήτριες λιβανιστήρια.

Το 1933, δεδομένου ότι τον προηγούμενο χρόνο είχε ανεγερθεί νέο περικαλλές δημαρχείο, ο ρέκτης δήμαρχος Χρήστος Ευαγγελάτος ανέθεσε στον ζωγράφο - αρχιδιάκονο Δημήτριο Κασόλα την δημιουργία νέας Εικόνας που φιλοτεχνήθηκε εξαίσια με τη σύμπραξη των παιδιών του - επίσης ζωγράφων - Άγγελου, Γεράσιμου και Ιωάννη.

Έκτοτε και μέχρι σήμερα η Εικόνα, παρά το ότι δεν είναι θρησκευτική, «λιτανεύεται» στη Γιορτή της Εξόδου για να θυμίζει σε ολόκληρη την Οικουμένη ότι η «ύλη» της στρατιάς των Αγαρηνών κατακτητών, παρά το ότι ήταν τεραστίων διαστάσεων, ήταν παράλληλα εξαιρετικά μικρή για να νικήσει και να υποτάξει το «πνεύμα» και την «ψυχή» των ολιγάριθμων υπερασπιστών της αξιοπρέπειας και του χρέους.

*Ο Αλτάνιος Κλεισοβίτης είναι συλλέκτης & ιστοριοδίφης θεμάτων που αφορούν την Ιερή Πόλη

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Αντιπρόεδρος

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 12/09/2019

 

O συνταξιούχος καθηγητής Γ. Γυφτογιάννης θα προταθεί από την πλειοψηφία για την αντιπροεδρία του Πνευµατικού Κέντρου Μεσολογγίου στην ψηφοφορία που θα γίνει τις προσεχείς µέρες.

Ως γνωστόν για πρόεδρος προορίζεται η δικηγόρος Βιβή Πετρονικολού και µαζί µε τον κ. Γυφτογιάννη θα είναι το δίδυµο που θα κρατάει στα χέρια του τις τύχες ενός...

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

 

 

 Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 23/05/2019

 

Αναμφίβολα, οι Εορτές Εξόδου στέκονται στην κορυφή της πολιτιστικής και πολιτισμικής δραστηριότητας του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Η προσέγγισή τους με τους κανόνες του σεβασμού και της αξιοπρέπειας άνοιξε ένα νέο κύκλο ενδιαφέροντος για την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, ο οποίος κάθε χρόνο διευρύνεται εντυπωσιακά εντός και εκτός Ελλάδας.

Η Δημοτική Αρχή την τελευταία πενταετία επεδίωξε και πέτυχε όχι μόνο να δώσει ευρύτητα στο σκέλος των εκδηλώσεων, αλλά ακόμη βαθύτερα να δώσει το κίνητρο σε κάθε Έλληνα να επισκεφθεί την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, μια πόλη με συμβολική σημασία, αξία κι εμβληματικό χαρακτήρα.

Πανελλήνια προβολή των Εορτών Εξόδου από τα Μέσα Ενημέρωσης: Η προβολή των Εορτών Εξόδου από την ΕΡΤ, τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας και περιφερειακής εμβέλειας, η αναθέρμανση των σχέσεων της πόλης με τις Τιμώμενες χώρες και  τους αδελφοποιημένους Δήμους, η διοργάνωση εκδηλώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με κορυφαίους πολιτιστικούς και πνευματικούς φορείς, η συνεργασία με ακαδημαϊκά ιδρύματα αλλά και η έντονη δραστηριότητα συνέβαλαν καταλυτικά ώστε οι Εορτές Εξόδου τα τελευταία χρόνια όχι μόνο να λάβουν μεγάλη διάδοση αλλά να αποτελούν πλέον μια από τις κορυφαίες εκδηλώσεις αντίστοιχου ενδιαφέροντος σε πανελλήνιο επίπεδο.

Περισσότεροι από 8.000 προσκυνητές συνοδεύουν τα τελευταία χρόνια την Εικόνα της Εξόδου, μεταφέροντας ταυτόχρονα το δέος και τα έντονα  αισθήματα συγκίνησης που βιώνουν εδώ το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων, στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Με αυτό τον τρόπο γίνονται οι καλύτεροι  πρεσβευτές της  Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου. Το κύρος, η αξία και ο αυθεντικός και υγιής πατριωτισμός ενσαρκώνονται εδώ με τον πλέον αντιπροσωπευτικό τρόπο.

Η.Π.Α. Ομογένεια: Το 2018 ήταν η χρονιά όπου η Ομογένεια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής υποδέχθηκε το Δήμαρχο αλλά και τους εκπροσώπους της πόλης ως τιμώμενους στις εκδηλώσεις της Εθνικής Επετείου 1821 στο Tarpon Springs. Τα αισθήματα υπήρξαν θερμά, ενώ οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν είχαν μεγάλη αποδοχή από τους Έλληνες Ομογενείς.    

Συλλεκτικές Εκδόσεις ΕΛΤΑ: Τα τρία τελευταία χρόνια η διοίκηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων τιμά την Έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων, εκδίδοντας κάθε φορά μια ειδική συλλεκτική έκδοση γραμματοσήμων, αφιερωμένη στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου και τις προσωπικότητές της. (Μνημεία - 5 Πρωθυπουργοί - Ποιητές της Λιμνοθάλασσας).  

Εκ του συνδυασμού
"Δήμος για τα Παιδιά μας"

 

Πλήθος επισκεπτών καθηµερινά στα Μνηµεία της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου   

 

Αναµόρφωση του Κήπου των Ηρώων

Το Ταφείο της Ιερής Πόλης. Ο Κήπος των Ηρώων της είναι αισθητά αναμορφωμένος και επιμελημένος. Και καθημερινά πλέον υποδέχεται πλήθος επισκεπτών κι όχι μόνο. Η αισθητική αναβάθμισή του, τον έκανε οικείο και προσιτό ακόμη και στους ίδιους τους Μεσολογγίτες, καθώς δεν είναι λίγοι πλέον που επιλέγουν το ιστορικό αυτό σημείο για τον περίπατο και την περιήγησή τους. Ακόμη δε πιο αισιόδοξο είναι το γεγονός πως ανάμεσά τους βρίσκονται πολλοί νέοι και έφηβοι οι οποίοι είναι σε καθημερινή και βιωματική επαφή με την πολύτιμη κληρονομιά των προγόνων τους.  

 

Μουσείο Οικογένειας Τρικούπη

Η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, ωστόσο, έχει και µια ακόµη πολύτιµη παρακαταθήκη να διαχειριστεί, αυτή της βαρύτατης πολιτικής ιστορίας της, καθώς έθεσε στη διάθεση του νεοσύστατου µετ’ επαναστατικού κράτους Πέντε πρωθυπουργούς.

Από τις εµβληµατικές πολιτικές οικογένειες της Ελλάδας υπήρξε η οικογένεια Τρικούπη. Με πρωτοβουλία της Δηµοτικής αρχής και του Δηµάρχου Νίκου Καραπάνου, το 2016 επιδιώχθηκε συνεργασία µε τη Βουλή των Ελλήνων προκειµένου το σπίτι των Τρικούπηδων στο Μεσολόγγι να λάβει  τη διάσταση που του αξίζει. Το αποτέλεσµα αυτής της συνεργασίας Δήµου και Βουλής των Ελλήνων, είναι ένας ιδιαίτερα αξιόλογος µουσειακός χώρος, ο οποίος µέχρι σήµερα έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πλήθους επισκεπτών αλλά και πολλών τηλεοπτικών σταθµών. Οι άψογα διατηρηµένοι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι, η επιµεληµένη επιστηµονικά τοποθέτηση των αυθεντικών αντικειµένων της Οικογένειας και το πολύτιµο και σπάνιο υλικό, συνθέτουν µια ολοκληρωµένη εικόνα της νεότερης πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας, άρρηκτα δεµένης µε την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου.

 

Κορυφαίο κεφάλαιο ο Πολιτισµός

Η καλαισθησία, το επίπεδο αλλά και η δυνατότητα στη νέα γενιά να εκφράσει και να εκφρασθεί µέσα από το πλήθος των εκδηλώσεων που πραγµατοποιούνται ετησίως, αποτελούν τις σταθερές αξίες του Πολιτισµού όπως τον βιώνει η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου. Ένας πολιτισµό γόνιµο και παραγωγικό, που δεν έχει ως µοναδικό στόχο την αναπαραγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων, αλλά τη δηµιουργία των βάσεων ενός νεώτερου και σύγχρονου πολιτισµικού µοντέλου, άξιου του ονόµατος, του κύρους και του πνευµατικού ή καλλιτεχνικού επιπέδου αυτού του τόπου, ο οποίος διαθέτει ένα πολύτιµο ανθρώπινο δυναµικό ιδιαίτερα ευαισθητοποιηµένο στα Γράµµατα και τις Τέχνες. 

 

«…Από µια πατρίδα εγώ είµαι…»

Οι στίχοι του µεσολογγίτη Κωστή Παλαµά εκφράζουν ίσως µε τον καλύτερο τρόπο το νόηµα και την έννοια ενός φιλόδοξου εγχειρήµατος της Δηµοτικής Αρχής. Το άλλο Μεσολόγγι. Αυτό που έζησε και ζει µακριά από τη γενέθλιο γη, διαπρέποντας στην επιστήµη, την τέχνη τα γράµµατα. Οι Μεσολογγίτες και οι Μεσολογγίτισσες που άνοιξαν τους ορίζοντές τους µακριά από εδώ, επιστρέφουν για να βραβευθούν από το Δήµο ως αναγνώριση των επιτευγµάτων τους. Μέχρι σήµερα αυτή την αναγνώριση έχουν λάβει ο δηµοσιογράφος Νίκος Αλιάγας, ο ιατρός Νίκος Μπαρµπετάκης και η σύζυγος και τα τέκνα του Κωνσταντίνου Λάρκαρι, του Μεσολογγίτη επιστήµονα στον οποίο η Ελλάδα οφείλει την ίδρυση και λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Έρευνας κι Επιστηµών «Δηµόκριτος». Η συγκίνηση, η ικανοποίηση της αναγνώρισης από την ιδιαίτερη πατρίδα, η νοσταλγία είναι κάποια από τα αισθήµατα που µπορούν να περιγραφούν. Το βέβαιο είναι πως η ενότητα των εκδηλώσεων «…Από µια πατρίδα εγώ είµαι…» κατόρθωσε να συγκεντρώσει από την πρώτη στιγµή µεγάλο κι έντονο ενδιαφέρον, καθώς πλήθος συµπολιτών µας συµµετείχε σ’ αυτή.

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Οι Εορτές Εξόδου 2019 κορυφώθηκαν και ο ήχος από τον κινητήρα του F-16 της Ομάδας Ζευς παραμένει στ’ αυτιά μας!

Η πρόθεση και οι επαφές για την εκδήλωση αυτή άρχισαν το 2017. Tον Ιούλιο του 2018 το κουβεντιάσαμε με το Πνευματικό Κέντρο, και στις 28 Οκτωβρίου 2018 μετά από συζήτηση με το Δήμαρχο πήρα πρωτοβουλία και έστειλα επιστολή στην Ομάδα Ζευς καλώντας τους στο Μεσολόγγι για τις Εορτές Εξόδου 2019. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας απάντησε στο Δήμο μας πως η επίδειξη εγκρίθηκε.

Εδώ και ένα μήνα περίπου ο Επισμηναγός Δημήτριος Βολακάκης, ο πιλότος του F-16 που έκανε την επίδειξη της Κυριακής, επικοινώνησε μαζί μου για την οργάνωση της επίδειξης αλλά και για να εκφράσει την τιμή που του κάνει το Μεσολόγγι καλώντας αυτόν και την Ομάδα Ζευς στις Εορτές Εξόδου για πρώτη φορά.

Μου έκανε εντύπωση ο επαγγελματισμός της Ομάδας, αν και τους είχα ξαναδεί στον Άραξο. Η Ομάδα εκτός από το F-16 που κάνει την επίδειξη και απογειώνεται από τη Σούδα, στέλνει ομάδα εδάφους τουλάχιστον μια ημέρα πριν για να οργανώσει όλη την επίδειξη. Καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα ήμασταν σε επαφή με τον πιλότο για να καλυφθούν όλες οι λεπτομέρειες που περιλάμβαναν από την θέση της επίδειξης, μέχρι τις VFR πτήσεις του αεροδρομίου Μεσολογγίου.

Σίγουρα υπήρξαν λάθη με κυριότερα, την μικρή προβολή της εκδήλωσης αλλά και τις ελλείψεις στην ηχητική κάλυψη, γιατί η επίδειξη συνοδεύεται με ηχητικό υπόβαθρο που της δίνει μια άλλη αίσθηση. Η ένταση του κινητήρα όμως και η ανταπόκριση του κόσμου, μας αποζημίωσε. Το μεσημέρι της Κυριακής ο πιλότος επικοινώνησε ξανά μαζί μου για να δει αν ήμασταν ευχαριστημένοι(!!!), να απολογηθεί(!!!) γιατί δεν του επιτράπηκε από την Πολεμική Αεροπορία η χρήση καπνού που θα έκανε την επίδειξη ωραιότερη(διαδικαστικό θέμα απ’ ότι μου είπε), και για να μας ξανά ευχαριστήσει για την τιμή που του κάναμε καλώντας τους στο Ηρωικό Μεσολόγγι..

Άποψη μου είναι πως πρέπει να γίνει θεσμός η επίδειξη αυτή στο Μεσολόγγι -και σίγουρα αυτό είναι πρόθεση αυτής της Δημοτικής Αρχής-, που με λίγες βελτιώσεις μπορεί να αποκτήσει πολύ μεγάλες διαστάσεις. Υπάρχουν τοποθεσίες εκτός του λιμανιού, όπως η Κλείσοβα με 180ο καθαρό ορίζοντα, ασφάλεια για το αεροσκάφος, και απεριόριστο χώρο για τους θεατές που μπορούν πραγματικά να «απογειώσουν» το γεγονός, σε συνδυασμό με επαγγελματικό ήχο κατάλληλο της περίστασης. Από τώρα θα σταλεί πρόσκληση για τις επόμενες Εορτές Εξόδου και πρέπει στην συζήτηση που γίνεται για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση αλλά και για τα 200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου να σχεδιαστεί κάτι ανάλογο.

Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον Επισμηναγό Βολακάκη Δημήτριο, πιλότο της ομάδας ZEYΣ, στην ομάδα εδάφους και σε όλη την Ομάδα ΖΕΥΣ για την ανταπόκριση στην πρόσκλησή μας, και για το υπερθέαμα που μας πρόσφεραν! Ο επαγγελματισμός που επιδεικνύουν είναι διαφήμιση για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Παναγιώτης Π. Σταράμος

Η παρουσία για πρώτη φορά στην πόλη μας της ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων ΖΕΥΣ με το F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας αποτέλεσε σίγουρα εντυπωσιακότερο δρώμενο των φετινών εορτών Εξόδου.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο λιμάνι του Μεσολογγίου για να θαυμάσει από κοντά ένα πρόγραμμα που ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους ενώπιον του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας ο οποίος κατέφθασε στο λιμάνι συνοδεία του Δημάρχου της Ι.Π Μεσολογγίου για να παρακολουθήσει από κοντά την αεροπορική επίδειξη.

Οι συνθήκες για την επίδειξη ήταν σχεδόν ιδανικές. Ο καλός καιρός, η καλή ορατότητα η απουσία ορεινών όγκων στην περιοχή αλλά και η παρουσία πουλιών ( κίνδυνος αναρρόφησης στο κινητήρα του αεροσκάφους) είχαν σαν αποτέλεσμα το F-16 της Π.Α αεροπορίας εκτέλεσε «Υψηλή Επίδειξη» εκτελώντας μια σειρά από ιδιαίτερα εντυπωσιακούς ελιγμούς όπως ανάστροφη διέλευση με -1g, άνοδο μέγιστης επίδοσης με περιστροφές και την διέλευση υψηλής γωνίας προσβολής. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή όπου κατά την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου το αεροσκάφος το αεροσκάφος «σταμάτησε» μπροστά σε κοινό και επισήμους σε έναν άκρως εντυπωσιακό ελιγμό (dedication pass) προκαλώντας ενθουσιασμό στο κατάμεστο από κόσμο λιμάνι και ένα ζεστό χειροκρότημα.

Αξίζει κανείς να σταθεί στην παρουσία του κόσμου η οποία ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ήταν πάρα πολλοί οι φίλοι της Πολεμικής Αεροπορίας από γειτονικές περιοχές (Πάτρα, Αγρίνιο, Ναύπακτο) που επισκέφθηκαν το λιμάνι για να παρακολουθήσουν την επίδειξη. Οι ίδιοι δε οι πιλότοι της Ομάδας Ζευς που καθοδηγούσαν το F-16 από το έδαφος αλλά και φωτογράφοι που ακολουθούν αυτές τις επιδείξεις εντυπωσιάστηκαν, από τον αριθμό των συμπολιτών μας που παρακολούθησε την εκδήλωση λέγοντας πως η παρουσία τους και η επιτυχία της εκδήλωσης θα αποτελέσει παρακαταθήκη για επανάληψη της επίσκεψης της ομάδας επιδείξεων στο εγγύς μέλλον.

Δημήτρης Μούρκας

Με την δέουσα μεγαλοπρέπεια και συνοδεία δυο Φιλαρμονικών μεταφέρθηκε πριν λίγο η Εικόνα από το Δημοτική Πινακοθήκη στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος.

Η ΑΙΧΜΗ και το www.aixmi-news.gr σας παρουσιάζουν φωτορεπορτάζ

Σελίδα 1 από 74

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία