Αγγελίες    Επικοινωνία

Ο Σύλλογος οι Φίλοι της Μουσικής «Διονύσιος Σολωμός» έχει την τιμή και την χαρά να ανακοινώσει την έλευση της σπάθης του Αλεξάνδρου Υψηλάντη στην Ιερή Πόλη.

Έλληνας συλλέκτης, ο οποίος επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος, συγκινημένος από το εγχείρημα «Ο Ιερός Λόχος αναγεννάται στην Ιερή Πόλη» και την έλευση της Καρδιάς του Αλεξάνδρου Υψηλάντη στο Μεσολόγγι, μας διέθεσε το ανεκτίμητο κειμήλιο ώστε αυτό να εκτεθεί στην Δημοτική Πινακοθήκη, πλάι στην καρδιά του Αρχηγού της Επαναστάσεως.

Η σπάθη αυτή αποκτήθηκε από τον σημερινό της κάτοχο από τον Δανό BrØns Hausen, τον μεγαλύτερο ιδιώτη συλλέκτη αγχεμάχων όπλων στον κόσμο, ο οποίος την είχε αγοράσει από το Ιάσιο της Ρουμανίας το 1938, από το σπίτι που έμενε ένας Ιταλός ονόματι Ipsilanti νομίζοντας πως επρόκειτο για Ιταλό ευγενή. Το όπλο όμως ανήκε στον Πρίγκηπα Υψηλάντη.

Πρόκειται για ένα πολυτελές όπλο με λάμα Carabella 18ου αιώνος από την Πολωνία, μία από τις καλύτερες λάμες της Ευρώπης. Το θηκάρι διακρίνεται για την υψηλή καλλιτεχνικής ποιότητας επεξεργασία, έργο μεγάλου Ηπειρώτικου εργαστηρίου. Η θήκη όσο και η λαβή είναι ασημένια και μερικώς επιχρυσωμένη.

Η Σπάθη θα εκτίθεται στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, δίπλα στην Καρδιά του Αλεξάνδρου Υψηλάντη, από σήμερα Πέμπτη 18 Απριλίου έως και το μεσημέρι της Μεγάλης Δευτέρας.

Η Μπάντα του Συλλόγου «Διονύσιος Σολωμός» με τη στολή του Ιερού Λόχου και Άγημα Τυφεκιοφόρων Ιερολοχιτών, θα συνοδεύσουν την Σπάθη του Αλεξάνδρου Υψηλάντη στην Πομπή της Εικόνας της Εξόδου, το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων, στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου.

Αξιότιμες Κυρίες, Αξιότιμοι Κύριοι,

Με μεγαλοπρέπεια και τις τιμές που αρμόζουν στον Αρχηγό της Επανάστασης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Απριλίου η τελετή υποδοχής της Καρδιάς του Αλέξανδρου Υψηλάντη στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου.

Η εκδήλωση που οργανώθηκε από τον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής «Δ. ΣΟΛΩΜΟΣ» με την υποστήριξη του Δήμου Ιεράς πόλεως Μεσολογγίου και της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι στην πύλη της πόλεως με την παραλαβή του Εθνικού Κειμηλίου, το οποίο παρέδωσε αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων, συνοδεία περιπολικών και μοτοσυκλετών της Μοτολέσχης Ιεράς πόλεως Μεσολογγίου και στην συνέχεια μεταφέρθηκε με πομπή στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης της Πλατείας Μ. Μπότσαρη, όπου και θα εκτίθεται μέχρι την Κυριακή των Βαΐων.

Επικεφαλής της πομπής ήταν Ιερολοχίτες ιππείς κι ακολουθούσε η Μπάντα του Συλλόγου «Δ. ΣΟΛΩΜΟΣ», ντυμένη τη στολή του Ιερού Λόχου. Πιο πίσω ακολουθούσε  μικρό άγημα από τυφεκιοφόρους Ιερολοχίτες και Φουστανελοφόρους, παραστάτες της ληκύθου με την Καρδιά του Αλέξανδρου Υψηλάντη και η πομπή έκλεινε μ’ ένα εντυπωσιακό μικτό ανδρικό άγημα πολεμιστών με ιστορικές φορεσιές, το οποίο απαρτιζόταν από μέλη του Ομίλου Φίλων Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού « Ο Λιάρος» της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, του Ομίλου Διαφύλαξης και Αναβίωσης της Ιστορίας του Αιτωλικού «Οι Ταξιάρχες» και του Σκοπευτικού Ομίλου Παραδοσιακών Όπλων Πατρών.

Στη μικρή τελετή που ακολούθησε εντός του Μουσείου, προλόγισε ο Αρχιμουσικός Μάκης Κουτσαγγέλης και απηύθυναν χαιρετισμούς ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Δ. Σολωμός» κ. Δημήτρης Φωλιάς, η Πρόεδρος του Αμαλιείου Οικοτροφείου Θηλέων - του θεματοφύλακα των Καρδιών των Υψηλαντών - κα Ιωάννα Φωκά, και ο Δήμαρχος της Ιεράς πόλεως Μεσολογγίου κ. Νίκος Καραπάνος.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος 
Τάκης Φωλιάς

Ο Γενικός Γραμματέας
Μάκης Κουτσαγγέλης

Με τιμές και συγκίνηση υποδέχθηκε τον Αρχηγό του, Αλέξανδρο Υψηλάντη, ο Ιερός Λόχος στο Μεσολόγγι.

Η Ιερή πόλη υποδέχθηκε την Καρδιά του πρωτεργάτη της Ελληνικής Επανάστασης. Ο Σύλλογος Φίλοι της Μουσικής «Διονύσιος Σολωμός» διοργάνωσε, στο πλαίσιο των Γιορτών Εξόδου, την εκδήλωση υποδοχής της Καρδιάς του Υψηλάντη, η οποία συνοδεύτηκε από τον Ιερό Λόχο, τον Σύλλογο «Λιάρος», από την απόγονο του ήρωα εκπροσώπους αρχών και φορέων και πλήθος κόσμου, από την πύλη μέχρι την Πινακοθήκη, όπου την υποδέχθηκε ο δήμαρχος, Νίκος Καραπάνος.

Στην αίθουσα της Πινακοθήκης έγινε μια μικρή τελετή, όπου με συγκίνηση έγινε αναφορά στον Αλέξανδρο Υψηλάντη και στην συμβολή του στην Ελληνική Επανάσταση. Ο δήμαρχος διαβεβαίωσε την απόγονο, ότι η καρδιά του βρίσκεται πλέον στα χώματα που θα την τιμήσουν και θα την σεβαστούν.

Το κειμήλιο συνοδεύτηκε από την Αθήνα μέχρι το Μεσολόγγι από την Μοτοσυκλετική Λέσχη Μεσολογγίου.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία