Αγγελίες    Επικοινωνία

Ιστορίες από τα παλιά. Φόρεσε τα καλά του το Αιτωλικό

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Τετάρτη 25 Αυγούστου - Πέµπτη 2 Σεπτεµβρίου 2004
Αριθµ. φύλλων: 1256 - 1262

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 05/09/2019

Δεν ήθελαν να ακούσουν τίποτε! Δεν απέδωσε τα αναμενόμενα η προγραμματισμένη επίσκεψη του Περιφερειάρχη, Παν. Καββαδά, στον Άγιο Θωμά, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα του ΧΥΤΑ και ο παράπλευρος δρόμος που θα ανοιχτεί. Στη συγκέντρωση εκτός του περιφερειάρχη παρευρέθηκαν οι συνεργάτες του, ο δήμαρχος Γ. Πρεβεζάνος, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Χρ. Σωτηρόπουλος, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Αναγνωστόπουλος και άλλοι σύμβουλοι. Από την πλευρά των διοργανωτών ήταν ο πρόεδρος της επιτροπής αγώνα κατά του ΧΥΤΑ Κ. Πασπαλιάρης, ο πρόεδρος του Τ.Σ. και δημοτικός σύμβουλος Παν. Αντωνόπουλος και σημαντικός αριθμός κατοίκων του διαμερίσματος. Όπως πληροφορηθήκαμε ο κ. γενικός είχε σκοπό να ακούσει τις προτάσεις των κατοίκων του Αγ. Θωμά και στη συνέχεια να τους δώσει αντισταθμιστικά οφέλη, ήτοι κάποια έργα που έχει ανάγκη το χωριό και όχι μόνο. Στο ξεκίνημα όμως της συζήτησης ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου ξεκαθάρισε εξ’ αρχής το θέμα και εν κατακλείδι απέρριψε να γίνει ούτε καν συζήτηση για την κατασκευή του ΧΥΤΑ λέγοντας επιγραμματικά «Και τον ουρανό με τ’ άστρα να μας δώσετε, δεν δεχόμαστε το έργο». Ο δήμαρχος που πήρε στη συνέχεια το λόγο ξεκαθάρισε ευθαρσώς ότι λειτουργεί βάσει των νόμων και έχει δώσει όρκο ότι θα τους τηρεί. «Το θέμα του ΧΥΤΑ έχει ξεκαθαρίσει από κάθε πλευρά», είπε ο δήμαρχος «τόσο από την Ε.Ε., Περιφέρεια, νομαρχία, ακόμη και από το Σ.τ.Ε».

Φόρεσε τα καλά του το Αιτωλικό. Με τη δέουσα θρησκευτική ευλάβεια πραγματοποιήθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις στο Αιτωλικό και στη Σταμνά επ’ ευκαιρία της εορτής της Αγ’ Αγάθης, που κάθε χρόνο συγκεντρώνει πλήθη κόσμου από όλο το νομό και τους Αιτωλικιώτες που διαμένουν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Οι γιορτές άρχισαν από το ιστορικό μοναστήρι της Αγι’ Αγάθης όπου οι παρέες των αρματωμένων με τις χρυσοποίκιλτες στολές και με τα λάβαρά τους ανηφόρισαν στο μοναστήρι όπου την Κυριακή το βράδυ προσκύνησαν τη θαυματουργή εικόνας της Αγι’ Αγάθης όπως και οι χιλιάδες των πιστών και στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν στα καθιερωμένα τους στέκια. Με τη συμμετοχή συγγενών και φίλων και όλων των παρευρισκομένων το γλέντι άρχισε συνοδεία των λαϊκών οργάνων νταουλιού και πίπιζας που κράτησε μέχρι τις πρωινές ώρες. Προχθές Δευτέρα οι αρματωμένοι επέστρεψαν στο Αιτωλικό και τη Σταμνά και συνέχισαν με την παρουσία πολύ κόσμου τη διασκέδασή τους στην κεντρική πλατεία του Αιτωλικού και σε άλλα σημεία της πόλης. Μετά την άφιξη αρματωμένων και καβαλαραίων σε όλους τους δρόμους του Αιτωλικού είχαν απλωθεί τραπεζοκαθίσματα για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, ενώ σε κάποια στιγμή είχε δημιουργηθεί το αδιαχώρητο.

Σε διεθνές εξελίσσεται το φεστιβάλ Οινιαδών! Δεν το είχαμε ξαναζήσει και δεν ξέρουμε αν θα το ξαναζήσουμε: Στο ειδυλλιακό τοπίο του αρχαίου θεάτρου Οινιαδών δόθηκε - για πρώτη φορά στην Ελλάδα - η παράσταση της όπερας του Κριστόφ Γκλουκ «Ορφέας και Ευρυδίκη», ενώ για πρώτη φορά παρουσιάστηκε όπερα στην Δυτική Ελλάδα. Η Συμφωνική Ορχήστρα του Νοτίου Τιρόλου, η χορωδία του Μεράνο και η Σχολή Όπερας Μέραν, με μαέστρο και σκηνοθέτη τον Ρίχαρτ Ζίγκμουντ, ενθουσίασαν, συγκίνησαν και απέσπασαν τα παρατεταμένα και θερμά χειροκροτήματα και τα δυνατά «μπράβο» των (λίγων!) τυχερών θεατών - ακροατών. Σκηνικά λιτά, απέριττα, όπως ταιριάζει στο αρχαίο θέατρο. Κουστούμια γνήσια αρχαιοελληνικά, οι «σκιές» των πεθαμένων στον Άδη πειστικές (ευρηματικός ο ποταμός Αχέροντας), το κελάρυσμα των νερών της Στυγός και παράλληλα το τραγούδι των γρύλων του φυσικού περιβάλλοντος του θεάτρου έκαναν τους παρευρισκομένους να πιστέψουν ότι ζούσαν μέσα στην εποχή του έργου ή και μέσα στα δρώμενα.

Προβολή του Μεσολογγίου στον Καναδά. Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 30ου Παγκόσμιου Βυρωνικού Συνεδρίου στο Μόνκτον του Καναδά με τη συμμετοχή εκατό Βυρωνιστών - Καθηγητών Αγγλικής Φιλολογίας παν/μίων και μελών Βυρωνικών Εταιρειών από όλον τον κόσμο. Συγκεκριμένα οι εργασίες του συνεδρίου με θέμα: O Bύρων και το «Περί Ύψους» του Πλωτίνου έγιναν στο Παν/μιο του Μόνκτον με 32 ομιλητές από πανεπιστήμια του Καναδά, ΗΠΑ, Αγγλίας, Βραζιλίας, Γαλλίας, Βουλγαρίας, Λιβάνου, Ιαπωνίας, Ινδίας, Ιρλανδίας, Αυστραλίας και Σκωτίας. Την Ελληνική Εταιρεία Βύρωνος εκπροσώπησαν η Δρ. Φανή - Μαρία Τσιγκάκου, διακεκριμένη επιμελήτρια του Μουσείου Μπενάκη και ο Μεσολογγίτης δικηγόρος Μιχάλης Κοτίνης. Ομιλήτρια στο συνέδριο εκ μέρους των Ελλήνων Βυρωνιστών ήταν η πρόεδρος της Β.Ε.Μ. Ροδάνθη Φλώρου, η οποία μοιράστηκε την παρουσίαση μαζί με τον διακεκριμένο Αμερικανό καθηγητή και συγγραφέα του παν/μίου Virginia Tech, Peter Graham. Ο καθηγητής Peter Graham μίλησε για τον «Βύρωνα και την Ελλάδα» όπως αυτός την είδε και την αγάπησε μέσα από την ιστορία της αλλά εστίασε λόγω του θέματος στη βαθιά επιρροή του φυσικού τοπίου της Ελλάδας στον ψυχισμό του, επιρροή που φάνηκε καθαρά μέσα στην ποίηση και τη ζωή του. Η Ρ. Φλώρου παρουσίασε το Μεσολόγγι και τη φυσική ομορφιά του, αυτή που είδε ο ποιητής και λαμπρός φιλέλληνας και που παραμένει σχεδόν αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου. Την παρουσίαση συμπλήρωσε ένα δεκάλεπτο φιλμ για το Μεσολόγγι και το θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον του με την παράλληλη προβολή του κήπου των Ηρώων, της υπέρτατης θυσίας. Το θαυμάσιο φιλμ (DVD) επιμελήθηκε ο συνεργάτης κινηματογραφιστής της Βυρωνικής, Γιάννης Γιαννακόπουλος. Η παρουσίαση έκανε τρομερή εντύπωση, το Μεσολόγγι ήταν στα χείλη όλων και η ζήτηση απόκτησης του φιλμ μεγάλη. Ήδη το ενδιαφέρον εκδηλώθηκε με την εγγραφή νέων καθηγητών με τους φοιτητές τους στο επόμενο Διεθνές Φοιτητικό Συνέδριο της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου τον Μάιο του 2005 με θέμα: «Βύρων, ο Ομηρικός Ταξιδευτής».

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

 

Κουφός Βασίλης

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία