Αγγελίες    Επικοινωνία

Ιστορίες από τα παλιά. Γεύση από Ολυμπιάδα στη «Διέξοδο»

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Τρίτη 27 - Παρασκευή 30 Ιουλίου 2004
Αριθµ. φύλλων: 1244 - 1247

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 01/08/2019

Γεύση από Ολυμπιάδα στην «Διέξοδο». Μια έκθεση που απευθύνεται κυρίως στους φιλοτελιστές της ευρύτερης περιοχής εγκαινιάστηκε το Σάββατο στην «Διέξοδο» στο Μεσολόγγι, παρουσία αρκετού κόσμου. Ο τίτλος της «Τα Ολυμπιακά γραμματόσημα από το 1896 έως σήμερα» και συνδιοργανώνεται μαζί με τα ΕΛ.ΤΑ. στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη διέλευση της Ολυμπιακής Φλόγας από το Μεσολόγγι. Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψε ο γνωστός ολυμπιονίκης και παγκόσμιος ρέκορντμαν του «επί κοντώ» Χρήστος Παπανικολάου, ο οποίος στον χαιρετισμό που απηύθυνε δεν δίστασε να αναφερθεί στην ανισορροπία που υπάρχει στις αθλητικές υποδομές μεταξύ κέντρου και περιφέρειας. Οι επισκέπτες θαύμασαν αυθεντικές σειρές γραμματοσήμων που εκδόθηκαν με αφορμή την τέλεση Ολυμπιακών Αγώνων από το 1896 έως σήμερα, που προέρχονται από τις συλλογές του Φιλοτελικού Μουσείου, μεγενθυμένες καλλιτεχνικές αναπαραγωγές Ολυμπιακών γραμματοσήμων και πρωτότυπους ζωγραφικούς πίνακες μεγάλων διαστάσεων των Τσόκλη, Φασιανού και Βαλυράκι οι οποίοι έχουν γίνει γραμματόσημα.

Το Νεοχώρι γιόρτασε τον πολιούχο του. Πολλοί ήταν και φέτος όσοι παρευρέθηκαν στο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στο Νεοχώρι, ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια του νομού μας. Αρκετοί οι πανηγυριστές, κάποιοι από αυτούς πάνω από τα… εβδομήντα που το γλέντησαν με την ψυχή τους, χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς και συγκεντρωμένοι σε παρέες κάθισαν μέχρι τα ξημερώματα στην κεντρική πλατεία του χωριού, τηρώντας όλα τα έθιμα. Την προηγούμενη στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής πολύς κόσμος πήγε για να ανάψει ένα κερί και να προσκυνήσει την εικόνα της. Παρόντες και οι βουλευτές της ΝΔ Ανδρέας Καραγκούνης και Βασίλης Μαγγίνας, ο νομαρχιακός σύμβουλος Κ. Παναγοδήμος και φυσικά ο δήμαρχος Γερ. Νεστοράτος, ο αντιδήμαρχος Θ. Μηλαράς και άλλα μέλη της δημοτικής αρχής.

Κοσμοπλημμύρα στο αρχαίο θέατρο Οινιαδών. Έργο καταγγελτικό της παραφροσύνης του πολέμου, βαθιά αντιπολεμικό είναι οι «Τρωάδες» του μεγάλου δραματουργού Ευριπίδη. Το Θέατρο «Διαδρομή» παρουσίασε στο αρχαίο θέατρο Οινιαδών την τραγική μοίρα των γυναικών της Τροίας, που μετά την εκπόρθηση της πόλης τους βρίσκονται στο έλεος των νικητών Ελλήνων. Κορυφαία μορφή η, άλλοτε ευτυχισμένη, βασίλισσα της Τροίας Εκάβη ακολουθεί τη μοίρα που τη θέλει στη δύση του βίου της να εγκαταλείπει τη γενέθλια γη, αφού προηγουμένως έχει θάψει η ίδια τα παιδιά της… Η παράσταση έφερε την υπογραφή του σκηνοθέτη Διαγόρα Χρονόπουλου και την παρακολούθησαν αριθμός ρεκόρ θεατών, περί τους 2000! Η πρώτη διδασκαλία των Τρωάδων του Ευριπίδη έγινε στην Αθήνα του 415 π.Χ., σε μια πόλη όπου η εκστρατεία στην Σικελία συγκινούσε όλες τις καρδιές, αλλά που λίγο πριν είχε χρεωθεί μια μαύρη κηλίδα, τη σφαγή των Μηλίων. Η σύλληψη του δράματος από τον Ευριπίδη, που δίχως άλλο αποτελεί καταγγελία του πολέμου, ενέχει και τη σημασία μιας προειδοποίησης για τους Αθηναίους σ’ ότι αφορά τη στάση τους μπροστά στον επερχόμενο πόλεμο.

Τσουχτερό το αντίτιμο για τη διέλευση της Γέφυρας. Τις τελευταίες λεπτομέρειες σχετικά με τη μεγάλη γιορτή που ετοιμάζεται για τις 7 Αυγούστου και στη συνέχεια τα εγκαίνια στις 12, αλλά και το κυριότερο, την τιμολογιακή πολιτική για όσους διέρχονται τη γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης ανακοίνωσε η κοινοπραξία «ΓΕΦΥΡΑ». Η τιμή  απλής διέλευσης θα είναι αρκετά τσουχτερή και ίση με την ανώτατη τιμή που μπορούσε να οριστεί. Είναι 9,7 ευρώ, δύο λεπτά φτηνότερα από το όριο των 9,72 ευρώ και περίπου 50% ακριβότερο από το εισιτήριο των φέριμποτ που πληρώνουμε σήμερα. Από τα στελέχη της εταιρείας έμειναν κάποιες προσδοκίες για μειώσεις από το 2005, ανάλογα με την κίνηση των οχημάτων, ενώ οι τιμές μειώνονται κατά πολύ για όσους την χρησιμοποιούν συχνά. Αναλυτικά: Με την κάρτα 10 διελεύσεων που ισχύει για ένα μήνα ο κάτοχος ΙΧ θα πληρώνει 7,5 ευρώ τη φορά, δηλαδή η κάρτα θα κοστίζει 75 ευρώ. Όποιος πάρει κάρτα 10 διελεύσεων ισχύος μιας εβδομάδας θα δίνει 60 ευρώ, δηλαδή 6 ευρώ / διέλευση. Ακόμη φθηνότερα θα περνούν όσοι εφαρμόσουν το e-pass με τιμή που μπορεί να φτάνει και τα 4 ευρώ/φορά εάν οι μηνιαίες διελεύσεις ξεπερνούν τις είκοσι.  

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Κουφός Βασίλης

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία