Αγγελίες    Επικοινωνία

Το σπουδαίο έργο του συλλόγου "Κωστής Παλαμάς" δια χειρός Δακαλάκη

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 01/11/2018

Με χαρά σας παρουσιάζουµε το νέο συγγραφικό έργο του Μεσολογγίτη Ιωάννη Δακαλάκη µε τίτλο: "Κωστής Παλαµάς".

Ακολουθεί απόσπασµα από τον πρόλογο του βιβλίου: Θεωρώ χρέος µου να αποτυπώσω τις έντονες αυτές στιγµές που όλοι µαζί προσφέραµε στο Μεσολόγγι, σε ένα βιβλίο. Δεν έπρεπε να χαθούν, έπρεπε να µείνουν χαραγµένες στη µνήµη όσων ακόµη ζουν από την εποχή εκείνη και τις θυµούνται αλλά και ίσως να αποτελέσουν έναυσµα για τους νεότερους να συνεχίσουν να παράγουν πολιτισµό. Θέλησα, επίσης ,µέσα από την απλή αυτή αναφορά µου, να αποτίσω φόρο τιµής στους ανθρώπους που κόπιασαν για όλα όσα θα διαβάσετε στο ανά χείρας σας πόνηµα. Και πρέπει να το κάνω αυτό αφού είµαι ο µόνος επιζών από την «παλιά και νεότερη φουρνιά» του Πολιτιστικού Μεσολογγιού µας, που στα δύσκολα εκείνα χρόνια προσφέραµε αυτό που έλειπε τότε από την πόλη. Ο «ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ» Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Μεσολογγίου» υπήρξε γέννηµα και θρέµµα πνευµατικών ανθρώπων που ζούσαν τότε στο Μεσολόγγι και το «πονούσαν», το «λάτρευαν» και αγωνιούσαν για την πορεία του µέσα σε µια εποχή που άρχισε να παίρνει τα πάνω της, βγαλµένη από τις δυσκολίες και τις αναταράξεις της δεκαετίας του 1950.

Περί τα µέσα της δεκαετίας του 1960 και µετά από κάποια µερική ή µόνιµη εξεύρεση εργασίας, βρεθήκαµε και πάλι στο Μεσολόγγι πολλοί νέοι άνθρωποι ζητώντας διεξόδους των ανησυχιών µας, στα µικρά τότε µπαράκια ή και στα δειλά - δειλά εµφανιζόµενα Café, ακόµη και στους Αποκριάτικους χορούς, προσπαθώντας να γεµίσουµε τις ώρες µας ζώντας σε µια πόλη που δεν είχε και πολλά να προσφέρει. Ορισµένοι από µας που είχαµε µια έστω µικρή πολιτιστική ανησυχία, σκεφθήκαµε να συνεχίσουµε κάτι που άρχισαν πριν από µας, άνθρωποι µε έντονο το ενδιαφέρον για την πόλη, τον πολιτισµό της, την ιστορία της και γενικά την προσφορά της και το ένδοξο παρελθόν της. Μιλήσαµε µαζί τους, άκουσαν τις σκέψεις µας και αυτοί πιο έµπειροι από µας, διέκριναν στο πρόσωπό µας, τη θέληση, την αγωνιστική διάθεση µα παν’ απ’ όλα την αγάπη µας για το Μεσολόγγι και µας παρέδωσαν µε αγάπη τα «κλειδιά» της συνέχισης της πολιτιστικής δράσης που ήταν συνυφασµένη µε το ίδιο το Μεσολόγγι όντας βέβαιοι ότι δεν θα τους απογοητεύσουµε.

Όπως ήταν λοιπόν φυσικό, η πολιτιστική ζωή της πόλης, πέρασε στα νεανικά τότε χέρια µας, αφού εν τω µεταξύ είχαµε «ζυµωθεί» µαζί της και αφού θεωρούσαµε καθήκον και υποχρέωσή µας να συνεχίσουµε αυτά που παραλάβαµε. Ο Σύλλογος «ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ» ήταν αυτός που είχε δηµιουργήσει το υπόβαθρο της πολιτιστικής αναγέννησης του Μεσολογγίου από το 1955 έως το 1965 και µε ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση ο ιδρυτής και µέχρι τότε Πρόεδρός του Γεράσιµος Κασόλας, µας εµπιστεύθηκε τα «κλειδιά» του πολιτισµού της πόλης µας. Πρώτος αλλά και τελευταίος Πρόεδρος του ανανεωµένου πλέον «ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ» (1971-1985) υπήρξε ένας έµπειρος συνεργάτης του Χ. Ευαγγελάτου και του Γερ. Κασόλα, ο αείµνηστος Μάρκος Στεφανάτος και µέλη οι αείµνηστοι, Ακακία Κορδόση, Φώτης Παπαθανασίου, Γρηγόρης Αθανασίου, Αριστείδης Καβάγιας, Χρ. Κωνσταντίνου, Δηµ. Μπερτσάς και ο γράφων που εκλεγόµουν συνεχώς Γενικός Γραµµατέας. Αργότερα και προς το τέλος, βοήθησαν στο µέτρο του δυνατού η κα Μαρία Φιλίππου και ο κ. Βασίλης Φουντάς συµπληρώνοντας τα κενά που δηµιουργήθηκαν από τους θα νάτους δύο μελών. Έτσι, με τη νεότητά μας, τη μικρή εμπειρία μας, μα παν’ απ’ όλα με την ελπίδα και τη βεβαιότητα ότι επιτελούμε ένα μεγάλο καθήκον, τη συνέχιση της μεγάλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ανασηκώσαμε τα μανίκια και ριχτήκαμε στη δουλειά. Παρουσιάζω λοιπόν σήμερα, πρωτίστως με δημοσιεύματα της τότε εποχής, την 20ετή περίπου δράση του ανανεωμένου Συλλόγου μας και την παραδίδω σε κοινή ανάγνωση. Και επιτελώ αυτό το καθήκον για να μη θεωρηθεί το πέρασμα του Συλλόγου μας, σα μια φευγαλέα κίνηση εντυπωσιασμού. Ο Σύλλογος επιτέλεσε ένα καθήκον με δύσκολες συνθήκες για την εποχή εκείνη.

Βιογραφικό: Ο Ιωάννης Ε. Δακαλάκης γεννήθηκε στο Μεσολόγγι όπου και κατοικεί μόνιμα. Εργάστηκε στον Ο.Τ.Ε. απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Από μικρός βρέθηκε στο χώρο της εκκλησίας και σε ηλικία 27 χρονών τοποθετήθηκε Πρωτοψάλτης στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στο Μεσολόγγι όπου έψαλλε για 20 ολόκληρα χρόνια και τώρα ψέλνει στον Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Νεοχωρίου.      

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού  

 

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία