Αγγελίες    Επικοινωνία

Εξιχνιάστηκε, μετά από μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου υπόθεση λαθρανασκαφής σε ταφικό μνημείο των Ελληνιστικών Χρόνων (3ος -2ος αιώνας π.Χ.), που συνέβη στο Λέπρεο Ζαχάρως.

Δράστες είναι πέντε ημεδαποί άνδρες ηλικίας 55,64,38,43 και 40 ετών, τα πλήρη στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας που αφορά την προστασία των αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σε ότι αφορά το χρονικό της υπόθεσης οι δράστες ενεργώντας από κοινού στις 24-10-2018, στο Λέπρεο Ζαχάρως, είχαν πραγματοποιήσει παράνομη ανασκαφή βάθους περίπου -2,5- μέτρων σε αρχαίο ταφικό μνημείο των Ελληνιστικών Χρόνων (3ος -2ος αιώνας π.Χ.).

Επιπλέον, συνελήφθησαν, προχθές το βράδυ, σε περιοχή του Άστρους Αρκαδίας, δύο από τους δράστες και πιο συγκεκριμένα ο 55χρονος και ο 64χρονος, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, διότι ενεργώντας από κοινού με έναν 37χρονο συνεργό τους που επίσης έχει συλληφθεί, πραγματοποιούσαν παράνομη ανασκαφή στην περιοχή.

Στο χώρο της ανασκαφής οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν ένα αυτοκίνητο, δυο ανιχνευτές μετάλλων και σκαπτικά εργαλεία.

Σε έρευνες που ακολούθησαν στις οικίες των δραστών, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσχαν ακόμη επτά κινητά τηλέφωνα, ένα ανιχνευτή μετάλλων και (3,3) γραμμάρια κάνναβης.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί αν είχαν αφαιρέσει αντικείμενα οι δράστες κατά τις λαθρανασκαφές.

Γραφείο Τύπου Αστ. Δ/νσης Περ. Δυτ. Ελλάδας

mnh

του Νίκου Θωμά Νταή
σ. Συμβολαιογράφου

Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση υποδέχθηκα παραμονή της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου στο Γραφείο μου, στον Μύτικα Αιτ/νίας, Αντιπροσωπία του Ιστορικού Μουσείου «ΔΙΕΞΟΔΟΣ», αποτελουμένη από τους: κ.κ. Νικολάο Κορδόση, Δικηγόρο και Ευάγγελο Ρόμπολα, Εικαστικό Επιμελητή της «ΔΙΕΞΟΔΟΥ» καθώς και από τον εκπρόσωπο του «ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ» κ. Νικόλαο Χατζή Καθηγητή της Αγγλικής Γλώσσας.

Σκοπός της επίσκεψής τους να θέσω υπόψη τους ιστορικά στοιχεία για την φιλοξενία και βοήθεια, που προσέφεραν οι Καλαμισάνοι και ο Κάλαμος στο Μεσολόγγι κατά την διάρκεια των Πολιορκιών και της Εξόδου του Μεσολογγίου και κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας.

Έγινε μία πολιτισμένη διαλογική με Εθνικό πάθος συζήτηση επάνω στα έγγραφα Ιστορικά στοιχεία και δεν έλειψαν και οι συγκινήσεις, γιατί όταν συνομιλείς με τους απόγονους των Ηρώων Αγωνιστών της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου, πρέπει να σε διακατέχει σεβασμός και υπόληψη, γιατί στα μάτια τους αντικρίζεις τους Ήρωες της Εξόδου και έρχονται στο νου σου οι εικόνες από τις «τάμπιες», που από τους 10.500 μαχητές και γυναικόπαιδα διασώθηκαν μόνο 1.300 περίπου.

Οι Μεσολογγίτες όμως κουβαλάνε στις πλάτες τους μία ολόκληρη ένδοξη Ιστορία των προγόνων τους και ένα μεγαλείο ψυχής γι΄ αυτούς και δεν ξέχασαν ποτέ τους Καλαμισάνους και τον Κάλαμο, για όσα προσέφεραν τα αλησμόνητα δυστυχισμένα εκείνα χρόνια. «Διωγμένοι απ΄ τον Κάλαμο με την ψυχή στο στόμα, χιλιάδες γυναικόπαιδα δεν βρίσκουν χούφτα χώμα, να μείνουν ακυνήγητοι ο χάρος δεκατίζει», έψαλλε ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης.

Κάλαμος – Μεσολόγγι, λοιπόν, ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΕΝΑΓΜΩΝ, ΔΑΚΡΥΩΝ ΚΑΙ ΠΟΝΩΝ που όμως κράτησε γερά επάνω από φουρτουνιασμένη και αιματοβαμμένη θάλασσα. Οι Καλαμισάνοι με τα καΐκια τους εφοδίαζαν το Μεσολόγγι και με διάφορα χρειαζούμενα προϊόντα κατά την διάρκεια των Πολιορκιών. Ήταν δεινοί καραβοκύρηδες και καπεταναίοι και ο Κάλαμος είχε στενή σχέση με το Μεσολόγγι. Γι’ αυτό και οι Μεσολογγίτες ποτέ δεν ξέχασαν τον Κάλαμο και ο Δήμος της Ιερής Πόλης έχει απονείμει στον Κάλαμο το χρυσό Μετάλλιο της Πόλης.

Στο Κοινοτικό Γραφείο Καλάμου είναι αναρτημένη κορνιζαρισμένη πινακίδα με την αφιέρωση:

«ΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ.

Απονέμωμεν τη Κοινότητι Καλάμουτο χρυσούν Μετάλλιον της Ιεράς Πόλεως δια την μεγάλην βοήθειαν εις τους υπέρ της Ελευθερίας του Μεσολογγίου και προστασίαν των Μεσολογγιτικών οικογενειών κατά τας Πολιορκίας της Πόλεως 1822-1826.

15 Μαρτίου 1960.

Ο Δήμαρχος (υπογραφή)».

Στις Εορτές της Εξόδου πάντα προσκαλείται ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κάλαμου.

Ο Κάλαμος είναι ένα μικρό νησί απέναντι από τον Μύτικα Αιτ/νίας, που σήμερα ανήκει στο Νομό Λευκάδας ενώ παλιά ανήκε στο Νομό Κεφαλληνίας. Από το 1810 μέχρι το 1864, οπότε τα Επτάνησα περιήλθαν στο Ελληνικό Κράτος, ήταν υπό Αγγλική κυριαρχία. Ο Κάλαμος έπαιξε μεγάλο ρόλο κατά τους χρόνους του 1821. Επειδή η απόσταση από τις Ακαρνανικές ακτές ήταν μικρή έβρισκαν εύκολα άσυλο οι καταδιωκόμενοι από τους Τούρκους, Έλληνες με τις φαμίλιες τους. Οι Μοναστηρακιώτες Βόνιτσας κατέφυγαν στον Κάλαμο δύο φορές: μία στην αρχή της Επανάστασης μαζί με τους Βονιτσάνους, καταδιωκόμενοι από τους Τούρκους και την άλλη φορά με την καταστροφή του Μοναστηρακίου Βόνιτσας το καλοκαίρι του 1822.

Στον Κάλαμο είχαν καταφύγει και οι καταδιωκόμενοι από τον Αλή Πασά Ηπειρώτες συμπατριώτες μου Σουλιώτες και απέναντι από το Μύτικα στην Επισκοπή Καλάμου είχαν χτίσει μάλιστα και εκκλησία προς τιμή του Πολιούχου της Παραμυθιάς Αγίου Δονάτου που υπάρχει και σήμερα και η περιοχή ονομάζεται και σήμερα Άγιος Δονάτος. Εκεί κοντά είχαν ανοίξει και πηγάδι. Στην συνομιλία μου με τους αξιόλογους αυτούς συνομιλητές Μεσολογγίτες εισηγήθηκα: παρόμοια εκδήλωση να γίνει και στο Ηρωικό Σούλι, για να τιμήσουμε τους Σουλιώτες Ήρωες που πολέμησαν και θυσιάστηκαν στο Μεσολόγγι και να κλάψουμε επάνω στο Σούλι αυτούς τους Σουλιώτες Ήρωες με το: «Θρήνος μεγάλος γίνεται μέσα στο Μεσολόγγι. Τον Μάρκο πάν στην εκκλησιά, τον Μαρκο παν στον τάφο. Ξήντα παπάδες παν μπροστά και δέκα Δεσποτάδες κι από κοντά Σουλιώτισσες». Θα αναπαυθεί η ψυχή του Μάρκου Μπότσαρη και των άλλων Ηρώων Σουλιωτών.

Το 1810 δέχθηκε τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Το 1823 ο Γεώργιος Καραϊσκάκης από την Βόνιτσα έστειλε την οικογένεια του και στον Κάλαμο γεννήθηκε και το παιδί του ο Σπυρίδων. Στην Επισκοπή Καλάμου πέθαινε η γυναίκα του Γκόλφω, που καταγόταν από το Μαυρομάτι Καρδίτσας και στην Επισκοπή κοντά στο Κάστρο είναι και ο τάφος της. Στον Κάλαμο γεννήθηκε και ο πατέρας του ποιητή Γεωργίου Δροσίνη. Ο Κάλαμος το 1821φιλοξένησε περισσότερους από 50.000 έως 80.000 πρόσφυγες.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας επισκέφθηκε τον Κάλαμο με το Πολεμικό πλοίο «ΒΑΚΤΗΡΙΑ» και έδωσε στον Τοπικό Διοικητή 25.000 γρόσια Τούρκικα να προμηθεύσει άρτον στις πολυάριθμες οικογένειες που υπέφεραν από πείνα.

 Καθήκον ιερό και Εθνικό χρέος να χαράξω τις λίγες αυτές γραμμές από την ευκαιρία, που έλαβα από την συνάντηση αυτή με τους απογόνους της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου, στην οποία αυτή πόλη υποκλίνεται όλη η Ελλάδα. Ήταν ένα Εθνικό Αναβάπτισμα. Να συγχαρώ από βάθους ψυχής τον Συνάδελφο κ, Κορδόση τον κ. Ρόμπολα και όλη την «ΔΙΕΞΟΔΟ», τον κ. Χατζή και όλο τον «ΝΑΥΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ» για την μεγάλην Εθνικής σημασίας πρωτοβουλία να στήσουν ΜΝΗΜΕΙΟ στο νησί του Καλάμου! Τους ανήκει ο δίκαιος Έπαινος και οι Ευχαριστίες των Καλαμισάνων και ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ! ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΟΥΜΕ

ΝΑ ΖΕΙ ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

ΝΑ ΖΕΙ Ο ΚΑΛΑΜΟΣ

Υ.Γ.: Η αντιπροσωπία από το Μεσολόγγι, μετά τον Μύτικα, μετέβει απεναντι στο Κάλαμο, όπου τους ανέμενε ο Πρόεδρος της κοινότητας κ. Κανδηλιώτης.

Νίκος Θωμά Νταής
σ. Συμβολαιογράφος
Επίτιμο Μέλος της
ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
ΤΟΥ ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
(FEDERAZIONE NAZIONALE STAMPA ITALIANA)

Την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019, στον κατάμεστο χώρο της Βιβλιοθήκης της, στο Βυρώνειο Κτήριο, η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου πραγματοποίησε για μια ακόμα φορά με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση, με ομιλήτρια την Αρχαιολόγο, Δρ. Ολυμπία Βικάτου, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

Ο τίτλος της ομιλίας ήταν «Ο Μνημειακός Πλούτος γύρω από την Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου: Από τα σπήλαια της Βαράσοβας στην Παναγιά της Φοινικιάς του Λόρδου Βύρωνα». Η εξαίρετη επιστήμων, μιλώντας με γλαφυρότητα και περιεκτικό αλλά κατανοητό λόγο, παρέθεσε την ιστορία των μνημείων, που η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως. Εντύπωση έκαναν οι ιστορικές αναφορές, που προέκυψαν από προσωπική εμβριθή έρευνα της ομιλήτριας, απόδειξη της πολυσχιδούς προσωπικότητάς της.

Στην συνέχεια η Πρόεδρος της ΒΕΜ, Ροδάνθη Φλώρου, απένειμε στην Δρ. Ολυμπία Βικάτου, περγαμηνή με τον τίτλο του επίτιμου μέλους της Βυρωνικής Εταιρείας, που ομόφωνα είχε αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο.

Στην τιμώμενη δόθηκε για αναμνηστικό, ένα χαρακτικό με τον Λόρδo Βύρωνα, έργο του Αιτωλικιώτη ζωγράφου-χαράκτη, Μιχάλη Κότσαρη, που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης κατόπιν παραγγελίας της Βυρωνικής Εταιρείας.

Την εκδήλωση παρουσίασε το μέλος της ΒΕΜ, Μιμίκα Γαβρίνα,

Μουσειοπαιδαγωγός στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος, ενώ ο Αρχαιολόγος, κ. Γεώργιος Σταμάτης, επιμελήθηκε της παρουσίασης του power point.

Θερμά συγχαρητήρια στην διοργανώτρια Εταιρεία και στην διακεκριμένη επιστήμονα.

Photo credit: Γεώργιος Σταμάτης, Αρχαιολόγος

Δεν αξίζουν 800 ευρώ;

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 21/03/2019

 

Ένα µνηµείο για τους αµάχους Μεσολογγίτες που σκοτώθηκαν από τους Γερµανούς ζήτησαν να φτιάξουν συγγενείς των από την δηµοτική αρχή. Και όµως, κάτι τέτοιο δεν προχωράει γιατί δεν υπάρχουν 800 €...

Ας γίνω πιο συγκεκριµένος: Το Πάσχα του 1941 έχασαν την ζωή τους 13 Μεσολογγίτες σε διάφορα σηµεία της πόλης από βοµβαρδισµούς των Γερµανών. Τα στοιχεία προέρχονται από τον Τύπο της εποχής και άλλες πηγές. Συγγενείς τους εδώ και αρκετό καιρό αποδύθηκαν σε µια προσπάθεια να στηθεί ένα τέτοιο µνηµείο και στο Μεσολόγγι στα πρότυπα άλλων πόλεων....

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Το μνημείο της Ακρόπολης, απειλούν δεκαόροφα κτίρια που ετοιμάζονται να ανεγερθούν στην περιοχή.

Πολίτες έχουν συγκεντρώσει περισσότερες από 4.100 υπογραφές μέσω διαδικτυακής διαμαρτυρίας για να εμποδισθεί η ανέγερση των πολυκατοικιών στη σκιά της Ακρόπολης, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή».

Κάτοικοι ετοιμάζονται να προσφύγουν στο ΣτΕ κατά των οικοδομικών αδειών, ενώ η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος επιχειρεί να προσελκύσει το διεθνές ενδιαφέρον.

Το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος δημιούργησε επιτροπή για να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης του συντελεστή δόμησης στην περιοχή.

Κάτοικοι και φορείς της περιοχής είχαν εδώ και καιρό ξεκινήσει µια προσπάθεια να κινητοποιήσουν τους αρµοδίους µε αφορµή την ολοκλήρωση εργασιών σε νεόδµητο ξενοδοχείο που βρίσκεται στην αρχή της οδού Φαλήρου, απέναντι από το Μουσείο της Ακρόπολης. Το ξενοδοχείο έχει δέκα ορόφους, δηλαδή τέσσερις παραπάνω από τις διπλανές πολυκατοικίες, µε άδεια που έλαβε το 2017. Για να προχωρήσει η ανέγερση του συγκεκριµένου ξενοδοχείου είχε δοθεί έγκριση και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συµβούλιο (ΚΑΣ), ενώ το οικόπεδο µέσα στο οποίο χτίστηκε ήταν για πάνω από δέκα χρόνια κλεισµένο µε λαµαρίνες, λόγω εργασιών που γίνονταν για σωστικές αρχαιολογικές ανασκαφές.

Όπως προέκυψε από την έρευνα των κατοίκων, το μεγάλο ύψος του κτιρίου «εξασφαλίστηκε» χάρη στον μεγάλο συντελεστή δόμησης της περιοχής, της ύπαρξης μεγάλου οικοπέδου και των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, που «πριμοδοτεί», όπως γράφει η «Καθημερινή» με συντελεστή τα πράσινα δωμάτια.

Η αρχιτέκτονας Ειρήνη Φρεζάδου η οποία ξεκίνησε την κινητοποίηση και μίλησε στην εφημερίδα, σημειώνει πως ο κόσμος είναι έξαλλος. «Βλέπει να δημιουργείται ένα νέο τείχος κάτω από την Ακρόπολη και αισθάνεται ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να το σταματήσει».

Πηγή: protothema.gr

 

Από τους αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ξηρομέρου, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος άγνωστου δράστη, ο οποίος  πρωινές ώρες της 11-02-2019, στο Ξηρόμερο και συγκεκριμένα στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, αρχικά αποκόλλησε  την μαρμάρινη επιγραφή  του Μνημείου Ηρώων και στην συνέχεια την έθραυσε ρίχνοντας την στο έδαφος.

Γραφείο Τύπου Αστ. Δ/νσης Περ. Δυτικής Ελλαδας

Σελίδα 1 από 6

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία