Αγγελίες    Επικοινωνία

Από το 1985, που ιδρύθηκε στο Αγρίνιο το πρώτο τμήμα ΑΕΙ, μέχρι και σήμερα έχουν εκδοθεί από το επίσημο ελληνικό κράτος και δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησής του, τα παρακάτω διατάγματα που αφορούν στις πανεπιστημιακές σχολές Αγρινίου: Π.Δ. 325/1985 (Ίδρυση του τμήματος «Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών» με δώδεκα συνεχή χρόνια λειτουργίας στο Αγρίνιο), Π.Δ. 95/1998 - ΦΕΚ Α 85/21-4-1998 (Μεταφορά του τμήματος «Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών» από το Αγρίνιο στην Πάτρα), Π.Δ. 96/1998 - ΦΕΚ Α 85/21-4-1998 (Ίδρυση του τμήματος «Οργάνωσης και Διαχείρισης Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων» και του τμήματος «Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων»), Π.Δ. 110/2006 - ΦΕΚ Α 109/5-6-2006 (Μετονομασία του τμήματος «Οργάνωσης και Διαχείρισης Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων», σε «Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων»), Ν. 3255/2004 - ΦΕΚ Α 138/22-7-2004 (Ίδρυση του τμήματος «Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων»), Ν. 3794/2009 - ΦΕΚ Α 156/4-9-2009, άρθρ.40 (Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας), Π.Δ. 89/2013 - ΦΕΚ Α 130/2013 (Κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας), ΠΔ. 97/2013 - ΦΕΚ Α 134/2013 (Ένταξη των σχολών και των τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας).

Η ανάγνωση και μόνο αυτών των διαταγμάτων είναι αρκετή για να δείξει το μέγεθος της απαξίωσης και της κοροϊδίας που επιφύλαξαν, Πρόεδροι της Δημοκρατίας, Πρωθυπουργοί και Υπουργοί, που έχουν υπογράψει αυτούς τους νόμους, όχι μόνο στην τοπική κοινωνία, αλλά κυρίως σε όλους εκείνους τους φοιτητές, που επέλεξαν αυτές τις σχολές για να «παιδευτούν», να εκπαιδευτούν και να δουλέψουν πάνω στα συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα του περιβάλλοντος και του πολιτισμού με ιδιαίτερη επιμέλεια και γνώση.

Γιατί πώς αλλιώς, αν όχι απαξίωση και κοροϊδία, μπορείς να περιγράψεις τη μέσα σε μια νύχτα μεταφορά της Οικονομικής Σχολής από το Αγρίνιο στην Πάτρα μετά από 12 χρόνια απρόσκοπτης λειτουργίας με πλούσιο ακαδημαϊκό έργο στο ενεργητικό της και την τοπική κοινωνία να συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις στην ενίσχυση και την ενδυνάμωσή της;

Όλα αυτά τα χρόνια από το 1985 μέχρι και σήμερα η τοπική κοινωνία έχει βιώσει στο πετσί της το φαιδρό τρόπο με τον οποίο η πολιτεία και οι πρυτανείες έχουν αντιμετωπίσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση: ακαδημαϊκοί τίτλοι σπουδών που υπογράφουν την έκδοσή τους δύο Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας, εκ των οποίων το ένα μάλιστα καταργημένο· μέλη ΔΕΠ, που αμέσως μετά το διορισμό τους και την κατοχύρωση της έδρας τους, αποφαίνονται πως τα τμήματα στα οποία υπηρετούν πρέπει να μεταφερθούν σε άλλα γεωγραφικά στίγματα, γιατί… ο «ουρανός βρέχει αρκούδες, που κατεβαίνουν σαν πεταλούδες και κάνουν τούμπες»· προϋπολογισμοί και υποδομές ανύπαρκτες.

Και όλα αυτά τα παιχνίδια, οι έωλες και ιδιοτελείς σκοπιμότητες μικρής διάρκειας και έντασης ωριμάζουν την απόγνωση στην πλάτη των οικογενειών που υποβάλλονται σε ένα σωρό στερήσεις για να κατακτήσει ο γιος τους ή η κόρη τους ένα γνωστικό αντικείμενο που θα τους διευρύνει τους ορίζοντες, θα τους βοηθήσει να κατοχυρώσουν την επαγγελματική τους επάρκεια και θα τους βοηθήσει να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και το κοινωνικό σύνολο μέσα στο οποίο ζουν και κινούνται. Αυτή η συνεχής θεσμική προχειρότητα που ιδρύει και καταργεί τμήματα, σχολές και πανεπιστήμια επικαλείται (όταν τα επικαλείται) τα ακαδημαϊκά κριτήρια κατά το δοκούν, και πάντα ως επιχειρήματα για την κατάργησή τους· ποτέ για την ίδρυσή τους.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε στο @UP, τεύχος 14, σελ. 2, η κ. Δώρα Μονιούδη-Γαβαλά, Πρόεδρος του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΤΔΠΠΝΤ) που καταργήθηκε: «Παρά τις επανειλημμένες θεσμικές αλλαγές Πανεπιστημιακού φορέα και τις συνεπαγόμενες επανεκκινήσεις ή και αρρυθμίες στην ως τώρα πορεία του Τμήματός μας», ανέφερε, «τα μέλη ΔΕΠ έχουν έργω στηρίξει την εύρυθμη λειτουργία του Τμήματος. Ο Δήμος Αγρινίου και οι τοπικοί φορείς (Ιστορική και Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, Ιστορική και Αρχαιολογική Εταιρεία Θεστιέων, Επαγγελματικό Επιμελητήριο, Τεχνικό Επιμελητήριο, Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου κ.ά.) στήριξαν το Τμήμα μας και τους ευχαριστούμε θερμά». «Όμως, στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία», συνεχίζει η Πρόεδρος, «η χωροθέτηση της έδρας του Τμήματος σε απόσταση από την έδρα του Πανεπιστημίου αυξάνει το οικονομικό κόστος, προκαλεί δυσλειτουργίες, δεν επιτρέπει την επιστημονική συνέργεια με χορεία άλλων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών, και, κυρίως, εμποδίζει την ίση μεταχείριση των φοιτητών μας σε επίπεδο αξιοποίησης υποδομών, μέσων, υπηρεσιών και ακαδημαϊκών βιωμάτων με τους υπόλοιπους φοιτητές της Πάτρας». Αυτό κι αν αποδεικνύει τη λογική της απόρριψης «μετά πολλών επαίνων».

Και τώρα, που «μ’ αυτά και με τ’ άλλα», το τμήμα έχει καταργηθεί, τι έχει να πει η κ. Πρόεδρος, τα μέλη ΔΕΠ, η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών και οι θεσμικοί παράγοντες για όλα αυτά τα παιδιά που κρατούν στα χέρια τους ένα πτυχίο ενός καταργημένου τμήματος; Αν το γνωστικό αντικείμενο σε αυτό το επίπεδο δεν είναι υπαρκτό, ποια η αξία της γνώσης του; Πότε και ποιος θα απαντήσει σε αυτό το ερώτημα των οικογενειών που ξόδεψαν τον ιδρώτα και την αγωνία τους για να σπουδάσουν τα παιδιά τους;

Χτες μόλις πληροφορηθήκαμε από τον τοπικό ηλεκτρονικό τύπο https://www.agrinionews.gr/ektakto-tin-pempti-sygklitos-syzita-ti-metafora-stin-patra-dyo-tmimaton-agrinioy/?fbclid=IwAR1Mbc-Xw9cyZTcClfSXuwdejx2cIIrA2CAdihymKSpXvWvUSHlirwj5O9I

 ότι «η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών μεθοδεύει και επισπεύδει τις διαδικασίες για τη μεταφορά δύο τμημάτων από το Αγρίνιο στην αχαϊκή πρωτεύουσα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του agrinionews.gr την προσεχή Πέμπτη συνεδριάζει η Σύγκλητος και μεταξύ των άλλων θεμάτων εντάσσεται αφενός η πρόταση για μεταφορά στην Πάτρα του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος (όπως μετονομάστηκε το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων) όπως και η μεταφορά του νεοσύστατου (που διαδέχτηκε το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών) με παράλληλη μετονομασία του σε τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Ψηφιακού Πολιτισμού».

Όλες αυτές οι στοχεύσεις της πρυτανείας ούτε άγνωστες μας είναι ούτε απρόβλεπτες. Πάντα η το Πανεπιστήμιο της Πάτρας ήθελε στη Πάτρα τη λειτουργία και των δύο αυτών τμημάτων: και του Ιστορικού – Αρχαιολογικού και των Μηχανικών Περιβάλλοντος. Όπως από πάντα ήθελε και την εκπαιδευτική ερημοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Αγρίνιο. Χρόνια τώρα το μεθόδευε. Και να που φτάνει σήμερα στο σημείο, την εποχή που η προηγούμενη Κυβέρνηση κατήργησε το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών να εισηγείται την μετονομασία του Τμήματος Ιστορίας- Αρχαιολογίας σε Τμήμα Ιστορίας- Αρχαιολογίας και Ψηφιακού Πολιτισμού, για να μεταλαμπαδεύσει σ’ αυτό, ένα κομμάτι της αξίας και της προσφοράς ενός κατηργημένου τμήματος.

Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι όχι μόνο το κράτος της προχειρότητας και της απαξίωσης, αλλά και η Πρυτανεία της μεθόδευσης και του συμφέροντος των Πατρών κάθε άλλο παρά με ακαδημαϊκά κριτήρια σκέφτονται και δρουν.

Η «Κίνηση Πολιτών ΔΡΩ της Αιτωλοακαρνανίας» καλεί όλους τους φορείς και τους πολίτες του νομού να μην επιτρέψουν όχι απλά και μόνο την ευόδωση των μηχανορραφιών της Πρυτανείας της Πάτρας και την παραγωγή επιπόλαιων, πρόχειρων και απαξιωτικών διατάξεων που παράγει το Υπουργείο παιδείας, αλλά να υπερασπιστεί το δικαίωμα όλων των φοιτητών και των αποφοίτων του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, απαιτώντας την ανάκληση της κατάργησής του.

Οι λόγοι είναι πολλοί. Θα αρκεστούμε στον πιο σημαντικό, κατά την άποψη μας: η πολιτισμική διαχείριση σε μια χώρα με τεράστιο πολιτιστικό και ιστορικό πλούτο, όπως η χώρα μας, έχει ανάγκη από εξειδικευμένα άτομα για να τον αναδείξουν και να τον προωθήσουν. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το τεράστιο ιστορικό και πολιτιστικό αποτύπωμα του νομού μας από την εποχή της Αιτωλικής Συμπολιτείας, ως τις μέρες μας καθιστά τη συνέχιση της λειτουργίας του Τμήματος στο Αγρίνιο επιβεβλημένη, ύστερα μάλιστα από την θετική αξιολόγηση του τμήματος από την ΑΔΙΠ και τις Αρχές Διασφάλισης Ποιότητας του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης, που έχει ισχύ μέχρι το 2023.

ΔΡΩ – Κίνηση πολιτών για την Αιτωλοακαρνανία

Σε φάση υλοποίησης η πλατφόρμα συλλογής εμπειριών από τους ίδιους τους επισκέπτες, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου CI-NOVATEC

Η τρίτη συνάντηση εργασίας του έργου CI NOVATEC-Customer Intelligence for inNOVAtive Tourism Ecosystems, πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, το διήμερο 1 και 2 Ιουλίου 2019, με τη συμμετοχή όλων των εταίρων. Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε αναλυτική παρακολούθηση των παραδοτέων (δημιουργία δικτύων σε πιλοτικές περιοχές, ανάπτυξη ερωτηματολογίου, ανάπτυξη ηλεκτρονικών εφαρμογών κ.ά.) της υλοποίησης του έργου γενικότερα, της τρέχουσας κατάσταση και των αντίστοιχων δραστηριοτήτων των εταίρων.

Στο έργο συμμετέχουν συνολικά πέντε εταίροι με επικεφαλής την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Έλληνες εταίροι του έργου είναι επίσης το Πανεπιστήμιο Πατρών - Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών και η Περιφέρεια Ηπείρου, ενώ η Περιφέρεια της Πούλιας - Τμήμα Οικονομίας Πολιτισμού, Τουρισμού και Εδάφους καθώς και το Εμπορικό Επιμελητήριο του Μπάρι είναι οι δύο Ιταλοί εταίροι του έργου. Επιπλέον, συνεργαζόμενοι εταίροι είναι το Επιμελητήριο Αχαΐας και το Εμπορικό Επιμελητήριο του Μπρίντιζι.

Η υλοποίηση του έργου CI-NOVATEC βασίζεται στην ανάπτυξη και εφαρμογή μιας καινοτόμου μεθοδολογίας, η οποία περιλαμβάνει τη συλλογή στοιχείων με βάση τις εμπειρίες από τους ίδιους τους επισκέπτες σε σχέση με τις υπηρεσίες που τους παρέχονται. Τα στοιχεία αυτά θα χρησιμοποιηθούν για τη διευκόλυνση των επιχειρηματικών και πολιτικών αποφάσεων, προκειμένου να δημιουργηθεί προστιθέμενη αξία για το τοπικό οικοσύστημα του τουρισμού.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, εκ μέρους της Περιφέρειας Πούλιας προτάθηκε στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας να αναλάβει τη φιλοξενία της πλατφόρμας. Η πλατφόρμα περιλαμβάνει τη συλλογή στοιχείων με βάση τις εμπειρίες από τους ίδιους τους επισκέπτες σε σχέση με τις υπηρεσίες που τους παρέχονται, ενώ θα προστίθενται και νέα χαρακτηριστικά όπως παρουσίαση πιλοτικών περιοχών, μέλη / οργανισμοί περιφερειακών δικτύων κ.ά.

Στόχος του έργου είναι η εστίαση στις Τοπικές Συνέργειες Τουρισμού (Local Tourism Clusters) που αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες ενίσχυσης των τοπικών οικονομιών εντός της διασυνοριακής περιοχής και αποτελούνται από Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) με γεωγραφική συγκέντρωση, που παρέχουν υπηρεσίες στον ίδιο πελάτη (ή ομάδα πελατών), δηλαδή τον επισκέπτη, αλλά μπορεί να ανήκουν σε διάφορους κλάδους όπως του τουρισμού, της δημιουργικής βιομηχανίας, της διατροφής, του εμπορίου, της αναψυχής, των μεταφορών κλπ.

Πληροφορίες:

Μαίρη Στεργίου – Υπεύθυνη Επικοινωνίας για το έργο της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας,

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., τηλέφωνο επικοινωνίας: +302613613625

Την ετήσια τακτική Γενική της Συνέλευση πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης (Ο.Ε.ΕΣ.Π.), στις 13 και 14 Ιουλίου στην Πάτρα.

Τις εργασίες της Συνέλευσης χαιρέτισαν ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Προσόδων και Τοπικής Οικονομίας Πατρέων Παναγιώτης Μελάς, ο Ταμίας της Ο.Ε.Β.Ε.Σ.Ν.Α. Ταξιάρχης Κάππας, η Πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Πάτρας Γιώτα Παναγοπούλου, καθώς και Πρόεδροι και Αντιπρόσωποι της Ο.Ε.ΕΣ.Π. από την Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά.

Συζητήθηκαν ο Διοικητικός και ο Οικονομικός Απολογισμός του έτους 2018 και υπερψηφίστηκαν με μεγάλη πλειοψηφία, επισφραγίζοντας έτσι το έργο και τους διαρκείς αγώνες της Ομοσπονδίας για την προάσπιση των συναδέλφων εμπόρων και της μικρομεσαίας επιχείρησης.

Ο Πρόεδρος της Ο.Ε.ΕΣ.Π. Γεώργιος Βαγενάς αναφέρθηκε στις θέσεις - προτάσεις της Ομοσπονδίας για τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων, το ασφαλιστικό, τον ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, οι οποίες και θα κατατεθούν σε συναντήσεις της Ομοσπονδίας με τον Πρωθυπουργό και τους νεοεκλεγέντες υπουργούς και εισηγήθηκε την έκδοση πέντε ψηφισμάτων, τα οποία και αποδέχτηκε η Συνέλευση, ως ακολούθως:

Συνταγματική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας – Καμία Κυριακή ανοικτά, πλην των τριών Κυριακών των εορτών.

Άμεση αποκομιδή των απορριμμάτων του Δήμου Αιγιαλείας έως ότου βρεθεί η μόνιμη λύση της απόθεσής τους.

Υπέρ της παραμονής της Νομικής Σχολής στην Πάτρα – Συνεργασία με άλλους φορείς για κοινούς αγώνες.

Προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Παρεμβάσεις για την χάραξη της Ε.Ο. Πατρών-Πύργου-Τσακώνας – Προτάσεις Εμπορικού & Επαγγελματοβιοτεχνικού Συλλόγου Δήμου Δύμης.

Τέλος, αποδόθηκε πλακέτα τιμής ένεκεν στην επί 25 έτη γραμματέα της Ομοσπονδίας κα Δόξα Αηδονίδου, ως ελάχιστη αναγνώριση για την αγαστή συνεργασία και την πολύτιμη προσφορά της.

Επίσης, υπογράφηκε σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Εμπορικού & Επαγγελματικού Συλλόγου Αγ. Θεοδώρων και του Εμπορικού & Προμηθευτικού Συλλόγου Ξυλοκάστρου, ευελπιστώντας σε παρόμοιες συνεργασίες και άλλων περιφερειακών συλλόγων, στους οποίους η Ομοσπονδία μας θα σταθεί αρωγός με στόχο ανάπτυξη των μελών τους και των τοπικών κοινωνιών.

Εκ της Ομοσπονδίας

Η Γενική Συνέλευση του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στη Πάτρα, στη σημερινή της συνεδρίαση (15.07.2019) ενέκρινε το νέο Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος.

Το πρόγραμμα σπουδών θα υποβληθεί προς έγκριση στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και αναμένεται να εγκριθεί εντός του Ιουλίου.

Σε σχέση με την αποστολή και τους στόχους του Ιδρύματος, το Τμήμα έχει σαφή τεχνολογικό προσανατολισμό, παράγει στελέχη ικανά να συνεισφέρουν στην οικονομική και πολιτική ανάπτυξη της περιφέρειας και της χώρας, διατηρεί στενούς δεσμούς με παραγωγικές μονάδες και οργανωμένους κλάδους της οικονομίας, έχει αναπτύξει συνεργασίες με άλλα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα, δραστηριοποιείται στον τομέα της εφαρμοσμένης έρευνας και ανάπτυξης και παρέχει τη δυνατότητα στους απόφοιτους να παρακολουθήσουν μεταπτυχιακά προγράμματα εξειδίκευσης.

Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος στοχεύει στην παροχή ποιοτικών γνώσεων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις του επαγγέλματος του Ηλεκτρολόγου μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και εναρμονίζεται πλήρως με τα αντίστοιχα προγράμματα σπουδών ελληνικών και διεθνών πανεπιστημιακών τμημάτων δέκα (10) ακαδημαϊκών εξαμήνων.

Αναλυτικότερα, το νέο πρόγραμμα σπουδών:

Μέσω των Κύκλων Σπουδών που εισάγει από το 7ο εξάμηνο σπουδών παρέχει εξειδίκευση σε γνωστικά αντικείμενα, τα οποία ανταποκρίνονται τόσο στις ανάγκες της εθνικής οικονομίας όσο και στις σύγχρονες εξελίξεις των επιστημών και των τεχνολογιών των Ηλεκτρικών Ενεργειακών Συστημάτων, της Ηλεκτρονικής, της Πληροφορικής, των Επικοινωνιών και των Υπολογιστών σε όλους τους τομείς εφαρμογής τους.

της Ενέργειας, της Πληροφορικής, των Υπολογιστών και των Επικοινωνιών,

Ανταποκρίνεται σε διεθνή πρότυπα σπουδών και στις ανάγκες των φοιτητών, που ενδιαφέρονται για τους Κύκλους Σπουδών:

(α) Ενεργειακών Συστημάτων

(β) Σημάτων, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων

(γ) Ηλεκτρονικής, Υπολογιστών και Συστημάτων

(δ) Πληροφορικής

Εξειδικεύει το γνωστικό αντικείμενο του επαγγέλματος του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών, ώστε αυτό να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και της ελληνικής κοινωνίας.

Η κατάρτιση του προτεινόμενου προγράμματος έλαβε υπόψη τις οδηγίες της Α.ΔΙ.Π. και έγινε με βάση τα πρότυπα προγράμματα προπτυχιακών σπουδών που προτείνουν οι διεθνείς οργανισμοί Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) και Association for Computing Machinery (ACM), καθώς και αντίστοιχων ελληνικών και διεθνών προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών.

Το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος αποσκοπεί:

Στην επίτευξη υψηλής ποιότητας ανώτατης παιδείας σύμφωνα και με τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα

Στην υψηλού επιπέδου θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση

Στην παρακολούθηση των νέων εξελίξεων της επιστήμης, της έρευνας και της τεχνολογίας και στην προσαρμογή του εκπαιδευτικού αντικειμένου σε αυτές

Στην καλλιέργεια δεξιοτήτων στους αποφοίτους, που τους επιτρέπουν να ανταποκριθούν (α) σε ένα ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον, (β) στη διενέργεια μεταπτυχιακών σπουδών και (γ) στις ανάγκες παρακολούθησης των εξελίξεων της έρευνας και της τεχνολογίας.

Ειδικότερα, στο Πρόγραμμα Σπουδών περιλαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μαθήματα ώστε να διασφαλίζεται:

Η θεμελίωση στις βασικές επιστήμες,

Η ανάπτυξη των μαθημάτων κορμού της ειδικότητας σε όλο το εύρος του γνωστικού αντικειμένου του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών,

Η εμβάθυνση και η εμπέδωση σε υψηλό επίπεδο των γνώσεων στο εύρος του γνωστικού αντικειμένου του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών,

Η απόκτηση γνώσεων ως προς τη μεθοδολογία λύσεων προβλημάτων και τη μεθοδολογία ανάλυσης, σύνθεσης και σχεδιασμού ενεργειακών, ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών, τηλεπικοινωνιακών και πληροφοριακών συστημάτων μεγάλης κλίμακας,

Η ανάπτυξη ερευνητικών ικανοτήτων στα ίδια αντικείμενα, μέσω της εκπόνησης διπλωματικής εργασίας.

Η ικανότητα των αποφοίτων να συμμετέχουν σε σπουδές μεταπτυχιακού επιπέδου,

Η ικανότητα των αποφοίτων να ασκήσουν με επιτυχία το επάγγελμα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού & Μηχανικού Υπολογιστών.

Το Πρόγραμμα Σπουδών προσφέρει στους φοιτητές εκατό (100) μαθήματα εκ των οποίων σαράντα (40) είναι υποχρεωτικά μαθήματα κορμού, οκτώ (8) είναι υποχρεωτικά (βασικά) μαθήματα κύκλου σπουδών κατανεμημένα σε τέσσερις (4) Κύκλους Σπουδών, σαράντα οκτώ (48) είναι μαθήματα ελεύθερης επιλογής και τέσσερα (4) είναι τα μαθήματα Γενικής Παιδείας. Οι τέσσερις Κύκλοι Σπουδών είναι οι εξής:

(α) Ενεργειακών Συστημάτων

(β) Σημάτων, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων

(γ) Ηλεκτρονικής, Υπολογιστών και Συστημάτων

(δ) Πληροφορικής

Με βάση τις παραπάνω Κύκλους, το ΠΣ του Τμήματος ΗΜΜΥ εστιάζει στους ακόλουθους γενικούς άξονες:

Επιστήμης των Υπολογιστών, με έμφαση στις θεωρητικές και αλγοριθμικές αρχές του υπολογισμού, στον προγραμματισμό, και στην διαχείριση της πληροφορίας.

Τεχνολογιών του Λογισμικού με έμφαση στην ανάλυση, στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση συστημάτων λογισμικού

Δικτύων Υπολογιστών και Επικοινωνιών με έμφαση στον σχεδιασμό, στην υλοποίηση και στην υποστήριξη σταθερών και ασύρματων δικτύων με στόχο την επιτυχή ανάπτυξη, υποστήριξη και λειτουργία των σύγχρονων πληροφοριακών περιβαλλόντων (υποδομές, επικοινωνιακές υπηρεσίες, εφαρμογές περιεχομένου, υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας).

Πληροφοριακών Συστημάτων, με έμφαση στην ανάλυση απαιτήσεων, καθώς και στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση συστημάτων, με στόχο την υποστήριξη των διαδικασιών διαχείρισης της πληροφορίας και διοίκησης σε όλα τα επίπεδα ενός οργανισμού / επιχείρησης.

Υλικού και Υπολογιστικών Συστημάτων, με έμφαση στον σχεδιασμό, ανάπτυξη και συντήρηση υπολογιστικών συστημάτων, περιφερειακών Η/Υ, ενσωματωμένων συστημάτων, σύνθετων συστημάτων αισθητήρων καθώς και στον σχεδιασμό και προγραμματισμό ολοκληρωμένων κυκλωμάτων.

Ηλεκτρομηχανικής Μετατροπής Ενέργειας με έμφαση στην μελέτη της λειτουργίας των ηλεκτρικών μηχανών στη μόνιμη και μεταβατική κατάσταση καθώς και στον σχεδιασμό και την υλοποίηση διατάξεων ηλεκτρονικών ισχύος.

Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας με έμφαση στην μελέτη και ανάλυση ηλεκτρικών δικτύων στην μόνιμη και μεταβατική κατάσταση, στον σχεδιασμό και την μελέτη ηλεκτρικών εγκαταστάσεων χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης καθώς και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος είναι διαθέσιμες στο www.ece.uop.gr

Η ίδρυση νομικής σχολής στην Πάτρα αποτελεί πάγιο αίτημα της πόλης και βασικό μοχλό ανάπτυξης της παιδείας στην Δυτική Ελλάδα.

Το βασικό επιχείρημα εκείνων που αντιπολιτεύονται την ίδρυση μιας νέας νομικής σχολής είναι κατά βάση η ύπαρξη υπερπληθώρας δικηγόρων στην χώρα. Μια τέτοια κριτική είναι εντελώς εσφαλμένη και αρκετά επιφανειακή. Αδιαμφισβήτητα το επίπεδο ανεργίας των νέων επιστημόνων είναι υψηλό και αυτό έχει οδηγήσει στην φυγή αρκετών εξειδικευμένων νέων στο εξωτερικό. Όμως, το φαινόμενο αυτό δεν αφορά μόνο τους σχετικούς με την νομική επιστήμη, αλλά νέους οι οποίοι απασχολούνται σε διάφορους τομείς (ιατρική, οικονομικά, μηχανικοί κλπ).

Μια νέα Νομική Σχολή θα ενίσχυε τον επιστημονικό συναγωνισμό σε σχέση με τις ήδη υπάρχουσες πράγμα άκρως θετικό για όλη την επιστημονική κοινότητα αλλά κυρίως τον φοιτητή που θα γίνει δέκτης υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης με ένα σύγχρονο και εξειδικευμένο πρόγραμμα σπουδών προσαρμοσμένο στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας.

Από την άλλη, η Δυτική Ελλάδα μετρά άλλη μια απώλεια: το ιστορικό και πολύπαθο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (πρώην Τμήμα Λογιστικής, το οποίο μετονομάσθηκε και μεταφέρθηκε από την Πάτρα στο Μεσολόγγι με το σχέδιο Αθηνά το 2014), το οποίο δεν περιλαμβάνεται πια ως ξεχωριστό τμήμα στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Το ερώτημα είναι: πως είναι δυνατόν η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδος, να μην έχει αντίστοιχο τμήμα, τη στιγμή που όλες οι μεγάλες πόλεις, αλλά και μικρότερες πόλεις της χώρας έχουν σχετικό τμήμα.

Η αναγκαιότητα του συγκεκριμένου τμήματος είναι αδιαμφισβήτητα σημαντική για την λειτουργία της οικονομίας στην ευρύτερη περιοχή. Η Πάτρα αποτελεί την πύλη προς τη Δύση, έχει σημαντική οικονομική δραστηριότητα σε πολλούς τομείς και επομένως σημαντικές ανάγκες από εξειδικευμένο προσωπικό στο χώρο της Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής. Οι συγκεκριμένες ανάγκες δεν καλύπτονται από τα υπόλοιπα τμήματα του Πανεπιστημίου (τρία Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων!!! και ένα Οικονομικών Επιστημών) λόγω μη δομημένου, με βάση τη λογιστική, προγράμματος σπουδών με αποτέλεσμα η περιοχή να στερηθεί μελλοντικά σχετική προσφορά εργασίας από εξειδικευμένους αποφοίτους σε λογιστικά και φορολογικά θέματα. Στο σημείο αυτό επισημαίνω ότι πολλά από τα στελέχη των επιχειρήσεων της περιοχής, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες είναι απόφοιτοι του συγκεκριμένου τμήματος

Το (ευρισκόμενο σε μεταβατική περίοδο πια μέχρι την κατάργησή του) Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής είναι εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας τεχνολογικό εξοπλισμό (ηλεκτρονικούς υπολογιστές, προγράμματα λογιστικών εφαρμογών, μισθοδοσίας, βάσεων δεδομένων, excel κλπ) στα οποία οι φοιτητές με τη μορφή ασκήσεων προσομοίωσης και πραγματοποίησης καταχωρήσεων με πραγματικά παραστατικά, αποκτούν όλη την πρακτική κατάρτιση για να μπορούν να εργαστούν σε οποιαδήποτε επιχείρηση. Επιπλέον διδάσκονται και θεωρητικά μαθήματα (επαρκές πρόγραμμα σπουδών, το οποίο θα μπορούσε να εμπλουτισθεί), ούτως ώστε ο κατάλληλος συνδυασμός θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης να οδηγεί τους αποφοίτους σε εξεύρεση εργασίας σε συντομότερο χρονικό διάστημα από ότι ένας απόφοιτος οποιασδήποτε άλλης σχολής του Πανεπιστημίου, δεδομένου των αναγκών της οικονομίας (λογιστές, φοροτεχνικοί, ορκωτοί ελεγκτές, εσωτερικοί ελεγκτές, στελέχη επιχειρήσεων, οικονομικοί αναλυτές κλπ)

Με την κατάργηση του τμήματος παύει η υποχρεωτική εξάμηνη πρακτική άσκηση, όπου οι φοιτητές σε πραγματικό περιβάλλον λογιστηρίου επιχείρησης ή λογιστικού γραφείου εφάρμοζαν τις γνώσεις που απέκτησαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους και πολλοί από αυτούς απορροφήθηκαν από τους ίδιους τους εργοδότες τους στους οποίους έκαναν την πρακτική άσκηση (η οποία ενέχει και τον χαρακτήρα μιας δοκιμαστικής περιόδου).

Με την κατάργηση του τμήματος θα υπάρξουν συνέπειες στην λειτουργία του λογιστικού και φορολογικού τομέα ως αποτέλεσμα της έλλειψης ποιοτικής λογιστικής εκπαίδευσης στην ευρύτερη περιοχή που θα οδηγήσει σε δυσκολία ανεύρεσης στελεχών εκ μέρους των επιχειρήσεων. Ο κατεξοχήν πρακτικός και επαγγελματικός προσανατολισμός που χαρακτηρίζει το τμήμα θα χαθεί με αποτέλεσμα δημιουργία πτυχιούχων θεωρητικά καταρτισμένων σε παρεμφερείς επιστήμες και όχι στη Λογιστική και τα σχετιζόμενα με αυτή επαγγέλματα. Άρα θα πρέπει όχι να καταργηθεί, αλλά να ενδυναμωθεί με ένα σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών σε συνδυασμό με πρακτική άσκηση και συνεργασία με λοιπούς φορείς (πχ Οικονομικό Επιμελητήριο, Εμπορικό επιμελητήριο, επιχειρήσεις, λογιστικά γραφεία) για την τροφοδότηση της Αγοράς με ικανά στελέχη.

Η επίδραση από την μη λειτουργία των ανωτέρω τμημάτων και κυρίως του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής είναι αρνητική για την Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα και ενδέχεται να οδηγήσει ένα αστικό κέντρο σε επιστημονικό και στελεχιακό μαρασμό. Άρα σε αντιστάθμιση μη ίδρυσης Νομικής Σχολής θα πρέπει να συνεχίσει και να αναβαθμιστεί το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής.

Γιώργος Παππάς
Οικονομολόγος
Μέλος Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών
Διδάσκων τμ. Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής ΑΤΕΙ Δυτ. Ελλάδος

Με ασφάλεια έφτασαν οι 155 επιβάτες και τα 99 οχήματα του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «FLORENCIA» σημαία Ιταλίας, στο λιμάνι της Πάτρας, που νωρίτερα το μεσημέρι της Κυριακής, έμεινε με μια εκ των δυο κύριων μηχανών του λόγω βλάβης.  

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ 

Ενημερώθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Πάτρας από τον Πλοίαρχο του Ε/Γ-Ο/Γ »FLORENCIA» σημαίας Ιταλίας, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο από λιμένα Ηγουμενίτσας για λιμένα Πάτρας με 155 επιβάτες και ενενήντα εννέα 99 οχήματα, για μηχανική βλάβη στην μία εκ των δύο κύριων μηχανών του χωρίς να αιτεί συνδρομή.

Το «FLORENCIA» κατέπλευσε αυτοδύναμα και με μειωμένη ταχύτητα στο λιμένα Πάτρα και προσέδεσε με τη συνδρομή του Ρ/Κ «ΠΡΩΤΕΑΣ» Ν.Π. 11642, όπου αποβίβασε με ασφάλεια όλους τους επιβάτες του

Από την οικεία Λιμενική Αρχή, που διενεργεί προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου μέχρι αποκατάστασης της βλάβης και προσκόμισης πιστοποιητικού διατήρησης κλάσης από το νηογνώμονα που το παρακολουθεί.

Πηγή: tempo24.news

Σελίδα 1 από 175

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία